Segítségre van szüksége?

Ha öngyilkossági gondolatai vannak,

hívja a 116-123-as lelki elsősegély telefonszámot.

Ha öngyilkossági szándéka van,

hívja a 112-t!

 
Amennyiben úgy érzi, segítségre van szüksége, hívja a 116-123, vagy a 06 80 820 111-es ingyenes számot, ahol a krízishelyzetben lévőket segítők nyújthatnak támogatást önnek.
 

Összeállt a csoport

babarczyeszter képe

Kedves Mindenki!

Lassan összeáll a csoport -- 12-14 embernél több, azt hiszem, nem tud részt venni egy első kísérletben.

Köszönöm, hogy kitöltöttétek a CESD tesztet. Nem látom, hogy ki mit válaszolt, csak számozott lapokat látok. Ennek alapján a csoport egyik tagja sem súlyosan depressziós a jelen pillanatban, inkább szomorú vagy aggódós.

Nagyon fontos: súlyos depresszió vagy más súlyos kórkép esetén -- amit én eleve nem diagnosztizálhatok, mivel nem vagyok orvos -- mindenképpen szakemberhez kell fordulni! A gyakorlatoktól ugyan nem lesz rosszabb a lelkiállapotod, de súlyos, endogén depressziót nem gyógyítanak. Annyit tudok tenni, hogy ha valakinek a tesztje egy ponton azt mutatja, hogy azonnal szakemberhez kéne fordulnia, annak privát üzenetben fogom ezt javasolni. 

A feladatokról. A feladatok alapja Martin Seligman és mások kutatása, akik főként amerikaiak között végeztek vizsgálatokat, illetve ott nyújtanak ilyen online "találd meg az örömet" programot. Ezeket adaptáltam. Ha valakit érdekelnek a tudományos alapok, szívesen eligazítom, a szakirodalom azonban angolul van. 

Ha menet közben elmegy a kedved az egésztől, nem lesz bajod -- nem olyan, mintha egy operációs asztalról sétálnál el vagy hirtelen eldobnád az életmentő gyógyszered. A vizsgálatok azt mutatják, hogy ha komolyan veszed -- akármilyen furának hangzik is a feladat --, akkor sokkal többet segít. 

Míg pörögnek vissza a napok vasárnapig, addig egy kis -- nem Seligmanos -- ötletet adok azért. Néha az ember agya (tudatos kontrollja) veszi el az örömérzést. Éreznénk az örömet, de a frontális lebenyünk vagy egónk vagy az anyukánk hangja a fejünkben -- kinek mi -- leszól, hogy "te nem örülhetsz". Hogy teszteld magadon, mennyire erős ez a belső tiltás, próbáld ki a következőt: mosolyogj. Ha tudsz mosolyogni (nem mereven, mint az iskolai tabló készítésekor), ellazulnak az izmok az arcodon, a szemedben is látszik a mosoly. Ha sikerül így mosolyognod, kicselezted az agyadnak a büntető részét -- próbáld ki. Kicsit kell gyakorolgatni, de egyszer csak sikerül. Nekem bevált, még a legbrutálisabb pillanatokban is.

Szeretettel

Eszter


Offline
Csatlakozott: 2014 már 13

Smile!

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges

Megosztás Viberen