Anxiron II.

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER AZ ANXIRON ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?
Az Anxiron szorongást csökkentő gyógyszer.
A szervezet dopamin, noradrenalin és szerotonin receptoraira hatva fejt ki szorongásoldó hatását. Az idegrendszer normális kémiai folyamatainak helyreállítása fokozatosan megy végbe, ezért a szorongásoldó hatás kialakulásához hosszabb időre van szükség. A teljes hatás 7-10 napos kezelés után alakul ki.
Álmosító, tompító hatása nincs, a szorongást más módon csökkenti, mint a hagyományos nyugtatók. A szellemi teljesítményt, tanulást, memóriát nem befolyásolja.
Hozzászokást, függőséget nem okoz, ezért elvonási tünetek sem jelentkeznek.
2. TUDNIVALÓK AZ ANXIRON SZEDÉSE ELŐTT
Ne alkalmazza az Anxiront
- ha túlérzékeny a készítmény hatóanyagára vagy bármely segédanyagára
- súlyos máj- és vesefunkciós zavar esetén
- akut szűkzugú zöldhályog esetén
- általános izomgyengeséggel járó autoimmun betegségben
- ha Önt monoaminooxidáz-gátló (MAO-gátló) típusú gyógyszerrel (pl.: moklobemid, szelegilin) kezelik:
- Irreverzibilis MAO-gátló (pl. szelegilin) kezelés abbahagyása és Anxiron kezelés bevezetése között, ill. fordított esetben is, 14 napnak kell eltelnie.
- Reverzibilis MAO-gátló (pl.: moklobemid) kezelés abbahagyása esetén legalább 1 napnak kell eltelnie az ANXIRON szedésének megkezdése előtt, az Anxiron kezelés abbahagyása után azonban legalább 14 nap elteltével lehet a moklobemid kezelést elkezdeni.
- 18 év alatti életkorban.
Az Anxiron fokozott elővigyázatossággal alkalmazható
Egyedi orvosi elbírálás alapján adható:
- gyógyszerfüggő betegek esetében,
- enyhe vagy közepesen súlyos máj- és vesebetegségben
A gyógyszer szorongáscsökkentő hatása fokozatosan: 7-14 nap alatt alakul ki, teljes hatását pedig kb. 4 hét múltán fejti ki, ezért ne számítson állapotának azonnali javulására!
A fentiekből következik, hogy a mindennapi élettel kapcsolatos szorongás, feszültség megszüntetése céljából a tabletta alkalomszerű bevételre nem használható.
A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.
A kölcsönhatások az elmúlt időszakban, ill. a közeljövőben szedendő gyógyszerekre is vonatkozhatnak.
Az alábbi gyógyszerek és a buspiron között, együttadás esetén, kölcsönhatás alakulhat ki:
- Alkohol és egyéb központi idegrendszerre ható ható gyógyszerek.
- Egyes depresszió elleni szerek (un. MAO-inhibitorok). A depresszió kezelésére szolgáló irreverzibilis MAO-gátló típusú gyógyszert (pl.: szelegilin) szedett 14 napon belül, vagy reverzibilis MAO-gátlót (pl.: moklobemid) 1 napon belül, mert nagyfokú vérnyomás-emelkedés következhet be az Anxiron és a MAO-gátló egyidejű vagy közeli alkalmazásakor.
- Eritromicin, nefazodon, itrakonazol, diltiazem, verapamil
- Rifampicin
- Pszichés betegségekre ható szerek
- Vérnyomáscsökkentők, véralvadásgátlók, cukorbetegségre ható tabletták, fogamzásgátló tabletták ill. szívre ható glikozidok
- cimetidin hatóanyagú gyomorsavtermelés gátló gyógyszer
Az Anxiron egyidejű bevétele bizonyos ételekkel vagy italokkal
- A gyógyszer bevétele vagy mindig étkezéssel, vagy mindig éhgyomorra történjék.
- Alkalmazásának időtartama alatt kerülni kell nagy adag grapefruit ill. grapefruit-lé fogyasztását.
- Alkalmazásának időtartama alatt kerülni kell szeszes ital fogyasztását.
Terhesség, szoptatás
Terhesség ideje alatt kezelőorvosa kizárólag feltétlenül szükséges esetben, egyedi orvosi elbírálás után fogja a gyógyszer alkalmazását előírni.
Szoptatás ideje alatt alkalmazása nem javasolt.
Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Az Anxiron ronthatja a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges szellemi/fizikai képességeket, ezért, különösen alkalmazásának első időszakában a fenti tevékenységeket csak óvatosan szabad folytatni.
Fontos információk az Anxiron egyes összetevőiről
Tejcukor érzékenységben figyelembe kell venni, hogy az 5 mg-os tabletta 60,8 mg, a 10 mg-os 89,5 mg tejcukrot (laktóz-monohidrátot) is tartalmaz.
Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
3. HOGYAN KELL SZEDNI AZ ANXIRONT?
Gyógyszerét mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Amennyiben a kezelőorvos másképp nem rendeli, szokásos adagja:
- kezdő adag 3x5 mg naponta. Az adagokat fokozatosan emelve átlagosan napi 20-30 mg elegendő. Az egyszeri maximális adag 30 mg, a maximális napi adag 60 mg.
- A tablettát egészben, szétrágás nélkül, folyadékkal kell bevenni. Bevétele történhet étkezéssel vagy éhgyomorra - fontos, hogy a bevétel mindig azonos módon történjék.
- A gyógyszer csak kúraszerű szedés esetén használ. A tablettát folyamatosan kell szedni, alkalmanként 1-1 tabletta bevétele nem csökkenti a szorongást.
Ha az alkalmazás során a hatást túlzottan erősnek érzi, vagy a készítmény csekély hatásúnak bizonyul, forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez.
Speciális betegcsoportok
Idős korban a gyógyszer adagját nem kell módosítani.
Közepes vagy enyhe vesekárosodás esetén szokásos adagját csökkenteni kell.
Közepes vagy enyhe májkárosodás esetén a buspiron szokásos adagját csökkenteni kell: a kisebb napi adag az egyes adagok csökkentésével, vagy az adagolás gyakoriságának csökkentésével érhető el.
18 éves kor alatt az Anxiron használata nem ajánlott, mert ebben a korosztályban hatékonysága és biztonságossága nem igazolt.
Ha az előírtnál több Anxiront vett be
Azonnal jelentkezzen kezelőorvosánál vagy kórházi osztályon.
A túladagolás tünetei: erős szédülés, nagyfokú aluszékonyság vagy eszméletvesztés, émelygés, hányinger, hányás, erősen beszűkült pupillák.
Ha elfelejtette bevenni az Anxiront
Következő alkalommal ne vegyen be dupla adagot, mert ezzel már nem pótolja a kiesett mennyiséget, viszont a túladagolás veszélyének tenné ki magát.
Folytassa a gyógyszer szedését a következő esedékes időpontban, a szokásos adagban.
Ha idő előtt abbahagyja az Anxiron szedését
- Akkor se hagyja abba az ANXIRON szedését, amikor már jobban érzi magát, mindaddig, amíg orvosa a gyógyszer elhagyását el nem rendeli.
- Fontos, hogy folyamatosan szedje gyógyszerét.
- Gondoskodjon róla, hogy ne fogyjon ki gyógyszere.
Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.
4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK
Mint minden gyógyszer, így az Anxiron tabletta is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Ezek a következők:
Gyakori mellékhatások (100 betegből 1-10-et érint):
álmodási zavarok (rémálmok vagy nagyon élénk álmok), fülcsengés, mellkasi fájdalom, torokgyulladás, orrdugulás
Nem gyakori mellékhatások (1000 betegből 1-10-et érint):
anorexia, étvágynövekedés, öngyilkos gondolatok, hallucinációk, személyiségzavarok, érdeklődés elvesztése, magatartászavarok, félelem, eufória, epilepsziás roham, extrapyramidalis tünetek, nyugtalanság, ülési képtelenség, akaratlan mozgások, megnyúlt reakcióidő, ízérzés- és szaglás-zavar,
kötőhártya gyulladás, szem viszketése, kivörösödése, eszméletvesztés,
alacsony vérnyomás, magas vérnyomás, mellkasi congestio, hyperventilláció, légszomj,
bélvérzés, irritábilis vastagbél betegség, teltségérzés, nyálfolyás,
hólyagosodás, ödéma, arc-ödéma, viszketés, kipirulás, hajhullás, száraz bőr, sérülékeny bőr, izomgörcsök, izommerevség, izületi fájdalom,
akut vizelet retenció, fájdalmas vizelés, gyakori vizeletürítés,
menstruációs zavarok, libido-változás,
bizonyos laboratóriumi vizsgálatok értékének változása (májenzimek, SGOT, SGPT emelkedése)
Ritka mellékhatások (10 000 betegből 1-10-et érint):
Egyes fehérvérsejtek számának csökkenése (leukopenia), vérlemezkeszám csökkenés (thrombocytopenia), az un eozinofil sejtek megszaporodása a vérben (eosinophilia),
pszichosis, szellemi és testi gátoltság (stupor), alkohol abusus, dadogás, beteges félelem zárt helyen való tartózkodástól (klausztrofobia), hang elvesztése, fejben zúgó érzés, szemfájás, fotofóbia, szemnyomás-érzés, belső fül rendellenesség, dekompenzált szívelégtelenség, szívinfarktus, szívizom fájdalom (cardiomyopathia) lassú szívverés (bradycardia), agyi (cerebrovascularis) történés,
orrvérzés, csuklás, égő érzés a nyelven, izomgyengeség, éjjeli ágybavizelés,
menstruáció elmaradása (amenorrhoea), kismedencei gyulladás, késleltetett ejaculatio, impotencia, hideg-intolerancia
Nem ismert (a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):
láz, súlygyarapodás, fogyás, szorongás, pánik-roham, koncentrálóképesség csökkenése, depresszió,: torokfájás, orrfolyás, emelkedett pulzusszám, szívdobogás, hányás, hasi diszkomfort, állandósult merevedés, rossz közérzet
A buspiron szedése során általában nem jelentkeznek súlyosabb mellékhatások. Mellékhatásai rendszerint a kezelés kezdetén lépnek fel, és a kezelés folytatása során megszűnnek.
Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.
5. HOGYAN KELL AZ ANXIRONT TÁROLNI?
Legfeljebb 30 °C-on, a fénytől való védelem érdekében az eredeti csomgolásban tárolandó.
A csomagoláson feltüntetett lejárati idő után ne szedje az Anxiront. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó.
A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK
Mit tartalmaz az Anxiron
A készítmény hatóanyaga: 5,00 mg buspiron-hidroklorid, illetve 10,0 mg buspiron-hidroklorid tablettánként.
Egyéb összetevők: magnézium-sztearát, povidon K25, talkum, burgonyakeményítő, laktóz-monohidrát.
Milyen az Anxiron külleme és mit tartalmaz a csomagolás
5 mg tabletta: fehér, vagy csaknem fehér, kerek, lapos, metszett élű, szagtalan, egyik oldalán "A 5" jelzéssel ellátott tabletta.
10 mg tabletta: fehér, vagy csaknem fehér, kerek, lapos, metszett élű, szagtalan, egyik oldalán törővonallal, másik oldalán "A10" jelzéssel ellátott tabletta.
A törővonal csak a széttörés elősegítésére és a lenyelés megkönnyítésére szolgál, nem arra, hogy a készítményt egyenlő adagokra ossza.
Csomagolás:
5 mg tabletta: 2x10, 5x10 vagy 10x10 tabletta PVC//AL buborékcsomagolásban, dobozban.
10 mg tabletta: 5x10 tabletta PVC//AL buborékcsomagolásban, dobozban.

ld. még https://www.bura.hu/szakmai-informaciok/gyogyszerek/nyugtatok-altatok-szorongascsokkentok/anxiron-i


Offline
Csatlakozott: 2018 okt 18

Én csak fostam tőle, ami nem jellemző, inkább a másik véglet. És akkor ezen szorongtam, hogy mikor is jön rám...


Online
Csatlakozott: 2020 júl 31

Ezt a topikot olvasgattad már?

https://www.bura.hu/forumok/leszokas-benzodiazepinekrol

Nekem xanax-ról lejövéshez leponexet és tiapridalt adtak 2020. őszén. Ja, meg rivo-t. 

(Hol a kujva jó életben vannak a szmájlik???)


Online
Csatlakozott: 2020 júl 31

Ez nem túlérzékenység, hanem egyéni tolerancia. Én pl. remeronból kitértem a hitemből 30 mg-tól, 7,5 mg-ot meg remekül toleráltam. (Sajnos leszedtek róla, mondván, az semmit nem csinál.)

Úgy érted az 5 mg-ot pár napig, hogy még emeld? Tehát 15 mg legyen?


3
Offline
Csatlakozott: 2020 szep 3

5m-ot mondott pár napig, ha nem múlik el más gyógyszer lesz vélhetően. Sajnálom amúgy mert tényleg jól oldja a szorongást. Ezen kívül egy gyógyszer segített még nekem ebben, az a cimbalta volt de ott már 30mg-nál minden szar bajom volt. Szörnyű ez a túlérzékenység.


Online
Csatlakozott: 2020 júl 31

Szia!

Akkor sztem tényleg ne emelj rajta. Kíváncsi vagyok, mint mond. 

(Megjegyzem, a legtöbb mellékhatást szimplán nem hiszik el.)


Offline
Csatlakozott: 2020 szep 3

Hello!

Én pszichiáternél konkrétan kértem a gyógyszert, hogy megszabaduljak a 2x0,5 rivotrilomtól. 5mg-os kiszerelésből kiindulva kell(ett) volna feltornásznom magamat 3x10mg-ra. Első pár nap az 5mg még egész jó volt, éreztem is a hatását, azután a második öt már bezavart az amúgy extra érzékeny rendszerembe. Hullámokban futkosó hő, és lüktetés mellkasban a második bevétel után (8 napja szedek 10mg-ot, nem merek még feljebb menni), izmaiban van egy merveség, és izületi -izom fájdalmakat, néha koordinációs zavart is érzek. Holnap hívom fel az orvost ezeket okozhatja-e a gyógyszer vagy más bajom van. Szorongást csökkenti azt érzem de nem hinném hogy a 10 max 15mg-nál többet elbírok.


6
Online
Csatlakozott: 2012 dec 29

"Az Anxiron fokozott elővigyázatossággal alkalmazható
Egyedi orvosi elbírálás alapján adható:
- gyógyszerfüggő betegek esetében" – van itt ellentmondás rendesen.

Szerk.: ezt leírja a Spitomin betegtájékoztatója is. 


Offline
Csatlakozott: 2019 jún 13

Anxiron már nincs. Helyette Spitomin van https://www.hazipatika.com/gyogyszerkereso/termek/spitomin_10_mg_tablett...

Ugyanaz a hatóanyag (buspiron). Én szedem régóta napi 3x1-et. És olyan 70%-ban csökkentette a szorongásomat. Melléhatása nálam nincs. Viszont nem támogatott gyógyszer. Egy dobozzal 1500Ft körül van.


Offline
Csatlakozott: 2020 júl 1

Érdekes, mert pragmatikusan nézve ez lehetne a jó megoldás a leírása szerint a benzo-k kiváltására szorongás esetén, de tényleg nem olvasok róla sehol szinte semmit. Pedig folyamatosan növelem a Rivotrilt, mert az old valamennyit csak. Örültem is, amikor hallottam róla. A pszichiáternek nem mondtam, kioktatni nem akarom, de megerősítő lenne néhány balós sikertörtént


9
try

Sziasztok!

Spitomin-nal van valakinek tapasztalata? A hatóanyaga elvileg ugyanaz, mint az Anxiron-nak (buspiron), de nem találok külön topikot hozzá.

Egyáltalán mi a különbség a kettő között?

Én Frontin helyett kaptam szorongáscsökkentőnek.Időrabló

Hát ha Anxiron mellett Spitomint is szedsz akkor az elég érdekes mert ugyanaz a hatóanyag ha nem csal az emlékezetem.

Amúgy kisebb-nagyobb mértrékben az összes antipszicho és a legtöbb az antidepi csinál ilyent, kivéve a Coaxilt és a tipikus noradrenerg szereket (Tolvon, Mirtazapin).


Offline
Csatlakozott: 2011 jan 13

Időrabló írta:

Miket szedsz még mellé? Ha a szexnél az a gond hogy letompítja az egészet, akkor ez a többi antidepitől is lehet, sőt egyesk szerint a benzok is okoznak ilyesmit.

Mellette szedek cymbaltát,rivotrilt,spitomint,tiapridalt. Nem tudom melyik csinálja, de sajnos sehogy nem jön össze, szinte már nőnek sem érzem magam.


12
Időrabló

Miket szedsz még mellé? Ha a szexnél az a gond hogy letompítja az egészet, akkor ez a többi antidepitől is lehet, sőt egyesk szerint a benzok is okoznak ilyesmit.


Offline
Csatlakozott: 2011 jan 13

Időrabló írta:

No, ennyi amit én találtam róla. Viszont keveset hallok róla azoktól akik szedték. Szerintem kevesen szedik. Valakinek gyakorlati saját tapasztalata?

Szia! Én szedem már hónapok óta, azóta sokszor fáj a torkom, és a szexuális együttlétnél okoz problémát. A szorongásomat csak mérsékelten csökkentette.


Időrabló

No, ennyi amit én találtam róla. Viszont keveset hallok róla azoktól akik szedték. Szerintem kevesen szedik. Valakinek gyakorlati saját tapasztalata?

Megosztás Viberen