Zyprexa

A ZYPREXA az ún. antipszichotikumok csoportjához tartozik.

A ZYPREXA olyan betegség kezelésére használatos, amely hallási, látási vagy egyéb érzékszervi érzékcsalódásokkal, tévhitekkel, szokatlanul gyanakvó viselkedéssel és zárkózottsággal jár. A betegek lehetnek nyomott hangulatúak, feszültek vagy nyugtalanok.

ZYPREXA olyan állapot kezelésére is alkalmazható, aminek tünetei: eltúlzott jó hangulat, a normálist meghaladó energiaszint, a szokásosnál kevesebb alvásigény, felgyorsult beszéd gondolatrohanással és néha kifejezett ingerlékenység. Hangulatstabilizáló szerként is használatos, mely megelõzi az elõbbi állapottal járó kórosan magas és alacsony hangulati szélsõségek további elõfordulását.

 LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Mint minden gyógyszernek, a ZYPREXA-nak is lehetnek mellékhatásai.

A ZYPREXA mellékhatásai közé tartozhat álmosság vagy nagyfokú fáradtság, testsúlygyarapodás, szédülés, éhségérzés, víz-visszatartás, székrekedés, szájszárazság, nyugtalanság, szokatlan mozgások (különösen az arcon és a nyelv izmainál), remegés, izommerevség vagy görcs, beszédproblémák és vérkép- és vérzsír eltérések. Nagyon ritkán elõfordulhat hasnyálmirigy-gyulladás, mely súlyos hasi fájdalommal járó lázas betegség.

A kezelés korai szakaszában elõfordulhat szédülés vagy ájulás (lassú szívveréssel), különösen fekvõ vagy ülõ helyzetbõl történõ felálláskor. Ez többnyire magától elmúlik, amennyiben nem, értesítse kezelõorvosát.

Demenciában szenvedõ idõs betegeknél olanzapin szedésekor felléphet szélütés, tüdõgyulladás, vizelettartási nehézség, elesés, nagyfokú fáradtság, látási hallucinációk, testhõmérséklet emelkedés, bõrpír és járászavar. Néhány halálos kimenetû esetet is jelentettek ebben a betegcsoportban.

A ZYPREXA-kezelés ronthatja a Parkinson-kór tüneteit.

A ZYPREXA kezelés ritkán okozhat túlérzékenységi reakciót (pl. ajak- és torokduzzanatot, viszketést, kiütést), lassú szívverést vagy fényérzékenységet. Nagyon ritkán leírtak májbetegséget, tartós és/vagy fájdalmas merevedést vagy vizelési zavart, a normál testhõmérséklet csökkenését, vérrögök képzõdését, pl. az alsó végtag mély vénás trombózisának formájában, és izombetegséget, tisztázatlan fájdalmak formájában. Néhány betegnél észleltek magas vércukorszintet vagy cukorbetegség fellépését vagy rosszabbodását, nagyon ritkán ketoacidózis (ketontestek jelentek meg a vérben és a vizeletben), vagy kóma alakult ki.

A ZYPREXA-kezelés hirtelen leállításakor elõfordulhat verejtékezés, alvászavar, remegés, nyugtalanság vagy hányinger. Kezelõorvosa ajánlhatja az adagok fokozatos csökkentését a kezelés befejezése elõtt.

A készítmény hosszas szedése alatt néhány nõbetegnél megindult a tejelválasztás és a menstruációs vérzések kimaradtak vagy a ciklus zavara fordult elõ. Ennek fennállása esetén értesítse kezelõorvosát. Nagyon ritkán leírtak remegést, álmosságot vagy aluszékonyságot azoknál a csecsemõknél, akiknél az anya ZYPREXA-t szedett a terhesség utolsó harmadában.

Ritkán előfordulhat görcsroham. A legtöbb esetben a kórelõzményben epilepsziáról (görcsrohamról) számoltak be.

Amennyiben a fentiektõl eltérõ egyéb mellékhatást észlel, értesítse kezelõorvosát.


Offline
Csatlakozott: 2015 szep 21

Helo. szóval 3 AP szabad szedni? Reagila,Amitrex ezeket szedem de mellé szeretnék szedni olanzapin 7.5mg ot tegnap beszedtem a felét és nyugtatott. még ezeket szedem mirtazen 45mg,scippa20mg,rivo3mg


Offline
Csatlakozott: 2016 okt 29

Értem. És nálad hatásban miben különbözik az Olanzapin a Leponextől. ?


Offline
Csatlakozott: 2019 aug 3

Hello igen hasra ha jól emlékszem Smile

 1,6 évig szedtem az Olanzapin Teva szájban diszpergálódó tabit a végén már 2x20mg-ot és idén 2019-ben teljesen függő lettem és nem hatott már semmit.

 Most Leponex 2x100mgot szedtem és 2mg Rivot alváshoz, a Leponex nem okoz függőséget. Van aki 10 évig is szedi az Olanzapint és akkor szokik hozzá.Én sajna elöbb szoktam hozzá.

Üdv Smile


Offline
Csatlakozott: 2016 okt 29

szia. írod hogy 5 kg-ot híztál a zyprexától rövid idő alatt. és ezt hova híztad  ? hasra ? vagy hova ?


Offline
Csatlakozott: 2019 már 8

Persze! 3 AP-t szedni teljesen felesleges.

Van akinek bejön az Olanzapin mint pl nekem.

 Ezekszerint neked a Ketilept a gyógyszered,hát térj vissza arra Smile


Offline
Csatlakozott: 2015 szep 21

10 napja szedek 10mg ot,nem érzek semmi  változást. mégcsak nem is hizlal.


Offline
Csatlakozott: 2019 már 8

Nem hiszem,hogy 3 AP megoldást jelentene.max 2 fajtát javasol a szakirodalom.

 Nos mivel te is felnőtt fiatalember  vagy, ennyi mg-tól nem fogs meghalni,pláne,hogy a Ketilept gyoran ürül a szervezetből.

Én alváshoz csak az Olanzapint használom inszomnija miatt és 2mg Rivotrilt.

 

Sok sikert! Üdv

 


Offline
Csatlakozott: 2019 már 8

Szia!  A volt nevem Zyprexaboy. Én mosgt 3 havonta 819mg Paliperidon Palmitatot kapok izomba szakjavaslat alapján.

 

Nos az Olanzapin Teva 20mg szájban diszpergálódó tabit szedem én is alávhos: 20MG  és 2mg Rivotril. Én is 2 hét alatt 5kg-ot híztam tőle. Ez egy ilyen gyógyszer,de tudsz aludni és nem szorongsz Smile

 

Üdv


Offline
Csatlakozott: 2015 szep 21

Én 7.5 mg ot szedek parnassant szorongásomat csökkentette,viszont sokat eszek tőle


Offline
Csatlakozott: 2015 szep 21

Három AP szabad szedni átmenetileg? a ketilept prolongot épitem le orvos utasitása szerint,250 nel kezdtem most 100 nál tartok, azt mondta mikor 50 mg nál járok kezdjem el beszedni az olanzapint de én már tegnap beszedtem,nagy baj?? nem halok meg?? azt azért nem szeretnémOffline
Csatlakozott: 2015 már 27

-

  •  

     


Offline
Csatlakozott: 2018 nov 15

Kedves tőled,h kérdezed Smile Nos volt már  nekem távmunkám. Call Centeres.

 

Nem épp az én idegeimnek való.

Nem hiszem,h nekem lesz még valaha munkám,de köszönöm kérdésed


Offline
Csatlakozott: 2011 feb 27

Zyprexaboy: nem tudsz valami távmunkát vállalni, ahol rugalmas az időbeosztás?


Offline
Csatlakozott: 2018 nov 15

Én 3 éve lesz ebben az évben,hogy nem dolgozom.

Olanzapin nekem is bevált,de elkezdtem tolerálni így 40mgot kellett beszednem.

ez miatt vissza mentem a  dokimhoz. Most az INVEGA  9mg retard tablettát szedem. Hát 20mg.tól is sokat aludtam nem tudtam volna munkát válllalni.

 

 


Offline
Csatlakozott: 2017 már 31

bartika írta:

Kiscsillag, én szedtem kis adag Olanzapint, de nem aludtam tőle túl sokat. Viszont mániás, pszichotikus állapotban voltam. Én azt hiszem, hogy számít a páciens épp aktuális állapota is, h mire hogyan reagál. Normál állapotban még nem kaptam.

Ez jó hír!

Mániám nagyon minimális, de így is nagyon zavaró. De még óvatos vagyok ennek kimondásával is. Terap nem erősítette és nem is zárta ki a mániát. Azt viszont ő is mondta, èn is érzem, h gondolatrohanásom van, sokszor hadarok, olyan mintha akatíziám lenne stb. 

Korabban, más orvos is dilemmázott, hogy ez mániás tünet (azaz kevert szakasz) vagy csak a feszültség pörget, nem jó értelemben. 

A mostani orvodomnak mailben leírtam a tüneteimet (mit érzek). Ő azt írta, h ez kevert állapot lehet, nem depresszió. 

De: ezt csak mailben írta. Sztem akkor lehet ezt biztosan állítani, ha szemèlyesen is talizunk.

A 2,5 mg olanzapinra azt írta, h jó választás. (én vetettem fel az ötletet)

Bnőmet normál állapotban 5 mg is szétcsapta. Màniás állapotban (neki nagyon látvànyos tünetei voltak) 10 mg-vel is alig aludt pár órát. 

Én most sem vagyok energikus, nincs eufóriám. Neki ezek voltak és mèg sok màs tünet. Zártra került.

Nekem kh fel sem merült emiatt, gyszerre is 3 hetet kell várnom.

Azt sem tudom,h laborkontrollra talál-e megoldást ill ha nem, akkor megkaphatom-e a gyszert v nem vàllal. 

Ő nem tud beutalót adni. Magánorvos, nincs laborkapcsolata. Házidoki engem lerázott, hepatológushoz csak fél évente kell mennem.

Most ő próbàl majd dokijaimmal beszélni laborkontroll ügyben. 


Offline
Csatlakozott: 2017 már 31

Zyprexaboy írta:

Ja értem akkor sok sikert és   jobbulást neked! Minden jót Kiscsillag Smile

Köszönöm. Smile

Te tudsz dolgozni ekkora adaggal? Vagy nem dolgozol?


Offline
Csatlakozott: 2011 feb 27

Kiscsillag, én szedtem kis adag Olanzapint, de nem aludtam tőle túl sokat. Viszont mániás, pszichotikus állapotban voltam. Én azt hiszem, hogy számít a páciens épp aktuális állapota is, h mire hogyan reagál. Normál állapotban még nem kaptam.


Offline
Csatlakozott: 2018 nov 15

Ja értem akkor sok sikert és   jobbulást neked! Minden jót Kiscsillag Smile


Offline
Csatlakozott: 2017 már 31

Még így is tartok attól, hogy lassan fog lebomlani az olanzapin és nappal is álmos leszek.

1,5 éve hasonló tünetek miatt Seroquelt XR-t próbáltak beállítani. Azt korábban is szedtem, akkor 50 mg-ról vitték fel 800 ig több hónap alatt. 

1,5 éve kapásból 200 mg-t kaptam. Szerda este vettem be, csütörtökön felkelni sem tudtam. Csüt este nem vettem be, péntek reggel még le voltam szedálva.

Később újra próbáltam és kardiológián kötöttem ki. Vérnyomásom alacsony volt (ezért ment el a kèp), pulzusom magas. Leállítást javasolt. Gyszermentesen kellett kontrollra menni. Akkor a 24 órás vizsgálat és a szív UH is jó volt. Ezzel kizárták, h a szívemnek van baja és megerősítették, h a gyszer okozta a gondot.


Offline
Csatlakozott: 2017 már 31

Ha nincs 2,5 mg-s forgalomban, akkor gondolom 5 mg-osat ír és azt kell kettétörni.Offline
Csatlakozott: 2017 már 31

Zyprexaboy írta:

Igen lehet hatásos a problémáidra,de ha jól tudom 2,5mg-os már nincs semelyik márkanéven forgalomban se generikus Magyarországon.

 

Egyébként ha hanghallasáod van akkor érdemes 20mg-ot beszedni.

Ugyan is az Olanzapin neme erős antagonista és 10mg felett bizonyítja hatásosságát.Én nyáron nappal 5mg-osat szedtem én atttól is elaludtam

Nem az a cèl, hogy a mellékhatásától munkaképtelen legyek.

Orvosom 2,5 mg-t szeretne adni. Azt írta h a lehető legkisebb adagra kell törekedni. 

A hanghallás nem zavar, 5 éve gyszert sem kapok rá. 


Offline
Csatlakozott: 2018 nov 15

Igen lehet hatásos a problémáidra,de ha jól tudom 2,5mg-os már nincs semelyik márkanéven forgalomban se generikus Magyarországon.

 

Egyébként ha hanghallasáod van akkor érdemes 20mg-ot beszedni.

Ugyan is az Olanzapin neme erős antagonista és 10mg felett bizonyítja hatásosságát.Én nyáron nappal 5mg-osat szedtem én atttól is elaludtam


Offline
Csatlakozott: 2017 már 31

MINI adag (2,5-5 mg) olanzapinnal van vkinek tapasztalata? 

Valszeg kevert szakaszban vagyok (depi + kicsi mánia együtt) és ebből szeretnék kikeveredni. 

Kis adag is lehet hatásos?

MINI adag mellett milyen mellèkhatásra lehet számítani? 

Korábban pár napig 5 mg-t szedtem (akkor halura). Lassan álmosított el, másnap olyan volt mintha kómából kellene felébredni. Nappal is elaludtam. Hosszabb távon ez enyhülhet?

Most 2,5 mg-vel szeretnèk kezdeni.

(Seroquelnèl - amíg kicsi volt az adag - az álmosság pár hét után elmúlt)

Hanghallásom is van, de az nem zavar. Kétlem, hogy arra ekkora adag hatna, max adag ill kombináció mellett sem sokat javult. Emlékezethallucinációm is van időnként, arra anno hatott az AP. Igaz, égig volt emelve. 


Offline
Csatlakozott: 2018 nov 15

Nos. Ma elkezdtem újból az Olanzapin Teva szájban diszpergálódó tabit szedni.

 

Más mint a Parnassan. Én maradok ennél és a Rivotrilnál.Mirtazapint magamtól letettem.


Offline
Csatlakozott: 2018 nov 15

Már a patikában van 3 havi adag Olanzapin Teva 20mg szájban diszpergálódó tabetta.  Reggel 9-re mehetek is érte . háhá

Én 40mg-ot szedek és 2mg rivotrilt. mirtazapint 2 évig szedtem de elmúlt a depresszió. Olanzapintól és Rivotriltól 9 órát alszom. Nekem  ez a tuti.az INVEG-ára meg nincs szüksége,se Leponexre


Offline
Csatlakozott: 2018 nov 15

amúgy én sem értem mire jó a másolás.... minek bonyolítják, az orvos úgyis egy cégtől választja a hatóanyagot ,ez épp olya,hogy a  perdox doboza szebb mint a  ripedoné.. de mi a  fasznak kell másolni  meg más segédanyagokat hozzá adni.

hát ez a Pszichiátria XD


Offline
Csatlakozott: 2018 nov 15

az Invegát inkább elfeljtem egy életre. drága de csak szorong tőle az ember és álmatlan. én jan 2.-án megyek is a  házidokimhoz  már van szakjavaslatom

Olanzapin Teva szájban diszpergálódó tabira,Mirtazapin Sandoz szájban diszpergálódó tabira és 2mg Rivotrilra. BÚÉK Laughing out loud


Offline
Csatlakozott: 2018 nov 15

Szia! Nekem bejön a Parnassan,de a Teva jobb volt.

 

de mind1 is én leállok vele. inkább nappal szedem újra az INVEGÁT,mert az olanzapintól 3-4 órát alszok napközben. este pedig leponex 100mg lesz és 2mg rivotril. az invega miatt simán meglesz a 2019.-ik évi közgyógy is Laughing out loud


Offline
Csatlakozott: 2018 nov 13

Elvileg valóban csak a segédanyagokban van különbség, a hatóanyagban nincs. A segédanyagok azonban befolyásolhatják a hatóanyag felszívódásának módját és minőségét. Például én aripiprazolt szedek. Kezdtem Arisppa-val, ami nagyon elnyomott és sivárrá tett, majd ezen problémák miatt áttértünk az Explemedre ami tökéletesen beválik. Ugyanaz a hatóanyag de mégis másként hatnak - mintha nem lenne enélkül is elég nehéz kisakkozni a megfelelő gyógyszert... 


Offline
Csatlakozott: 2018 nov 15

Nah nem nagyon vagytok akítvak ezen a  fórumon. Igazából meglepő,hogy  bizonyos másolatok nem jönnek be valakiknek.

Ez akkor is mindenhogyan Olanzapin 100-101% tisztaságu toulol tisztítva.

Igaz  segédanyagok lehetnek eltérőek de a hatóanyag nem.

 

Nekem a PARNASSAN  ugyan úgy hat mint az Olanzapin Teva.

 Offline
Csatlakozott: 2018 nov 15

Én TEVA szájban diszpergálódó tabival kezdtem az Olanzapinumozást.

Ez egy marketing fogás: citrom aroma.. de az igazság vele kapcsolatban az,hogy végig folyik a  garatodon és 3 óra múlva napközben elalszol.

Nem hinném,hogy a diszpergálódó tabletták  gyorsabb hatást váltanának ki...

 Nekem a PARNASSAN  jobban bejön és hát nem 28 szemes hanem legalább 30 Smile


Offline
Csatlakozott: 2018 nov 15

Na a PHARMINDEX ONLINE-on megnéztem a Teva és a PARNASSAN filmtabletta összehasonlítását.

 

A Teva sokkal undortóbb segédanyagokat tartalmaz  mint a Parnassan.

Nekem az a meglátásom,hogy a PARNASSAN-t nem véletlenül a Richter fejlesztette ki............................. Gondolom ebből minden érthető.

Például az Olanzapin TEVA  20mg filmtabletta mint a ripedon 4mg filmtb vörös titándioxiddal .Uram atyám....... azt meg minek ? a Richter szerintem még ha másolt verziót is kínál,szakszerűbb és tisztább gyógyszert gyárt mint a Teva...


Offline
Csatlakozott: 2018 nov 15

Szerintem mind1 melyik Márkanéven szedjük az Olanzapint.Én Tevát és PARNASSANT- próbáltam ki. Ugyan úgy segít mind2.Mindegy milyen segédanyagok vannak .A cél,hogy gyorsan jusson be a véráramba,a filmtabletta is védi a hatóanyagot.Nekem így ez miatt nem kell napközben Rivotrilt szednem. Én napi 40mg PARNASSANT is elviselek.

Gyógyszereim így néznek ki: Reggel 20mg PARNASSAN

                                                Este: 20mg PARNASSAN,45mg MIRZATEN,2mg Rivotril.

annyira csökkenti a  szorongást és a pszichotikus tüneteket,hogy végre 4mg Rivo helyett cssak 2mg kell este elalvás elött.

A márka nevekkel kapcsolatban csak annyit,hogy hiába válogatunk... a hatása egy és ugyan az. Hisz mindegy,hogy szájban diszpergálódó tabit szedünk vagy Filmtabit. A hatóanyag ugyan az.Sőt a filmtabletta szerintem erősebb,mert jobban védve van a  hatóanyag. De ez az én szubjektív megítélésem.Igazából én szerettem volna ZYPADHERA  retard 405mg-ot is. De ha a 405mg-ot leosztod 30 nappal akkor kb 8,5 mg Olanzapinum van 24 órán át 1 napra lebontva a vérkerikésedben és az agyadban. Tehát ha 300mgx2-őt szurnának be az a  20 mg.... röhej.. semmi értelme.Meghát előnyösebb is tabit szedni mint szúrni magunkat.


Offline
Csatlakozott: 2018 nov 15

Én eddig Olanzapinból kát márkát szedtem.

Olanzapin Teva szájban diszpergálódó tabletta.

Most megint PARNASSAN filmtabetta


Offline
Csatlakozott: 2018 nov 15

aha.hát eleinte én is híztam,de hozzá szoktam  gyógyszerhez és már minden ok.

Én napi 40mg-ot is elviselek így nap közben nem kell Rivotrilt beszednem.

Este pedig Mirtazapint és 2mg Rivotrilt.


Offline
Csatlakozott: 2018 okt 18

Zyprexaboy írta:

SZIASZTOK!  Én ripedont szedtem 3 évig. aztán jött a Tiapridál,amitől rosszul voltam nagyon.Február óta szedem az Olanzapint 2x10mg-ot, 30mg Miagent,2mg Rivot.

 

Nekem bejön az Olanzapin,de a Ripedon valahogy más volt.Viszont az INVEGÁról SOK ROSSZAT  hallottam.

Ti mire kapjátok az Olanzapint ?Szia!
Nekem 5 mg aztán 7.5 mg Parnassan volt este. Az étvágyamat nagyon megnövelte. Híznom kellett, ez volt a cél. Az alvásban is segített.


Offline
Csatlakozott: 2018 nov 15

SZIASZTOK!  Én ripedont szedtem 3 évig. aztán jött a Tiapridál,amitől rosszul voltam nagyon.Február óta szedem az Olanzapint 2x10mg-ot, 30mg Miagent,2mg Rivot.

 

Nekem bejön az Olanzapin,de a Ripedon valahogy más volt.Viszont az INVEGÁról SOK ROSSZAT  hallottam.

Ti mire kapjátok az Olanzapint ?


Offline
Csatlakozott: 2010 okt 12

Szia nestea!

Én  minimális adagot szedek bipolaritás ellensúlyozására (2,5 mg, Parnassan márkanéven), nem nagyon híztam tőle, és tudok aludni. Mire vagy kíváncsi még?


Offline
Csatlakozott: 2018 jan 14

Sziasztok!Smile kinek mi a tapasztalata ezzel a gyógyszerrel? Én rengeteget híztam tőle (20 kg), de legalább jól alszom, és nem hallucinálok. Reggelente nehezen ébredek tőle, és kb 12-ig kómás vagyok. Nektek mik a tapasztalataitok vele?


Offline
Csatlakozott: 2015 okt 12

Sziasztok!
Valaki tudna nekem egy rövid sommázást írni, aki már régebb óta szed olanzapint, hogy milyen a rövid ill. a hosszútávú hatása.
Én még csak 3 hete szedem, napi 5 mg-ot, mivel off-label szorongáscsökkentő is.
Az első héten voltak egész aktív napjaim és jó étvágy.
Most ez valahogy nincs, igaz, közben bezavart egy antidepresszívum is, ami nem vált be, és úgy döntött a doki, hogy csak ezt adja + szorongáscsökkentőt (Rivotril).
Köszi előre is.


Offline
Csatlakozott: 2015 nov 10

A fiam Parnassant kapott 5 mg-ot, de a változás csak annyi, hogy jól alszik tőle. Az öngyilkossági gondolatai, a kis dolgoktól is fellobanó feszültség megmaradt benne, de ma pl. kedvetlen, motiválatlan, nehezen kezd bele bármibe is. Velem sem nagyon beszélget ilyenkor.


Offline
Csatlakozott: 2014 aug 23

Egyelőre még nem tudom hogy félek-e mástól, mivel még hozzá járok. Nos sokszor van hogy maga a "kezelés" amit egyes pszichiáterek csinálnak, az okoz félelmet bennem. Az a mód ahogy beszélenk rólam és a problémámról (pl. "súlyos eset", "maga nagyon beteg", "skizofrén is lehet"). Ha tudnám hogy az ettől való félelmem okoz még mélyebb állapotokat, akkor nem gondolkodnék, hanem hagynám őt a fenébe... Csakhogy volt már hogy szintén féltem, szintén orroltam a véleményükre, nem akartam szedni a gyógyszerüket, de végül kitartottam, és a kitartásom eredményeként 2-3 hónapra az első gyógyszer bevételétől számítva jobban lettem. De úgy hogy kb nem is éreztem semmi szükségét pszichológusnak, úgy éreztem hogy a gyógyszer úgy ahogy volt, meggyógyított. Ezzel a szerrel (olanzapin) még nincs ilyen tapasztalatom, de a múltkori miatt reménykedek, és azt gondolom hogy most is ez lesz. Ha nem lenne ilyen ,múltbeli tapasztalatom, akkor biztosan nem csinálnám amit mond ez a nő, mert a legminimálisabb motivációm se lenne.


Offline
Csatlakozott: 2014 már 13

szia eumate!

miert felsz a gyogyszertol? ha mas pszichiatertol nem felsz csak attol akihez jarsz, miert nem valtasz?

legyen szep napod!Smile


Offline
Csatlakozott: 2014 aug 23

Félek a pszichiáteremtől, amikor rá gondolok, meg ott vagyok, hogy most még nagyobb adag gyógyszereket akar írni, pedig csak tőle félek, máskor mástól nem. FÉlek a gyógyszereléstől, ezért gyógyszert ad, attól még jobban félek, még több gyógyszert ad. Csak vele kapcsolatban van bajom, mással nem. Az a baj, hogy ha így lát, akkor emeli az adagomat, pedig nem biztos hogy rosszul lennék ha nem hozzá járnék. Kicsit ilyen ördögi kör ez. Mit lehetne csinálni? A gyógyszer egyébként olanzapine (zyprexa). A nő aállandóan mondja, súlyos az állapotom, a gyógyszert szedni kell., stb. Nem tudom, de lehet ebbe a félelembe benne van a pszichiátriától unblock egy félelem, meg attól hogy "mi lesz ha nem leszek jobban... előtte", plusz a gyógyszertől való félelem is.


Offline
Csatlakozott: 2012 máj 29

Kedves Tigerlily!

Köszönöm a válaszod. Egy csomó antidepresszánst próbáltam már (ezekre emlékszem: Rexetin, Cipralex, Cymbalta, Anafranil, Zoloft, Sertraline, Remeron, Aurorix, Velaxin, Valdoxan), jelenleg megint Rexetint szedek 20mg-ot, plusz kis dózisban xanaxot (2*0,25mg), néha picivel többet, de a napi 1 mg-ot nem érem el sosem, főleg mert terhes vagyok jelenleg, ezért próbálom minimalizálni. A xanax kicsit letompít ebben a kis menniységben, oldja szorongásom, de a tünetek azért még vannak így is. Rivotrilt is próbáltam, kevésbé tompított, de terhességben nem ajánlotta a genetikus.

Vannak elég erős szorongásos rohamaim, hullámaim a szocfóbot leszámítva is, erős gyomorideg, szívdobogás, mindjárt megőrülök érzés, hadd nem soroljam....

Ezért nézelődöm itt másféle gyógyszer után, mert szerintem én mér összetettebb eset vagyok Smile

Terápiát is sokat kipróbáltam már és jó pár pszichiátert és pszichológust is elfogyasztottam az évek során, mégsem jutok egyről a kettőre sajnos.

Emberek közé is igyekszem menni, nem zárkózom el a világ elől, de nehéz sokszor...

 


Offline
Csatlakozott: 2015 jan 23

kb. 10 éve szedtem. nálam nullára kitörölt minden érzelmet. igaz, hogy elmúlt a szorongás is, a borderline tünetek is, de egyszerűen semmit nem éreztem tőle, nem voltak érzelmeim.


Offline
Csatlakozott: 2014 okt 9

Hangulatjavító, gyógyszer,kezdetben nagyon jó hatást fejt ki elhanyagolható mellékhatásokkal szemben főleg depresszióellenes,sajnos a szervezet 1-2 hónap alatt hozzászokik ilyenkor hatása tapasztalatom szerint semlegessé válik,de ha az orvos kb.2 év után újra beállítja a kezdeti kedvező hatást fejti ki.


Offline
Csatlakozott: 2014 már 13

Torta, Granan ezt írta a Klonazepam oldalon ma:

"3x05mg-ot szedek 5. hónapja. Szorongásra, szociális fóbiára. Nekem tökéletesen bevállt, engem nem álmosí sőt memóriazavarjaim sincsenek tőle (ellentétben a Xanaxal ami mellett ébren maradni meg emlékezni is nehéz volt)."

ezen kívül privátban:


"Ezen kívül én még Ripedont szedek de arról és a Rivoról is éppen leszállóban vagyok ugyanis nekem a legtöbbet a Tündérhegy segített, az az ami igazából megoldotta. És igen a Ripedon pl antipszichotikum és nekem sokat segített a terápia alatt, de egyről a ketttőre nem lehet tőle jutni. Szerintem egy JÓ terapeuta kell aki felírja a neked legmegfelelőbb szert arra az időre amíg a terápia rendbe nem rak."


Offline
Csatlakozott: 2014 már 13

szia torta! a zyprexa egy nagyon erőteljes antipszichotikum, nagyjából arra való, hogy ha olyan súlyos pszichózisban (vizuális és auditoriális hallucinációkkal) vagy mániás epizódban vagy, hogy teljesen meg vagy őrülve, akkor a zyprexa ezt el tudja vágni nagyon hamar. ezen kívül pedig az antipszichotikumok a legnehezebben tolerálható (a legtöbb kellemetlen és súlyos mellékhatással járó) gyógyszerek, aminek pozitív hatása tényleg csak a fent említett esetekben érvényes. 

ha főleg ilyen generalizált szorongásos tüneteid vannak, nyugtatókkal vagy antidepresszánsokkal próbálkozz inkább. azok sokkal hatékonyabban kezelik az ilyen jellegű problémákat. az antipszichotikum indokolatlanul soknak hangzik a szorongás relációjában. -- legalább is, amíg nem vagy pszichotikus, én nem ajánlanám.

általában mindenféle szorongásos problémára SSRI típusú antidepresszánst vagy valamilyen benzodiazepint adnak először. ezek általában elég jól tudják kezelni a szorongást. nem tudom, mennyire súlyos a szorongásod, ha az SSRI és a benzo túl erős, akkor ki lehet még próbálni a buspiron hatóanyagtartalmú gyógyszereket, és az SNRI típusú antidepresszánsokat.

plusz a szorongás -ha szükséges, akkor a megfelelő gyógyszer támogatása mellett- jól kezelhető-oldható kognitív terápiákban.


 


Offline
Csatlakozott: 2012 máj 29

Szerintetek szociális fóbiára, pánikszerű szorongásos rohamokra jó lehet ez a gyógyszer?

Megosztás Viberen