Paroxetin (Paxil, Rexetin, Seroxat)

MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A PAROXETIN ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?
A PAROXETIN SSRI típusú antidepresszáns gyógyszer, depresszió, generalizált szorongás, pánikbetegség, poszt-traumás stressz szindróma (PTSD) és kényszerbetegség (OCD) kezelésére szolgál.

 

Terápiás javallat:

depresszió esetén:  20 mg–50 mg 

szorongási rendellenességek esetén: 20 mg–50 mg

pánikbetegség esetén: 20 mg–40 mg

PTSD esetén: 20 mg–50 mg

OCD esetén:  20 mg–40 mg

Felezési ideje: 24 óra

 

Ne szedje, ha :

mániás vagy mániás epizódjai vannak

Használja óvatosan, ha:                             

cukorbetegsége van, bármiféle szívproblémája van, bármiféle máj- vagy veseproblémája van, zárt zugú glaukóma gyanúja merült fel, a kórtörténetében vannak vérzési rendellenességek (mindenekelőtt gyomor-bélrendszeri vérzés), vagy szed más olyan gyógyszereket, amelyek fokozzák a vérzés kockázatás, terhes vagy szoptat, epilepsziás (abba kell hagynia a szedését, ha epilepsziás görcsrohamai kezdődnek), elektrosokk-terápiában részesül (ECT)

Az SSRI típusú gyógyszerek alkalmazása tinédzser korban erősebb hangulatingadozáshoz és öngyilkossági gondolatokhoz vezethet, így főként a kezdeti fázisban gondosan figyelni kell a gyógyszert szedő viselkedésében esetleg bekövetkező változásokat.

Ez a gyógyszer a képzettséget igénylő feladatok – például a gépkocsivezetés – végzésére hatással lehet. Ha érzékel ilyen hatást, akkor kerülnie kell az autóvezetést.

 

Ismert gyógyszerkölcsönhatások

Mindig kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, mielőtt bármilyen gyógyszert egy másikkal egyidejűleg vagy nem sok időkülönbséggel szed, mert előfordulhat, hogy káros kölcsönhatásba lépnek egymással!

Az SSRI antidepresszánsok és az egyéb pszichiátriai gyógyszerek közötti ismert kölcsönhatások a következők:

KARBAMAZEPIN: A PAROXETIN megnövelheti a KARBAMAZEPIN szintjét az Ön szervezetében. 

Triciklikus antidepresszánsok: Az áttérés erről a gyógyszerről egy triciklikus szerre megnövelheti a kellemetlen mellékhatások kialakulásának kockázatát. A triciklikus szerek esetében alacsony adaggal kezdjen, és azt fokozatosan emelje.

MAOI  antidepresszánsok: A PAROXETIN egy MAOI antidepresszánssal sem szedhető egyidejűleg! Mielőtt a PAROXETIN szedését megkezdené, legalább 2 hetet kell várnia a MAOI szedésének abbahagyása után! Mielőtt bármelyik MAOI-t elkezdené szedni, várnia kell legalább 5 hetet a PAROXETIN szedésének abbahagyása után!

MIRTAZAPIN: A PAROXETIN kölcsönhatásba léphet a MIRTAZAPIN-nal, ami az Ön által tapasztalt mellékhatásokat súlyosabbá teszi.

Orbáncfű: Orbáncfüvet vagy orbáncfű-tartalmú készítményt (antidepresszáns hatású gyógynövény) nem szabad szednie a PAROXETIN-nel egyidejűleg!

 

Lehetséges mellékhatások

Az összes SSRI antidepresszánsnál gyakori lehetséges mellékhatásokon kívül a PAROXETIN az

alábbi nemkívánatos hatásokat is eredményezheti:

Nagyon gyakori (10-ből 1-nél több személyt érint)                        

émelygés (hányinger), csökkent nemi vágy, sikertelen erekció, késleltetett ejakuláció és az orgazmus hiánya, ami folytatódhat a gyógyszer szedésének abbahagyása után és állandósulhat is

Gyakori (100-ból 1–10 személyt érint)                  

izgatottság, homályos látás, székrekedés, hasmenés, szédülés, szájszárazság, rossz közérzet, fejfájások, étvágytalanság, reszketés, hányás (rosszullét), súlygyarapodás, ásítozás

Nem gyakori (1000-ből 1-10 személyt érint)                      

abnormális vérzés, ideértve a bőrvérzést, változások a vérnyomásban, zavartság, vizelési nehézség, kitágult pupillák, gyors szívverés                 

Nagyon ritka (10 000-ből 1-nél kevesebb személyt érint)                            

szorongás, tejtermelődés a mellben a tejhormon megnövekedett szintje miatt, hipománia vagy mánia, megváltozott májfunkció, allergiás reakciók, ideértve a súlyos kiütéseket és duzzanatokat, vérképzőszervi betegségek, glaukóma, belső vérzés, sárgaság (sárga bőr), hosszan tartó erekció

Nem ismert (nem tudható, hány személyt érint)

öngyilkossággal vagy erőszakkal kapcsolatos érzések vagy viselkedés

 

A gyógyszerelvonás

Amennyiben lehetséges, a gyógyszert fokozatosan próbálja elhagyni, hogy elkerülje az elvonási tüneteket -- különösen akkor, ha korábban már tapasztalt ilyet más gyógyszer kapcsán.

A gyógyszerelvonásra adott reakció egyénenként eltérő, előfordulhat, hogy a gyógyszerszedés hirtelen abbahagyása semmilyen kellemetlenséggel nem jár, más esetekben azonban komoly komplikációkat okozhat.

 


Offline
Csatlakozott: 2012 dec 29

Szívesen. Smile

Neked is!


Offline
Csatlakozott: 2020 feb 14

Köszi!

Sokat jelent a válaszod mert néha meginog az ember. Pedig betartom amit az orvos mond. Csak néha nehéz türelmesen kivárni azt az időt, főleg ha mellette még helyt kell állni mindenben...

 

Legjobbakat!

Stieve


Offline
Csatlakozott: 2012 dec 29

3-4 hét amíg "beáll". Javul. Szerintem szuper AD, több mint 10 évig szedtem, és nem okozott szexuális diszfunkciót. Türelem! Wink

(Azért gondolom, h neked is hatni fog, mert az Escitalopram nálam is 0 hatású volt.)


Offline
Csatlakozott: 2020 feb 14

Sziasztok!

Paroxatot szedek szorongásra és depresszióra 2 hete. 1 hétig felet szedtem, és 1 hete szedem az egész tablettát (20mg).

Előtte cipralex ment 1 évig de nem hozta azt amit kellett volna, ezért döntött a dokim váltás mellett.

Kérdésem, hogy ez az őrjítő álmosság, belassultság, 60-as pulzus és folyamatos kóma állapot javul majd?

Vagy ez egy végig fennálló mellékhatás?

A szexuális zavarokról nem is beszélve...

 

Köszi!

Stieve


Offline
Csatlakozott: 2018 júl 26

Ilyesmi még nem volt... Paroxáatra kezedek ráállni (4. nap) ha jó lesz figyelgetem magam ismerem a  gyógyszert csak ugye 20 évvel ezelőtt szedtem és az nem ma volt, sztem meglehet hogy nem pont ugyanúgy hat. Az SNRI-októl tartok, számomra a kettős hatás kissé rémes, ismerelen terület...nem tudom hogyan reagálnék rá. és sajnos sok rossz tapasztalatot olvastam a Cymbaltáról.. úgyhogy hanyagolom. ASSRI okat ismerem, sok kellemes élményem van velük kapcsolatban amíg hatottak sokat segítettetek az életemen.


Offline
Csatlakozott: 2012 dec 29

Nem annyira súlyos.


Offline
Csatlakozott: 2018 júl 26

ja? az akkor olyan mint a szerotoninszindróma.


Offline
Csatlakozott: 2012 dec 29

Nem, az nem az. Az akatízia belső nyugtalanság, mozgáskényszer. Pl. nem bír ülni, le.fel járkál helyette.

§Akatízia (szubjektív belső feszültségérzés és motoros nyugtalanság, mozgáskényszer)§Akatízia (szubjektív belső feszültségérzés és motoros nyugtalanság, mozgáskényszer)

Offline
Csatlakozott: 2018 júl 26

nem tudom mi az az akatízia, azért írtam, amit az előző hozzászólásomban írtam, az nem az?


Offline
Csatlakozott: 2018 júl 26

szia! Olyan előfordult már, hogy felébredtél kinyitottad a szemed, láttad a szobádat de még álomképeket is, amikor itt jöttek mentek a szobádban, amik ilyesztőek, mégsem tudtál megmozdulni vagy kilépni egykönnyen ebből az állapotból? elalvás-ébrenlét határmezsdzséjén.

Nekem ilyen jött elő a yarocent-től, azonnal abbahagytam. és csak kis dózisban rivotrillal szedem elalvás elősegítésére, de csak ritkán.


Roxy

Jobbulást és drukkolok, hogy jó legyen!


Offline
Csatlakozott: 2011 okt 23

Nem is tudtam, hogyx antidepresszánsok is okozhatnak akatíziát. :S


Offline
Csatlakozott: 2010 dec 26

Holnap kezdem szedni a Rexetint Akinetonnal. Egyszer már szedtem, jó volt, de akatíziát okozott,ez ellen kaptam most az Akinetont. Szorítsatok,hogy hasson mert nagyon rosszul vagyok!!!!!!!!!


Offline
Csatlakozott: 2014 máj 22

Nem híztam tőle. Sőt, fogytam, de nem hinném, hogy a gyógyszertől.


Offline
Csatlakozott: 2014 dec 30

Napi egy Rexetint (20 mg) és egy Frontint (25 mg) szedek

 

célom, hogy leálljak róluk, önmagában nem elég a probléma kezelésére. Természetgyógyászati úton BIOLABOR EMOS terápia segítségével keresem a megoldást. Nekem is csökkent a nemi vágyam (vagy csak nem hozza vissza???) a szedése előtt nagyon migrénes voltam. az enyhült


Offline
Csatlakozott: 2011 jún 3

Kényzercselekvések, depresszió: Kb. 1 évig szedtem. Jó volt, aztán egyszer csak, mint nálam minden gyógyszer, elveszetett a hatását, és nagyon rossz lett az állapotom tőle...az adag emelése sem segített.

Mellékhatást nem tapasztaltam, de talán neki köszönhető a lassú sebgyógyulásom, meg a szőtüszőgyulladások(vagy csak allergiás vagyok a gyantára..).


Offline
Csatlakozott: 2014 már 13

___________________________________________________

A GYÓGYSZEREK SZAKMAI OLDAL FRISSÍTÉSE MIATT TÖRÖLT REXETIN OLDAL KOMMENTJEI
___________________________________________________


2011, augusztus 1 - 22:54
SilentForce (nem ellenőrzött)

A Rexetinről való leállásom legfőbb tünetei a fejfájás,szédülés(leginkább ez),és az egyik pontról másikra való rápillantás okozta furcsa"látáskésés"-rossz szóval,ami szintén szédülést,illetv instabil biztonságérzet kialakulását okozott. 4-5 év szedési idő után elhagyásával a régi(szedése előtti)tünetek szép lassan visszerősödtek.Ezért az át/le-állás eddig nem sikerült.Pedig mellékhatásai zavaróak.

 

2011, március 19 - 09:31
kabpacb.sze

Nekem súlyos kényszeres barátom szedte ezt, és mondta, hogy a kényszeres tüneteit mintha elfújták volna, de olyan mély depresszióba esett mellékhatásként, hogy azt hitte soha nem mászik ki belőle. Mikor abbahagyta visszajöttek a kényszeres dolgok, és elmúlt a depresszió...

 

2011, március 16 - 09:36
Bosie (nem ellenőrzött)

Paroxat néven szedtem paroxetint. kezdetben nagyon jó volt, sikerült mellette fogynom, mert elvette az étvágyamat, -- de minden más vágyat is:/. Határozottan úgy éreztem, h az első pár hónapban jobban voltam tőle. Lehet persze, hogy csak képzeltem. Később olyan lett, mintha c-vitamint szednék, így leálltam vele. A leállás nem okozott nehézséget, szép fokozatosan történt -- annyi rémtörténetet hallottam róla, h féltem tőle, de nem volt semmi gond. (ja, legbrutálabb mellékhatása az álmatlanság meg a székrekedés volt-- ezekről így évek múltán hajlamos vagyok megfeledkezni, de akkor nagyon zavartak.)

 

2011, március 15 - 19:44
Joci

Életem legelső antidepresszánsa, 18 éves koromtól 22-ig szedtem. Nagyon jó volt, a legjobb hatásmechanizmussal. Isten teremtménye !! Sajnos mellékhatásként eléggé hízlal, ezért sajnos búcsút kellett mondanom tőle négy év után !


2011, január 20 - 12:59
anmen (nem ellenőrzött)

Rexike:Négy éve szedem,persze nem csak az íze miatt...Szedése előtt vérnyomásingadozás,napi szintű spontán-intenzív orrvérzések,mindennapi halálvágy,hosszú levertség,meg egy rakás depressziós tünet volt a "természetes".Öngyilkossági kísérletem több is volt,de több év alatt.Szedése óta nincs.

Szedésének kezdetétől kb.2-3 hét alatt fejtette ki érezhető hatását,melynek első jele az volt,hogy a nők semmilyen szinten nem érdekeltek,pedig ez nem jellemző rám.Fizikailag is se kép,se hang.....életem legnyugodtabb hetei voltak.Libidóm a nullával volt egynlő.De csak az első hetekben!Aztán intim helyzetben annyira késleltető hatása volt,hogy le akartam cserélni.De a helyettesítő gyógyszer mellett visszatértek az elviselhetetlen tünetek:szédülés,fejfájás,orrvérzések,fájdalmas elvörösödések a arcon,stb,stb.(hangulatom ellenben nem romlott addig sem)

Szóval visszatértem a Rexihez,és azóta megint "ok" minden.Rexetin: félember-szerelmem...
 

2010, december 10 - 01:30
babarczyeszter

Szedtem (Seroxat és Paxil formájában) 5 éven át. A világon semmilyen hatással nem volt, kivéve, hogy felerősítette a depresszióm bipolaritását és erős öngyilkossági késztetéssel járt. 
___________________________________________________

A GYÓGYSZEREK SZAKMAI OLDAL FRISSÍTÉSE MIATT TÖRÖLT REXETIN OLDAL KOMMENTJEI
___________________________________________________

 


Offline
Csatlakozott: 2012 dec 29

Rexetin immár. Ua.


Offline
Csatlakozott: 2012 dec 29

na, ez megint más néven fut, de csak kéne 


Offline
Csatlakozott: 2012 dec 29

Na, most ezt már ki sem váltom... Évtizedek után igenis ellenkezőjébe vált a hatás. Sztem már jobb a hypomán.


Offline
Csatlakozott: 2012 dec 29

Én most tértem vissza a Paroxatra, mintha már kezdene hatni... Mindenkinek más "jön be". Mondjuk most kezd lenni étvágyam, a kb. két hét stimmel. Már a hypománban felírattam, mert azután mindig jön a depi, főleg télen, a rosseb eszi meg.


Offline
Csatlakozott: 2011 okt 23

Én úgy tudom, pont a paroxetine az SSRI-ok közül, ami leginkább hizlaló.


Offline
Csatlakozott: 2010 okt 12

Paxil néven is ismeretes. SSRI (a szerotonin rendszerre hat, a szerotoning visszavétel gátlásával).

Évekig szedtem, egyáltalán nem csökkentette a depressziómat, bár a szorongást némileg enyhítette. Mellékhatása nem volt -- de hatása sem. 

Bár utólag nem tudom megítélni, lehet, hogy ennek (vagy a többi SSRI-nak) a hatására erősödött fel a hangulatingadozásom, ami nagyon vad szuicid periódusokhoz vezetett.

Egyes akutan szuicid periódusok 8 hónapig is eltartottak! (Minden nap azzal kelsz és azzal fekszel, hogy meg akarod ölni magad).

Természetesen mindenkire másképp hat -- ez csak saját tapasztalat.

Megosztás Viberen