Brintellix (vortioxetine)

A Brintellix (más országokban Trintellix) egy új típusú antidepresszáns, amely elvileg energizáló hatású. Hatásmechanizmusa valószínűleg szerotonerg (tehát a szerotonin-rendszerre hat), ezért más szerotoninra ható szerekkel együtt szedni veszélyes lehet (ún. szerotonin-szindrómát idézhet elő, amely egyes esetekben halálos).

Mellékhatásai hasonlóak más NSRI szerekhez, de gyakran jár erős hányingerrel és gázképződéssel, illetve hasmenéssel vagy székrekedéssel.

Jellemző, hogy élénk és furcsa álmokat okoz. Egyeseknél ez álmatlansághoz is vezet, másoknál azonban a vortioxetin javítja az alvásminőséget. A szexuális funkcióra gyakorolt hatása változó, férfiak gyakran panaszkodnak orgazmusképtelenségre.

A kutatások szerint a szorongás szintjét nem csökkenti jelentősen, specifikusan a depressziós tüneteken javít, ezeken viszont elég gyorsan. 

A páciensek beszámolóit áttekintve, leggyakoribb pozitív hatása, hogy energizál, jobb motivációt teremt: szívesebben kelsz ki az ágyból. Sokaknál javított a szuiciditáson és az általános hangulati szinten.

Gyakori negatív következménye egy enyhébb vagy erősebb mánia, a figyelem szóródása, növekvő ingerültség vagy érzelmi labilitás.

Tipikus adagolása 5mg-mal kezdve 10, 15 vagy (maximum) 20 mg. Kétféle kiszerelésben kapható (5 mg és 10 mg).

Alább angol nyelvű páciensek tapasztalatait olvashatjátok. Magyarországon (ellentétben egyes országokkal) TB támogatással kapható. Köszönet Parrotnak a fordításért!

http://www.drugs.com/comments/vortioxetine/brintellix-for-depression.html

Vélemények Brintellix nevű gyógyszerről:

Depressziós embereké (beleértve mániás depressziósokét is):

 • 2 hónapja 10 mg-ot szedek.  18 éves súlyos depressziós, szorongásos, ADHD-s, PTSD-s vagyok, és öngyilkossági gondolataim is vannak.  50mg Vyvanse-vel együtt szedem. Már abban a hónapban is egyből nagyon sokat segített ezen a gyógyszerek kombinációja, mikor elkezdtem szedni. Többé már nem mindennaposak a pánikrohamaim,  nem sírok folyton, nem érzem reménytelennek a sorsom és elszigetelődésemet. Nem vagyok már örökké lehangolt, és többé-kevésbé úgy érzem, hogy ismét önmagam vagyok. Az egyetlen gond, hogy naponta hányok, erős émelygést érzek, és egyes napokon többet kell pihennem. Néha igazán megrémít a hányás.
   
 • Kétszer is kipróbáltam. A doktor azt mondta, hogy egy hónap kell ahhoz, hogy teljesen kifejtse hatását.  A negyedik napon a hangulatom megváltozott. Nagyon könnyen elsírtam magam, és bezárkóztam. Abbahagytam a szedését. Visszatért a ’’normális pezsgő’’ énem. Nem mondtam el a doktornak, hogy abbahagytam a szedését, vagy hogy megváltozott a hangulatom tőle. 90%-os kedvezménnyel beszerezhető. Pár hónappal később ismét megpróbálkoztam vele. A negyedik vagy ötödik napon nagyon ingerlékennyé váltam és könnyen feldühödtem, és mindig dühös voltam. Ismételten abbahagytam szedését, és megkérem a doktort, hogy hagyja abba a felírását, és hogy SOHA nem fogom szedni sem ezt, sem bármi hasonlót!
 • 6 hónapig szedtem. 10 mg-gal kezdtem. Mint mindenki más, nekem is bevált, leszámítva az émelygést. Az alvásom minősége is nagyban javult. Egy hónap után már nem volt elég, így 20 mg-ra emeltem az adagot, de nagyon fáradékonnyá tett, így visszatértem a 10 mg-ra. Eme nevetségesen drága gyógyszer  5 hónapnyi szedése után megváltoztam,  és nem előnyömre. Gyakran feldühödtem, a sírás határán álltam, egy robbanékony és kiszámíthatatlan személyiséggel. Mindennek tetejébe folyton nagyon fáradt voltam. a személyiségemben bekövetkezett változások a munkámba kerültek, és sok embert megbántottam, akik szeretnek. Az elhagyása alatt nagy fájdalom gyötört és sírás környékezett…..
   
 • Egy hónapja szedem, és az orvos fele adagot írt fel, és 100 mg Pristiq-kel szedem. Lecsökkentette a nehéz napok számát 5-ről 3-ra, így nekem használ. Nincs semmilyen mellékhatása számomra.
   
 • 2 napja szedek 5 mg-ot, és még soha nem éreztem azt, hogy ennyire fáj a testem. Egész nap hánytam, minden kijött. Olyan gyenge vagyok, hogy alig bírom a karomban tartani a fiam. Felkutattam ezt a fórumot, hogy rájöjjek, hogy mi lehet a baj, és hogy a gyógyszer okozza-e. Egyértelműen az okozza, és úgy érzem, hogy elárult az orvosom.
   
 • Mániás depresszióra írta fel orvosom előző év júniusban, és 5 mg-gal kezdtünk, és jelenleg 10-et szedek. A kevés gyógyszer közül ez az egyik, amit szedhetek depresszióra a torkom dagadása miatt. 10 éve szedek már Wellbutrin-t, és ezzel együtt csodásan működik. Évek óta nem éreztem magam ilyen jól.
   
 • Mániás depresszióra: Borzasztó volt, mikor elhagytam a Seroxat-ot, és elkezdtem ezt szedni. 2 hete sírok, alvásom borzalmas, és rengeteg rossz álom gyötör.
   
 • Végre találtam valamit, ami működik, és  úgy érzem, hogy ismét önmagam vagyok! Első hónapban ingyen jutottam hozzá (tesztalany volt). Következő hónapban 120 dollárért kapnám csak meg, szó sem lehet róla, mivel nem kerül ennyibe a szer előállítása! Megint vissza a szenvedésteli napokhoz…..Köszönöm az egy hónapot, amikor jól érezhettem magam, és azt is, hogy utána ilyen drágává tettétek! Igazán rendesek vagytok!
 • Depresszióm rosszabbodott, 16 fontot (7,5 kg-t ) szedtem fel, és nagyon megemelkedett a májenzim-szintem.  Csínján ezzel az orvossággal.
   
 • Szörnyű mellkasi fájdalmat okozott,  valamint izomfájdalmat.  Orvosom azt mondta, hogy azonnal hagyjam abba szedését.  Valóban, egy nappal elhagyása után ezen állapotok elmúltak, és nem is tértek vissza. 
   
 • Az egyetlen módja, hogy enyhítsük az émelygést, ha mogyoró, - vagy mandulavajban vesszük be. Rakjuk bele, segít. A kezdetben tapasztalható émelygés megszűnik pár héten belül. Ugyanígy járjunk el az adag emelésekor.
   
 • Számos gyógyszert kipróbáltam már az elmúlt 20 évben. Eddig ez a legjobb. Nincsenek többé furcsa érzések a fejemben,  nincsenek rángatózó izmok vagy köd. Mindössze egy kis kellemetlen érzés a gyomorban, mely megoldódott azáltal, hogy két részletben veszem be a 10 mg-ot: reggel és délután. Az életminőségem kiugróan javult, és nagyon hálás vagyok ezért.

Gyakorikérdések.hu:  Brintellix vélemények


1.Én kb. hat napja szedem a Brintellixet depressziós és szorongásos állapotokra, de már most azt kell írjam, hogy nekem nagyon bevált!
Előtte Escitilt szedtem kb. fél évig, ami bár valamelyest csökkentette szorongást bennem, meg úgy elvoltam vele nagyjából, de mellette volt egy csomó mellékhatása is nálam (pl. szexuális diszfunkciók, nehezen pisiltem, volt egyszer egy enyhébb görcsrohamom is tőle pl.), melyek idővel enyhültek, de részben megmaradtak, ezért tértünk át a pszichiáteremmel a Bintellixre, ami állítólag most a legkorszerűbb antidepi.
Nem akartam elhinni, de már az első napon is sokkal jobban éreztem magam. Lehet, hogy placebo, de ez az Escitilnél nem volt, annak a hatására azért kellett várnom. Nagyon energikusnak éreztem magam, illetve olyan euforikus érzés is volt bennem tőle. Ráadásul semmi, de tényleg semmi mellékhatást nem tapasztaltam még, max. enyhe szédülés, zsibbadó érzés, de nagyon kicsit és kevés ideig. Nagyon jól érzem magam tőle. Mintha kitágult volna a világ, meg sokkal "fényesebb", világosabb lenne minden! Vagy valami ilyesmi. Laughing out loud Már az Escitilnél is volt ilyen érzésem, de itt hatványozottan és határozottabban igaz, hogy olyan "normálisabbnak" érzem magam, mióta szedem. Tök jó, nekem tetszik. Smile
Eddig csak pozitívumokat tudok róla mondani, de még csak rövid ideje szedem. A neten egy csomó angol nyelvű oldalon lehet találni infókat róla, én ezekről is tájékozódtam, néhol nagyon pozitívak, néhol elég vegyesek a tapasztalatok róla eddig a felhasználók körében, ha jól láttam. De hát ez ilyen, nem mindenkinek jó egyfajta gyógyszer

2.Én 10 mg-osat szedek. Az első pár napban én is elég euforikusan éreztem magam, de ez idővel enyhült, lecsengett, gondolom ahogy a szervezetem hozzászokott/hozzászokik a gyógyszerhez. Viszont az sem mindegy, hogy milyen ez a halluciánáció, illetve mennyi ideid áll fenn. Mivel még tudsz gépelni, jelenleg talán olyan nagy a gond. Smile De ha úgy érzed, hogy nagyon furcsa, nagyon zavaró kezd lenni ez az állapot, és egy-két-három nap után sem múlik el, szerintem mindenképpen beszélj az orvosoddal, vagy nagyon nagy gáz esetén hívj vagy hívass mentőt, menj kórházba. De remélem, hogy ilyesmire nem lesz szükség. Smile

3.Én azt olvastam egy tanulmányban, hogy a Brintellix érdemi terápiás hatása a szedés kezdetétől számítva kb. a második héttől fokozatosan kezd kialakulni, majd egyre növekszik. Az első két hétben ingadozhat - nálam ingadozik is - az egyén állapota tőle, mert még "nem állt be" a gyógyszer, vagy valami ilyesmi. Laughing out loud Úgyhogy szerintem légy türelmes. Én azt gondolom, hogy akkor lenne érdemes emelni az adagon, ha mondjuk egy vagy max. két hónap után sem érződik semmiféle javulás. Illetve az adag kiválasztása függ egyéb, egyéni tényezőktől is, pl. idős kor, vagy valamilyen betegség, ezt nyilván az orvos dönti el, illetve olvashatod a betegtájékoztatóban is. Ha ilyen jellegű kérdésed van, nyilván elsősorban az orvosoddal érdemes konzultálnod. A Frontin az egy jó szorongásoldó/nyugtató gyógyszer, csak én úgy tudom, hogy kialakíthat függőséget, ezért nem szokták ajánlani hosszútávú alkalmazásra, de ez is egyéni mérlegelés kérdése. Az orvos ebben sokkal kompetensebb, mint én pl. Smile

4.Én ma szedem 14 napja, eddig semmi hatasát nem észleltem, mellékhatása szinte semmi, legnagyobb pozitívum a szexualis vágy megléte, ha még hatna is, maga a csoda lenne, bár eddig már minden SSRI készítményt, illetve a Wellbutrint, no meg a Valdoxant is próbáltam már a depressziómra az antidepresszíánsok köráből, de eggyik sem hatott Rám, bizakodom..Smile

5.Én 5. napja szedem és már reggelente úgy kelek fel mintha újra normális lennék. Bár az első naptól kijött a viszketés mellékhatás ami elég kellemetlen, de a hangulatomon egyértelműen javított bár ez még nem állandó. Én 10mg-mosat kaptam. Szerintem jó csak mellékhatása ne lenne.

6.Nekem a legrosszabb mellékhatása a hányinger és étvágytalanság. De pár napja evés közben veszem be. És mintha jobb lenne.


Offline
Csatlakozott: 2012 dec 29

Gyógyulást!

Igen, ha bipol a diagod, fog kelleni hang.stabi, de azokkal is "kísérletezni" kell... Legyen szerencséd, hogy "bejöjjön" az első! Wink


Offline
Csatlakozott: 2016 jún 29

Sziasztok!

Korábban írtam a Brintellix-szel való tapasztalataimról, gondoltam, megírom azt is, hogy mi lett velem.

A Brintellix-et 10 nap után abba kellett hagynom, mert elviselhetetlenek voltak a mellékhatások. Ugyanez történt 4 nap után az utána következő próbálkozással, ami a Scippa volt. Attól ájultam. Ezután a dokim Prozac-ot írt fel, mert 20 évvel ezelőtt működött és hátha megint. Nem működött, ráadásul elviselhetetlen farkaséhséget váltott ki (20 évvel ezelőtt is amúgy). Ezen a ponton már olyan szarul voltam alapban meg a megpróbált gyógyszerek mellékhatásaitól, hogy felvettek a kórházba gyógyszerbeállításra. A következő a Duloxetin volt, amit még nem szedtem azelőtt és ez a 10. napon csinált valamit. Most szedem 15 napja, hazajöttem és a kórház előtti állapothoz képest sokkal jobban vagyok, de a bipoláris 2 miatti lefelé ingadozást így is érzem, igaz nem olyan erősen, de a düh pl. most nincs. Szóval ezzel el lehet lenni valameddig, de valsz. szükségem lesz hangulatstabilizátorra is, de még meg kell várni az antidepi 6 hetes hatását.

Terápiában amúgy egyetértettek a DBT-vel, várólista van és stabilizálódnom kell még, de ez az irány. Addig is a DBT megalkotójának, Marsha Linehan-nak a memoárját olvasom, sokat segít annak a története, hogyan találta ki és építette fel ezt a módszert és máris van néhány technika, amit tudok magamon alkalmazni.

 

Jobbulást, felépülést kívánok mindenkinek!

 


Offline
Csatlakozott: 2016 jún 29

Hát ja, várni kell. Pár napot még. De biztató, hogy "csak" ennyi a mellékhatás, úgyhogy kitartás! Smile


3
Offline
Csatlakozott: 2020 máj 24

Hát igen, tudom, hogy várni kell,  -nem vagyok kezdő - csak nehezen viselem.

Bezzeg az Anafranil, pár nap után hatott és Terminátorként ébredtem.


Offline
Csatlakozott: 2016 jún 29

Én más mellékhatás miatt nem tudtam szedni, de a hányinger és a hasmenés a 10. nap körül teljesen elmúlt.


Offline
Csatlakozott: 2020 máj 24

Köszi, várok, várom!


6
Offline
Csatlakozott: 2012 dec 29

3-4 hét kell a hatás kialakulásához, de ha addigra sem hat, 6 7, és kuka...

Sajnos az émelygés-gyomorpanaszok elég gyakori tőle, sokan panaszkodnak is rá emiatt.


Offline
Csatlakozott: 2020 máj 24

Na igen, az ANAFRANIL! ! !  Legszebb korszakom volt, de sajnos elmúlt.

Azóta is azt az állapotot keresem.

Most a Brintellixet próbálom. 6 napig 5mg, azóta, 6 napja 10 mg. 5mg-nál szinte semmi, 10-nél komoly émelygés,

étvágytalanság, rossz közérzet, levertség, stb. Tehát mellékhatás már van elég szépen, bízom benne, hogy ha mellékhatás van, akkor idővel (hamarosan) megjön a hatás is, mert így nem jó.

Valaki?


Offline
Csatlakozott: 2012 dec 29

Ja, oks. Mint barinőm a kémiához. Mondok: hát benzolgyűrű, karbongyök. Aszongya, ja T. (a későbbi férje) is ilyeneket mondott... Mondok: rajzolj egy 6 szöget, közepébe kört, az egyik csücskéhez húzol egy kis vonalat, és odaírod, h COOH. Aszongya: Látod, Illlus, így kell nekem a kémiát magyarázni! Laughing out loud


9
Offline
Csatlakozott: 2017 dec 13

Kleó írta:

Azok tesók. Ua 6óanyag más-más vegyületben, tök érthető.

1. Kleónak mindig igaza van.

2. Ha mégsem lenne igaza, automatikusan életbe lép az 1. pont.

Most értem. Miért nem butítottad így le múltkor is??

1. és 2. pont. Igen.Offline
Csatlakozott: 2012 dec 29

Azok tesók. Ua 6óanyag más-más vegyületben, tök érthető.

1. Kleónak mindig igaza van.

2. Ha mégsem lenne igaza, automatikusan életbe lép az 1. pont.


Offline
Csatlakozott: 2017 dec 13

Kleó írta:

Én a Tegretolra lettem allergiás, és sokáig azért nem próbálkoztak a lamoval, mert nagy a keresztallergia veszélye. Aztán a Balassa zárton megrizikózták, és nagyon bejött! A Depakine f.sat, és nem csak engem! Hajhullás a Haloperidoltól, már az első adagtól elkezdődik. Sad

A Br.-től meg "csak úgy" jön a vakarózhatnék, és időnként újra előjön.

Ezen agyaltam, hogy mire lettél algériás. Mert Matiri a lamokára. Én meg asszem túllihegtem mind lítium, mind lamoka algériát, asszem ezek pszichoszomatikusak voltak. De azért jó, hogy nincs lítium. Igazad volt van és lesz Klejó!! Mindig, mindenben! Smile

Ahha, szóval az keresztallergia!! Convulex-depakine tesók/féltesók (el ne magyarázd a különbséget köztük Klejó, mert nem értem!!), lamoka és tegretol meg kereszttesók. 

Mivel én a convulex-et csak nagyon mini adagban szedtem és rövid ideig (2-3 hó), ezért nem észleltem semmilyen mellékhatását. Engem nem fosatott és nem hullott tőle a hajam (vagy nem vékonyodott el-puhult meg-lett lágy). A depakine-ból sok van most és igen, tényleg fosok (lásd fentebb Klejónak van-e igaza vagy Klejónak van-e igaza), a hajam meg olyan, amilyet leírtam elébb. Viszont egyre vékonyabb vagyok, előre az igaz helyes úton! És mielőtt bárki állatvédőket hívna, a normál súlyom felé tendálok a kövérből! És a normálnál megállok!

Plusz pörgök, mint állat. Sad Most mi van? Bipol 3.5 totyik meg sehol. Sad


12
Offline
Csatlakozott: 2012 dec 29

Az ingerlékenységen csak a Tiapridallal együtt. A szorongásra kicsit. De a Brintellix-szel együtt nincs mélydepi meg folyamatos szuicid gondolatok, és túlpörgés sem.

Szerk.: nálam a túlpörgés nem vmi kis laza hypománia... Bipol I-es. 


Offline
Csatlakozott: 2016 jún 29

Neked a Lamolep enyhített az ingerlékenységeden? Szorongáson?


Offline
Csatlakozott: 2012 dec 29

Légy üdvözölve a terápiarezisztens borderline-ok közt! Wink


15
Offline
Csatlakozott: 2016 jún 29

14 nap után holnaptól abba kell hagynom a Brintellix-et. Úgy érzem, hogy kevert tüneteim vannak...letargia és pörgés egyszerre és ez egyre csak rosszabbodott. Jobb kedély nulla, negatív gondolat csökkenés nulla, semmilyen pozitív hatását nem érzem. Hétfőn megyek átgyógyszerezésre, mindenből új kell, hát nem tudom, nem vagyok valami bizakodó. De voltak már "csodák", pl. 8 éve csak az Anafranil úgy kirántott egy pre-pszichotikus állapotból, hogy csak néztek. A szedés 11. napjától. Azonnal elhagyhattam minden mást és pár évig működött így egymagában. Viszont közben elmentem 7 év pszichoterápiába, ami úgy kikészített, hogy azóta is extra labilis vagyok és most már határozottan érzem a bipol 2 hullámzást. A terápia nem működött, mert egy millimétert se tudtam változni a személyiségzavar miatt, ugyanaz a szar működés van még mindig. Hát kábé fel vagyok készülve már szinte mindenre, utánam az özönvíz.


Offline
Csatlakozott: 2012 dec 29

Én a Tegretolra lettem allergiás, és sokáig azért nem próbálkoztak a lamoval, mert nagy a keresztallergia veszélye. Aztán a Balassa zárton megrizikózták, és nagyon bejött! A Depakine f.sat, és nem csak engem! Hajhullás a Haloperidoltól, már az első adagtól elkezdődik. Sad

A Br.-től meg "csak úgy" jön a vakarózhatnék, és időnként újra előjön.


Offline
Csatlakozott: 2017 dec 13

Azért lamokánál említsük meg az allergiás reakciók kialakulásának veszélyét. Ha ilyen van, akkor nem szedhető. Tehát biztonságos, annak, aki bírja. És nagyon nem biztonságos annak, aki nem bírja. 


18
Offline
Csatlakozott: 2017 dec 13

Klejó már megmondta a tutit, a brintellix túlpörget (ha bipolka vagy) és HS kell. 

A depakine-től nekem nem hullott ki a hajam (és sztem másoknak sem vagy nem ettől), hanem sokkal de sokkal puhább, lágyabb lett, ahogy a bőröm is. Ez tök jó! Csak annyi a gond, hogy a hjam am. is nagyon vékonyszálú, de valószínűleg levágatom. Asszem Lillának is ez volt a gondja a depakine-nal (ti. "hajhullás"). Egy nagyon komoly gond van vele, fogamzóképes nő nem eshet teherbe mellette. És fogamzóképtelen sem. devil

A lamolep meg nekem nem volt jó, hiába tök biztonságos szer (azzal pl. lehet terhesnek lenni ill. szoptatni).


Offline
Csatlakozott: 2012 dec 29

Há-há-há... A volt áternőm mondta erre a "kinövésre", h már, aki... 

Én már nem fogom... kicsit enyhült, 59 éves koromra Laughing out loudOffline
Csatlakozott: 2016 jún 29

Remélem, hogy beválik. Nálam sajnos nem jöhet már szóba terápia...a gyógyszerek vannak, meg ha esetleg közben kinövök valamit (elvileg a bordeline-nak a korral javulnia kéne). Ha valamennyire stabil lennék és nem híznék el, eljárnék jógázni.


21
Offline
Csatlakozott: 2012 dec 29

Az :( 

A Lamolep zseniális gyszer (sztünk). És van, akinek bejött ez a faxom Depakine... Nekem sem... A Lamoleppel érdemes próbálkozni!


Offline
Csatlakozott: 2016 jún 29

Hááát...a Depakine-tól kihullott a hajam fele, Lamolep-et próbálnék meg kérni a dokimtól hétfőn, hátha. Ez a gyógyszerpróbálgatás orosz rulett, komolyan:)


Offline
Csatlakozott: 2012 dec 29

Nyugi. A hang.stabik nagyon jó gyszerek, de h kinek melyik válik be, azt sajna muszáj kikísérletezni. Mázli, ha az első... Nekem pl. a negyedik, havernak a 2. (Ja, de kb. 40 év alatt...)


24
Offline
Csatlakozott: 2016 jún 29

Igen, veszem észre. Muszáj lesz hangulatstabilizátort is szednem. Eddig nem volt, de elkerülhetetlen, egy szál antidepivel nem tudok jól lenni. Már rég kellett volna és most így a karanténban nagyon  komoly lett miattam a családi feszültség, ők se bírják és én se.


Offline
Csatlakozott: 2012 dec 29

És emellé mit szedsz még? Valami hang.stabit? Mert így önmagában, inkább csak túlpörget. Vegetatívan is. Sad


Offline
Csatlakozott: 2016 jún 29

Bipoláris II. a legújabb diagnózisom (+kevert szem. zav).

 


27
Offline
Csatlakozott: 2012 dec 29

Most már több mint 3 éve szedem, ez szorongásra ugyan nem jó, nem is "ígéri", de jó hangulatjavító+energetizál.

Ja, a viszketés vissza-visszatér... Nekem más rosszat nem okozott.


Offline
Csatlakozott: 2017 dec 13

Mire kaptad? Szorongásra vagy depresszióra? Vagy mindkettőre?


Offline
Csatlakozott: 2016 jún 29

Leírom a tapasztalataimat, hátha segít másoknak.

Ma van a 11. nap, hogy 10 mg Brintellix-et szedek. 5-tel kezdtem az első napon, az előző antidepi fokozatos csökkentése mellett.

Kb. a negyedik naptól pár napig borzalmas és nagyon valódinak tűnő rémálmaim voltak, volt, hogy fel se keltem egész nap, plusz leizzadtam éjszaka. Ez a tünet mostanra megszűnt.

Kb. a 2. naptól volt változó mértékű hasmenés - megszűnt. Kicsit viszkettem is és enyhén duzzadtnak és bizsergőnek éreztem a lábam és a kezem - megszűnt.

Kb. a 3. naptól szédüléses migrén, ez kb. a 10-re sokat enyhült.

Kb. az 5. naptól kissé megnövekedett az étvágyam és a vízvisszatartás, utóbbi azóta is ingadozik. Nagyon durván rázott a hideg pár napig - ez is megszűnt.

Kb. a 6. naptól erősödött a szorongás és a hangulatingadozás, fel kellett hívni a dokimat, aki 2x12,5 kvetit javasolt napközben, és szükség szerint Frontint. Pánikrohamok és negatív kényszergondolatok is voltak, ezért én ha kellett, bevettem egy egész kvetit és egy Frontint.

Kb. a 10. naptól kezdek érezni megkönnyebbülést, a levertség szűnni kezd, de sajnos erős a szorongás. Megkönnyebbülést érzek, nem eufóriát. A szorongásom összességében rosszabb, viszont az is igaz, hogy már nem veszem be a kvetit, csak ha nagyon kell. De nem tudok elaludni és nagyon nyugtalan vagyok. Nekem nem igazán volt még mániás tünetem, most is csak annyira érzem mániásnak, hogy nem tudok pihenni és nyugodtan megmaradni és kicsit felgyorsultak a gondolataim, este ez rosszabb. Kínomban volt pár kényszerevés-rohamom. Altatóval is csak nagyon keveset alszom.

Antidepi ennyire sztem még nem kínzott meg (kivéve talán a legelsőt, ami 23 éve a Prozac volt) de egyelőre nem akarom feladni, egyrészt mert van olyan tünet, ami egy hete még nagyon gáz volt, de elmúlt, másrészt pedig átböngésztem a drugs.com-ot és vannak, akik arról számoltak be, hogy a 2. héten kezdett szűnni a depi, viszont ingerlékenység és erős szorongás, nyugtalanság és álmatlanság lépett fel  - de volt, akinek később ezek is  teljesen megszűntek.

Szóval még kicsit bírni szeretném. Ha mégis abba kell hagynom, megírom majd, hogy hányadik napon és miért. 


30

Offline
Csatlakozott: 2016 jún 29

Sziasztok!

5. napja szedem a Brintellixet, 10 mg-ot és elviselhető hasmenésen meg egy kis viszketésen kívül kétségbeesetten tapasztalom, hogy erős vízvisszatartást és étvágyfokozódást okoz. Elolvastam a neten található magyar és angol fórumokat, 99%-ban pont az jellemző, hogy nem okoz súlygyarapodást. Pozitív hatást még nem érzek, persze, mert még túl rövid az idő, de őrjítő a gondolat, hogy megint hízni fogok....holott pont azért kaptam, mert hogy ennek nem igazán van ilyen mellékhatása. Már 25 éve szedek antidepiket, volt, hogy antipszichót is, életem végéig ez lesz sajnos, mert durva személyiségzavarra épülő ezer szar bajom van, pszichoterápiában voltam vagy 7 évig, összességében csak rosszabb lett, nem tudtam változni.

Van valakinek hasonló tapasztalata a Brintellix-szel? Vagy csak én vagyok megint ilyen szerencsés?


Offline
Csatlakozott: 2012 dec 29

Reggel, és a szexualitás még inkább 0 lesz tőle... Mondjuk nekem ez is csak jó...

Seroxat/Paroxat/Rexetin (egy hatóanyag) nekem nem okozott ilyet...


Offline
Csatlakozott: 2019 júl 9

Sziasztok véleményt szeretnék kérni! 30 mg os rexetint szedtem egy hónapig nagyon jól hatott a lelki problémára sot el is tűnt szoval nekem bevalt de sajnos a szexuális életem egyenlő lett a nullával! Ezért brintellixet 10 mgos at irt az orvosom estére! 4 napja szedem de nem. Érzek ugy semmit tőle mintha a rexetin jobb lett volna de azt mondta az orvos ugyanaz és jó a lelki problémára nem tudom elődönteni reggelre vagy estére szedjem! Mellékhatás semmi nincs hála istennek 


33
Offline
Csatlakozott: 2018 máj 24

Nekem a gyomrom közepéböl indul ki ez a sarkany korság,elkezd zsibbandni a gyomrom ,/un mit mikor valaki vizsgázni megyen és elöte gyomor ideg///most 10mg t szedek a br böl de az elején jo volt most valahogy megent a sarkany korság felul kerekedett Sad mert míajd minden reggel ébredés utan rosszul vagyok.


Offline
Csatlakozott: 2018 ápr 7

Kleó írta:

Gyere be a kocsmába!

Futok. Smile


Offline
Csatlakozott: 2012 dec 29

Gyere be a kocsmába!


36
Offline
Csatlakozott: 2012 dec 29

Szoktunk. A házidokinak már én vagyok az "elmeszakértője". De hát basszus, ő vizsgázott belőle, én nem.


Offline
Csatlakozott: 2018 ápr 7

Kleó írta:

Szóval ma voltam áternél, és szóba jött, hogy a Br. mellett sokan panaszkodnak a gyomrukra. Mondok, nekem semmi ilyen nincs tőle, igaz, hogy a refluxra szedek Pantoprazolt. Mire ő: akkor ez lehet a megoldás, legközelebb, ha valaki panaszkodik, fogok neki írni Pantoprazolt. 
Akkor ajánlom orvosi "áldással"!

Hát ez zseniális!! 

Adjunk tippeket a dokiknak.


Offline
Csatlakozott: 2012 dec 29

Szóval ma voltam áternél, és szóba jött, hogy a Br. mellett sokan panaszkodnak a gyomrukra. Mondok, nekem semmi ilyen nincs tőle, igaz, hogy a refluxra szedek Pantoprazolt. Mire ő: akkor ez lehet a megoldás, legközelebb, ha valaki panaszkodik, fogok neki írni Pantoprazolt. 
Akkor ajánlom orvosi "áldással"!


39
Offline
Csatlakozott: 2018 máj 24

Sziasztok

Én most kezdtem el szedni a Brintellixet 5mg kezdövel , elötte cipralexet szedtem 8 évig és most sokalt be a servezetem töle , gyakorlatilag minden reggel rosszul voltam ,vagyok gyomor tájék zsibbadás /un gyomor ideg és ezzel párhuzamosan a pulzusom 130-160 Sad


Offline
Csatlakozott: 2012 dec 29

Reménytkeltő.


Offline
Csatlakozott: 2015 nov 1

Barcsak nekem is kitartana addig a hatas..


42
Offline
Csatlakozott: 2012 dec 29

Úgy két éve. Szerintem jobban hat, mint az elején.


Offline
Csatlakozott: 2015 nov 1

A brintellixet miota szeded? Ugyanugy hat mint az elejen?

En mizapint szedtem es par honap alatt hozzaszoktam es az orvosok is csodalkoztak rajta hogy lehet ehhez hozzaszokni


Offline
Csatlakozott: 2012 dec 29

Nem hiszem, ez tök más hatóanyag, mint a többi.

Nekem volt olyan, ami 10 évig jó volt. Aztán évek múlva megint megpróbáltuk, és nem hatott semmit.


45
Offline
Csatlakozott: 2015 nov 1

Ez elszomorito.. en valamiert nagyon hamar szokok hozza mindenhez, amihez nem lehetne ahhoz is, szoval ha kifut a  hatasa az nekem nem evekbe telne hanem sokkal hamarabb elmulna Sad


Offline
Csatlakozott: 2012 dec 29

Örülök, hogy jobban vagy!

Mindegyiknek "kifut" a hatása, de az általában évek, nyugi.


Offline
Csatlakozott: 2015 nov 1

Leírom a tapasztalataimat:

2 hete szedem és érezhetően jobban vagyok Smile eleinte féltem elkezdeni szedni mert sokan írták, hogy hánytak tőle de nekem semmilyen mellékhatás nem jött ki. Eddig semmi életkedvem nem volt, arra vártam állandóan mikor halok meg, csak az ágyban feküdtem, semmihez nem volt kedvem, semmi nem érdekelt.. most úgy érzem újra van kedvem bizonyos dolgokhoz és programokat szervezni, emberekkel kommunikálni Smile szóval mindenképp jobban érzem magam tőle, remélem ez a hatás megmarad hosszú távon is, mert sajnos eddig minden gyógyszeremhez hozzászoktam és egy idő után már nem hatottak. De a lényeg hogy hosszú idő után most jobban vagyok! Smile a zajérzékenységem sajnos ugyanúgy megmaradt és emiatt nem tudok teljesen jól lenni de ennek a kis eredménynek is örülök. 


48
Offline
Csatlakozott: 2012 dec 29

Nekem is azt mondta. 
Szerintem tök véletlen egybeesés.


Offline
Csatlakozott: 2015 nov 1

Ez megnyugtato, akkor csak veletlen egybeeses. En is reggel szedem mert azt mondta az orvos hogy reggel kell. 

Megosztás Viberen