Antiszociális személyiségzavar

Az antiszociális személyiségzavar zavar háromszor-négyszer olyan gyakran fordul elő férfiak, mint nők esetében. Az antiszociális személyiségzavar jellegzetessége, ha valaki folyamatosan nem tartja tiszteletben mások jogait és a mások által követett szabályokat, és ennek megfelelően is viselkedik.

Az antiszociális személyiségzavar a népességnek mintegy két-három százalékát érinti. Az antiszociális személyiséget néha szociopatának is szokták nevezni.
A kutatási eredmények szerint az antiszociális személyiségnek vannak genetikai alapjai. Ugyanakkor a zavar kialakulásának esélyét növeli, ha a gyerek rendszeresen kábítószerező és alkoholizáló, vagy bűnöző életmódot folytató emberek között nő fel, illetve kaotikusak a családi viszonyai, elhanyagolják vagy durván bántalmazzák gyermekkorában. A gyermekkori ADHD (attention-deficit hyperactivity: hiperaktív, nehezen figyelő, fegyelmezetlen gyermekkori viselkedés) és a magatartási zavarok előre jelezhetik a későbbi felnőtt antiszociális személyiségzavarát.
Ha Ön antiszociális személyiségzavarban szenved, mások érzelmileg hidegnek és érzéketlennek találják Önt. Esetleg elbűvölőnek, de megbízhatatlannak és őszintétlennek tűnik. Előfordulhat, hogy Ön csak azért becsül másokat, amit megkaphat tőlük. Talán magától értetődőnek tekinti, hogy boldogulása érdekében kénytelen manipulálni, csalni és bármi mást is megtenni. Az antiszociális zavarban szenvedők ezért kétes, esetenként törvénytelen ügyekbe keverednek, mivel gy gondolják, hogy a törvények és a szokások rájuk nem érvényesek.
Az antiszociális személyiségek többnyire kihasználnak másokat, attól félvén, hogy különben mások használják ki őket. Ennek következtében bármiféle kényszer vagy tekintély -- a főnökük, a rendőrség, a jogászok -- ellenállást válthat ki belőlük, és folyton adósságot halmoznak fel vagy bajba keveredhetnek az adóhatóssággal. Gyakran kegyetlenek és nem éreznek semmiféle lelkifurdalást, ha kárt okoznak másnak. Az együttérzés e hiánya jellemző minden kapcsolatukra, nemcsak idegenekkel, hanem szeretteikkel szemben is.
Ha Ön antiszociális személyiségzavarban szenved, akkor rettegést okozhat Önnek a gondolat, hogy gyengének bizonyul, vagy mások áldozata lesz. Ha attól tart, valaki kihasználja, vagy akár csak fölébe kerekedhet, Ön rosszindulatúan vagy akár kegyetlen módon is viselkedhet. Nehéznek találja, hogy hűséges, empatikus, felelősségteljes és becsületes legyen emberi kapcsolataiban.
Az antiszociális személyiségzavarban szenvedők impulzív és gyakran elővigyázatlan emberek -- szexuális életük promiszkuus, gondatlanul, vadul vezetnek. A biztonság iránti érdektelenség az izgalom és az erős érzelmek hajhászásából ered, amely a benső ürességet és elszegényedett érzelmi életet próbálja kompenzálni.

 

Kapcsolódó fórumok:

Depresszió

Depresszió, csalódott topic

Dühöngő 2

Szociális fóbia

Pánik és szorongás

Ital, drogok

Magányos vagyok!

Gyógyszerek, növények, egyéb anyagok hatásaival és mellékhatásaival kapcsolatos kérdések

OFF

Krízis, öngyilkossági szándék és egyéb problémák esetén itt kaphatunk gyors segítséget


Offline
Csatlakozott: 2018 jan 14

Akkor hanghallás sincs?


Offline
Csatlakozott: 2010 okt 12

Szia nestea_zero!

Tudtommal nem, de a borderline zavarhoz társulhat pszichózis.


Offline
Csatlakozott: 2018 jan 14

Antiszociális személyiségzavar járhat pszichózissal?


Offline
Csatlakozott: 2017 már 28

Vajon Őket nem zavarja, hogy kihasznál másokat,
hogy esetleg nem szereti Őket, csak érdekből van Velük?


Offline
Csatlakozott: 2012 dec 29

Nem minden az, aminek látszik... ha nem minden igaz ebből, lehet másról szó:

"Az ember számára az elfogadott szabályok követése mindennél fontosabb. Ha mégis megszegjük ezeket, akkor ezt egy erősebbnek ítélt szabályrendszer jegyében tesszük."(Dr. Csányi Vilmos: Bukfenc és Jeromos – Hogyan gondolkodnak a kutyák? Vince Kiadó, 2000, 92. o.)

Vili bá' nem meri leírni, de: egy magasabbrendű szabályrendszer jegyében...


Offline
Csatlakozott: 2010 dec 26

Szerintem menj el a háziorvosodhoz és meséld el neki a szitut.


Offline
Csatlakozott: 2012 dec 27

Hajrá...ezek a pszichopaták sztem gyógyíthatatlanok... mint ahogy a szociopaták is... viszolygok tőlük...ezeknél csak egy fokkal jobb a nárci... sztem.

Megosztás Viberen