Eszcitalopram (Cipralex, Scippa)

MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A CIPRALEX FILMTABLETTA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?
Az escitalopram a citalopram S-sztereoizomere, SSRI típusú antidepresszáns, amit depresszió, pánikrohamok és szociális szorongás kezelésére használnak.

Szokásos napi adagja:

depresszió esetén: 10 mg–20 mg 

pánikrohamok esetén: 5 mg, amely egy hét után 10 mg-ra növelhető

szociális szorongás esetén: 10 mg, amely 5 mg–20 mg-ra változhat 2–4 hét elteltével

Felezési ideje: 30 óra

          

Ne szedje, ha:                 

egy bizonyos szívritmuszavara van (megnyújtott QT szindróma), mániás vagy mániás epizódjai vannak 

Használja óvatosan, ha:                              

cukorbetegsége van, bármiféle szívproblémája van, bármiféle máj- vagy veseproblémája van, zárt zugú glaukóma gyanúja merült fel Önnél, a kórtörténetében vannak vérzési rendellenességek (mindenekelőtt gyomor-bélrendszeri vérzés), vagy szed más olyan gyógyszereket, amelyek fokozzák a vérzés kockázatát, terhes vagy szoptat, epilepsziás (abba kell hagynia a szedését, ha epilepsziás görcsrohamai kezdődnek), elektrosokkos terápiában részesül

Veszélyes többet bevenni, mint az előírt dózis (a maximális napi adag 20 mg, vagy amennyiben idősebb személyről van szó, 10 mg lehet).
Ez a gyógyszer a képzettséget igénylő feladatok – például a gépkocsivezetés – végzésére hatással lehet. Ha érzékel ilyen hatást, akkor kerülnie kell az autóvezetést.

Ismert gyógyszerkölcsönhatások

Az ilyen típusú (SSRI-) antidepresszánsok és az egyéb pszichiátriai gyógyszerek közötti ismert kölcsönhatások a következők:

Triciklikus antidepresszánsok:  az áttérés erről a gyógyszerről egy triciklikus szerre megnöveli  a kellemetlen mellékhatások kialakulásának kockázatát. A triciklikus szerek esetében alacsony adaggal kezdjen, és azt fokozatosan emelje.

MAO-gátlók (MAOI): Escitalopramot nem szedhet egyidejűleg MAOI- gyógyszerrel. mielőtt az Escitalopramot elkezdené szedni, várnia kell legalább 2 hetet a MAOI szedésének abbahagyása utá. Mielőtt bármelyik MAOI-t elkezdené szedni, várnia kell legalább 1 hetet az escitalopram szedésének abbahagyása után.

Orbáncfű: Orbáncfüvet vagy orbáncfű-tartalmú készítményt (antidepresszáns hatású gyógynövény) nem szabad szednie az escitaloprammal egyidejűleg!

Lehetséges mellékhatások

Az összes, ilyen típusú (SSRI) antidepresszánsnál gyakori lehetséges mellékhatásokon kívül az escitalopram az alábbi nemkívánatos hatásokat is eredményezheti. 

Gyakori (100-ból 1–10 személyt érint)                 

szorongás, székrekedés, hasmenés, szexuális problémák (csökkent nemi vágy; sikertelen erekció késleltetett ejakuláció és orgazmus hiánya, ami folytatódhat a gyógyszer szedésének abbahagyása után és állandósulhat is), szédülés, szájszárazság, magas testhőmérséklet, álmatlanság (alvásra való képtelenség), megnövekedett étvágy, fokozott izzadás, étvágytalanság, izom- és ízületi fájdalom, bizsergés, nyughatatlanság, álmosság, furcsa álmok, orrdugulás, fáradtság, reszketés, hányás (rosszullét), súlygyarapodás, ásítozás

Nem gyakori (1000-ből 1-10 személyt érint)                      

izgatottság, zavartság, kitágult pupillák, megváltozott ízlelés, ájulás, gyors szívverés, folyadékvisszatartás (puffadt bőr), hajhullás, erős vagy szabálytalan menstruációs vérzés, belső vérzés (ideértve a rektális vérzést), viszkető kiütések, idegesség, orrvérzések, pánikrohamok, látási problémák, alvási problémák, tinnitus (fülzúgás), fogcsikorgatás, vizelet-visszatartás, súlyveszteség

Ritka (10 000-ből 1–10 személyt érint)                 

agresszió, allergiás és anafilexiás reakciók, elszemélytelenedés, hallucinációk, szerotonin szindróma, lelassult szívverés, orrvérzés, látásproblémák, hosszan tartó erekció, SIADH (antidiuretikus hormon helytelen kiválasztódása), öngyilkossággal vagy erőszakkal kapcsolatos érzések vagy viselkedés

Nem ismert (nem tudható, hány személy érintett)       

vérképzőszervi betegségek, tejtermelődés a mellben a tejhormon megnövekedett szintje miatt (mind férfiaknál, mind nőknél), véraláfutások, változások a szívritmusban, görcs (görcsrohamok), vizelési nehézség, belső vérzés, vérzés, sárgaság (sárga bőr), étvágytalanság, alacsony vérnyomás helyváltoztatás esetén, alacsony nátriumszint a vérben, mánia, mozgási rendellenességek [

A gyógyszerelvonás

Amennyiben lehetséges, a gyógyszert fokozatosan próbálja elhagyni, hogy elkerülje az elvonási tüneteket -- különösen akkor, ha korábban már tapasztalt ilyet más gyógyszer kapcsán.

A gyógyszerelvonásra adott reakció egyénenként eltérő, előfordulhat, hogy a gyógyszerszedés hirtelen abbahagyása semmilyen kellemetlenséggel nem jár, más esetekben azonban komoly komplikációkat okozhat.


Online
Csatlakozott: 2012 dec 29

Szia!

Ez tényleg inkább pozitív, de olyan gyszer nincs, h ha hatása van, ne lenne mellékhatása is... (Nekem az esci épp olyan volt, h nulla, se előre, se hátra.) 

Örülök, h jobban vagy! Smile


Offline
Csatlakozott: 2020 aug 13

Szia Kleó!

Kb. egy hónapja szedem az eszcitalopram-ot (escitil), az első időszakban 5mg-ot, majd 10-mg-ot.

Nekem még mindig sokkal jobban bejön mint a duloxetin. Ami a mellékhatásokat illeti, van némi libidócsökkenés, és enyhe vagy közepes fülzúgás/sípolás. Az alvást ez is befolyásolja, de nem okoz súlyos insomniát nálam - mint a duloxetin -, hanem korábban alszom be és korábban kelek, de a napi 6-8 óra egyben alvás azért általában megvan. Szóval rám alapvetően altató hatással van, így estefele veszem be, munkát reggel nem tudok mellette végezni érdemi módon, ha közvetlenül munka előtt veszem be. Úgy a harmadik héten vált érezhetővé a szorongásoldó hatása, egyfajta stabilnak mondható nyugalomérzetet nyújt, szerintem jobban mint a frontin/xanax. Mivel nálam a központi motívum a szorongás, így e tekintetben megfelelő, de érzek hangulatbeli javulást is. Az étvágyamat inkább csökkenti, mint növeli, nem izzaszt, a legelején nagyon intenzív, élénk álmokat okoz, pulzust/vérnyomást nem befolyásol nálam, bár eleve szedek béta blokkolót (concor), kifejezetten nem vagyok tőle hulla fáradt reggel, de azért némi fáradtság érezhető reggel, szóval nem a legfittebbül kelek. (Ja és engem puffaszt, így eléggé sokat lehet tőle fingani.)  

Na kb ennyi jutott most eszembe, szóval inkább pozitív, mint negatív a tapasztalatom, csak a fülzúgás zavar egy kissé.

Üdv

Tamás  


Online
Csatlakozott: 2012 dec 29

Szia!

Jól indul, itt sokaknak bevált. Majd számolj be a továbbiakról!


3
Offline
Csatlakozott: 2020 aug 13

Sziasztok!

Én most "tértem át" Duloxetinről az Escitilre.

A Duloxetint bár kb. 3-4 hétig szedtem, de maga volt a rémálom, a lehetséges összes mellékhatás kibontakozott tőle, különös kedvencem volt ezek közül a teljes insomnia és a magasfrekvenciájú éles sípolás - amit nem neveznék fülzúgásnak, mivel ez utóbbival még telán együtt lehet élni - ill. bónuszban 0%, azaz semmi potencia. 

Az Escitilt jelenleg két napja szedem és gyakolatilag semmilyen említésre méltó, jelentősebbnek mondható mellékhatást eddig nem tapasztaltam, 0,25 Frontinnal viszonylagosan egy jót aludtam tőle az elején, ami bíztató kezdet a Duloxetinhez képest, amitől már az első nap semmit sem aludtam. Eddig - az előzőhőz képest - bejött, remélem a legjobbakat...Smile

 

Üdv

Tamás 


Offline
Csatlakozott: 2017 dec 21

Gulipán írta:

Nálam Escitil ment. 2 évig működött, persze maradványtünetekkel, meg mellékhatásokkal (emésztési gondok, szexuális korlátozottság). Aztán hatástalanná vált. Ez tipikus lehet? 

"Végre" valaki, akinek rajtam kívül vannak emésztési gondjai az escitalopramtól.

Válaszolni érdemben nem tudok, mert most lesz hogy 2 éve szedem (kisebb megszakításokkal).


Online
Csatlakozott: 2012 dec 29

Kiszámoltam: áterből a 8. (Plusz akik csak kh.-ban kezeltek.) Na de az előző 7-ből már 2 nem él. Én meg igen. Laughing out loud


6
Online
Csatlakozott: 2012 dec 29

dobókocka írta:

Meg szabad kérdezni, hogy te milyen áterhez jársz? Területi, Bp?

Igen, ahogy írod. Most, de ez már kitudjahányadik...


Offline
Csatlakozott: 2020 júl 1

Nálam Escitil ment. 2 évig működött, persze maradványtünetekkel, meg mellékhatásokkal (emésztési gondok, szexuális korlátozottság). Aztán hatástalanná vált. Ez tipikus lehet? 


Offline
Csatlakozott: 2016 jún 29

Meg szabad kérdezni, hogy te milyen áterhez jársz? Területi, Bp?


9
Online
Csatlakozott: 2012 dec 29

Úgy őszintén? Nem. Általában másodszorra sem. SadOffline
Csatlakozott: 2016 jún 29

Lehet, hogy amiatt váltanak ki ilyen fordított hatást az antidepik sorban, mert már vagy 22 éve szedem őket.

Olyanról tudtok, hogy valaki már mondjuk 3-szorra szed valamit és bejött neki? Szedtem pár évig Zoloft-ot, akkor egész jó volt, aztán évek múlva megint, akkor egyáltalán nem volt jó, és most megint szóba került.


Online
Csatlakozott: 2012 dec 29

Ne mentegetőzz, mindenkinek a saját baja a legnagyobb, itt mind "meg vagyunk áldva" egy nagy puttonnyal...

Szar a kh., de ott be tudják állítani a gyszereidet, jobban lehet őket próbálgatni is. Végül az enyémet is, részben, jól ők állították be, egyet meg a dokim.


12
Offline
Csatlakozott: 2016 jún 29

Roxy, meg szabad kérdezni, te hova jársz, milyen dokihoz? Már ha publikus. A területibe?

A dokimmal telefonon beszéltem, Scippa is leállít. Most meg dührohamaim vannak meg elég gázos önsorsrontó gondolat-rohanás. Borzalmas. Hétfőn kell bemennem hozzá. Sztem kórház lesz belőle, mert ezt se én, se a családom nem bírja. A kórház is rohadt szar, minenkitől félek, nem tudok aludni, de muszáj, ez így nem mehet tovább. Ráadásul most a vírus miatt nem tudom, mi van ott, látogatás nincs, az tuti. Pont egy éve voltam, valahogy összekapartak, Amitrexet szedtem pár hónapig, az legalább a gondolatokat kitisztította, de az elhagyás után kb. fél évig alig mozogtak az izmaim. Szörnyű, hogy ezek a gyógyszerek tönkretesznek és az ember ki van szolgáltatva nekik...ha meg jobban vagyok, ugyanúgy vissszajön az élhetetlen borderline-os szar működés.

Bocs a letargikus bejegyzésért, de tényleg kivagyok....és a családom is. Miattuk kell próbálkoznom és kitartanom, bár nem tudom, hogy a házasságommal mi lesz. A gyerekemnek muszáj, hogy legyen anyja, még ha csak x %-os is. És persze, tudom, hogy nagyon sokan nálam sokkal szarabb állapotban és helyzetben vannak.


Offline
Csatlakozott: 2017 dec 13

dobókocka írta:

Hát nem tudom....nálam, ami hatott, az először meggyötört. Pl. az első antidepim, a Prozac {ssri}, még vagy 20 éve, vagy az Anafranil. Közben volt Zoloft {ssri} , Coaxil, Stimuloton {ssri}, Rexetin {ssri}, Effectin {snri}, Valdoxan,...."csak" annyi mellékhatásuk volt, hogy híztam mindtől, és talán a Zoloft használt valamit, meg egy kicsit talán a Rexetin. Az Olwexyától semmmi. Se hatás, se mellékhatás. Még fogyni is tudtam mellette. Mostanában lettem ilyen rohadt érzékeny mindenre. A Scippától szédelgek-ájulok és egyszerre van hányingerem és nagyobb étvágyam. Szorongásom az egekben.

El vagyok keseredve nagyon. Ami meg hat, attól azonnal felugrik 20 kg és depresszióban ugyanott vagyok. Sad

Javítok először. Az olwexyától nekem sem volt sem hatás, sem mellékhatás, sőt, szorongás sem. Rosszul emlékeztem. Egész egyszerűen "csak" nettó hülye lettem tőle. Nem tudom elmagyarázni. Nem voltam saját magam. Amit szoktak mondani. Nem olyan voltam, mint amúgy. 

Fura, az olwexya ilyen változókorban levő nőknek jó szokott lenni, egyik ismerősöm kb. huszadik !!! gyógyszere volt és ez és csak ez jött be neki. És tuti nem képzelődik, orvosit végzett. (Más is zengte a dicséretét, egy távoli ismerősöm, meg egy volt lógusom egyik barátnője is ugyanígy nagyon dicsérték, kormeghatározás stimmel a fenti hölgyeknél.) Amikor én szedtem, még nem voltam változókorban (most sem, de már majdnem). 

"... "csak" annyi mellékhatásuk volt, hogy híztam mindtől, ... Mostanában lettem ilyen rohadt érzékeny mindenre. A Scippától szédelgek-ájulok és egyszerre van hányingerem és nagyobb étvágyam. Szorongásom az egekben.

El vagyok keseredve nagyon. Ami meg hat, attól azonnal felugrik 20 kg és depresszióban ugyanott vagyok. sad

Nekem a rexikétől 3 hó szedés után iszonyú pörgés jött elő és most pont az segített a depiből kimászni. 

Megnéztem: mindegyik ssri-t megpróbálták nálad (protokoll szerint 3 elég). Most próbálják az utolsót, ami eddig kimaradt, az ötödiket, a citalopramot. 

Akkor neked nem az ssri-k a gyógyszereid és nem is az snri-k (abból már egyet szedtél, én mindkettőt, a másik még rosszabb, mint az olwexya).

Nem kell elkeseredni, hanem keresni kell tovább. Sajnos. Úgyis kombó lesz belőle, szóval nem egy gyógyszert fogsz kapni. Kitartást!! És a diag fontos lenne. A pontos diag. 


Online
Csatlakozott: 2012 dec 29

Ez igaz. Sad


15
Offline
Csatlakozott: 2016 jún 29

Abba kellett hagynom a Lamo-t, a 3. szem után elkezdtem viszketni és kiütéseim lettek. Nem teljesen biztos, hogy attól, mert előtte napon voltam, de hosszúnaciban és a térdemen lettek foltok és pár csalánkiütés. Viszont a dokim leállította, egyszerre a kettő nem megy és a Lamo a rizikósabb ebből a szempontból.


Online
Csatlakozott: 2012 dec 29

Én a helyedben ezt hagynám el, és a lamot szedném. De hát ez csak egyéni vélemény.


Offline
Csatlakozott: 2016 jún 29

Hát nem tudom....nálam, ami hatott, az először meggyötört. Pl. az első antidepim, a Prozac, még vagy 20 éve, vagy az Anafranil. Közben volt Zoloft, Coaxil, Stimuloton, Rexetin, Effectin, Valdoxan,...."csak" annyi mellékhatásuk volt, hogy híztam mindtől, és talán a Zoloft használt valamit, meg egy kicsit talán a Rexetin. Az Olwexyától semmmi. Se hatás, se mellékhatás. Még fogyni is tudtam mellette. Mostanában lettem ilyen rohadt érzékeny mindenre. A Scippától szédelgek-ájulok és egyszerre van hányingerem és nagyobb étvágyam. Szorongásom az egekben.

El vagyok keseredve nagyon. Ami meg hat, attól azonnal felugrik 20 kg és depresszióban ugyanott vagyok. Sad


18
Offline
Csatlakozott: 2017 dec 13

Nekem több antidepinél is volt 4. naptól jelentkező nagyon erős szorongás, ezeket vagy abbahagytam (később), mert más mellékhatás is jelentkezett, vagy fokozatosan csökkentettem (tulképpen annyira, hogy szubdózis lett belőle). A citalopram nekem látásromlást és szédülés-szerűséget meg étvágytalanságot okozott, nagyon kicsi mértékben, ezek elmúltak pár nap után, viszont nem is hatott. Szorongás nem volt. Ami hatott, annak nem volt elviselhetetlen mellékhatása (rexikénél nem volt ilyen szorongás sem elsőre, sem másodikra (= most)).

Az olwexyát (venlafaxine), a remeront (mirtazapine) és a cymbaltát (duloxetine) nem toleráltam, nagyon erős szorongás jött elő. 


Offline
Csatlakozott: 2016 jún 29

Szia,

Jó lenne tudni, mi lett veled a bejegyzésed óta, mert én is szédülök meg mintha elájulnék....így a 4. napon. 10 mg-mal kezdtem. És brutál felerősítette a szorongást. Ezek elmúlnak?Offline
Csatlakozott: 2018 ápr 7

Jól van na. Most éppen az előbbi sértést heverem ki, amit telefonice elszenvedtem. 


21
Online
Csatlakozott: 2012 dec 29

Ne kötözköddjé', ba+!


Offline
Csatlakozott: 2018 ápr 7

Attól intelligens leszel? devil


Online
Csatlakozott: 2012 dec 29

Kb. a nyolcadik. (Jó, egy előtte is jó ideig.) Az SNRI-k egyik sem. SSRI egyféle, amit ő pont nem bír, a paroxetine hatóanyag. Most meg ez a Brrr-intellix.


24
Offline
Csatlakozott: 2018 ápr 7

Nikolka88 írta:

Gondolom ez is egyénfüggő..

Kap egy esélyt azért...

Mi vált be neked?

Nekem a második SSRI, a rexetin. 


Offline
Csatlakozott: 2020 máj 10

Nekem 4 napig kell felet szednem majd utana 10mg...

 

Azert mert idegi alapon szédülök..a pánik ebben nyilvanul meg nálam.és ettől még jobban szorongok..szörnyű:(((

Nem konkrét forgò jellegű szédülés ez hanem ajulás érzés, olyan mintha a talaj hullámozna a lábam alatt és azt érzem elfogok ájulni, elvesztem az irányitást...


Offline
Csatlakozott: 2017 dec 21

Igen, nekem nagyon sokat segített szorongásra és pánikra is. Az első 1 hónapban úgy éreztem magam mint aki be van nyugtatózva (jó értelemben), kb. semmi negatív nem jutott el úgy az agyamig, hogy a szokásos módon reagált is volna rá. Persze utána csökkent a hatása, de legalább már nem a föld felett lebegtem hanem megint két lábbal álltam a talajon.

De, eleinte elég sokat aludtam tőle. Meg ásítoztam sokat úgy, hogy nem voltam álmos.

Hát az első nap mikor bevettem (és én 10 mg-mal kezdtem), azt hittem hányni fogok, olyan hányingerem lett. Még 1-2 napig tartott az enyhe émelygés de elmúlt hamar. 

A Scippa és a Cipralex hatóanyaga ugyanaz: escitalopram

Mondjuk azt nem értem, hogy miért kaptad ezt a gyógyszert szédülésre?


27
Offline
Csatlakozott: 2020 máj 10

Felhivtam azt mondta 1hét es elmulnak.Legyek türelmes

 

Csak azt remélem hogy pár hét alatt az is elmulik ami miatt szedem főleg a szédelgés

Nem szeretném kapkodni a bogyòkat es mellette kinlòdni...


Offline
Csatlakozott: 2020 máj 10

Biztos fogunk is ha esetleg ez nem lesz jò. Smile

Muszaj volt lepni mert napi 3×0.5mg Frontinnal tartottam és még az se volt elég...

Nem vagyok otthon a temaban

Regebben szedtem Cipralexet ami kb ugyan ez és ugy emlekszem jò volt

Sok evvel ezelőtt  közepiskolában (32 vagyok most) kaptam Rexetint az horror volt...


Offline
Csatlakozott: 2020 máj 10

Gondolom ez is egyénfüggő..

Kap egy esélyt azért...

Mi vált be neked?


30

Offline
Csatlakozott: 2020 máj 10

Én alapbol a szédülésre kaptam főleg...

Nem is alszom amugy se tùl jòl csak ha este veszek be egy frontint..

Most enyhült a tegnapi erős szivdobogásom..Talan szép lassan elmulik remélem..Smile gondolom felerősödött a szorongás és azt éreztem....

3.napja szedem.a felet.Szeretnék adni esélyt neki..

 

Magára a szorongasra panikra neked hatott?

Nem lettél álmos tőle?


Offline
Csatlakozott: 2017 dec 21

Nikolka88 írta:

Az orvos azt mondta 1 hét és elmùlnak a mellékhatások..

 

Te mire kaptad?

Mellékhatasaid voltak vagy vannak?

Szedek mellé frontint de azt szeretném majd elhagyni....

Pánikrohamok,szorongás, depresszió. Voltak mellékhatások amik egy idő után elmúltak, aztán jött pár másik ami nem múlt el.
Eleinte minden hajnalban felkeltem és nehezen aludtam vissza, hányingerem volt. Később már csak kis szédülés volt, meg aztán a székrekedés.

De ahogy Kleó is mondja, nem mindenkinek válik be ez az AD, de van még pár másik, lehet próbálkozni.
Ha nagyon nem érzed jól magad, hívd fel a dokid telefonon.


Online
Csatlakozott: 2012 dec 29

Meg hát SNRI-k, atípusos AD-k... Lehetne próbálkozni.


33
Offline
Csatlakozott: 2018 ápr 7

Nikolka88 írta:

Ezekszerint neked nem volt jò?Sad

Szédülésre, szorongásra pánikra kaptam.

Nekem nem volt jó. De van még 4 féle SSRI. Smile Ha nem jön be.


Offline
Csatlakozott: 2020 máj 10

Az orvos azt mondta 1 hét és elmùlnak a mellékhatások..

 

Te mire kaptad?

Mellékhatasaid voltak vagy vannak?

Szedek mellé frontint de azt szeretném majd elhagyni....


Offline
Csatlakozott: 2017 dec 21

Nikolka88 írta:

Van olyan akinek hatott a Scippa?

Jò lenne ha hatna és jobban lennék mert ez nem állapot....

Nekem hatott és elég hamar. Van akinek csak 3-4 hét után.
Nálam nem okozott heves szívverést. De szerintem nyugodtan beszélj az orvosoddal, hogy ő mit tud tanácsolni.


36
Offline
Csatlakozott: 2020 máj 10

Van olyan akinek hatott a Scippa?

Jò lenne ha hatna és jobban lennék mert ez nem állapot....


Offline
Csatlakozott: 2020 máj 10

Ezekszerint neked nem volt jò?Sad

Szédülésre, szorongásra pánikra kaptam.


Offline
Csatlakozott: 2020 máj 10

Szia

Igen olvastam..:/

Mara kicsit talán enyhült....


39
Offline
Csatlakozott: 2018 ápr 7

Nekem speciel annyi volt, hogy bébiételt és mézes tallérkát tudtam csak enni. 

 


Offline
Csatlakozott: 2018 ápr 7

Szia!

Lehetséges mellékhatások

Az összes, ilyen típusú (SSRI) antidepresszánsnál gyakori lehetséges mellékhatásokon kívül az escitalopram az alábbi nemkívánatos hatásokat is eredményezheti. 

Gyakori (100-ból 1–10 személyt érint)                 

szorongás, székrekedés, hasmenés, szexuális problémák (csökkent nemi vágy; sikertelen erekció késleltetett ejakuláció és orgazmus hiánya, ami folytatódhat a gyógyszer szedésének abbahagyása után és állandósulhat is), szédülés, szájszárazság, magas testhőmérséklet, álmatlanság (alvásra való képtelenség), megnövekedett étvágy, fokozott izzadás, étvágytalanság, izom- és ízületi fájdalom, bizsergés, nyughatatlanság, álmosság, furcsa álmok, orrdugulás, fáradtság, reszketés, hányás (rosszullét), súlygyarapodás, ásítozás

Nem gyakori (1000-ből 1-10 személyt érint)                      

izgatottság, zavartság, kitágult pupillák, megváltozott ízlelés, ájulás, gyors szívverés, folyadékvisszatartás (puffadt bőr), hajhullás, erős vagy szabálytalan menstruációs vérzés, belső vérzés (ideértve a rektális vérzést), viszkető kiütések, idegesség, orrvérzések, pánikrohamok, látási problémák, alvási problémák, tinnitus (fülzúgás), fogcsikorgatás, vizelet-visszatartás, súlyveszteség


Offline
Csatlakozott: 2020 máj 10

Sziasztok.

Akik Scippat szednek eleinte volt erős szîvdobogás érzés?

2napja szedek 10mgnak a felét

Milyen tüneteitek voltak?

Mennyi idő után hatott, ha hatott ..?


42
Offline
Csatlakozott: 2018 ápr 7

Nem tartom túl valószínűnek, hogy bármi bajod lenne tőle. 

 

 


Offline
Csatlakozott: 2019 okt 9

Sziasztok!

Egy olyan kérdésem lenne, hogy ha 3 nap után abbahagytam a Scippa szedését (5mg-ot szedtem naponta), lehet bármiféle maradandó pszichés vagy egészségügyi problémám? Illetve mennyi idő után ürül ki a szervezetemből?

Olvastam a PSSD-ről és eléggé megijesztett, annak ellenére, hogy a merevedésemmel és az orgazmusommal semmi baj nincs. 

Előre is köszönöm a normális válaszokat! 


Offline
Csatlakozott: 2020 jan 26

szedem 1 éve de hogy minek


45
Offline
Csatlakozott: 2017 dec 21

Én, ha visszatérek rá, nekem már 1-2 napon belül hat. Még az 5 mg is. Ezért nagyon-nagyon hálás vagyok ennek a gyógyszernek Smile nagy szükségem volt rá az elmúlt 1-2 hétben is.

Az egyetlen nagyon rossz tulajdonsága, hogy (nálam) székrekedést okoz. Ami meg nagyon megnehezíti a futóedzéseimet...és ha nem is járnék el futni, a wczés még nehezebb lenne...

Én másfél évig szedtem folyamatosan (5--20 mg-ig). 


Offline
Csatlakozott: 2018 ápr 7

Lilla1331 írta:

Sziasztok!

Azt szeretném csak kérdezni, hogy kinek milyen mellékhatást okozott at Escitil nevü antidepi, és hogy mekkora adagot szedett belőle.

Hol abbahagyom,hol újrakezdem. Az a baj, vagy nem is baj,hogy hatásos,mert nem megyek a családom agyára. Viszont a neten olyanokat írnak összességében az antidepikről,hogy félek sokáig szedni.

Viszont,most a sima pánikra rátesz a globális pánik,amit nehezen kezelek.

Lilla!

Ha találtál egy gyógyit, ami jól hat, adj hálát érte és szedd! Semmi bajod nem lesz tőle! Kb. fél-egy évig nyugodtan szedheted. 

Aztán.

1. Mindegyik gyógyszer mindenkire másként hat, tehát tök felesleges olvasgatni róla.

2. Ez a legbiztonságosabb SSRI.

3. Viszont sokára hat, 6-8 hét után. Szóval ne kavard össze az agyad ezzel a szedés-nem szedéssel.


Offline
Csatlakozott: 2019 szep 20

Nekem kb semmit nem hatott.Vagy felerősitette az öngyilkossági gondolatokat.


48
Offline
Csatlakozott: 2015 már 27

Sziasztok!

Azt szeretném csak kérdezni, hogy kinek milyen mellékhatást okozott at Escitil nevü antidepi, és hogy mekkora adagot szedett belőle.

Hol abbahagyom,hol újrakezdem. Az a baj, vagy nem is baj,hogy hatásos,mert nem megyek a családom agyára. Viszont a neten olyanokat írnak összességében az antidepikről,hogy félek sokáig szedni.

Viszont,most a sima pánikra rátesz a globális pánik,amit nehezen kezelek.


Offline
Csatlakozott: 2015 már 27

Szia!

Hát a Valdoxan nekem sem ér semmit,igazából több éve irogatják, kipróbáltam nem jött be. A doki szerint nagyon jó,tulajdonképpen mindenre. De nem szedtem,csak kiírták és ment a recept a kukába.Idén január közepétől,mikor mélyrepülésbe kezdtem,akkor kínomban elkezdtem hátha,hát sajna nem jött be,a doki duplára emelte,1 hétig duplán szedtem,majd visszaálltam 1-re,most meg le akarom tenni,még mielőtt hozzászoknék. Tökéletes májfunkcióval kezdtem el,remélem ha romlott,egy idő után csak helyreáll. Viszont a nappalaimat a negatív gondolatok,félelem,sírás,betegségtől való félelem uralja.Odáig süllyedtem,hogy még a mensestől is féltem. Ezért paráztam, hogy azt is befolyásolja a gyógyszer. A Xanaxot a múlt hónaptól szedem ilyen adagban,próbálom a nappalit kitolni,sőt darabolni is próbáltam mert állítólag akkor simának felel meg.4 hét múlva megyek akkor már lejjebb veszi azt mondta. Remélem ha itt lesz a tavasz,helyreállok valamennyire.

Megosztás Viberen