Segítségre van szüksége?

Ha öngyilkossági gondolatai vannak,

hívja a 116-123-as lelki elsősegély telefonszámot.

Ha öngyilkossági szándéka van,

hívja a 112-t!

Elindult az Országos Mentális, Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet munkatársainak depresszió vizsgálata, melyben EEG jelek segítségével azonosítjuk a depresszió jelenlétét, érzelmileg pozitív, negatív és semlegesebb szavak bemutatása mellett. A vizsgálat az Amerikai úti központban (1145 Budapest, Laky Adolf utca 44.) zajlik, a részvételért cserébe okosórát ajánlunk fel. A vizsgálat megközelítőleg 50 percet vesz igénybe. Részvételi szándékukat és a kutatással kapcsolatos kérdéseiket az [email protected] email címen jelezhetik. Segítségük, részvételük reményében: Dr. Kapitány-Fövény Máté (kutatásvezető)

Pánikroham és zsibbadás?

 

szorongáshoz köthető-e a zsibbadás?

Szorongásos rohamhoz kapcsolódhat kéz-zsibbadás, de az szimmetrikus szokott lenni, nincs hozzá ilyen látászavar és egyebek, és szünetekkkel igen, de egyfolytában sosem tart ilyen hosszú ideig. Mindig nagyon erős tudatos szorongás kíséri - ha nem is az elejétől, de a tünetek megjelenése után biztosan, akár halálfélelemig fokozódóan. Ezt hívják pánikrohamnak, vagy (szerintem helytelenül) "pánikbetegségnek". Ha szorongás okozza, akkor a szorongás hatására automatikusan felgyorsuló légzéssel és a vér O2-CO2 arányának emiatti átmeneti megváltozásával függ össze. Ez könnyen elkülöníthető, ha megismétlődne, meg kell próbálni tudatosan lassítani a légzését, és ha ettől van, akkor garantáltan elmúlik, É.

én "pánikbeteg" vagyok, ez hasonló volt, de mégsem olyan mint a roham eleje.....régebben írtam h nem nagyon tudok aludni....ami annyit változott, h 4-5 óra forgolódás után elalszom, de még 10 óra "alvás" után sem tudok felkelni...fáradtnak érzem magam.....nem tudok pihenni....hülye álmaim vannak amiket úgy érzem be kell fejeznem. mármint a történetet ami épp a fejemben zajlott......

A kétféle rosszullét biztosan elkülöníthető a leírt légzéspróbával, amitől a pánik eredetű zsibbadás elmúlik, a keringési, vagy neurológiai eredetű nem.

Azért nem szeretem a "pánikbetegséget", mert az a látszatot kelti, mintha valami önálló betegség lenne, közben pedig csak egy tünetcsoport, más szóval szindróma, ami több féle betegség talaján kialakulhat. Lehet egy önálló szorongásos zavar (régi elnevezéssel neurózisforma), de lehet depresszió részjelensége, és fennállhat depresszó mellett attól függetlenül is. Azért írom mindezt, mert a leírások alapján nekem erősen gyanús a depresszióra, ami az elég jó terápiás lehetőségek miatt fontos. Éva

Megosztás Viberen