Aripiprazol (Abilify)

MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER AZ ABILIFY, ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?
Az ABILIFY az úgynevezett antipszichotikumok csoportjába tartozik.
Olyan felnőttek kezelésére alkalmazzák, akik hallási, látási vagy érzékszervi hallucináció tüneteivel, gyanakvással, téveszmékkel, beszéd és viselkedésbeli zavarral és érzelmi elsivárosodással járó betegségben szenvednek. Ezek a betegek depressziósak, önvádlók, szorongók vagy feszültek is lehetnek.
Az ABILIFY-t olyan felnőttek kezelésére alkalmazzák akik egy olyan betegségtől szenvednek, melynek tünetei a túlzott feldobottság, felfokozott aktivitás, a szokásosnál kevesebb alvásigény, felgyorsult beszéd gondolatrohanással és néha kifejezett ingerlékenység. Ezenfelül megelőzi az ezen állapotba történő visszaesést azoknál a betegeknél, akik az ABILIFY-kezelésre reagáltak.


Offline
Csatlakozott: 2018 nov 13

Kedves Robo-san! 

Elsőként szeretnélek biztosítani affelöl, hogy se kamuprofil nem vagyok, sem a pszichiáterek és a gyógyszercégek nem promóznak anyagilag a bejegyzéseimért. Egyszerű beteg vagyok, aki 12 éve küzd a mentális problémáival és minden sz@rt kipróbált a palettán és éppen az aripiprazol jött be. Ennyi és nem több. Van akinek nem jön be, van akinek m@s jön be ami nekem nem.

Nekem az Explemed hatalmas segítség volt kb 10 év szenvedés után, ezért nagyon örültem neki. Ma is szedem és elég jól vagyok és továbbra is jó gyógyszernek tartom.

Attól nem kell tartanod, hogy a kariprazint is "promózni" fogom, mert próbáltam és nekem nem jött be mert komoly depressziót idézett elő nálam. 

Jó egészséget és minden jót kívánok Neked! 

Üdv: Ádám


Offline
Csatlakozott: 2012 dec 29

yes

Na, ezért mondom, hogy várok vmit a benzók helyett. Laughing out loud Anno "csodaszerek" voltak a barbiturátok után, most lettek a feketes.ggűek...


Offline
Csatlakozott: 2010 aug 10

Ezen a Chainsmoker gyereken komolyan elgondolkoztam, hogy mennyi az esély arra, hogy az aripiprazol topikban felbukkanjon egy ilyen pszichiátriai kamunick, mint ő, de szerintem nagyon is sok, mert egy időben nagyon tolták ezeket a cuccokat, mint abilify, explemed, ameddig ki nem jöttek a hosszú távú mellékhatások, persze azóta ő is eltűnt, biztos azért, mert "zseniálisan" van ezektől a "zseniális" szerektől. Egyébként a pszichiátria bevett trükkje, hogy mire kiderül a legújabb csodagyógyszerükről, hogy szar, már készen is állnak a legújabb "zseniális" szupergyógyszerrel, ami most a reagila, csak az még annyira sem jó, mint az abilify volt... Nem baj, majd azt is rátukmálják pár(millió) emberre, aztán jöhet a következő...


3
Offline
Csatlakozott: 2018 júl 24

Lehet Rapislife neked nem jött be az Abilify, őszintén szólva nagy dózisban nekem sem. 10mg-mal már kijöttek a mellékhatások, de 5mg-mal meg semmi. Ha szedem,viszonylag szinten tart és habár hivatalosan skizoaffektív zavarom van, nem szedek ennél több antipszichotikumot. Úgyhogy én az 5mg-ot preferálom belőle, nem zavar be érzelmileg stb.. Én épp a durvábbakat nem szedném soha. Akkor kötném fel magam ha egyszer ráraknának a quentiapin-ra vagy ilyesmire. Olanzapintól sem voltam sokáig jól ráadásul fásult és álmos voltam tőle. Most nincs ilyen. 


Offline
Csatlakozott: 2020 jan 26

Ez egy borzalmas gyógyszer 1,5 hónapja szedem most kezdtem tőle szarul lenni,iszonyatos hallucináció nyugtalanság,egy darabot ne szedjetek be ebből a szennyből.


Offline
Csatlakozott: 2018 nov 13

Eléggé behalt a topik...

Most 15mg aripiprazolon vagyok és így tökéletes a gyógyszerkombó: 5ml Prozac, 50mg Topamax, 15mg Explemed. Hibátlanul érzem magam de azért van az egésznek egy mesterséges "mellékíze"... De még mindig jobb mint a pánikrohamok, az agitáció, a paranoia, a végletes gátoltság stb.

Az aripiprazol egy zseniális szer, nekem csak ez vált be az AP-k közül. Tény, hogy meg kell szokni, mert az elején okozhat kellemetlenségeket, mint az akatízia, hányinger, erős szívdobogás, de ezek pár hét után elmúlnak ha fokozatosan van növelve az adag. 


6
Offline
Csatlakozott: 2018 nov 13

Az utóbbi pár hónapban kicsit eltűntem. Az oka, hogy eléggé bezuhant a bipoláris betegségem. Kb. január környékén le lett építve az aripiprazol (Explemed), mert viszonylag jó ideje nem volt már panaszom. Na pár héttel rá úgy bezuhantam, mintha katatón lennék... Csak feküdni meg ülni tudtam és néztem ki a fejemből két napig. Annyit éreztem, hogy ez így nem jó és az alapgyógyszerezés (Prozac, Topamax) mellé kell egy neuroleptikum. El akartam menni a dokihoz, de szabin volt és nem volt helyettesítés, szóval a magam tartalékaiból kívántam megoildani a helyzetet. Minél kíméletesebb megoldást akartam találni, ezért elkezdtem felépíteni a tiapridot, de semmit nem ért. Aztán a Truxalt vettem elő, na azzal már tudtam funkcionálni csak nagyon erősen vert tőle a szívem. Na ekkor már visszajött az orvosom és elmentem hozzá. Felírt sulpridot (Depral), ami kb egy savanyúcukor hatásával ért fel... Szóval vissza lettem állítva az aripiprazolra.

És lássanak csodát, már az első napi 15mg-os negyedétől jbban voltam. Most tartok a felépítésben a 3/4-ed szemnél és egy szemig lesz emelve.

 

Azt kell mondanom újra és újra, hogy nekem ez a szer vált be a legjobban, egyszerűen zseniális. Nem szedál le, sőt energikus vagyok, éber, érdeklődő, tudok koncentrálni, figyelni és jó a kedvem.

Két kellemetlen mellékhatása van, ami nálam megjelent. Az egyik az akatízia, de arra kapok Kemadrint, így ezek a tünetek nem jelentkeznek már. A másik pedig szexuális jellegű: nem csökkenti a libidót, azonban anorgazmiát idézhet elő. 

Mindent összevetve én zseniális szernek tartom az aripiprazolt, a többi neuroleptikumhoz képest sokkal barátságosabb szer. Egy klozapinhoz vagy olanzapinhoz képest mindenképp...


Offline
Csatlakozott: 2018 júl 28

Én restigulint szedek az is aripripazol az elején akatíziát okozott kaptam rá azthiszem akinetont vagy nem is tudom nemrég az akinetont elhagytam nincs semmien problémám vele viszont nekem nem annyira válik be elhatalmasodott rajtam a negativ tünetek teljesen ellaposodott érzelmek és teljes mértékben elvesztettem a korábbi dolgok iránt az érdeklődésem 

Nemtudom melyik gyogyszer lehet jobb ennél, erre a negatív tünetekre nem érzek semmit. 


Offline
Csatlakozott: 2019 jan 12

Szia én Arisppa gyógyszert szedtem és nálam az is kényszermozgást okozott és a járásom ilyen darabos volt tőle meg remgtem is és a pulzusom percenként 110 volt. Két hét után kénytelen voltam lefújatni, mert elviselhetetlenek voltak a mellékhatások. 


9
Offline
Csatlakozott: 2019 jan 12

Szia én Arisppa gyógyszert szedtem és nálam az is kényszermozgást okozott és a járásom ilyen darabos volt tőle meg remgtem is és a pulzusom percenként 110 volt. Két hét után kénytelen voltam lefújatni, mert elviselhetetlenek voltak a mellékhatások. Offline
Csatlakozott: 2018 okt 18

Oh, hát én már majdnem mindent kipróbáltam, amit lehetett (ad, ap, hang-stabi, nyugtató, altató, gyógynövény, homeo) :( Nem akarom itt sorjázni.
A családomban vannak bipolok, ezért egyszer lítiumot is szedtem, Mondanom sem kell, nem vált be.
A kvetiapinról leszokásban vagyok, életemben harmadszor szedem, kábé 1-1,5 éve. Minimális adagban, kizárólag alvásjavítónak, de minden mellékhatás jelentkezett, a pozitív hatása meg elhanyagolható.
Mirzaten paradox módon hatott, felpörgetett, torokfájást okozott már egy nap után.
Nem vagyok egyszerű orvosi eset, tudom.
szia.


Offline
Csatlakozott: 2018 nov 13

Kedves Matiri!

Értem. Érdekes, hogy unipoláris depresszióban kizárólag neuroleptikumot használ az orvosod. Ne érts félre, nem itélkezem és nem okoskodni szeretnék, csak nem a tankönyvi megoldás.

A régebbi antidepresszánsok közül több olyan is van, amelyek nem "pörgetnek", azaz nem okoznak kellemetlen izgatottságot, pl. ilyen a mirtazapin. Viszont ilyen esetekben számolni kell azzal, hogy ezek a gyógyszerek jellemzően inkább szedatívak.

Az aripiprazolra adott reakciód is érdekes és biztos, hogy hozzájárul az is, ahogyan írtad, hogy alacsony a testsúlyod. A kvetiapinról nem igazán tudok mit mondani, én nem szedtem, de ha bevált, akkor nyílván nem érdemes piszkálni.

Írtad, hogy pánikrohamaid vannak. Ha az orvos írt föl BZD-t, Rivót vagy Xanaxot, Frontint, akkor ilyen esetekben használjad nyugodtan.

 

Minden jót! Smile


12
Offline
Csatlakozott: 2018 okt 18

Szia Chainsmoker!
Végül nem jött be, erre a kicsire is nagyon durván reagáltam. Igaz, mellette még ment a kvetiapin.
Nem szedek antidepit, mert azokat egyáltalán nem jól tolerálom. Életemben egyszer volt paroxetin és kvetiapin együtt, ami egy darabig jól együttműködött, de nem volt hosszú.
Az ad. felpörget, pedig sima unipol. depresszióm szokott lenni, így is egy kicsit alkoholizáltatott ( a parox. és a kv.).
Két antispzichotikumot egyszer szedtem együtt, olanzapint és kvetiapint, az nem zavart be ennyire, csak az olanzapin nem hatott az étvágyamra, amire célzatosan szedtem így.
Volt akatíziám már Risperdaltól, sajnos tudom mi az.
Most durva pánikrohamaim voltak, ami alapban nem jellemző. Igaz, közben fel-le járkáltam, ütöttem az ajtót kínomban.
Szóval hiába ilyen kicsi, mégis valamit alkotott. Én is elég kicsi vagyok, talán ezért (45 kg).
Köszi a választ, minden jót neked is!


Offline
Csatlakozott: 2018 nov 13

Kedves Matiri!

Az aripiprazol legkisebb terápiás adagja 15mg/nap. Te ennek a hatodát szeded. Vélhetően nincs pszichózisod depressziós periódusban azért ilyen kevés. Nem tudom, hogy milyen antidepresszánst szedsz, de vélhetően a szakorvos úgy passzintotta össze, hogy a neuroleptikum egy picit megtámogassa az antidepresszánsodat.

Ilyen kis dózistól nem kell félni, lehet, hogy észre sem fogod venni, hogy szeded.

Én is aripiprazolt szedek csak Explemedet és nem depresszióra, hanem bipolárisra. Nekem is kicsi az adagom, 7,5mg/nap. Pechemre én nagyon érzékeny vagyok a neuroleptikumokra, szóval nekem már ez az adag is akatíziát okozott, szóval csak Kemadrinnal tudom szedni.

Az aripiprazol a többi neuroleptikummal ellentétben élénkít. Nem szedál, nem hizlal, viszont nagyon gyorsan kényszermozgásos lesz tőle az ember, már aki hajlamos rá, erről azonnal szólni kell az orvosnak, ha fellép az effajta mellékhatás.

Jobbulást!


Offline
Csatlakozott: 2018 okt 18

Szedett valaki depresszióra ebből nagyon minimális mennyiséget (a legkisebb tabletta negyede: 2,5 mg)?
Ha igen, mi a tapasztalat?


15
Offline
Csatlakozott: 2017 dec 22

A 15 mg-os nincs támogatva sajnos Sad. 9000 ft körül van egy doboz... még jó, hogy csak napi felet szedek, így 3 hónapra elég.


Offline
Csatlakozott: 2018 aug 1

Sziasztok!

Azzal kapcsolatban  nincs infótok, hogy az abilify támogatott gyógyszer -e még vagy sem? A dokim explemedre váltott abilify után . Most van minden, ami csak lehet...dühkitörés, hangulatingadozás, öngyilkossági gondolatok. Abilifyjal nem volt legalább. Nekem pozitív változásokat hozott. Köszönöm előre is ha írtok. 

 


Offline
Csatlakozott: 2018 aug 1

Sziasztok!

Azzal kapcsolatban  nincs infótok, hogy az abilify támogatott gyógyszer -e még vagy sem? A dokim explemedre váltott abilify után . Most van minden, ami csak lehet...dühkitörés, hangulatingadozás, öngyilkossági gondolatok. Abilifyjal nem volt legalább. Nekem pozitív változásokat hozott. Köszönöm előre is ha írtok. 

 


18
Offline
Csatlakozott: 2017 jan 24

Abbahagytam, mert durván remegtem tőle és alvászavart, rémálmokat okozott. Amióta nem vettem be, a rémálmok megszűntek, a többi még megmaradt... Remélem, a remegés is minél hamarabb elmúlik.


Offline
Csatlakozott: 2015 szep 21

Én 4 hónapja szedem gyógyszerbe, 1 hete ál váltottunk injekcióra Abilify maintenerára,na most az első 3 napon nagyon rosszul voltam tőle,kaptam rá bernadint vagy hogy hivják, 3 napot végigszenvedtem de nekem csak pozitiv tapasztalataim vannak róla. Smile Másnak mi a tapasztalata a szuriról?Offline
Csatlakozott: 2017 jan 24

Durván tompítja az érzéseket. Ami egyrészt jó, mert nincs annyi dühkitörés, másrészt viszont sokkal többször érzem az ürességet. Aminél lehet, nincs is rosszabb bordereknek.


21
Offline
Csatlakozott: 2017 jan 24

Sziasztok!

Most cserélte le a dokim a Lamolepet Restigulinra. Első 6 napban a 15 mg-os felét, utána 1-et kell szednem este (tegnap vettem be a 4. felet). 

Először féltem a mellékhatásoktól, azért is halogattam eddig  a cserét, de már úgy vagyok vele, hogy 1: nem is biztos, hogy rajtam kijönnek, 2: tök mindegy mi, valami használjon már. 

Ha érzek valami hatást/mellékhatást, beszámolok - mindenesetre remélem, hogy használ és nem lesznek elviselhetetlen mellékhatásai.

(Ezen kívül Dulodetet és Rivot szedek)


Offline
Csatlakozott: 2015 szep 21

Hát nekem ez a gyógyszer nem sokat segitett 1 hónapja érzem és nuku hatás, 15 mg ot


Offline
Csatlakozott: 2017 okt 14

Kiscsillag írta:

babarczyeszter írta:

Latogato3 írta:

Sziasztok! Még egy kérdés az Abilifly kapcsán! Érzelmi sivárságot okoz e ez a gyógyszer? Úgy érzem nincsenek érzéseim. Nem érzek aggódást haragot dühöt szeretetet....szerelmet...stb.

Szia!

Ismét csak a drug.com adatbázis alapján, egyes emberek "ellaposodó" érzelmi életről számolnak be (például nem sírnak szomorú filmen), vagy arról, hogy nem érzik magukat önmaguknak. Ez a mellékhatás ritkább, mint az akathisia (tehát az egész test vagy egyes testrészekben tapasztalt nyugtalanság, gyors mozgások). 

Sokszor jut eszembe, hogy skizofréneknèl gyakran megjelenő érzelm elsivárododás vajon mennyire a betegség tünetete es mennyire tudható be AP mellékhatásnak. Nèha olyan érzésem van, hogy a gyszer is leépíti hosszabb távon a betegeket, de ezt a betegségre kenik.

Benedek István Aranyketrec c. könyvét olvastad? Akkoriban, amikor írta, nem nagyon volt gyógyszer még a skizo-ra. És elég jól leírja a skizo fázisait. A fázisok leírásában szerepel a leépülés, bár azt mondja, teljes mértékben kiszámíthatatlan, hogy ki melyik fázisban áll meg ill. van fázisugrás (mindkét irányba, romlás-javulás).  

 


24
Offline
Csatlakozott: 2017 már 31

babarczyeszter írta:

Latogato3 írta:

Sziasztok! Még egy kérdés az Abilifly kapcsán! Érzelmi sivárságot okoz e ez a gyógyszer? Úgy érzem nincsenek érzéseim. Nem érzek aggódást haragot dühöt szeretetet....szerelmet...stb.

Szia!

Ismét csak a drug.com adatbázis alapján, egyes emberek "ellaposodó" érzelmi életről számolnak be (például nem sírnak szomorú filmen), vagy arról, hogy nem érzik magukat önmaguknak. Ez a mellékhatás ritkább, mint az akathisia (tehát az egész test vagy egyes testrészekben tapasztalt nyugtalanság, gyors mozgások). 

Sokszor jut eszembe, hogy skizofréneknèl gyakran megjelenő érzelm elsivárododás vajon mennyire a betegség tünetete es mennyire tudható be AP mellékhatásnak. Nèha olyan érzésem van, hogy a gyszer is leépíti hosszabb távon a betegeket, de ezt a betegségre kenik.


Offline
Csatlakozott: 2010 aug 10

tegnap elnyaltam egy rivót: majdnem 8 órát aludtam. néha-néha meg fogom ezt tenni, hogy ne készüljek ki hosszabb távon sem, amire Parrott célzott, és már éreztem is egy kis dekoncentráltságot...


Offline
Csatlakozott: 2010 aug 10

Igen, 2, vagy 3 részletben... néha kijön a 6 óra is... kezdem megszokni.


27
Offline
Csatlakozott: 2014 máj 7

4-5órát alszol,s azt is részletekben.Én így kikészülnék hosszabb távon.sad


Offline
Csatlakozott: 2010 aug 10

Abilify Maintenát kapok, fél amp/28 nap. Engem jobban pörget, mint a mezei abilify, viszont az orvosaim nem hajlandók tablettára váltani, mert egyrészt az ambuláns lapom szerint én vagyok a régió debilje, másrészt pedig közveszélyesnek tartanak néhányan. Egyébként ez a min, és a max is (minimax), amit hajlandó vagyok elfogadni, egyéb gyszerrel nem élek. Max. nagyon-nagyon ritkán egy rivó... Ja, és 4-5 órákat alszom tőle, azt is részletekben. Napközben egyszerre vagyok kissé fáradt, és felhangolt. Bár túl vagyok pörögve, így kb. normál sebességgel csinálom a dolgokat, igazából nem észrevehető. Viszont közérzetileg ez közelít legjobban a betegségem előtti állapothoz, szóval mindegy.


Offline
Csatlakozott: 2014 máj 7

Azért hozzáteszem,hogy az Abilify-t nekem depresszióra írta fel a doki,mikor az Anafranilt szedtem.Nem volt kedvem felkelni,motiválatlan voltam,stb.A szándék jó volt,kétszer futottam neki .Ugye van egy orvosi vonal,aki a depressziót,esetleg az antidepresszáns kiegészítéseként inkább antipszicho-val kezeli.Én ráfáztam.Többször próbáltam lejönni a rámerőltetett antipszicho-ról,azóta sem sikerült.sad


30

Offline
Csatlakozott: 2010 okt 12

Latogato3 írta:

Sziasztok! Még egy kérdés az Abilifly kapcsán! Érzelmi sivárságot okoz e ez a gyógyszer? Úgy érzem nincsenek érzéseim. Nem érzek aggódást haragot dühöt szeretetet....szerelmet...stb.

Szia!

Ismét csak a drug.com adatbázis alapján, egyes emberek "ellaposodó" érzelmi életről számolnak be (például nem sírnak szomorú filmen), vagy arról, hogy nem érzik magukat önmaguknak. Ez a mellékhatás ritkább, mint az akathisia (tehát az egész test vagy egyes testrészekben tapasztalt nyugtalanság, gyors mozgások). 


Offline
Csatlakozott: 2017 jan 31

Sziasztok! Még egy kérdés az Abilifly kapcsán! Érzelmi sivárságot okoz e ez a gyógyszer? Úgy érzem nincsenek érzéseim. Nem érzek aggódást haragot dühöt szeretetet....szerelmet...stb.


Offline
Csatlakozott: 2011 okt 23

s továbbra sem értem hogy aki szenved, és megpróbálják rátenni egy gyógyira ami jó (hogy NE szenvedjen), hogyan megy szenvedés nélkül. na ennyi megint. 

Sztem az a baj, h sokszor lövésük  sincs, mi lenne a jó. Rátesznek, kiderül. Lehet, én vagyok akkor nagyon ritka eset, de nekem így, ahogy alakult, ezzel a rakat mellékhatással egyértelműen nem volt jó, elviselhetetlen. Persze értem én, ki kellett próbálni. Talán nem volt megfelelő az alapbajomra. Vannak "zavarosabb" esetek, ahol nem lehet pontosan tudni, mi a gond. :)

Talán ilyen esetekben a mellékhatások is hatványozottak(gondolom én...), mivel amit ki szeretne igazítani a gyógyszer, azzal nincs is probléma. 

Ha az a cél, hogy jobban legyen az ember és kap valamit, amitől tele lesz tartós és súlyos mellékhatásokkal, onnantól bajos a kezelés.

 

 


33
Offline
Csatlakozott: 2010 okt 12

Avana írta:

"

Sztem nem jó, ha a gyógykezelés tartós kínzásba megy át, semmi értelme.

majd azok apránként elmúlnak, és jön a terápiás hatás. én egyszerűen nem értem hogy lehet gyógyikat önfejüleg két hetente cserélni

Súlyos tüneteknél nem jó senkit se ezzel áltatni, majd elmúlik. Mert ha nem? Súlyos akatíziával akár végezhet is magával időközben. Orvosnak kell tudni pontosan, mi az, ami elmúlós.

"

---

nehéz műfaj ez a "fórumozás" laugh eh, naszóval

majd egy "nyelvtannáci" devil megmondja hogyan kellene helyesen ezeket kifejezenem, most csak körbe írni tudom:

a "majd azok elmúlnak" mondatot NEM ÚGY ÉRTETTEM hogy: "eh, majdcsak elmúlik ..." HANEM folyamatában próbáltam jelezni, hogy elmúlik a mellékhatás. mint tény. tehát x. y. mellékhatást már "átdolgozta a szervezet" (mint írtam kórházban orvosok álltal megfigyelve) akkor lehet tovább lépni.

 

azt értem hogy EGYÉNENKÉNT MÁS-ÉS-MÁS  mellékhatás jelentkezik. és van ami tartós marad. és valóban jól írod vannak életveszélyes mellékhatásai is. DE EZEK NAGYON RITKÁK. ezért nem véletlen a "kórházi tortúra" és továbbra sem értem hogy aki szenved, és megpróbálják rátenni egy gyógyira ami jó (hogy NE szenvedjen), hogyan megy szenvedés nélkül. na ennyi megint. 


Offline
Csatlakozott: 2010 okt 12

igen én pont írni akartam hogy ez a sztorizgatásom itt az abilify gyógyszernél AZÉRT NEM OFF, MERT leírtam hogy milyen állapotban voltam előtte, és a hosszantartó abilify szedéssel milyen állapotban vagyok most. tehát gondoltam így érezhetővé teszem hogy nekem nagyon bejött. SKIZOID TÍPUSÚ betegségek esetén nagyon szuper gyógyi az abilify, mint írtam engem nem hogy nem zambiasitott be hanem még szedni kellett egy "kontrollt" is a valproátsavat, hogy ne legyek annyira mániás. de ma már sikerül lekötnöm ezeket az "aktívabb" periódusokat hasznos tevékenységgel, úgyhogy elhagytam, ORVOSSAL VALÓ KONZULTÁCIÓVAL! de nem két hét után! laugh évekig szedtem amíg ezt így kitaláltuk közösen. akit szedál, annak adnak mellé antidepit, de nálam az nem vált be. nekem egyetlen gyógyszer amire hamar rájöttünk hogy nekem nem jó az abilify mellé az az antidepi. TOTÁLIS MÁNIÁBA PÖRÖGTEM TŐLE!

ÉS TOTÁL ONTOPIC ÍME:

Az Abilify hatóanyaga az aripiprazol, idén lesz két éve, hogy úgynevezett "generikumai" is elérhetőek már, például ezek:

RESTIGULIN

PIPRASON

EXPLEMED

ASDUTER

ARISPPA

ARIPIPRAZOL-TEVA

ARIPIPRAZOL SANDOZ

 

 


Offline
Csatlakozott: 2011 okt 23

offolok, de...nehogy azt hidd, aki önként megy be, automatice máshova teszik...

Ugyanúgy a krízis részlegre(összesen két részleg volt) zsuppoltak 24 napot, 5 gyógyszer egyszerre és jóvan....önkéntesként bemenve! Smile Jó, bírói szemle nem volt(hát még jóhogy..), sétálni kimehettem a kertbe(hát még jóhogy!) Később láttam, hogy ja bocs, van egy másik is itt, ahol még kb 5 hetet eltöltöttem. nem baszakszanak, betezsnek oda, ahol hely van

Oké, kezdem érezni(vagy érteni?), mi a helyzet-téged akkor ezek szerint "feltámasztott" az Abilify a korábbi zombulásból. Azt el kell ismerni, szedálni nem szedált.

Csak van, akinek nagyon nem jó. 

 


36
Offline
Csatlakozott: 2011 okt 23

Még javítani akartam, a hszem végére nem súlyos tüneteket akartam írni, hanem súlyos mellékhatásokat(tehát súlyos mellékhatások és azok elmúlása).


Offline
Csatlakozott: 2010 okt 12

sajnos engem eddig mindig "kényszergyógykezelésnek" vetettek alá. akart a fene zártosztályra menni. de ha bent voltam tudtam innen nem szabadulok amig a doktorok úgy nem döntenek. a gyógyizást mindig is utáltam. nekem ez tortura volt mindig is. de az "állam elrendelte" (bírósági végzés van róla) hogy nekem szedni KELL a gyógyikat és ehhez FELÜGYELET KÖTELEZŐ (mármint hogy tuti beszedjem, és se kevesebbet se többet  mint amit az orvos megállapított). ez van most. de a profilomon a sztorik között megtalálod ezt a sztorit is. de eszter látta a családomat és, hogy hogyan élek és el volt ragadtatva hogy: "erre nem számítottam. csodás." valami ilyesmit mondott. igaz? smiley csak azért írtam ezt az  utolsó két-három mondatot, hogy értsd: NEM sajnáltatni akarom magam. nekem jó így. csak leírom hogy ilyen is van. persze érthető ha valaki még tovább akar lépni (ahogy zsuzsi mondta a "classic" : ház-kocsi-gyerek ) hát istenem van akinek sikerül összejön ez is van akinek nem. nekem a "kényszerfelügyelt adult-kid" jött össze. de figyuzz. többször vitt be hat rendőr három rendőrautó, egy rohamkocsi. azt hitték a városban putyin jött meg laugh ahogy végig mentünk. utána meg évekig mint a "zambi" ágyban feküdtem, csak bagózni keltem fel. ahhoz képest én óriási dolognak élem meg ahogy most élek. na hirtelen ez. wink


Offline
Csatlakozott: 2014 máj 7

Jaaaa!Bocs.Szedtem egy hétig,mint a kergebirka,olyan voltam.Kihozta az ,,ideges láb,,szindrómát,erre mirapexint kaptam.Ezt parkinzon kórosoknak is adják,na,lényeg,nekem nem vált be.Izgatottságot,álmatlanságot okozott.Roboman a blogjában említette,sőt külön írt is róla.Remélem ide is óhajt írni pár sort.Krisz,te elég régóta szeded....Szóval hitelesebb,ha te írsz.cheeky....mint én.


39
Offline
Csatlakozott: 2011 okt 23

Nekem is kórházban állították be, de ugyanott le is. Gondolom, érzékelték pár hét után, hogy itt valami gebasz van(fokozódó EPS tüneteit észleltük). Fokozódó, azaz nem állt be, nem csökkent. (Szintén több mint 2 hós tartózkodással+még egy hó máshol, de ezen belül tényleg úgy kb 4 hetet szedhettem talán.)

Sztem az akatízia nem látszódott kívülről(nem is mondtam, mert szorongásnak hittem, ezt meg már untuk szerintem, hogy szorogok, csak utólag említettem , hogy jéé, már tudok nyugodtan ülni, akkor említette a dokinő...), de azt említettem, hogy nehezen mozgok, lefagyott az arcom. 

Sztem ez nem olyan mellékhatás, ami elmúlik, mint a hányinger vagy a szorongás, arról tudja az ember, hogy ideiglenes, ki kell bírni, ezekkel úgy "elvan" az ember, bár attól még vacak. Ezek is megvoltak, de ilyenkre nem adtam, mert nem tartott folyamatosan.

Sztem nem jó, ha a gyógykezelés tartós kínzásba megy át, semmi értelme.

majd azok apránként elmúlnak, és jön a terápiás hatás. én egyszerűen nem értem hogy lehet gyógyikat önfejüleg két hetente cserélni

Súlyos tüneteknél nem jó senkit se ezzel áltatni, majd elmúlik. Mert ha nem? Súlyos akatíziával akár végezhet is magával időközben. Orvosnak kell tudni pontosan, mi az, ami elmúlós.


Offline
Csatlakozott: 2010 okt 12

ja! ez szó szerint így van. ezért vannak a gyógyikombók. nem véletlenül "találták ki" így. általában van egy fő antipszichotikum, (akármilyen központi idegrendszeri problémád van) ehhez álatlában adnak benzót, (ez általában az alap felállás), aztán ha jelentkeznek a mellékhatásai a gyógyinak arra is van gyógyi, aztán ha a mellékhatásra adott gyógyinak is van mellékhatása arra is kapsz. de hogy egy pár nap után dobáljátok el a gyógyikat nekem azért durva. nekem azt mondta egyik másik orvos, hogy hosszú idő mire kialakul a fő hatása egy szernek, és természetesen először a mellékhatások jelentkeznek. majd azok apránként elmúlnak, és jön a terápiás hatás. én egyszerűen nem értem hogy lehet gyógyikat önfejüleg két hetente cserélni? nekem kórházban állították be a gyógyszert ahol tudjuk minimum 10 nap a bentlét de általában heteket kell bent eltölteni ehhez képest én volt hogy 2-3 hónapot bent töltöttem míg a gyógyikkal kikísérletezték. hál isten idén van ötödik éve hogy nem voltam kórházban!


Offline
Csatlakozott: 2011 okt 23

Jó, hogy beírtad, mert ugyan én hangulatstabilizálónak kaptam, nem mellékhatás tompítónak, ilyen alkalmazásáról("kiegészítő") nem is tudtam.

Lehet, hatványozottabban vacak lett volna a helyzet nélküle-ennek alapján.

 


42
Offline
Csatlakozott: 2010 okt 12

én is szedtem évekig a valproátsavat. de tompítónak éreztem egy idő után. olyan "zombisnak" éreztem magamat. évek óta nem szedem már. olvastam mániára is adják. hát lehet ez miatt vagyok néha impulzívabb, hipománabb. de inkább ez mint a depi. (azért írom abilify hoz mert az a fő gyógyim, és ahhoz "kiegészítőnek" szedtem.)


Offline
Csatlakozott: 2011 okt 23

Nekem olyasmit mondtak(na nem a kórházban, hanem mikor utólag érdeklődtem, ilyenkor mi van vagy mivel kezelnének..), hoyg az Akineton akatíziára nem jó, de nem mondnaám tutira, hátha rosszul emlékszem. :S Azt mondta az orvos, olyankor abbahagyatják. 

Nekem egyszerre volt 

izommerevségem(végtagok, nehezebben hajoltam, lassulás)

akaratlan mozgások(kézremegés, szájszél-de ez nem volt látványos, csak mosolygásnál. Az akaratlan arc megrándulásokat viszont más is észrevette.)

akatízia(ez nem egyenlő az akaratlan izommozgással). 

Ja, szedtem mellette COnvulexet-900-1200 mg-ot+nyugtatót, ezzel EGYÜTT volt. De nem emiatt kaptam Convulexet, ezt már Abilify kezelés előtt megkaptam.

De amúgy nagyon jó, szedsz valamit egy bajra, szedj mellé még három mást, hogy kezelje a mellékhatásait, de az se biztos, hogy hat..Laughing out loud Most ráviágítottatok, lehet, ha magában szedem, hatványozottabban szar lett volna. Laughing out loud


Offline
Csatlakozott: 2010 okt 12

parrot! már bocs hogy belekotyogok, de biperidént (pl. akineton stb.) pont hogy izommerevségre adnak. akaratlan izom mozgásra valproátsavat adnak (pl. depakine, convulex stb.) én így olvasgattam itt-ott.


45
Offline
Csatlakozott: 2011 okt 23

Reggel 0,5, este 0,5 xanax XR-t kaptam(ennyit biztosan, de lehet, megvolt az 1-1 is). Nem jó business a nem kevés nyugtató, jól rajta marad az ember...

Volt egy kis időszak, amikor Abilifyt MÁR nem, nyugtatót még szedtem. Nem vittem magammal, beültünk este barátokkal a  Mekibe. Mikor be kellett volna vennem(nagyjából az az időpont), elkezdett remegni  a szám széle, nyüzsögtem, féltem, kívülről is látszik. A frász tudja, nyugtató elvonás miatt jöttek-e ezek elő vagy csak előbukkantak az Abilify maradványtünetei, amiket a nyugtató addig valahogy lefogott. Nem volt vicces, meg is ijedtem, mi a szar ez. 

Persze emlékszem, volt, hogy kínomban én is bevettem még mellé kimenőn nyugtatót, mikor kocsikázni mentünk. El is aludtam. De ez meg olyan, hogy ha alszik az ember és kába  rosszullét helyett, megint nem túl előrevivő.

Nekem azt mondta egy orvos utólag(már nem a kórházban, hanem magán), az Akineton nem hat akatíziára, hanem inkább egyéb extrapiramidális tünetekre, de lehet, erre speciel rosszul emlékszem.


Offline
Csatlakozott: 2014 máj 7

Az akineton-t szokták szedni rá,ha egyébként maga az abilify jónak bizonyol.De tény,sokan panaszkodnak erre az antipszcho-ra.S nem kevés rivotril is kell ,ha nagyon nyughatatlan az ember tőle.


Offline
Csatlakozott: 2014 szep 13

nekem borderline-ra írták fel és nem vagyok benne biztos, hogy ez így megfelelő-e , mert nem vagyok bipoláris. még csak egy napja kezdtem el, de hányingerem  volt, nem tudtam enni és émelyegtem. azon gondolkodom, hogy inkább más irányba próbálkozom. valaki tudja hogy milyen hatással van ez a gyógyszer borderlinera?


48
Offline
Csatlakozott: 2011 okt 23

Nálam igen, sajnos. Akatízia. Nyugtatóval is kellemetlen volt, eléggé el voltam keseredve, megtelt az agyam szuicid elképzelésekkel, mert pár hétre rosszabbul lettem a kórházban tőle, mintsem javultam volna a kezelésről.

De nem úgy kell elképzelni, hogy folyamatos nyüzsgésben, pörgésben voltam, mert pluszban le is merevedett-darabossá vált a mozgásom, hanem belső diszkomfort-érzet ülésnél, fekvésnél, nem tudtam pl. olvasni, figyelni másokra...lassított felvételes mozgáskényszeres. 

Néha meg-megrándult a szám, jelezték, hogy furcsa mozgásokat teszek. 

Reggelinél éreztem, hogy hosszú ezt végigülni...kb 3(4,5?) hetet szedhettem.

Utána még egy ideig remegett tőle a kezem is(közben is persze), dehát az már nem érdekelt, lényeg, hogy elmúlt az akatízia és a végtagmerevség. Tökre örültem neki. Smile

azt hittem erre, hogy súlyos szorongás. Utólag derült ki, hogy ez nem az. 15 mg-ot szedtem, ami "normál adag", van, aki a  dupláját szedi.

Ez egy "szuper, modern"(hehehe) gyógyszer, 40 ezer FT volt akkoriban a havi adag(na nem nekem, csak a neten rákerestem, hogy ennyi a TB-nek), sajnos egyénileg lehet ilyen szinten tolerálhatatlan. 

Elvileg van egy hatástartomány, ahol MÁR hat a  tünetekre, de nem okoz még erős mellékhatásokat. nem tudom, kinél hogy állapítják meg(sehogy..), felírják, oszt" szedd, majd kiderül...


Offline
Csatlakozott: 2010 okt 12

Latogato3 írta:

Sziasztok! Mozgáskényszert valakinél okozott e az Abilify?

A drugs.com szerint ez gyakori mellékhatás. 

Megosztás Viberen