Terápiák

Ebben a könyvben találjátok a pszichés problémák terápiáinak főbb típusait. 

Itt gyűjtöttük össze Ratkóczi Éva válaszait is a kérdéseitekre (a kigyűjtés még folyik).

A terápiák hivatalos leírásához nyugodtan tegyétek hozzá a saját tapasztalataitokat. 


delia0

-


Offline
Csatlakozott: 2012 feb 23

Kedves Doktornő!

60 éves édesanyám problémájával fordulok Önhöz. A gond 2-3 hónapja kezdődött,de

az utóbbi 1-2 hétben vált egyre súlyosabbá: édesanyám nem tud normálisan enni. Nagyon keveset eszik, emiatt nagyon sokat fogyott... Már rémísztően sokat. Eszik egy kicst,aztán azt mondja,hogy nem tud többet, mert ökölődnie kell, hányingere van, fáj a gyomra...

Karácsony környékén ugyanez volt,akkor azt mondta,hogy azért nem eszik rendesen,mert a műfogsora nyomja az ínyét. Csináltattam neki új, jól illeszkedő fogsort. Sajnos ezután sem sokat javult a helyzet,de kicsivel jobb lett. Aztán pár hete elkezdődött a gyomorfájás. Tükrözésen is volt, mert az orvos a gyomorfekélye kiújulására gyanakodott. Találtak is felmaródást a gyomrán. Korábban is rendszeresen szedett gyógyszer rá (Controloc),nem is volt panasza - most mégis előjött. Ezért felírtak egy kétszer olyan erős gyógyszert. Pár napig jó is volt,de enni ezen idő alatt sem tudott rendesen. Pár napja a gyógyszer mellett is újra fájni kezdett a gyomra és továbbra is mindig azt mondja,hogy képtelen enni. Ma este sírva mondta a telefonba,hogy rosszul leszek,ha meglátom,úgy lefogyott. Én Budapesten élek,sajnos ideköt a munkám, a szüleim vidéken, messze. Sajnos csak kb 2-3 hetente találkozunk.

Édesanyám nagyon szorongós típus és depressziótól is szenvedett (szenved?). Tavaly sajnos két alkalommal öngyilkosságot is megkísérelt. Szeptemberben engedték ki a kórházból és pér hétig nagyon jó hangulatban,lelkiállapotban volt. Aztán később már nem annyira. Nem vagyok szakember, nem tudom,hogy újra depressziós-e (sajnos esélyes,mutat rá pár jel), de tudom, hogy a depresszió járhat fogyással,étvágytalansággal , hogy enni sem képes a beteg. Egyre jobban attól tartok,hogy ez lehet az ok. Ma azt mondta,hogy még az étel szagától is rosszul érezte magát.

Sajnos a háziorvosa nem fordít rá elég figyelmet. Szerintem most a legfontosabb kideríteni,hogy lelki vagy szervi oka lehet-e annak,hogy nem tud enni. Mit javasol a doktornő, hogy induljunk el? Lehet az,hogy a gyomorfekélye miatt nem tud enni akkor sem,amikor épp napok óta nem fáj a gyomra? Vagy lehet,hogy lelki okokból nem tud enni?

Bármilyen tanáccsal tud segíteni,megköszönöm. Nagyon kétsége vagyok esve,mert tehetetlennek érzem magam és látom édesanyámat szó szerint fogyni,fogyni,fogyni...

Köszönettel:

András

Megosztás Viberen