Klonazepam (Rivotril)

A Rivotril a benzodiazepinek közé tartozó szorongásoldó, nyugtató. 0,5 mg-os és 2 mg-os tabletta kiszerelésben lehet kapni Magyarországon. Csak orvos írhatja fel, és csak az válthatja ki személyesen, akinek a nevére a vény szól -- ugyanis sokan visszaélnek vele, kábítószernek használják.

A közepes felezési idejű nyugtatók közé tartozik, tehát lassabban ürül ki a szervezetből, a hatása is tovább tart. A Rivotril erős függést okozhat, így nem szabad minden nap szedni hosszú időn át. 

A megvonási tünetei nem annyira kellemetlenek, mint a rövidebb felezési idejű, gyorsabban ható szereknél (pl. Xanax), de elég kellemetlenek ahhoz, hogy inkább rá se szokj!

Betegtájékoztató (rövidítve).

1. Milyen típusú gyógyszer a Rivotril és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Rivotril hatóanyaga a klonazepám, amely a benzodiazepinek gyógyszercsoportjába tartozik.
A klonazepámnak görcsgátló, nyugtató, izomlazító és szorongásoldó hatása van.
A Rivotril tablettát a következő betegségek kezelésére alkalmazzák:
Epilepszia (csecsemőknél, gyermekeknél és felnőtteknél).
Szorongásos állapotok és ezekhez kapcsolódó tünetek.
Pánikbetegség (önmagában vagy konkrét dologtól, helyzettől való irreális félelemmel kísérve).

2. Tudnivalók a Rivotril tabletta szedése előtt
Ne szedje a Rivotril tablettát
- ha allergiás a készítmény hatóanyagára, a klonazepámra, vagy egyéb benzodiazepin-származékra (pl. diazepám, klórdiazepoxid, bromazepám vagy flurazepám), vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- ha súlyos légzési elégtelensége van.
- ha súlyos májelégtelenségben szenved.
- szoptatás ideje alatt.
- ha gyógyszer-, kábítószer- vagy alkoholfüggő.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Rivotril szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével
- ha tüdő-, máj-, vagy vesebetegsége van.
- ha korábban volt már alkohol- vagy drogfüggő.
- ha kisagyi vagy gerincvelői eredetű izomkoordinációs zavarban szenved (cerebelláris vagy spinális ataxia), melynek következtében előfordulhat végtagremegés, egyensúlyvesztés, elmosódott, nehezen érthető beszéd, szemrángás.
- ha akut alkohol- vagy kábítószer mérgezése van
- ha élete során volt már depressziós és/vagy volt már öngyilkossági kísérlete. Forduljon orvosához, ha öngyilkossági gondolatai vannak. Orvosa a megfelelő kezelést fogja alkalmazni és szoros megfigyelés alatt fogja tartani Önt.
- ha a porfíriának nevezett, ritka, örökletes vérképzőszervi betegségben szenved.
- ha légúti betegségben szenved.
- időseknél és legyengült betegeknél.
Ha a fentiek közül bármelyik vonatkozik Önre, vagy ha bizonytalan, beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, mielőtt elkezdi szedni a Rivotril-t.
A benzodiazepinek alkalmazása függőséghez vezethet, különösen alkoholista, vagy drogfüggő egyéneken. A függőség hosszú időtartamú vagy nagy adaggal történő kezelés esetén beszédzavart, koordinációs zavart, bizonytalan járást és memóriazavart okozhat.

Egyéb gyógyszerek és a Rivotril tabletta
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is. Ez nagyon fontos, mert több gyógyszer együttes alkalmazásakor a gyógyszerek erősíthetik, vagy gyengíthetik egymás hatását.
Említse meg orvosának vagy gyógyszerészének, ha az alábbi gyógyszerek közül bármelyiket szedi:
- egy másik epilepszia elleni gyógyszer (pl. fenitoin, primidon, fenobarbitál, karbamazepin vagy nátrium-valproát).
- Ez a gyógyszer fokozhatja az ún. központi idegrendszeri depresszánsok (az idegrendszer működését lassító, kábultságot okozó szerek) hatását. Ilyen központi idegrendszeri depresszánsok pl. az antihisztaminok, azaz a szénanátha elleni és egyéb allergia elleni szerek, vagy a megfázás elleni gyógyszerek, a nyugtatók, az altatók, bizonyos pszichiátriai betegségek kezelésére szolgáló gyógyszerek, a csak vényre kapható fájdalomcsillapítók, vagy kábító fájdalomcsillapítók, az epilepszia elleni szerek, az izomlazítók, az érzéstelenítők, beleértve néhány fogászati érzéstelenítőt is.
Műtét
Ha műtétje lesz, amit altatásban fognak végezni, vagy ha egy fogászati kezelés során érzéstelenítőt kap, feltétlenül mondja el kezelőorvosának vagy fogorvosának, hogy Rivotril-t szed.
A Rivotril tabletta egyidejű bevétele étellel, itallal és alkohollal
Rivotril-kezelés alatt nem fogyaszthat alkoholt, mert az alkohol epilepsziás görcsöket válthat ki.
Terhesség és szoptatás
Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene alkalmazni, beszélje meg kezelőorvosával.
Ha Ön terhes vagy szoptat illetve fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával.. A kezelőorvos ezután eldönti, hogy kaphat-e Rivotril-kezelést. Ha a várandósság késői szakában, vagy a szülés folyamán Rivotril-kezelést kap, a baba alacsony testhőmérséklettel, izomgyengeséggel, táplálkozási nehézséggel, rendszertelen szívműködéssel születhet, fizikai függősége és elvonási tünetei is lehetnek.
Gondolni kell arra, hogy maga a terhesség és a kezelés hirtelen megszakítása az epilepszia súlyosbodását válthatja ki.
A klonazepám bejut az anyatejbe, ezért szoptatás idején a klonazepámot nem szabad szedni. Ha a Rivotril tablettát feltétlenül szednie kell, a szoptatást abba kell hagyni.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Beszéljen kezelőorvosával, ha a Rivotril-kezelés alatt gépjárművet szeretne vezetni vagy gépekkel dolgozni. A Rivotril - még akkor is, ha az orvosi előírásnak megfelelően szedik -, oly mértékben lassíthatja a reakcióidőt, hogy az károsan befolyásolja a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeket.
Ha nem biztos benne, hogy bizonyos tevékenységeket végezhet-e vagy sem, beszélje meg kezelőorvosával.
A Rivotril tabletta laktózt tartalmaz
Laktóz (tejcukor)-érzékenység esetében figyelembe kell venni, hogy a 0,5 mg-os tabletta 40 mg, a 2 mg-os tabletta pedig 90 mg laktózt (tejcukrot) is tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
 

3. Hogyan kell szedni a Rivotril tablettát?
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
A felírt adag függ az Ön betegségétől, attól, hogy hogyan reagál a gyógyszerre, valamint a korától és a testsúlyától.
Orvosa a kezelést alacsony adaggal fogja kezdeni, és néhány hét alatt fokozatosan növeli azt, míg el nem éri az Ön számára leghatásosabb adagot.
Soha ne vegyen be az orvos által előírtnál nagyobb adagot.
A kezelést nem szabad önként abbahagyni. A kezelés végén az adagokat lassan és fokozatosan kell csökkenteni.
A tablettát szétrágás nélkül, egy pohár folyadékkal vegye be.
Csecsemőknek, illetve kisgyermekeknek ajánlatos az előírt tabletta mennyiséget egy teáskanálnyi folyadékban szétnyomva, vagy ételbe keverve beadni.

Ha az előírtnál több Rivotril tablettát vett be
Túl sok gyógyszer bevétele a következő tüneteket okozhatja: mozgászavar, álmosság, beszédzavar, szemrángás, eszméletlenség, légzés- és keringészavar. Szándékos vagy véletlen túladagolás esetén azonnal értesítse kezelőorvosát vagy keresse fel a legközelebbi kórház sürgősségi osztályát, mivel orvosi segítségre lehet szüksége. Vigye magával a gyógyszer dobozát is.
Ha elfelejtette bevenni a Rivotril tablettát
Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott tabletta pótlására. Egyszerűen vegye be a következő adagot, amikor esedékes.
Mikor és hogyan kell a Rivotril-kezelést befejezni
A kezelőorvos meg fogja mondani Önnek, hogy mikor hagyja abba a gyógyszer szedését. A Rivotril-kezelés élethosszig szükséges lehet, ezért mindig meg kell mondania orvosának, ha abba akarja hagyni a gyógyszer szedését, vagy más gyógyszert szed, mert a kezelés hirtelen abbahagyása a görcsök visszatérését okozhatja és megvonási tüneteket válthat ki.
Egy bizonyos ideig történő szedés után tanácsos lehet az adag fokozatos csökkentése. Amennyiben Ön epilepsziában szenved, orvosa más epilepszia gyógyszert írhat fel Önnek. Néha megvonási tünetek fejlődnek ki, ha a gyógyszerszedést hirtelen hagyják abba. Ezek a következők lehetnek: alvászavarok, izomfájdalom, túlzott szorongás, feszültség, nyugtalanság, zavartság, hangulatváltozások, ingerlékenység, izzadás, remegés, fejfájás és izgatottság. Súlyos esetben megvonási tünetként előfordulhat fényre, zajra és fizikai érintésre való túlérzékenység, hallucináció, zsibbadás és érzéketlenség, a realitásérzék elvesztése és irrealitás érzése. Az elvonási tünetek gyakoribbak lehetnek, ha Ön napközben nyugtatókat is szed.
 

4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Különös figyelmet igénylő, komoly mellékhatások:
Allergiás reakciók és nagyon ritkán anafilaxiás sokk
Allergiás reakció kialakulása esetén azonnal forduljon orvoshoz.
Tünetei a következők lehetnek:
- Hirtelen torok-, arc-, ajak- és szájduzzanat. Ez nehezítheti a légzést vagy a nyelést.
- Hirtelen kézfej-, lábfej- és bokaduzzanat.
- Bőrkiütés vagy bőrviszketés.
Csecsemők és gyermekek
- Ha gyermeke Rivotril-kezelést kap, fokozottan figyeljen rá. Ennek az az oka, hogy a csecsemőknél és gyermekeknél légzési problémák, köhögés vagy fulladás alakulhat ki, amit a fokozott nyálképződés idézhet elő.
- Korai pubertást idéz elő gyermekekben, mely folyamat a Rivotril-kezelés befejezése után magától rendeződik.
Időskorúak
A benzodiazepint kapó betegek körében különösen, akik egyidejűleg egyéb nyugtatókat szednek (beleértve az alkoholt is) valamint idős korúak nagyobb az elesés és a csonttörés kockázata.
Egyéb lehetséges mellékhatások:
Pszichiátriai kórképek
- Nyugtalanság, koncentrálási zavar, zavartság és a tájékozódó-képesség zavara (orientációs zavar).
- Depresszió előfordulhat, de ez az alapbetegséggel is együtt járhat.
- Agresszív viselkedés, izgatottság, ingerlékenység, idegesség, rosszindulat, szorongás
- Alvászavarok, rémálmok és élénk álmok
- Függőség és elvonási tünetek.
Idegrendszeri betegségek és tünetek
- Aluszékonyság,
- Lelassult reakciók
- Izomgyengeség
- Szédülés,
- Memóriazavar.
- Fejfájás ritkán előfordulhat.
- Nagyon ritkán epilepsziás rohamok (generalizált rohamok) előfordulhatnak.
- A görcsök gyakrabban jelentkezhetnek (bizonyos epilepsziaforma esetén).
- Lassúbb, elmosódott, nehezen érthető beszéd.
- A mozgáskoordináció zavar, beleértve a bizonytalan járást is.
- Memóriazavar (amnézia), amely nem-helyénvaló viselkedéshez vezethet
Szembetegségek és szemészeti tünetek
- Látászavarok, pl. kettős látás.
- Szemtekerezgés (nisztagmus).
Szívbetegségek és a szívvel kapcsolatos tünetek
- Szívelégtelenség, beleértve a szívmegállást is.
Légzőrendszeri, mellkasi és mediasztinális betegségek és tünetek
- Légzési nehézség.
Emésztőrendszeri betegségek és tünetek
- Ritkán előfordulhat hányinger és emésztőrendszeri problémák.
A bőr és a bőr alatti szövet betegségei és tünetei
- Ritkán előfordulhat csalánkiütés, viszketés, kiütés, átmeneti hajhullás, bőrszín elváltozás.
A csont-izomrendszer és a kötőszövet betegségei és tünetei:
- Izomgyengeség
Vese- és húgyúti betegségek és tünetek
- Ritkán vizelet-visszatartási képtelenség előfordulhat.
A nemi szervekkel és az emlőkkel kapcsolatos betegségek és tünetek
- Ritkán előfordulhat libido csökkenés.
- Ritkán előfordulhat merevedési zavar.
Általános tünetek:
- Fáradtság, kimerültség.
Laboratóriumi vizsgálatok eredményei
- Alacsony vérlemezkeszám ritkán előfordulhat.
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.

Milyen a Rivotril tabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Rivotril 0,5 mg tabletta: halvány narancssárga színű, korong alakú, lapos felületű, metszett élű, egyik oldalán mélynyomású bemetszéssel ellátott, másik oldalán mélynyomású "ROCHE 0,5" jelzéssel ellátott tabletta. A tabletta egyenlő adagokra osztható.
Rivotril 2 mg tabletta: fehér, illetve halvány sárgás színű, korong alakú, lapos felületű, metszett élű, szagtalan, egyik oldalán mélynyomású negyedelő vonallal, másik oldalán "ROCHE 2" jelzéssel ellátott tabletta. A tabletta egyenlő adagokra osztható.
Tabletták barna színű üvegben, garanciazáras, műanyag, fehér kupakkal lezárva, dobozban.
Rivotril 0,5 mg tabletta: 50 db tabletta
Rivotril 2 mg tabletta: 30 db, 100 db tabletta

2. A közösség a kommentekben (ld. alább) írta meg a saját tapasztalatait! A tiédet is várjuk! 

2.1 Mire írták fel? 

2.2 Mi a tapasztalatod, milyen hatása van rád?

2.3 Mi a tapasztalatod, milyen mellékhatásai vannak? Mikor, milyen adagnál, melyik a legrosszabb és melyik elviselhető.

2.4 Írd be ide, amit még gondolsz


Offline
Csatlakozott: 2012 dec 29

Nincs mit köszönni, szívesen!


Offline
Csatlakozott: 2015 már 27

Kleó írta:

Ha a Br.-től álmos vagy, nem a te AD-d.

Az SR nem azonnal hat... Hát az én dokim, meg a haverom addiktológusa (is), áternője mást mondanak. Nekem a Frontin xart sem ért, csak a "sima" xanax. Igaz, h azzal abuzáltam, a rivóval meg hát... kevésbé. De hát egyéni. Ha nem piálsz is mellé, én ugyan nem váltanék a rivóra... mint tapasztalt laikus.

Hát a xanax jelenleg hiánycikk, ezért is írtam frontint. Inni nem szoktam alkoholt,csak nagyon ritkán,ha valami olyan esemény van és nem szedek semilyen gyógyszert.

Akkor egyenlőre marad azt hiszem a patikában a rivotril. Épp a múlthéten váltottam ki 2 havi frontint 1mg-sat,ami tudok tördelni. Igaz azt tb-s doki írta fel nem magán. De hát manapság nem tudni meddig lesz pénzem magándokira,így megtartottam. Bár sok vizet nem zavar,mert ő csak agomelatint és xanaxot írt mindig. Utoljára telón szóltam be,fele adag xanax-ot irattam meg az agomelatint,de az agomelatin is marad a patikába,csak ha nem megyek be a dokihoz,ugyanazt írják mint utoljára. Szerencse,hogy a xanax-ot 2×2 helyett 2×1mg-ra át tudtam iratni.

Köszönöm Kleó a segítséget!


Offline
Csatlakozott: 2012 dec 29

Ah, ilyet én xxx Xani után vettem észre... És mégis jelentősen! lecsökkent a szükséges mennyiség. Faxtuggya.


Offline
Csatlakozott: 2011 okt 23

Ha kell és szorongás(pl. antidepresszáns miatt), én is fogom persze szedni rendszeresre, csak ez a ráfüggés parafaktor nálam a hülyítő hatás miatt, sajnos amúgy nem is biztos, észrevenném, kaptam már olyan visszajelzést anno, hogy ugyanezt 3X meséltem el, nyugtatóval...


Offline
Csatlakozott: 2011 okt 23

Valszeg a hozzászokási szinthez is mérik. Nekem, aki nem szedte, nem írhattak fel ennyit, neki , aki már függője valami hasonlónak, ehhez mérten adagolták. Csak kb ugyanott van vele, ez így nem csökkentés.

A Rivotril és az Xanax XR is elnyújtottan hat, ki ezt, ki azt preferálja. Nekem vmiért a Rivotril puhábban hat, most az van, de nagyon megfogom. Eléggé lejtősben vagyok, nem kell ehhez még egy lökés.

Ma olvasni próbáltam buszon és kb 10X futottam neki egy mondatnak, sajnos ezek úgy nyugtatnak, hogy hülyítenek közben, aki régóta szedi, biztosan idomult már ehhez, de én ma bevettem(minimális mennyiséget) és érzékelhető volt, hogy rosszabbul értem a szöveget. Hogy ez gond-e vagy sem, más kérdés....

 


Offline
Csatlakozott: 2012 dec 29

Abban, hogy sok (sőt, egyik dokim is mondta...) egyetértünk. Meg abban, h alkalmilag jót tesz. Az SR nem ilyen... 


Offline
Csatlakozott: 2011 okt 23

Nekem mindig soknak tűnnek ezek a mennyiségek. 

Beveszem a 0,5-ös Rivo felét és bepunnyadok, akár el is alszom. Ilyet, hogy naponta 3...pláne nem tudok elképzelni, magamnál, hangsúlyozom. 

A Xanax XR nekem vhogy nem volt olyan jó....mikor egy-egyszer alvásra vettem be, másnap szorongósan keltem, akkor is, amikor amúgy nem szorongtam.

A nyugtatóval vhogy úgy vagyok, hogy amikor nem szorongok, nem szedem, hogy amikor meg tényleg kell, akkor hasson. Rutinszerű szedéssel pont ez a jó tulajdonsága veszik el. Gyomorfeszülős, pánikolós szorongásnál beveszem én is, sima szorongásnál nem.

Sajnos a nyugtatók  rongálják a memóriát.

Mikor beveszek, elfelejtem a mondat végén a mondat elejét, olvasásnál.

Szokták mondnai, ahogy hat az antidepresszáns, el lehet hagyni a nyugtatót. Ehhez képest én is, más is úgy jött ki a kórházból,hogy rajta maradt reggel-este 1-1 mg Xanax....amit persze elhagytam, de ha rajtuk múlt volna, senki se szól, hogy hahó....


Offline
Csatlakozott: 2012 dec 29

Ha a Br.-től álmos vagy, nem a te AD-d.

Az SR nem azonnal hat... Hát az én dokim, meg a haverom addiktológusa (is), áternője mást mondanak. Nekem a Frontin xart sem ért, csak a "sima" xanax. Igaz, h azzal abuzáltam, a rivóval meg hát... kevésbé. De hát egyéni. Ha nem piálsz is mellé, én ugyan nem váltanék a rivóra... mint tapasztalt laikus.


Offline
Csatlakozott: 2015 már 27

Kleó írta:

Xanax után? Tök mind1... benzo=benzo. De kicsit soknak tűnik. Amúgy is azt mondják, h a legkevésbé addiktív közülülk a Xanax SR...

Brintellix estére??? Az pörget...

Eddig a Brintellixtől álmos voltam,ezért írta estére. De akkor lehet inkább reggel kellene. Éjjel jobb szeretek aludni.

Azért cserélte le a xanaxot, mert valószínűleg azért nem tud hatni az antidepi,bár abból napi 5 mg-ot szedtem eddig. Igazából csökkentés alatt van a nyugtató,(2×2mg Xanax sr volt, 5 hete meg reggel 1mg (melo miatt délután),este 2mg sr)csak akkor vegyem be ha hiányzik,szorongok. Volt hogy estefelé jutott eszembe,hogy kimaradt a xanax,abból,hogy a boltban azt hittem megfulladok,erős mellkhasi nyomás volt. Mikor hazaértem bevettem a tabit és lassan elmúlt. Tulajdonképp van annyi gyógyszerem,hogy a rivotrilt ne kelljen kiváltanom. Igaz az frontin nem xanax,de generikum. A sok rossz megriasztott,inkább megpróbálom csökkenteni a magam módján,aztán ha nem jön be akkor teszek egy kisérletet a rivoval. Viszont a férjem ragaszkodik hozzá,hogy ennyi év után,és orvos után,tartsam be végre amit a doki mond,ne a saját fejem után menjek...


Offline
Csatlakozott: 2012 dec 29

Xanax után? Tök mind1... benzo=benzo. De kicsit soknak tűnik. Amúgy is azt mondják, h a legkevésbé addiktív közülülk a Xanax SR...

Brintellix estére??? Az pörget...


Offline
Csatlakozott: 2015 már 27

Sziasztok!

Nekem ma cserélték le a xanaxot rivotrilra,mert a doki szerint jobb,és brintellix mellett le tudom tenni végre a nyugtatót. Eddig 3-4mg xanaxot szedtem. Most 0,5mg-0,5mg-2mg rivotril és Brintellix 10mg este,reggel meg 1/4 Wellbutrin.A sok negatív rivotrilos írás után,nem tudom kiváltsam e.


Offline
Csatlakozott: 2020 szep 3

A jó hír a rivotril álmosító hatása megszűnik ha megszoktad, és ugyanez a rossz hír is.


Offline
Csatlakozott: 2020 szep 3

Hello!

Én 24 éve szedem a rivót...próbálták az összes antidepót de egyiket sem bírtam. Maradt a napi 2x 0,5. Ennél nem kell több, de a kevesebb meg szar. Nem mintha ettől elmúlna a szorongásom, de annak külső tünete az izomfeszülés és stb oldódik. Nem tudom hogy tudnék lejönni róla, érzem hogy memóriámat lassítja, és a libidómat is szépen lassan biztosan.


Offline
Csatlakozott: 2020 feb 25

Sziasztok! Létezik, hogy a Rivo nem hat? 0.5 mg-osból 3/4 a max., amit be tudok venni, a nagyobb adag fejbe vág, ülni alig tudok. Beveszem a 3/4-et, legyengít, álmosít, de sehogy nem bírok kimozdulni, elindulni. Most nagyon gáz a helyzet sajnos. Cipralex, amit még felírtak, attól leizzadok, szédülök. Doki azt mondja, legyek türelmes. Ez most egy lehetetlen állapot Sad

(Agorafóbia a legégetőbb, ami miatt kéne szednem.)

Köszönöm, ha vki válaszol.

Még annyit, hogy a Xanax nálam inverz hatású, azonnal le is állítottak róla.


Offline
Csatlakozott: 2015 szep 21

Azt hiszem Xanax ot kérek helyette ha megyek időpontra jövőhéten doktor bácsihoz, ez egy agy pusztitó méreg


Offline
Csatlakozott: 2018 júl 26

Ha mindig ugyanannyit szedsz és nem emeled, jó gyógyszer az! Nekem csak ez van már és elvagyok vele! Ha függőség, hát függőség, de ha ez kell, hogy ne szorongjak, akkor ez kell. Más gyógysezr se jobb szorongásra.


Offline
Csatlakozott: 2015 szep 21

szerintem én már rivo függő vagyok. 3 nap múlva költözködünk megvan már a lakás hova


Offline
Csatlakozott: 2018 júl 26

Minimálisan ebben a rossz periódusodban persze, szedjél valamivel többet ( miniámálisan többet) , de felelősségteljesen. Mert minnél nagyobb dózist adsz magadnak annál nehezebb elhagyni.

És ha már átmentetek az új helyre van saját új nyugvóhelyed( ágyad) ahova lehajthatod a fejed és pihetntetsz és rájössz hogy túlélted a költözést, akkor szépen azt a kis plussza adagot hagyd el!!!

Én ennyit tudtam tanácsolni, közben látom április óta eltelt jónéhány nap, érdeklődöm hogy állsz, vissza tudtál állnia  doki által felírt Rivotrill adagodra?


Offline
Csatlakozott: 2015 szep 21

Mennyire gáz ha az orvos előírtnál többet veszek be átmenetileg? Kelleni fog mert költözködünk és szét stresszelem magam rajta.


Offline
Csatlakozott: 2019 már 8

Nos én 2x2mgot szedtem. Nos mivl most szeded az Olanzapint, így könnyen letudod tenni a Rivotrilt(Olanzapin jó szorongásoldónak)

 

Üdv te kis maki Smile


Offline
Csatlakozott: 2011 dec 26

Kedves kharzak  Én egyre többet szedtem, majd többször próbáltam leszokni, szép lassan csökkentettem, nem sikerült. 2 éve elhatároztam, hogy kórházi segítséget kérek. Majd 7 hetet feküdtem kórházban, de lehoztak róla, persze kaptam mindenféle mást, hogy elviseljem és pszichologust, csoportterápiát. Már több , mint 2 éve nem szedem, de pszichologushoz még mindíg járok. Soha többet nem fogok Rivotrílt bevenni, a leggyilkosabb szer.,


Offline
Csatlakozott: 2015 szep 21

hi all

 

hogy lehet a rivotril ról leszokni? 3x 1 mg ot szedek,nem akarom tovább szedni ezt a kábitószert.segitsetek légyszi!!!


Offline
Csatlakozott: 2017 nov 4

Én elég régóta szedek rivotrilt, depresszióra, szorongásra, pánikra. Aztán úgy fél éve Xanax-ot kezdtem szedni, a rivotrilt elhagytam, elvonási tünet nem volt. Napi 1 mg.-ot szedtem, azt is alváshoz, aztán mentem volna lejjebb, de ahogy szokott lenni a sorsom közbeszólt. Azóta össze vissza. A Xanax-ot jobbnak találom alváshoz, viszont azonos adagban a rivotril jobban helyre ráz, főleg nappal, ha baj van. Véleményetek szerint melyik maradjon, mert én nem tudom.   


Offline
Csatlakozott: 2015 szep 21

Mármint adsz rivot:? 2 mg os? mert akkor kellene Laughing out loud


Offline
Csatlakozott: 2014 jan 22

akinek kell, jelezzen, nekem már nem kell


Offline
Csatlakozott: 2018 ápr 7

Lakatos Erika írta:

Nekem majdnem 20 éve írták fel, ezer doki nézett meg, mert remeg a fejem, nem találtak semmit, így végül a SOTE egyik laza dokinője ezt adta. Az elején szédelegtem, nem volt jó, nem is értettem miért kaptam. Aztán erősödött a fejremegés, gondoltam emelni kell, a pszichiáter is ezt javasolta, de mindhiába, nem szünt meg, ez van. Tudom, hogy drog, így megmondtam a dokimnak, hogy nem ez az én gyógyszerem, leteszem. Nekiálltam. Már 2 x 2 mg-nál tartottam. Simán feleztem, nem érdekelt hogy fájni fog mindn porcikám. Fájt, 2 hétig szenvedtem, de nem hiányzik. Fokozatosan le lehet róla jönni, semmi értelme évtizedekig szedni, felháborító, hogy orvosok ilyesmit hagynak. A fejremegésem azóta is van, elég erős, de nem a gyógyszer fog segíteni. Mondjuk nem tudom mi, de az biztosan nem! Hajrá Mindenkinek, aki szeretne leszokni róla. Nem vészes, foglald el magad keményen és menni fog. Ha nem tudsz aludni, akkor olvass, nézz jó filmet, ne a gyógyszerre fogd! 

Anyám. 


Offline
Csatlakozott: 2018 júl 1

Nekem majdnem 20 éve írták fel, ezer doki nézett meg, mert remeg a fejem, nem találtak semmit, így végül a SOTE egyik laza dokinője ezt adta. Az elején szédelegtem, nem volt jó, nem is értettem miért kaptam. Aztán erősödött a fejremegés, gondoltam emelni kell, a pszichiáter is ezt javasolta, de mindhiába, nem szünt meg, ez van. Tudom, hogy drog, így megmondtam a dokimnak, hogy nem ez az én gyógyszerem, leteszem. Nekiálltam. Már 2 x 2 mg-nál tartottam. Simán feleztem, nem érdekelt hogy fájni fog mindn porcikám. Fájt, 2 hétig szenvedtem, de nem hiányzik. Fokozatosan le lehet róla jönni, semmi értelme évtizedekig szedni, felháborító, hogy orvosok ilyesmit hagynak. A fejremegésem azóta is van, elég erős, de nem a gyógyszer fog segíteni. Mondjuk nem tudom mi, de az biztosan nem! Hajrá Mindenkinek, aki szeretne leszokni róla. Nem vészes, foglald el magad keményen és menni fog. Ha nem tudsz aludni, akkor olvass, nézz jó filmet, ne a gyógyszerre fogd! 


Offline
Csatlakozott: 2018 máj 19

Az legrosszabb esetben is 3mg. 6x0.5mg . En receptre szedek 5mg jelenleg. Volt hogy feltoltam 8mg-ig. Akkor mondta a dokim, hogy meg ne probaljam drasztikusan letenni mert abba meg lehet halni, epi gorcs meg egyeb gorcsok...  Volt is elvonasom rendesen mikor mentem kuncsorogni a receptet. De 8rol 5re lemenni meg Tiapridal segitsgevl sima volt. 4 alatt lesz/lenne kb olyan (allitolag) mint heroinrol leszokni.

A felezesi ideje viszonylag hosszu ezert nem veszi be napokig aztan mikor elvonasa lesz akkor bevesz tobb szemet gondolom. Ha ezt mar jo ideje csinalja akkor csak addiktologiai befekvessel valtoztasson (csokkentsen) ezen, mert abbol mar lehet baj. Bar nem vagyok orvos. Nekem ezeket viszont szakember mondta. 

Tanacs Neked: Addiktologia- befekvessel az illetonek. Ha nem akarja, el fog jutni oda hogy beviszi a mento es akkor "megoldjak" aztan vagy ujra kezdi vagy nem. Ha nem akarja valaki letenni a rivotrilt, az nem fogja. Ha valaki akarja (az en orvosom azt monta) hogy az is addiktologian fogja es nekem meg a csokkenteshez is felirtak a Tiaprid-ot.


Offline
Csatlakozott: 2018 jún 19

Sziasztok!

Tanácsot szeretnék kérni mert nem tudom, hogy ilyen helyzetben mit lehetne tenni.
Van egy közeli ismerősöm akinek az elmúlt években voltak különféle problémái a kábítószerekkel. De az elmúlt 1,5 évben folyamatosan teszi tönkre magát.
30 éves férfi, a szüleivel él de ők nem foglalkoznak vele pedig beszéltem velük de azt mondták, hogy nem tudnak mit tenni.
Rombolja magát mert azt mondja, hogy nem tud mást.
Rivotrilt szed (amit ráadásul illegálisan vásárol), sokat szív fűvet és dohányzik is mellette, kávézik és sütiket eszik. Rossz az emésztése, fáj a tüdeje és a torka, ráadásul le van fogyva. Azt mondja, hogy azért nem eszik mert akkor felszívja a gyógyszert és nem fog hatni. 
Nem akar leállni, nincs betegségtudata pedig segítségre lenne szüksége de nem engedi.
Dolgozni nem megy el, a haverjaitól kunyerál pénzt vagy az emberektől csal ki pénzt. Emiatt veszi be a Rivotrilt, hogy ezeket meg tudja tenni. Feszült, ingerült, mindig kell neki valami mert józanul nem bírja ki. Pár hetente öngyilkossági gondolatai is vannak. Múlt héten például nátronlúgot vett emiatt. Nem tudom, hogy mit kéne tenni. Vélemény? Ötletek?

Egyébként össze vissza szedi a Rivotrilt, hol napokig nem vesz be, hol meg 4-6 darabot a 0,5-ből.


Offline
Csatlakozott: 2018 ápr 7

kharzak írta:

sziasztok! Az lenne a kérdésem hogy tudnék leállni a rivotril al? Naponta szedek reggel fél este 0,5, de már ugy érzem semmi hatása nincsen rám és nem szeretném szedni. Valakinek valami tipp? Ti hogy hagytátok abba? 1 hét alatt le lehet tenni ha csökkentem? Kérlek válaszoljatok fontos

Mióta szeded ilyen adagban?

Nagyon lassan, óvatosan hagyd el. 

Nem tudom, van-e törésvonal a rivo-n. Legjobb lenne, ha negyedelni tudnád (mintha lehetne negyedelni). 

Bátor verzióban háromnegyed-háromnegyed tablettát szednék min. 1 hétig, aztán felet-felet, aztán negyedet-negyedet. Ha jól számolom, ez 3 hét.

Kevésbé bátor verzióban csak a reggeliből hagynék el egy negyedet 1 hétig, aztán az estiből is 1 hétig, aztán megint a reggeliből, megint az estiből... Ez meg így 6 hét.

 


Offline
Csatlakozott: 2018 ápr 7

babarczyeszter írta:

Kedves Melinda, Sara és mások --

a Rivotril nem arra való, hogy alkohollal szedd, tudatmódosítónak, kábítószernek.

Ha erre használod, arról nem a Rivo tehet és nem is az orvos tehet, aki felírta, hanem csakis te.

Semmilyen nyugtatót -- pláne benzót -- nem szabad hosszú távon rendszeresen, ráadásul emelkedő adagban szedni. Ez le van írva a használati utasításában. Ha az orvos elmulasztja ezt szóvá tenni, az elég nagy baj.

Elképzelhető, hogy egyéni biológiai érzékenységen is múlik, mennyire vagy fogékony arra, hogy ráfüggj a gyógyszerre, de ez személyiség-kérdés, sőt, döntés kérdése is. 

Ha gyakran van olyan vágyad, hogy kiüsd magad egy-két órára vagy napra, akkor nagy a veszélye annak, hogy valamilyen pszichoaktív cuccal vissza fogsz élni -- szerintem ilyenkor ennek a vágynak a gyökerét kéne megérteni, és azt, hogyan tudod kezelni másképp.

Az én áterem azt mondta, hogy van, akinek muszáj hosszú (hosszabb) időn keresztül szednie, rendszeresen. Természetesen törekedve arra, hogy ne legyen emelkedő és/vagy extra adag.


Offline
Csatlakozott: 2015 szep 21

sziasztok! Az lenne a kérdésem hogy tudnék leállni a rivotril al? Naponta szedek reggel fél este 0,5, de már ugy érzem semmi hatása nincsen rám és nem szeretném szedni. Valakinek valami tipp? Ti hogy hagytátok abba? 1 hét alatt le lehet tenni ha csökkentem? Kérlek válaszoljatok fontos


Offline
Csatlakozott: 2010 okt 12

Kedves Melinda, Sara és mások --

a Rivotril nem arra való, hogy alkohollal szedd, tudatmódosítónak, kábítószernek.

Ha erre használod, arról nem a Rivo tehet és nem is az orvos tehet, aki felírta, hanem csakis te.

Semmilyen nyugtatót -- pláne benzót -- nem szabad hosszú távon rendszeresen, ráadásul emelkedő adagban szedni. Ez le van írva a használati utasításában. Ha az orvos elmulasztja ezt szóvá tenni, az elég nagy baj.

Elképzelhető, hogy egyéni biológiai érzékenységen is múlik, mennyire vagy fogékony arra, hogy ráfüggj a gyógyszerre, de ez személyiség-kérdés, sőt, döntés kérdése is. 

Ha gyakran van olyan vágyad, hogy kiüsd magad egy-két órára vagy napra, akkor nagy a veszélye annak, hogy valamilyen pszichoaktív cuccal vissza fogsz élni -- szerintem ilyenkor ennek a vágynak a gyökerét kéne megérteni, és azt, hogyan tudod kezelni másképp.


Offline
Csatlakozott: 2017 jan 24

Szia! 

Amikor rendes adagot szedek, semmi gondom nincs vele, bár a hatását se nagyon érzem... annyi, hogy sokkal gyorsabban kezdek rászokni, mint a Frontinra. De ha épp nem vagyok bekattanva, nem szedem marékszámra. 

Úgyis hamarosan megyek vissza a dokihoz, elmondom neki, hogy szerintem az adag se elég, aztán kiderül. Valami nyugtató/szorongáscsökkentő tutira kelleni fog még, ha nem is a Rivo...


Offline
Csatlakozott: 2017 már 11

Szia!

Alkohollal együtt nagyon jó hatása van ideig-óráig. Saját tapasztalat.

Ennek ellenére jön a rebound, azaz a visszacsatolás. Régebben nálam előfordult, hogy egy nap alatt elfogyott egy doboz 0.5mg-os Rivotril. Semmi sem lett tőle jobb, csak a memóriámat "darálta" le.

Kitartás, én a helyedben kidobnám azt a szemetet, szenvednék pár napot és kész.


Offline
Csatlakozott: 2017 jan 24

Frontin helyett kaptam, mert az nem hogy nem használt semmit, de kb elviselhetetlen mellékhatásai voltak. A Rivoval eddig nem volt semmi gondom, a szokásos adagot bevéve alkohollal együtt se. Péntek éjjel viszont túltoltam, elég sokat ittam és magamhoz képest sokszoros adag Rivot es Frontint vettem be. Azt hittem, kiütöm magam és átalszom a napot, ehhez képest semmi... Ma viszont iszonyúan rosszul vagyok, pedig ennyivel később már nem jöhetne ki a "túladagolás"... ezzel kapcsolatban van vkinek tapasztalata? 


Offline
Csatlakozott: 2017 már 19

   Mindenkit óva intek a Rivotriltól!!!!

    Én csak azt csodálom,hogy ezt a gyógyszernek nevezett narkotikumot hogy-hogy nem tiltották még be...!

 Kb.8 éve mentem el az orvosomhoz azzal,hogy írjon nekem valami nyugtatót,mert abban az időszakban olyan gallyon volt az életem hogy teljesen kikészültem idegileg. Nekem semmiféle szorongásos-vagy egyéb pszichotikus betegségem nincs,és nem is volt hálistennek,csak akkoriban kb egy év alatt töményen és egymás után történtek velem olyan nagyon rossz dolgok,amik miatt nem tudtam aludni,és nem igazán tudtam feldolgozni bizonyos eseményeket,ráadásul ittam,ezért gondoltam,hogy jó lesz erre lekezelésnek valamiféle nyugtató.Az orvosom fel is írta nekem a 0,5-ös Rivotrilt,elkezdtem szedni,és a várt hatás meglepően hamar el is jött! Bár nem egészen az a hatás amire én gondoltam,viszont mindenképp pozitív volt,ugyanis nagyon  lenyugtatott,mindamellett pedig sokkal lazább,gátlástalanabb és pörgősebb lettem tőle,és ez volt az,ami tulajdonképpen "megtetszett". Éppen ezért vérszemet kaptam,és a felírt adagot önkényesen duplázgattam,később már triplázgattam.....

Majd rádöbbentem valamire amire nem kellett volna,mert tulajdonképpen ezzel kezdődtek aztán a gondok: alkohollal együtt fogyasztva bizony igencsak erős tudatmódosító hatása van. Alhohol nélkül is,de azzal meg pláne! Na innentől nem volt megállás,dobáltam befelé a Rivót ha kellett ha nem,némi kis töménnyel kísérve. Ha kis feszültség volt,vagy le akartam lazulni-vagy épp felpörögni mert arra is jó volt- csak nyúltam a gyógyszeres és a piás üveghez. Nem kellett mellé sok pia, egy-két feles bőőőőven megtette a hatásást igy együtt.......

Ezen éltem,már a kaja sem kellett. Aztán a kezdeti "pozitívumokat" elkezdték felváltani a negativumok: Agresszív lettem,feledékeny,a memóriámat TOTÁL kinyírta. Volt,hogy napok kiestek az életemből. Felébredtem az ágyon keresztben feküdve,ruhástól,stb....azt sem tudtam milyen nap van,milyen napszak van,miért van most sötét,mert este van vagy mert hajnal van,mikor feküdtem le,mi történt, stb,stb.Olyan dolgokba mentem bele amikbe normál tudatállapotban nem mentem volna,és úgy viselkedtem mint egy megvadult elmebeteg állat. Ezeket inkább le sem irom,még magam előtt is szégyenlem.Estem keltem úton-útfélen,összevissza törtem magam mert már szinte állandósult Rivotrilkábulatban voltam.Kétszer vittek be a detoxba kimosni a gyomromat,mert olyan szinten hülyültem meg, hogy mentőt kellett rámhívni.Alvási zavaraim voltak,állandóan pörgött az agyam,mikor már épp elaludtam volna,elkezdtem rángatózni,úgy ugráltam az ágyban mint akibe áramot vezettek. A végén már ott tartottam,hogy szó szerint remegtem a gyógyszerÉRT, és a gyógyszerTŐL. Rángatózott a kezem,a nyakam. Aztán mikor már megijedtem saját magamtól,és rádöbbentem hogy mit is csinálok,undorodtam a saját viselkedésemtől és ettől az egész függő állapottól mert már olyan dolgaim voltak hogy az nonszensz,akkor azt mondtam hogy itt elég volt!!!

Azt viszont tudtam,hogy hirtelen leáállni egyik pillanatról a másikra ezzel sem szabad,igy fokozatosan csökkentettem az adagokat. Szépen lassan,egyre kevesebbet. Nem mondom hogy 2 nap alatt,de hálistennek sikerült róla leszoknom. Utána évekig ki sem váltottam. Bár hazudnék ha azt mondanám hogy azóta egyszer sem,mert volt már,hogy kiírattam a receptet, de egy kezemen meg tudom számolni hogy azóta hányszor. Ráadásul,amikor utoljára kiírattam,az orvos megkérdezte hogy miért szedem,és nagyon nyomatékosan lebeszélt róla,azt mondta,nagyon veszélyes gyógyszer!!!!

Aljas,veszélyes NARKÓ,iszonyatosan könnyű rászokni,nagyon rövid időn belül komoly függőséget okoz. Nem véletlen van ott a mellékhatások közt az öngyilkossági hajlam,az agresszió,a memóriaromlás,stb.És nem véletlenül szeméyli igazolvánnyal adják csak ki. Ja,és a dutyiban börtöndrogként használják.

Senkinek nem ajánlom!


Offline
Csatlakozott: 2017 már 19

     Kedves Fauna! 

 Nem megoldás a Rivotril!!!! Nagyon de nagyon könnyű rászokni,rövid idő alatt iszonyatos függőséget okoz. Én is szedtem,az orvosom akkor írta fel amikor elmentem hozzá azzal,hogy írjon valami nyugtatót,mert akkoriban gallyon voltam,egy év leforgása alatt annyi minden rossz történt velem töményen és egymás utánjában, hogy azt hittem,erre jó lesz egy kis nyugitabi! 

Elkezdtem szedni,és a várt hatás meg is jött,csak aztán épp ezért vérszemet kaptam,és egyre több kellett.  Már ott tartottam hogy ha nem volt belőle,remegtem érte. Alvási problémákat,önkéntelen arcizomrángásokat okozott,éjszakánként úgy ugráltam az ágyban mint akibe áramot vezettek. Agressziv lettem,a memóriámat totál kinyírta. Soroljam még?Hálistennek sikrült leszoknom róla,az orvosom is lebeszélt róla amikor legutoljára ki akartam váltani.

Én azt mondom,semmiképp ne akard kipróbálni,jó tanács!!!!!

 


Offline
Csatlakozott: 2015 dec 27

Szia miriam!

Valószínűleg elmegyek a héten pszichiáterhez,aztán újra át kell gondolni ezeket a szereket.

Azt tudom,hogy a munkatársakon nem lehet változtatni,nem ez a fő problémám,hanem amikor valami szitu van,általában lefagyok.És ezek ez emberek szeretnek szitut csinálni.

Az hogy valamelyik büdös,igazából nem érdekel,legfeljebb később,kajálok,vagy az én műhelyemben.

Az a baj,amikor szitu van.Lefagyok!

Smile


Offline
Csatlakozott: 2015 dec 27

Szia Róka!

Amit írtam a Rivóról,meg ami velem történt anno,az az én hülyeségem volt,és baromi hatalmas adagok voltak,ész nélküli önkábítás.Semmit sem tudtam akkor semmilyen gyógyszerről.Meg hát az az orvos is hibás,aki legelőször felírta.

Ettől én még nem gondolom,hogy biztosan ki van zárva egy kis adag szedése.

Meg hát ugye amit a szocfób rovatban írtam,az is rátesz a problémámra.Ezt Te olvastad.

Különben lehet,hogy egy olyan szocfóbos,akinek más szituban jönnek elő a tünetek,talán máshogy látja.Szocfóbok sem egyformák,tünetben,és erősségben sem.

 


Offline
Csatlakozott: 2016 okt 6

Én 41 évesen kerültem csoportterápiára és nem késő.

A gyógyszer nem megoldás.

23 és fél évig szedtem.

Segíthet, de nem megoldás.

Bár nagyon sokan vannak, akiknek ez elég.

Kicsit csodálkozom, hogy még ebben gondolkozol, azok után amiket írtál a Rivóról.

De te tudod, mi a jó neked.

Én azt csináltam, hogy letettem a gyógyszert, aztán mikor újra nagyon rossz volt minden, akkor újra elkezdtem szedni és két hónap után megint abbahagytam.

Ez vált be nekem.

Összevissza bekapkodni nem túl jó.

 

András írta:

Sziasztok!

Nagyjából végigolvasgattam a kommenteket,és Rivó ügyben nem tudom,mit tegyek.

A pszichiáterek javaslataiban a fene tudja mennyire lehet hinni.Én azt veszem észre,hogy ahány orvos annyiféle javaslat,annyiféle gyógyszer,stb.,attól hogy egy beteg beül és elmondja a gondját,a tüneteit,abból tudja a pszichiáter,hogy melyik gyógyszer kell rá?

A hozzászólások is vegyesek,van aki pokolnak nevezi a Rivót,van aki meg évek óta szedi és bevált neki.

Nekem is van egy történetem:

11 éve felírtak nekem Rivotrilt,mert feszült,túlhajszolt,és szorongós voltam.Ha jól emlékszem 2X1 mg volt a napi adag,tehát 1 db 2mg-os egy nap két félben.Így visszagondolva nagyon sok volt ez,főleg indulásnak.Először felszabadult voltam tőle,de nem kábult,és valóban nem szorongtam,könnyebbek lettek a napjaim.

De aztán jött a baj.Nem nehéz kitalálni,természetesen a rohamos hozzászokás.

Nem a lakóhelyem köretében írták fel az első 30 db-os 2 mg-os Rivotrilt,ezért amikor az elfogyott,elmentem a helyi orvoshoz,és elmondtam neki,hogy egy pszichiáter ezt javasolta,iratni jöttem ilyen gyógyszert.

És most jön,hogy az orvosok milyen változóak:

Úgy képzeljétek el,hogy ez a helyi orvos csak annyit mondott,hogy jó,belenézett valami könyvbe egy pillanatra,és felírt 3 X 100 db-ot,jól írtam! 3 üveggel,tehát 300 db 2mg-ost,mondván,hogy legyen otthon,és e miatt ne kelljen havonta eljárni hozzá.És még ráadásul 3X1 db-szedését írta (mégegszer jelzem a 2mg-osból!!!) úgy,hogy még egy fél percet sem beszélgetett velem,hogy mi a roblémám.

A patikában abszolút nem volt feltűnő,hogy ez már (gondolom én) kisebb kórházi anyagbeszerzés is lehet a tételét tekintve.Úgy adták ki,mint az édeskét.

Szóval visszatérve abban teljesen igazat adok,hogy nagyon rá lehet szokni,néhány hónap alatt egyre több kell a hatás eléréséhez,és nagyon nagyon kemény elvonási tünetei vannak,amikor abbahagyja az ember.

Én 2 és fél évig szedtem a 2mg-osat,megvolt egy beszerzési forrásom,ahol nem csúszópénzért adták,hanem egyszerűen fogalma sem volt az idős patikus néninek,hogy mi az a Rivotril,azt hitte szegény,hogy ősegít a betegen,de komolyan.

Gyakorlatilag 100 számra volt otthon a 2-es Rivó,csak hát aztán baromira elszabadult velem a ló.Mindenhová vittem magammal,agresszív lettem,nagypofájú,barátokat,munkákat vesztettem el e miatt,a családom is nagyon ki volt rám akadva.Az utolsó időszakban 12-14-16 db ment le egy nap,tehát 30 mg körül.Egyre gázosabb volt beszerezni,kezdett összecsuklani a dolog.

Aztán egyszer kész,egyik napról a másikra abbahagytam,abba kellett hagynom,mert annyi eszem még volt,hogy ez így nem mehet tovább.

Pár nap után elkezdődtek az elvonási tünetek,és kb 3 hónapig maga a pokol volt.A Testvérem segített,nála voltam ebben az időszakban.Volt minden,teljes étvágytalanság,remegés,izzadás,minden,és ami a legrosszabb volt,az a félelem!Eszméletlen rettegés,félelem,pánik folyamatosan.Szó szerint nem mertem kimenni a lakásból 3 hónapig.Minden neszre összrezzentem,Éjjel merészkedtem csak ki a fürdőbe tisztálkodni,meg nappal nagy nehezen Wc-re.

Aztán kb.5 hónap kellett a teljes kitisztuláshoz.

Namost nyilván nem mindenki csinált vagy csinál így a Rivóval,de ezt csak azért írtam le,mert így is lehet járni,és ebből a szempontból nagyon megértem azokat,akik óvják az embert a Rivótól.

Viszont!:  És most jön a másik történet,amivel kapcsolatban kérdeznék is Tőletek,illetve tapasztalatokra lennék kíváncsi.(azért írtam az elején,hogy ahány orvos,annyi féle variáció,mert sokszor a tapasztalatból lehet tanulni)

Szociális fóbiás vagyok,lámpalázként jelentkeznek nálam ezek a dolgok,bepánikolok,ha több ember előtt kérdeznek,vagy fel kell szólalnom.E téren,mint mindig is,a munkahelyemen jönnek ki ezek a gondok egy idő után.

Nagyon nem szeretném otthagyni a munkahelyemet,de lehet,hogy e miatt eljön ez a lépés.

Pszichiáternél voltam kb 8 hónapja,Rxetint írt fel,de nemigen használt,abba is hagytam.Pszichológus sem használt,100 ezernél abbahagytam.

Van 0.5-ös Rivotrilom vész esetére,néha be szoktam venni egyet,ha gáz van,viszont nem jó ez így,mert az ilyenfajta problémával kűzdőknél,mint ahogy nálam is,nem lehet kiszámítani,mikor ugrik be egy lámpalázas szitu,ami viszont szintén maga a pokol!!!(aki ismeri ezt az érzést,az tudja igazán,nem az orvos,aki rendelés után beül az xxx5-ébe,és hazamegy a villájába Smile )

Egy ilyen szitu generálja aztán a további magabiztosság megingást,és a többi nyavaját.Én ha "elmenekülnék" másik helyre,vagy egyedüli munkát keresnék,rengeteget veszítenék,tehát lehet,hogy jobban megérné beállítani valami alapadagot a Rivóból.

A régi,fent írtak óta öregedtem kb.9 évet,komolyabb a felfogásom.Arra gondoltam,hogy ilyen 2X0.25-öt kelle szedni,tehát 1db fél mg-ost 1 nap,

Írnak csoportterápiát,de magamat ismerve biztos nem használna.47 múltam,gyerekkorom óta belémfásult ez a probléma,ráadásul nap mint nap meg kell dolgoznom mindenért,minden gondnak ellen kell állnom,nem hinném,hogy ezt a betegségemet egy csoportterápia megoldaná.Amúgy meg szeretek egyedül lenni,nekem nem gond az egyedüllét.

Szóval ez utóbbi Rivóadagon gondolkozom,hogy mi legyen...?

Köszönöm az elolvasást,a szocfób rovatban még írtam munkahelyi gondokról.

Üdv.,András


Offline
Csatlakozott: 2016 szep 3

Szia András, az még nem került szóba orvosnál, hogy valamilyen antidepresszánst kipróbálj? Mert vannak már olyan készítmények, amik a szorongást is csökkentik, de nem úgy, mint a szorongás oldók, és nem is lehet igazán rájuk szokni (értem ez alatt, hogy fokozatosan egy-két hét alatt le lehet ezeket már tenni). Egy ilyen megoldással könnyen meg lehetne oldani a problémádnak ezt a részét.

Az emberekkel nem nagyon lehet mit tenni; vagyunk, akik vagyunk. Te csak a saját hozzáállásodat tudod megváltoztatni; a kollégáidat azonban nem tudod más emberekké formálni. És mivel valahol dolgozni kell, muszáj alkalmazkadni. Azt próbáld meg átgondolni, hogy tudsz-e bármit változtatni magadon úgy, hogy ne fordulj ki önmagadból? (olvastam másik topicban is a bejgyezésed, most itt arra is reagálok) Valahogy úgy, hogy közben neked könnyebb legyen benne lenni a munkahlyi közegben, de ne kelljen a kollégák színvonaltalanságát átvenned.


Offline
Csatlakozott: 2015 dec 27

Sziasztok!

Nagyjából végigolvasgattam a kommenteket,és Rivó ügyben nem tudom,mit tegyek.

A pszichiáterek javaslataiban a fene tudja mennyire lehet hinni.Én azt veszem észre,hogy ahány orvos annyiféle javaslat,annyiféle gyógyszer,stb.,attól hogy egy beteg beül és elmondja a gondját,a tüneteit,abból tudja a pszichiáter,hogy melyik gyógyszer kell rá?

A hozzászólások is vegyesek,van aki pokolnak nevezi a Rivót,van aki meg évek óta szedi és bevált neki.

Nekem is van egy történetem:

11 éve felírtak nekem Rivotrilt,mert feszült,túlhajszolt,és szorongós voltam.Ha jól emlékszem 2X1 mg volt a napi adag,tehát 1 db 2mg-os egy nap két félben.Így visszagondolva nagyon sok volt ez,főleg indulásnak.Először felszabadult voltam tőle,de nem kábult,és valóban nem szorongtam,könnyebbek lettek a napjaim.

De aztán jött a baj.Nem nehéz kitalálni,természetesen a rohamos hozzászokás.

Nem a lakóhelyem köretében írták fel az első 30 db-os 2 mg-os Rivotrilt,ezért amikor az elfogyott,elmentem a helyi orvoshoz,és elmondtam neki,hogy egy pszichiáter ezt javasolta,iratni jöttem ilyen gyógyszert.

És most jön,hogy az orvosok milyen változóak:

Úgy képzeljétek el,hogy ez a helyi orvos csak annyit mondott,hogy jó,belenézett valami könyvbe egy pillanatra,és felírt 3 X 100 db-ot,jól írtam! 3 üveggel,tehát 300 db 2mg-ost,mondván,hogy legyen otthon,és e miatt ne kelljen havonta eljárni hozzá.És még ráadásul 3X1 db-szedését írta (mégegszer jelzem a 2mg-osból!!!) úgy,hogy még egy fél percet sem beszélgetett velem,hogy mi a roblémám.

A patikában abszolút nem volt feltűnő,hogy ez már (gondolom én) kisebb kórházi anyagbeszerzés is lehet a tételét tekintve.Úgy adták ki,mint az édeskét.

Szóval visszatérve abban teljesen igazat adok,hogy nagyon rá lehet szokni,néhány hónap alatt egyre több kell a hatás eléréséhez,és nagyon nagyon kemény elvonási tünetei vannak,amikor abbahagyja az ember.

Én 2 és fél évig szedtem a 2mg-osat,megvolt egy beszerzési forrásom,ahol nem csúszópénzért adták,hanem egyszerűen fogalma sem volt az idős patikus néninek,hogy mi az a Rivotril,azt hitte szegény,hogy ősegít a betegen,de komolyan.

Gyakorlatilag 100 számra volt otthon a 2-es Rivó,csak hát aztán baromira elszabadult velem a ló.Mindenhová vittem magammal,agresszív lettem,nagypofájú,barátokat,munkákat vesztettem el e miatt,a családom is nagyon ki volt rám akadva.Az utolsó időszakban 12-14-16 db ment le egy nap,tehát 30 mg körül.Egyre gázosabb volt beszerezni,kezdett összecsuklani a dolog.

Aztán egyszer kész,egyik napról a másikra abbahagytam,abba kellett hagynom,mert annyi eszem még volt,hogy ez így nem mehet tovább.

Pár nap után elkezdődtek az elvonási tünetek,és kb 3 hónapig maga a pokol volt.A Testvérem segített,nála voltam ebben az időszakban.Volt minden,teljes étvágytalanság,remegés,izzadás,minden,és ami a legrosszabb volt,az a félelem!Eszméletlen rettegés,félelem,pánik folyamatosan.Szó szerint nem mertem kimenni a lakásból 3 hónapig.Minden neszre összrezzentem,Éjjel merészkedtem csak ki a fürdőbe tisztálkodni,meg nappal nagy nehezen Wc-re.

Aztán kb.5 hónap kellett a teljes kitisztuláshoz.

Namost nyilván nem mindenki csinált vagy csinál így a Rivóval,de ezt csak azért írtam le,mert így is lehet járni,és ebből a szempontból nagyon megértem azokat,akik óvják az embert a Rivótól.

Viszont!:  És most jön a másik történet,amivel kapcsolatban kérdeznék is Tőletek,illetve tapasztalatokra lennék kíváncsi.(azért írtam az elején,hogy ahány orvos,annyi féle variáció,mert sokszor a tapasztalatból lehet tanulni)

Szociális fóbiás vagyok,lámpalázként jelentkeznek nálam ezek a dolgok,bepánikolok,ha több ember előtt kérdeznek,vagy fel kell szólalnom.E téren,mint mindig is,a munkahelyemen jönnek ki ezek a gondok egy idő után.

Nagyon nem szeretném otthagyni a munkahelyemet,de lehet,hogy e miatt eljön ez a lépés.

Pszichiáternél voltam kb 8 hónapja,Rxetint írt fel,de nemigen használt,abba is hagytam.Pszichológus sem használt,100 ezernél abbahagytam.

Van 0.5-ös Rivotrilom vész esetére,néha be szoktam venni egyet,ha gáz van,viszont nem jó ez így,mert az ilyenfajta problémával kűzdőknél,mint ahogy nálam is,nem lehet kiszámítani,mikor ugrik be egy lámpalázas szitu,ami viszont szintén maga a pokol!!!(aki ismeri ezt az érzést,az tudja igazán,nem az orvos,aki rendelés után beül az xxx5-ébe,és hazamegy a villájába Smile )

Egy ilyen szitu generálja aztán a további magabiztosság megingást,és a többi nyavaját.Én ha "elmenekülnék" másik helyre,vagy egyedüli munkát keresnék,rengeteget veszítenék,tehát lehet,hogy jobban megérné beállítani valami alapadagot a Rivóból.

A régi,fent írtak óta öregedtem kb.9 évet,komolyabb a felfogásom.Arra gondoltam,hogy ilyen 2X0.25-öt kelle szedni,tehát 1db fél mg-ost 1 nap,

Írnak csoportterápiát,de magamat ismerve biztos nem használna.47 múltam,gyerekkorom óta belémfásult ez a probléma,ráadásul nap mint nap meg kell dolgoznom mindenért,minden gondnak ellen kell állnom,nem hinném,hogy ezt a betegségemet egy csoportterápia megoldaná.Amúgy meg szeretek egyedül lenni,nekem nem gond az egyedüllét.

Szóval ez utóbbi Rivóadagon gondolkozom,hogy mi legyen...?

Köszönöm az elolvasást,a szocfób rovatban még írtam munkahelyi gondokról.

Üdv.,András


Offline
Csatlakozott: 2011 okt 23

Nekem , mikor kezdetét vette a 2. depressziós-szorongásos időszakom, az orvos 1,5 mg-ot írt fel(3*0,5 mg Rivo). Azt mondta, ennyi nem sok, nem kevés.

 

Kb másfél hét alatt abba is hagyhattam, beütött a Ketilept.


törölt nick

akbar írta:

Mennyit lehet ebből egy nap max.bevenni? Szétvett az agresszió.

Ööööööööööööö, hát izé.............. exem szedett 6 mg-ot is belőle... De azért nem ajánlom ezt az adagot.

Én xanaxból 4,5 mg-ot szedtem, az már állítólag a maximumon felül van. Most "csak" 3 mg-ot. De szeretnék kevesebbet.


Offline
Csatlakozott: 2010 dec 26

Mennyit lehet ebből egy nap max.bevenni? Szétvett az agresszió.


törölt nick

parrot írta:

Mellesleg durva játéknak tartom,hogy hirtelen elkezdjenek nyomni tiapridal-al,plusz emeljék a kwentiax-ot,ami szintén antipszicho,azért,mert az esti 1 mg rivotril-al én kábítószer élvező lettem.Ebben a játékban nem óhajtok résztvenni.Más lenne,ha dobálnám a rivo-t,mint a cukrot s ezt az orvos is észrevenné.Röviden nem emeltem a kwentit,nem szedem a tiapridált.

Ez elképesztő. Képesek még egy AP-t felírni, hogy kiváltsák a rivo-t? Mert az kábítószer? Hát ja, tényleg az, de a xanax is... 


Offline
Csatlakozott: 2014 máj 7

Mellesleg durva játéknak tartom,hogy hirtelen elkezdjenek nyomni tiapridal-al,plusz emeljék a kwentiax-ot,ami szintén antipszicho,azért,mert az esti 1 mg rivotril-al én kábítószer élvező lettem.Ebben a játékban nem óhajtok résztvenni.Más lenne,ha dobálnám a rivo-t,mint a cukrot s ezt az orvos is észrevenné.Röviden nem emeltem a kwentit,nem szedem a tiapridált.


Offline
Csatlakozott: 2014 máj 7

Nem,mert még van egy hónapra való.Jövő héten kapom meg a xanax receptet,kipróbálom,bár mondom,anno nekem nem volt jó.De most biztos ok.lesz.Most szedem a rivo-t,nem csökkentettem,1 mg.


Offline
Csatlakozott: 2016 okt 19

 Parrot! 

 Voltál iratni a háziorvosnál Rivitrilt végül is? 

Megosztás Viberen