Monoaminoxidáz-gátlók (MAOI)

A MAO-gátlók a legkorábban kifejlesztett antidepresszánsok. Ide tartozik a fenelzin (Nardil) és a tranilcipromin. A MAO-gátlók a monoamin-oxidáz nevű enzim gátlása révén fejtik ki hatásukat. Ez az enzim az idegsejtekben található és fő feladata az ingerület-átvivő anyagok, például a szerotonin és a noradrenalin lebontása. Ha meggátoljuk működését, akkor több ingerület-átvivő molekula marad az idegsejtek közti térben, tehát jobban ki tudják fejteni a hatásukat.

A MAO-gátlók a tiramin nevű anyag lebontását is gátolják. A tiramin, ami megtalálható pédául a sajtokban, a vadhúsokban, a vörösborban, a noradrenalinhoz hasonlóan emeli a vérnyomást, ezért a MAO-gátlók szedése szigórú táplálkozási korlátokkal jár. Hasonló kölcsönhatásba léphetnek néhány recept nélkül kapható köhögéscsillapító, illetve megfázás ellenes gyógyszerrel, mivel ezek gyakran tartalmaznak vérnyomásemelő anyagokat. A lehetséges súlyos, akár életveszélyes étel- és gyógyszer-kölcsönhatások miatt MAO-gátló gyógyszert rendszerint csak akkor írnak fel, ha az egyéb kezelési lehetőségek nem jártak sikerrel. Létezik irreverzibilisen és reverzibilisen ható MAOI, de jelenleg kizárólag reverzibilisek vannak forgalomban az említett interakciók miatt.


Online
Csatlakozott: 2012 máj 29

ok, köszi a segítséget.

torta


Offline
Csatlakozott: 2014 már 13

szia, én így értelmeztem ezt a leírást, de soha nem láttam még ilyet a gyakorlatban. nem tudom, mi a valódi eljárás, én is csak aból indulok ki, ami le van írva az oldalon..


Online
Csatlakozott: 2012 máj 29

"ha elég indokolt, megadják, az orvosi felügyeletet elég utólagosan biztosítani. és lehet könnyebb orvost találni úgy, hogy már ezt szeded, mint így a habokra.."

Szia, ehhez a hozzászólásodhoz írtam az előbbit, mert én ezt úgy értelmeztem, hogy valahogy (?) megkapom a gyógyszert, aztán keressek hozzá kezelőorvost.

Az oldalt megtaláltam, köszi.


Offline
Csatlakozott: 2014 már 13

szia, a link tényleg nem működik valamiért, akkor viszont http://www.ogyei.gov.hu 

és ott a kezdőlapon az engedélyezés alatt az indikáción túli gyógyszerek illetve az egyedi gyógyszerigénylés menüpontok szólnak erről.

világos, hogy az a gyógyszer, amit te akarsz, erre van kitalálva, viszont magyarországon nincs forgalomban. 

nem tudom, hogy az orvosi együttműködés a gyakorlatban hogyan zajlik. egyedi gyógyszerigénylésnél például eleve csak orvos igényelhet, és vállania kell a felelősséget (nyilvánvalóan).. 


Online
Csatlakozott: 2012 máj 29

Szia Tigerlily!

A linket nem tudom megnyiti, nem talál semmit...

Én valójában nem indikáción túl szeretném a gyógyszert megkaparintani, nagyon is az én bajomra van az kitalálva, törzskönyvezve! Smile

De ha ezt az egész egyéni gyógyszerigénylést csak szakorvos hozzájárulásával lehet kezdeményezni, akkor mindneképpen még előtte kell dokit találnom, aki egyáltalán partner ebben az egész dologban. És ha már a nevét adja hozzá, akkor a későbbi felügyeletet is vállalja, csak nem tudom,hogy találok-e ilyet. Vagy nem jól értem?

üdv,

torta


Offline
Csatlakozott: 2014 már 13

ha elég indokolt, megadják, az orvosi felügyeletet elég utólagosan biztosítani. és lehet könnyebb orvost találni úgy, hogy már ezt szeded, mint így a habokra..


Online
Csatlakozott: 2012 máj 29

Köszönöm Tigerlily!

Igen, most épp ebben töröm a fejemet; egyedi gyógyszerigénylés... Nem tudom mennyire van rá esélyem, de megpróbálom a dokimnál, vagy másiknál.

torta


Offline
Csatlakozott: 2014 már 13

kedves torta!

ha minden kötél szakad, és ennyire akarod, akkor az OGYÉI amúgy ad lehetőséget indikáción túli gyógyszerek igénylésére itt: 

http://www.ogyei.gov.hu/indikacion_tuli_gyogyszerrendeles/ 

elméletileg ezt egyénileg is lehet kérelmezni az EGT bármely tagállamában (Ausztria, Belgium, Bulgária, Ciprus, Csehosrszág, Dánia, Egyesült Királyság, Észtország, Finnország, Franciaország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Horvátroszág, Írország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Málta, Németrország, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Svédország, Szlovákia, Szlovénia, Izland, Liechtenstein, Norvégia) forgalomban lévő gyógyszerrel kapcsolatban, viszont a fenti linknél részletesen leírják, hogy milyen beadványok szükségesek -- többek közt a kezelőorvos hozzájárulása és folyamatos visszajelzése is.


georg77

Ja , értem! Bocsánat! Smile


Online
Csatlakozott: 2012 máj 29

Szia Georg77!

A Mocrim meg az Aurorix (moclobemid hatóanyag) reverzibilis, szelektív MAO gátlók (RIMA), az valóban van nálunk, próbáltam is, de semmi hatása nem volt nálam, meg egyébként is elég gyengécske szernek tartják szakemberek is.

Én az irreverzibilis, nemszelektív MAO-gátlókra "áhítozom".georg77

Sziasztok! Vn forgalomban Magyarországom MAOI! Pl. Mocrim!


Online
Csatlakozott: 2012 máj 29

Köszi Tigerlily!

Hát igen, nem tudhatjuk mi van a dolog hátterében, bár mondjuk a benzók sem mondhatók a legbiztonságosabb gyógyszernek, hacsak az öngyilkossági kísérleteket nézzük (statisztikát nem tudok, de több esetet is hallottam már), vagy ,hogy egyesek mire használják őket bizonyos körökben. Sőt a saját szememmel láttam a gyógyszertárban,hogy kiló számra vált ki xanax sr-t a nem akarom minősíteni milyen intelligenciával és bőrszínnel rendelkező fazon. Szóval lehetne ezt a témát boncolgatni, de tény, hogy tőlünk nyugatabbra lévő országokban forgalomban vannak még mindig a MAOI-k (pl: UK, USA, Ausztria) , szóval ez is elárul valamit egy ország fejlettségéről és úgy általában az emberekhez és az orvosláshoz való hozzáállásáról meg még sokmindenről... Na de kár ezen keseregni. Bár gondoltam rá, hogy esetleg együttes összefogással lehetne valamit tenni a dolog érdekében Smile:)Smile nem tudom mennyire elvetemült ötlet...

Vagy maradok az egyedi gyógyszerigénylés kérdésénél, veszek egy mély levegőt és bepróbálkozok a dokimnál. Lesz ami lesz Smile

üdv,

torta

(Ja, és nagyon szép az új képed!!!Smile)


Offline
Csatlakozott: 2014 már 13

kedves torta!

nem látok bele, hogy milyen tényezők mentén zajlik a hazai gyógyszeripar. a maoiknál sokkal egyszerűbb és biztonságosabb hatóanyagokat is kivontak már a forgalomból vagy túlszabályozták a használatukat (lsd: aminofenazon) röhejes indokok alapján.. gondolom maoival sok volt a baleset. szándékos öngyilkosságot is könnyű elkövetni velük, de egy jó kis szerotonin-szindrómához elég csak figyelmetlennek lenni. a legtöbb beteg gondolom vagy nem elég edukált vagy nem elég megbízható orvosi szempontból, hogy teljes lelki nyugalommal lehessen nekik maoit adni. vagy nem tudom, tényleg. a legtöbb országban nincs irreverzibilis maoi -- szerintem ezek lehetnek az okok, főleg, mert van ez a rengeteg fogyasztói beszámoló arról, hogy milyen hatékonyak a maoik, de ehhez képest elenyésző az olyan kutatás, ami alátámasztaná ezt, és amíg ez nincs, addig a maoikat nem fogják rehabilitálni.


Online
Csatlakozott: 2012 máj 29

Szia Tigerlily!

 

Köszönöm, hogy reagáltál és alaposabban utánanéztél a dolognak Smile

Igen, a reverzibilitás ebben az esetben a hosszú hatástartamra utal, nem pedig egy végleges, visszafordíthatatlan állapotra. Talán pont ebben (is) rejlik a hatásossága a MAOI-iknak.

A más antidepresszánsokra (SSRI, SNRI, TCA) nem reagáló depressziós vagy szorongásos kórképpel rendelkező betegek több, mint 50%-ánál a MAOI-k jól működnek! Egyes, súlyos szociális fóbiában szenvedő betegek teljesen új, tünetmentes életet élhetnek ezeknek a gyógyszereknek köszönhetően! Rengeteg tanulmány támasztja alá az irreverzibilis MAOI-k kifejezett hatékonyságát, én a neten találtam jópárat angolul. Szóval szerintem mindenkép érdemes volna figyelmet szentelni ezeknek a gyógyszereknek és nem kizárni őket a jelenlegi pszichiátriai farmakológiából, csak azért mert azóta feltaláltak újabb szereket, amik állítólag biztonságosabbak. Csak zek az újak hatékonyságban esetleg elmaradnak (persze ez egyénfüggő is) a régi, jól bevált gyógyszerektől.

Igen, vannak étkezési megszorítások a MAOI-k szedése alatt (érett sajt, fermentálással készült húskészítmények, savanyított káposzta, vörösbor egyéb tiramin tartalmú élelmiszerek fogyasztásának mellőzése), de úgy gondolom, hogy ha az ember egy életen át megkeserítő szorongástól, depressziótól megszabadulhat egy gyógyszer szedése által, akkor ezek betartása igazán nem nagy ár érte. (Legalábbis én minden zokszó nélkül azzonnal kiikttanám az étrendemből őket és élvezném az új, élhető életem.) És valóban több kutatás és egyéni tapasztalatok is bizonytítják, hogy túlságosan eltúlzottak ezek az étkezési korlátozások.

Én, személy szerint belefáradtam már az elmúlt, több mint 10 év alatti antidepresszáns próbálgatásokba, amik nálam szinte hatástalanok voltak. A benzók (xanax, rivotril) szedése meg megint nem egy életre szóló opció, a hozzászokás, függőség kialakulása miatt semmikép.

Miért kell kivonni egy gyógyszert a forgalomból, ami hatásos és nem túlzás, ha azt mondom (sokan nyilatkoztak így róla), hogy életet menthet???

 

 

 


Offline
Csatlakozott: 2014 már 13

Szia torta!

Magyarorszagon es a legtobb orszagban kivontak ezeket a forgalombol pontosan azert, mert "visszafordithatatlan" a hatasuk (valojaban kozel sem visszafordithatatlan, arrol van szo, hogy az irreverz cuccok kemiailag olyan modon kapcsolodnak a mao enzimekhez, hogy azok nem funkcionalnak tobbe. Az uj, nem lekotott enzimek termelodese altalaban ketto hetbe telik). Ehhez kepes a reverz tipusuak enzimblokkjanak erossege a szervezeti koncentraciotol fugg, azaz precizebben szabalyozhato, viszont a teljes mao-blokkhoz sokat kell szedni. Ha elkezdesz maoit szedni akkor megnezheted, hogy egyaltalan hat-e/pozitivan hat-e rad. Egy reverzibilis maoinal, ha nem kedvezo a hatas, kicsit gyorsabb tud lenni a valtas folyamata.

Ezen kivul azert sem favorizaljak mar sehol ezeket a gyogyszereket, mert elkepesztoen hetkoznapi dolgokkal lepnek nagyon veszelyes kolcsonhatasba. Ha maoit szedsz gyakorlatilag mindent ki kell huznod az etrendedbol, ami barmilyen hagyomanyos tartositasi eljarassal keszult (erjesztes, szaritas, sozas, savanyitas, fustoles, aszalas, stb), es ez csak a kaja resze a dolgoknak..

Habar egy 2012-es kutatasban pont azt porbaltak feltarni, hogy ez az egesz 'a maoik mindennel horribilis interakcioba lepnek' info egy tevedes, es azota reg felulirt kutatasokon alapul.. ezt azert meg azota sem sikerult igazan bebizonyitani, szoval meg mindig ovatosan bannak a maoikkal a gyakorlatban.. ezek miatt ez szokott lenni az utolso gyogyszer a listan, pedig 2006 ota folyamatosan jelennek meg kisebb-nagyobb kutatasok arrol, hogy a maoik sokkal szelesebb spektrumban lennenek alkalmazhatoak, kulonosen atipikus depresszio, szorongasos depresszio, panikbetegseg, disztimia, diszforia es kenyszerbetegseg eseten. 

Lenyeg, hogy folynak kutatasok, de meg nincs konkluziv informacio arrol, hogy akkor most ez a gyogyszercsoport valoban tobbre lenne-e hivatott, vagy tenyleg lejart lemez..


Online
Csatlakozott: 2012 máj 29

Kedves Eszter és Mindenki itt a búrán!

 

Valakinek volt szerencséje irreverzibilis MAO gátlót kipróbálni közületek? Külföldi fórumokon ódákat zengenek róla (Nardil-phenelzine), és tudományos kutatások szerint is a leghatékonyabb gyógyszere a szociális fóbiának , de a depresszió és egyéb szorongásos kóképekben is igen hatásosnak bizonyult.

Csak sajnos nálunk nincsen forgalomban egyetlen ilyen gyógyszer sem... Esetleg van valakinek tapasztalata egyedi gyógyszerigénylésben?

http://www.ogyei.gov.hu/egyedi_gyogyszerigenyles/

 

Köszi, üdv,

torta

 

 

Megosztás Viberen