Fluoxetin (Floxet, Prozac, Fluoxetin-Zentiva)

MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A FLUOXETIN ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?
A FLUOXETIN a. szelektív szerotonin visszavételt gátló (SSRI) antidepresszáns gyógyszerek közé tartozik.
Alkalmazható a depresszió, a kényszerbetegség kezelésére, illetve a pszichoterápia kiegészítéseként használják a Bulimia nervosát kísérő falási rohamok és hashajtási tevékenység csökkentésére is.

Terápiás javallat:

Depresszió esetén:  20 mg 

Bulímia esetén: 60 mg

Obszesszív-kompulzív zavar esetén: 20 mg 

Felezési ideje: 96–144 óra (4–6 nap)

 

Ne szedje, ha:                

mániája vagy mániás epizódjai vannak

Használja óvatosan, ha:                             

cukorbetegsége van, bármiféle szívproblémája van, bármiféle máj- vagy veseproblémája van, zárt zugú glaukóma gyanúja merült fel Önnél, a kórtörténetében vannak vérzési rendellenességek (mindenekelőtt gyomor-bélrendszeri vérzés), vagy szed más olyan gyógyszereket, amelyek fokozzák a vérzés kockázatát, terhes vagy szoptat, epilepsziás (abba kell hagynia a szedését, ha epilepsziás görcsrohamai kezdődnek), elektrosokk-terápiában részesül

Nagyon veszélyes többet bevenni, mint az előírt dózis (az Ön számára felírható maximális napi adag 60 mg, vagy amennyiben idősebb személyről van szó, 40-60 mg). Ez a gyógyszer a képzettséget igénylő feladatok – például a gépkocsivezetés – végzésére hatással lehet. Ha érzékel ilyen hatást, akkor kerülnie kell az autóvezetést.

 

Ismert gyógyszerkölcsönhatások

Mindig kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, mielőtt bármilyen gyógyszert egy másikkal egyidejűleg vagy nem sok időkülönbséggel szed, mert előfordulhat, hogy káros kölcsönhatásba lépnek egymással!

Az SSRI antidepresszánsok és az egyéb pszichiátriai gyógyszerek közötti ismert kölcsönhatások a következők:

Antipszichotikumok:

KARBAMAZEPIN: A FLOUXETIN megnövelheti a KARBAMAZEPIN szintjét az Ön szervezetében. 

Triciklikus antidepresszánsok: Az áttérés erről a gyógyszerről egy triciklikus szerre megnövelheti a kellemetlen mellékhatások kialakulásának kockázatát. A triciklikus szerek esetében alacsony adaggal kezdjen, és azt fokozatosan emelje.

MAOI  antidepresszánsok: A FLUOXETIN egy MAOI antidepresszánssal sem szedhető egyidejűleg! Mielőtt a FLUOXETIN szedését megkezdené, legalább 2 hetet kell várnia a MAOI szedésének abbahagyása után! Mielőtt bármelyik MAOI-t elkezdené szedni, várnia kell legalább 5 hetet a FLUOXETIN szedésének abbahagyása után!

MIRTAZAPIN: A FLUOXETIN kölcsönhatásba léphet a MIRTAZAPIN-nal, ami az Ön által tapasztalt mellékhatásokat súlyosabbá teszi.

Orbáncfű: Orbáncfüvet vagy orbáncfű-tartalmú készítményt (antidepresszáns hatású gyógynövény) nem szabad szednie a fluoxetinnel egyidejűleg!

 

Lehetséges mellékhatások

Az összes, SSRI antidepresszánsnál gyakori lehetséges mellékhatásokon kívül a FLUOXETIN az

alábbi nemkívánatos hatásokat is eredményezheti:  

Nagyon gyakori (10-ből 1-nél több személyt érint)                        

diarrheoa (hasmenés), fejfájások, álmatlanság, émelygés (hányinger), fáradtság

Gyakori (100-ból 1–10 személyt érint)                  

szorongás, homályos látás, borzongás, koncentrálási nehézség, megváltozott ízlelés, szédülés, csökkent nemi vágy, sikertelen erekció, késleltetett ejakuláció és orgazmushiány, ami fennmaradhat a gyógyszer használatának befejezése után és állandósulhat is), menstruációs problémák, feszültség-érzés, kipirulás, emésztési zavar, viszketés, étvágytalanság, kimerültség, izom- és ízületi fájdalom, idegesség, remegések, bizsergés, kiütések, nyughatatlanság, álmosság, alvási problémák, furcsa álmok, izzadás, reszketés, gyakoribb vizelés, szájszárazság,nyugtalanság-érzés, hányás (rosszullét), súlyveszteség, ásítozás

Nem gyakori (1000-ből 1-10 személyt érint)                      

kóros mozgások, kóros orgazmus, kóros gondolatok, légzési nehézségek, véraláfutások, hideg verejték, elszemélytelenedés (olyan érzés, mintha elszakadnál a környezetedtől), nyelési nehézség, kitágult pupillák, zavart járás, emelkedett hangulat vagy izgatottság, fázás vagy forróság-érzés, rossz közérzet, hajhullás, alacsony vérnyomás, izomgörcsök, izomrángás, fájdalmas vizelés, egyensúly-problémák, nyughatatlanság, fogcsikorgatás

Nem ismert (nem tudható, hány személyt érint)                            

izgatottság, allergiás és anafilexiás reakciók, a bőrvérzést, véraláfutások, hipománia vagy mánia, vizelési nehézség, vérképzőszervi rendellenesség, zavartság, hiperérzékeny bőrreakciók, belső vérzés, szabálytalan menstruációs vérzés, sárgaság (sárga bőr), memóriaproblémák, izomfájdalom, orrvérzés, hosszan tartó erekció a férfiaknál, szorongás és izgatottság

 

A gyógyszerelvonás

Amennyiben lehetséges, a gyógyszert fokozatosan próbálja elhagyni, hogy elkerülje az elvonási tüneteket -- különösen akkor, ha korábban már tapasztalt ilyet más gyógyszer kapcsán.

A gyógyszerelvonásra adott reakció egyénenként eltérő, előfordulhat, hogy a gyógyszerszedés hirtelen abbahagyása semmilyen kellemetlenséggel nem jár, más esetekben azonban komoly komplikációkat okozhat.


Offline
Csatlakozott: 2017 okt 14

Sziasztok!

1hete szedem a Floxetet eddig-szerencsére- semmilyen szexuális mellékhatása nincsen. Várható hogy ez így is marad, vagy később alakulhat ki szexuális diszfunkció?


Offline
Csatlakozott: 2019 okt 25

Sziasztok. Én még nem kezdtem el szedni a Floxetet, bár 3 hete kiváltottam Frontinnel együtt(ez néha segít elalvashoz ritkán, illetve a kezdetleges mellékhatásokra lett írva) . Még nem szedtem semmilyen pszichiátriai szert. Először voltam magánrendelésen. Aggódom az esetleges maradandó mellékhatásiktól. Vannak akik szerint nem veszélyes szer, van aki impotens lett tőle, stb. Ugyanakkor van egy olyan alaptermészetem, amivel nehéz együtt élnem, az egy dolog, hogy ismerem és elfogadom. És igazából nincs is szükségem arra, hogy életvezetési tanácsokat kapjak, mert elég jó coach vagyok önmagamnak. Szórakoztató, társasági vidámnak tűnök, sokszor öngyilkossági gondolatokkal, néha nem teszek a sikerért depresszív lustaságból. Ha megoldok egy bravúrt, például biztos jövedelmem van, utána mégsem tudok mit kezdeni az élettel. Túl aggódok mindent és amolyan leszarom efektust szeretnék elérni, anélkül, hogy leszedálna és hülyévé tegyen. (memoriazavar is mellékhatások közt van) Pszichiáter szimpatikus volt mellékhatásként szájszárazságot említett, fogyást és nálam fiúknál szex terén is pozitív mellékhatásról beszélt, szerinte nőknél okoz problémát. Szombattól szedem majd(nincs nálam) és egy hétre rá visszamegyek hozzá. 


Offline
Csatlakozott: 2012 máj 29

Cic25 írta:

Még nem kezdtem el szedni, nem merem. Fel van írva de még nem váltottam ki. Előbb nyomozok mellékhatás-ügyileg.. Smile

Mindenkinél másképp hatnak az antidepresszánsok. Ami valakinél okoz szexuális mellékhatást, az másnál nem. A dózis sem mindegy. Lehet, hogy egy adott dózis már libidócsökkenést, orgazmus elérési nehézséget stb okoz, de ha csökkented az adagot, akkor helyreáll minden.

Én amit most szedek (rexetin/paroxetin), közepes dózisban, nem okoz gondot, de szedtem régen többet belőle, akkor odab@szott e teren (már elnézést a szóhasználatért).

Szóval előre nem tudhatod hogy nálad éppen mi lesz. 


Offline
Csatlakozott: 2017 okt 14

Még nem kezdtem el szedni, nem merem. Fel van írva de még nem váltottam ki. Előbb nyomozok mellékhatás-ügyileg.. Smile


Offline
Csatlakozott: 2012 máj 29

Cic25 írta:

Sziasztok! 

A Floxet okozott nálatok szexuális problémákat? Ha igen elmúlt a gyógyszert abbahagyása után?

 

Egyébként használ? Mióta szeded, milyen dózisban? 


Offline
Csatlakozott: 2012 máj 29

Cic25 írta:

Sziasztok! 

A Floxet okozott nálatok szexuális problémákat? Ha igen elmúlt a gyógyszert abbahagyása után?

Szia, 

Én ezt nem szedtem, de más ssri-ket igen, amik okoztak némi szexuális zavart, de abbahagyás után rendeződtek a dolgok (legalábbis e téren). 


Offline
Csatlakozott: 2017 okt 14

Sziasztok! 

A Floxet okozott nálatok szexuális problémákat? Ha igen elmúlt a gyógyszert abbahagyása után?


Offline
Csatlakozott: 2017 okt 14

Sziasztok! 

A Floxet okozott nálatok szexuális problémákat? Ha igen elmúlt a gyógyszert abbahagyása után?


Offline
Csatlakozott: 2018 nov 13

Úgy látom behalt ez a topic.

Mindenesetre leírom, hogy 10 éve vagyok bipoláris beteg, mostanában már hallucinálok is, de ez nem releváns. Végigszedtem már a teljes antidepresszáns-palettát a Prozac valahogy kimaradt. Egy éve az orvosom felírta, hogy próbáljuk ki.

Az első pár hét nagyon nehéz volt vele, pánikrohamok, szorongás, izzadás, szédülés, mindenféle. Aztán, mintha elvágták volna a betegségemet. Beütött a hatás és stabil vagyok közel egy éve.

A teljes kombó: Prozac szirup, Topamax, Explemed, Kemadrin és ha nagyon muszáj akkor kettes Rivó nagyritkán.

Én nagyon hálás vagyok ezért a gyógyszerért.


Offline
Csatlakozott: 2010 dec 26

Nem, már rég  nem. Egy ideig hatott,aztán visszaestem(szokás szerint).


berbar

Értem. Köszönöm. És akkor most ezt szeded? 


Offline
Csatlakozott: 2010 dec 26

Nem mindenkinél okoz fogyást, van aki éppen inkább hízik tőle(tőlük). Pl:én


berbar

Sziasztok!

Anno a volt terapeutám azt mondta, hogy ha valamit felírna, akkor az a Prozac lenne (hatóanyaga fluoxetine, mint a Floxetnek). 

Itt is látom, amit olvastam valahol, hogy fogyni lehet tőle. Nekem EGYÁLTALÁN nem lenne jó fogynom, van valaki, aki szedi, nincsenek mellékhatások és nem fogy tőle? 


georg77

nekem is az eddigi legjobb. Ti mennyit szedtek naponta?


Offline
Csatlakozott: 2011 máj 10

Azt hiszem, nekem is ez az EGYETLEN, ami valaha is használt. Máig nem tudom, miért kaptam mást, csak azt tudom, hogy semmi egyébtől nem vagyok jobban

 


Offline
Csatlakozott: 2010 aug 10

Hosszabb ideje szedem, ez az egyetlen antidepi, ami használ nekem. Én is fogytam mellette.


Offline
Csatlakozott: 2010 nov 28

A Rexetin utáni jelenlegi antidepim. Egy éve szedem, szintén nagyon jó hatásmechanizmussal, bár mintha a másik még ettől is jobb lett volna!

Szerencsére nem hízlal, sőt még fogytam is tőle. Szintén csodálatos hatása van, és ez is Isten teremtménye.

 

Megosztás Viberen