Tegretol (karbamazepin)

A Tegretol (karbamazepine) eredetileg egyes görcsökkel járó betegségek (epilepszia) kezelésére szolgáló gyógyszer. Használják egyéb idegrendszeri betegségek (pl. az arc fájdalmával járó arcidegzsába), illetve bizonyos pszichiátriai betegségek (bipoláris kedélybetegség akut mániás epizódjainak, depresszió egy fajtája) kezelésére is. Tilos a használata közönséges fájdalmak kezelésére.

Az epilepszia rohamokkal (görcsökkel) jellemezhető megbetegedés. A rohamok akkor következnek be, amikor az ingerületek az agyból az izmokhoz nem megfelelően továbbítódnak a test idegpályáin. A Tegretol segít szabályozni az "üzenetek" továbbítását.

A Tegretol az előbbiekben említett egyéb betegségek esetén is szabályozza az idegműködést.

A Tegretol 250 mg végbélkúpot főleg olyan betegek esetében alkalmazzák helyettesítő kezelésként, legfeljebb 7 napig, akiknél átmenetileg nem alkalmazható a szájon át adagolt gyógyszerforma (tabletta vagy szuszpenzió), pl. öntudatlan, vagy műtéten átesett beteg esetében.


Offline
Csatlakozott: 2014 aug 23

Nem lesz jobb. Mindig is fáradt leszel.


Offline
Csatlakozott: 2018 nov 12

Az utóbbi néhány hétben a bipoláris betegségem átment ultradiánba, azaz egy napon belül a teljes érzelmi skálát bejárom, iszonyatos...

Az orvosom a jelenlegi fázisprofilaktikum (Topamax) mellé tegnap írt fel még Tegretolt, 2x200mg-t. Egyelőre nem sok mindent érzek csak hogy kicsit szédülök tőle. Remélem jobb lesz, mert máe nagyon fáradt vagyok.

Megosztás Viberen