Segítségre van szüksége?

Ha öngyilkossági gondolatai vannak,

hívja a 116-123-as lelki elsősegély telefonszámot.

Ha öngyilkossági szándéka van,

hívja a 112-t!

 
Amennyiben úgy érzi, segítségre van szüksége, hívja a 116-123, vagy a 06 80 820 111-es ingyenes számot, ahol a krízishelyzetben lévőket segítők nyújthatnak támogatást önnek.
 

Borderline


Online
Csatlakozott: 2022 jan 21

A borderline nagyon összetett eset, nem lehet megállapítani normálisan, csak úgy, ha több tesztet kitöltetnek veled, hosszabb ideig megfigyelnek szanatóriumban/átrián, VAGY te őszintén elmondsz minden egyes érzést és gondolatot neki és tesztet/teszteket is őszintén töltöd ki. 

De borderline köszönőviszonyban sincs azzal, amit a köznép meg laikusok gondolnak róla, jóval összetettebb, és sok minden más betegséggel is lehet párban, vagy épp másnak lehet tünete, ÍGY te se diagold magad net által, ÉS ne is éld bele magad.

Hidd el, én borderline vagyok egy enyhébb típusa (ún. magasan funckionáló csendes border), ha tényleg az vagy, akkor is pszichoterápia is kellesz majd gyógyszerek mellé (de nem mindenkinek kell gyogyi örökre vagy egyáltalán, esetfüggő!!!).

Úgyhogy a doki a biztos, a netet meg felejtsd el és onnan diagolást, mivel nekem vannak szakkönyvekből infók róla, ÉS még azzal együtt is teszteket kell kitöltened, ill. meg kell hogy figyeljenek huzamosabb ideig, ÉS valósághűen kell beszámolnod mindenről.

Hangulatingadozás lehet menstruáció miatt is, ha nő vagy, és különféle ásványi anyagok hiánya miatt is, ezért első körben csináltathatsz egy teljes vérképet. 

A hangulatingadozásra hathat fű és nagy mérvű alkohol is, úgyhogy ezeket javasolt hanyagolni.


Online
Csatlakozott: 2012 dec 29

Szia!

Létezik ún. "gyerekpszichiátria", de a néhány hónap híján esetleg vállalnak felnőttön is. Utaljon be a házidoki.


Online
Csatlakozott: 2022 jún 11

Sziasztok!Még új vagyok itt szóval elnézést ha rossz helyre írok.Egy ideje észrevettem magamon a borderline tüneteit.Bar teljesen biztos nem vagyok benne de azt tudom hogy valami nincs rendben velem.(egész életem is indokolja sajnos)A probléma ott kezdődik hogy nem tudom hogy hol kezdhetném a segítségkérést(mellesleg a másik gond hogy még korban gyereknek számítok pár hónapig)Szociális fóbiám van,ez biztos és ez sokmindent nehezít meg nekem.Egyedül nem tudnám intézni,másra meg nem igen számíthatok.
Viszont magam miatt döntenem kellett,és erőt akarok venni magamon,még azelőtt hogy kinyírnám magam.Igen sajnos ez is benne van.Félek,de muszáj segítséget kapnom.Nagyon megköszönném ha valaki felvilágosítana erről hogy hogy működik ez,és hogy kezdhetném el.


3
Online
Csatlakozott: 2012 dec 29

"meg is teszik sokan azért, hogy rosszabbnak állítják be állapotuk, mint amilyen" – na, én ezt azért, h több gyszert írjon fel, mert nemcsak én szedtem belőle... Nem írt. Sad Viszont átment a próbán, hogy rájött a kamuzásra (mondjuk ismert már).


Online
Csatlakozott: 2012 dec 29

A Rossz-zsákot is át lehet verni, ha már többedszer csinálod. Én már huszonévesen megtanultam pl., hogy anatómiai asszociációk ne legyenek (pl. csigolya), mert akkor kisütik, h pszichopata vagy. Mindenbe pozitív vagy semleges dolgot kell belelátni. Laughing out loud


Online
Csatlakozott: 2022 jan 21

És igaza is van, az a dolguk pontosan! ;) 

Én amúgy sem kedvelem legtöbb nővért, főleg az Ursula típusút, kijön, kezedbe nyomja tesztet, hogy töltsd ki, és tiszta flegmán, lekezelően mondja, hogy töltsd ki. 

Rühellem az empátia nélküli terapokat, átereket, lógusokat, nővéreket.

Sajna fele-fele arány empátiás és anélküliek között Debrecenben, ami nem szabadna lelki és mentális dolgok esetében, DE hát jah, mit várunk..... tehéntrappot!? 

Én egyszer felhívtam figyelmét, hogy múltkor is kitöltöttem, és pont ugyanúgy érzem magam, mint egy hónapja, erre mondja: akkor is töltse ki, van ideje, nem!? tök felháborodottan. Ez még akkor volt, mikor megyei SZTk-ba jártam 2007 - 10 között.

Már régóta érik bennem, hogy ezt leírjam, de szerintem legtöbb teszt tökre manipulálható, félrevezetni könnyű dokikat, és sajnos sokszor meg is teszik sokan azért, hogy rosszabbnak állítják be állapotuk, mint amilyen, hogy  jobban sajnálják őket, vagy/és mert szocio-vagy-pszichopaták. Vagy pedig épp úgy, hogy szándékuknak megfelelő eredmény jöjjön ki. 

Én mindig őszintén töltöttem ki (leszámítva, hogy nem mondtam meg, hogy ha épp szuicid vagyok, francnak hiányzik a zártosztály, ahol ember csak rosszabbul lesz) .

De tesztek közül legjobb szerintem MMPI meg Rorsach-teszt, azokat nem lehet átverni senkinek és leginkább informatívak. Igaz, MMPI nagyon hosszú, így nem szeretik csináltatni (az az 500 kérdéses, gépen csinálandó), ill. Rorsach-ot se nagyon szeretik megcsináltatni, általában ha bekerülsz és nem lábon visznek csináltatják meg egyszer, ha éppen lelkiismeretesek. Am meg 2 évente lehet csak megcsináltatni.

Bár mostani áter nagyon jó, mindent elmondhatok neki, és nem zár be akkor se, ha nagyon sz*rul vagyok és mondom, hogy nagyon szuicid vagyok, felajánlj valami pszichoterápiát (csak sajna nem nagyon értenek TB-sek errefele borderhez és bipolhoz meg PTSD, csodás keleti országrész, Hajdú-Bihar pffft).

Am az se segít, hogy társadalomban leginkább demonizált kórképek és utáltak border, bipol, PTSD. Ugyanis ezeket nehéz gyógyítani, és minimum 2-szer annyi idő változást elérni, míg depresszió, szorongás, fóbiás tóbiások, OCD-sek esetében.

Még mondta nekem egy anorexáis csaj, hogy dokik azt utálják fentebb említett kórképen kívül legimkább.

Kérdeztem is, hogy tényleg. Nehezen hittem el, hiszen ha valaki anorex és nem eszik, csak rákötöd infúziót, kaját vezetsz belé, úgy gondolatam, ezért viszonylag könnyen kezelhető.

Persze aztán rájöttem, ha hazaengedik, mégis koplal majd, ha sokat bántották gyerekkorában. 

Így tényleg nem egyszerű eset. 

 

 

 

 


6
Online
Csatlakozott: 2012 dec 29

Ja, viszont "beeshetek" kb. bármikor, áter mondta mikor, milyentájt. Csak a nővérkék nem szeretik, de áter szerint "az a dolguk, h morogjanak." Laughing out loud


Online
Csatlakozott: 2012 dec 29

Nekem kellett vagy az előző átertől, vagy a házitól. De azt mondják, én "nehéz eset" vagyok. Hááát...


Offline
Csatlakozott: 2021 júl 12

Kleó írta:

Nálunk kellett vmi beutaló-féle (Bp.), de nekem voltak előzményeim ugyebár...


Én is vittem a háziorvostól, csak utána tudtam meg, hogy nem kellett volna.


9
Online
Csatlakozott: 2012 dec 29

Nálunk kellett vmi beutaló-féle (Bp.), de nekem voltak előzményeim ugyebár...Offline
Csatlakozott: 2021 júl 12

Pszichiáterhez általában nem kell beutaló, legalábbis a kerületi ideggondozókba nem (Budapesten, az én kerületemben most néztem meg és nem kell beutaló), de időpontot kell kérni telefonon, hacsak nem vagy éppen nagyon rosszul. Ha már telefonálsz akkor akár meg is kérdezheted, hogy biztosan nem kell-e beutaló.
Azért tartom ezt fontosnak, mert a legtöbben nehezen beszélünk a problémáinkról így, ha nem kell beutaló a háziorvost ki  lehet hagyni és nem kell neki is elmondtani.
Elsőre nem könnyű segítséget kérni, össze kell szedned hozzá az erődet, de megéri. Biztosan aggódsz amiatt, hogy beszélned kell a pszichiáterrel, ahogy annak idején én is, de hidd el neki ez a munkája, hogy meghallgasson és látott már rengeteg embert és problémát. Rajtad sem fog meglepődni és lenézni sem miatta.
Természetesen vannak jó és rossz pszichiáterek magánban és ingyenesben is, de meg kell próbálni, csak akkor derül ki ha elmész.
Még egy tipp tőlem: én felírogattam papírra, a problémáimat, tüneteimet, hogy amikor bemegyek a pszichiáterhez könyebb legyen elmondani őket és felejtsek el valamit idegességemben.


Offline
Csatlakozott: 2021 júl 12

Kleó írta:

Igen, jó lenne segítséget kérned. Vagy kérsz beutalót a házidokitól területileg illetékes pszichiáterhez (ő ugyanott küldhet pszichológushoz is), vagy keresel egy alapítványt, de oda is kellene egy diagnózis, és fizetős. Vagy magánrendelés, de az drága és nem biztos, hogy megéri...


.


12
Online
Csatlakozott: 2012 dec 29

Igen, jó lenne segítséget kérned. Vagy kérsz beutalót a házidokitól területileg illetékes pszichiáterhez (ő ugyanott küldhet pszichológushoz is), vagy keresel egy alapítványt, de oda is kellene egy diagnózis, és fizetős. Vagy magánrendelés, de az drága és nem biztos, hogy megéri...


Offline
Csatlakozott: 2022 máj 17

Sziasztok! Új felhasználó vagyok elnézést ha nem jó helyre írok. Nem nagyon mertem ezt a kérdést feltenni máshol, remélem itt találok választ. Évek óta borderline tünetekkel küzdök "titokban". Soha nem mertem segítséget kérni és soha nem kaptam igazi diagnózist. Nyitott vagyok arra a lehetőségre, hogy nem pont borderline de valamilyen probléma (sajnos egyre egyértelműbb), hogy van velem. 

Úgy érzem itt az ideje túl lépni a félelmeken és segítséget kérni... de fogalmam sincs hogyan kezdjem. Nagyon megköszönném ha valaki elmagyarázná nekem az alapokat ezzel kapcsolatban. 


Online
Csatlakozott: 2012 dec 29

Nekem általában a férfi áterek jönnek be, persze az sem mindegyik. Pszichoterapjaim mind nők voltak. Valószínűleg terápiarezisztens vagyok, mert mindegyiket kiválóan megtanultam, csak adott helyzetben alkalmazni nem tudtam. (Autogén tréning, hypnoterápia, 5 éven át kognitív, analitikus.) Eleinte a kevert személyiségzavar volt a vezető tünetem, de a hangstab. gyszer miatt kaptam bipol diagot: aztán kiderült, hogy az vagyok... 

A mostani dokim nagyon jó, nemcsak 10-15 percet szán rám, és eszébe nem jut pszichoterápiára küldeni, de családállítást javasol lógusnál. Nem vagyok elszánva rá.


15
Online
Csatlakozott: 2022 jan 21

Az biztos, hogy lelki bajoknál és mentális betegségeknél nagyon fontos, hogy bunkó-e orvos vagy nem, mennyire van meg összhang stb.

Nekem amúgy meg a KIP jött be, bár nem hallottam azelőtt róla.

A KIP tulajdonképpen egy szimbólumterápia meg relaxáció és ilyesmik keveréke. Egyedül otthon nem végzendő, mert nagyon veszélyes, ha nincs kivel megbeszélni az esetleges tudatalattiból felszakadó képeket.

Mert pl. nekem bunkó gasztros dokim, de egy évbe egyszer látom, ír gyógyszert, nem romlik állapotom, stabil, ezért elviselem kiállhatatlan jellemét évente egy napig.

Konkrétan a gasztros dokim egyedüli jó dokik egyike megyében ahol lakok szakterületén belül.

A stílusa finoman szólva is kiakasztó.

Mindig humorizál meg eléggé ledomináló hangja van, amúgy idős is, ugye epék és bélrendszerek műtésével és vizsgálatával foglalkozik gaszto, DE azt mondta szegény nőnek pl. aki egyszer előttem volt és már másodjára kellett mennie műtétre fél éven belül, hogy:

- Akkor nincs is baj, már úgyis hozzászokott, hogy műtögetik. 

Mikor kijött mesélte el nekem méltatlankodva, am meg is értem felháborodását.

A doki nekem is ilyeneket mond: jah, evett kis máriatövist, vagy azt ette, ami én javasoltam, hogy nem magas már májfunkciója - mondom neki, nem, csak kevesebbet ettem.

Szóval eléggé kis humor herold, csak nem mindenki díjazza. 

Am nekem is mikor megműtött 2009-ben és le voltam szedálva műtéti érzéstelenítőtől, a fülembe suttogta, hogy azért van ez magának, mert ideggyenge.

Akkor nagyon megharagudtam rá, és nem akartam menni többet, de végül is mentem és azóta nem volt különösebb baj - modortalan, DE jó orvos, egyszer egy évben látod, finito. A testeddel foglalkozó orvosok ha nem szimpatikusak neked, vagy nem vagytok egymásnak, az mindegy, hiszen úgyis megműt meg felírja gyógyszert, aztán mehetsz isten hírével. Évi 1 vagy 2 alkalmat kibírsz velük.

NA DE!

Ilyesmi viselkedés már nem okés pszichoterapnál vagy áternél, ugyanis a lélek, tudat, gondolat, trauma, agyi folyamat nagyon érzékennyé tesz!

Befeküdtem egy országos TB-alapú szanatóriumba, felvettek, áter ott  üvöltözte öt percig, hogy de dagadt vagyok, hogy engedhettem meg magamnak, nem szégyellem magam - majdnem nem is feküdtem be, de jó lógusok vannak azon a helyen, és már voltam előtte, csak áterek piszok rosszak és elavultak gyógyszerek.

Meg mikor voltam egy rókaképű m*csoknál Debrecenben, amelyik reagált is egyből, miközben beszéltem:

- Megvertek tehát és megaláztak buszon és senki nem segített.

- Mindenkit megvernek és megaláznak! - így flegmán. Amúgy meg persze, hogy nem szeretik, nőies gesztusok és metakommunikáció, de egy nagy drabális medve, mindenki azt hiszi, hogy gáz, amíg meg nem szólal - ez a pszichoterap konkrétan nárcisztikus bántalmazó volt velem szemben

- De.....

- Ne keressen kifogásokat...

Azt az egy ülést végigültem, DE utána nem mentem többet.

 

Na persze van olyan is, aki jó, nagy tudású és hasznos is problémádra, csak ő mondjuk konzervatív, konform és vallásos, te meg nem vallásos, nem konzervatív és non-konform, ezért nem vagy szimpi neki.

Ez mondta is nekem, hogy sajnálja, de nem tudja hogyan tudna segíteni, illetve nagyon félelmetesek koponyák pulcsimon. Egyébként érdekes gondolataim vannak. Am nem csak koponyás pulcsijaim vannak, CSAK egy van.

De ugye találtam egy jót pszichoterapot, azóta se találtam jót, ő meg már nem tudott elmondása szerint mit tenni. 4 és fél évet jártam. 

Azóta meg nem fogad senki nehéz eseteket/engem - ugye border, bipol, többszörös személyiségzavar - ezeket nem szeretik. Pedig én habár egyszerre border és bipol vagyok, gondolati síkon tartom dolgokat, egyszer őrjöngtem 2011 óta (2020-ban) , mert igen, vannak az ezekre jellemző depresszió, mánia, hangulatingadozás, paranoia, disszociáció, öngyilkossági ideáció, DE tudom kontrollálni, hogy csak fejben maradjon, és még olyan sok gyógyszert se szedek ahhoz képest. Igen, 4-félét szedek, de egyet legkisebb, másikat kicsi és csak kettőt szedek átlagos adagban.

Felhívtam az összes megyeit, akinek ez szakterülete, de mindegyik visszaküldött volna nőhöz, aki kirakott 2012-ben. 

Még sématerápia ügyéhez LOOOOL. 

Az volt számomra a leghaszontalanabb terápia.

A tesztből, amit ki kellett előtte tölteni, kijött, hogy én tulajdonképpen büntető készenlétben vagyok, és mindenkit meg akarok büntetni és mindenkit dominálni akarok. xD 

Ha ez igaz lenne, akkor elég sokak már tönkrementek volna - ugye előfordultak félrekezelő, dilettáns dokik, agresszív véglények, akik megvertek és b*sztattak főtéren meg buszon, és senki nem segített felnőttek közül, ill. engem hátbaszúró 3 egyén is akadt (mondjuk fiatalkorában mindenkit hátbaszúr valaki átvitt értelemben).

Egyiket se büntettem meg.

És mint a dedóban, olyan volt sématerápia csoportban.

Igazából ilyen ötletelgetés volt, hogy ha valaki fél korai haláltól, az mozogjon (nem mondod), mindenki felsorolta, mit mozog, akkor ha most rossz, mert kibeszélnek emberek, majd túllépnek rajta, múlté lesz esemény, nem kell félni ettől. Olyan egyértelmű dolgokat mondanak el, hogy 20 év felett mindenki tudja magától is. 24 évesen ott feleslegesen időt tölteni hülyeség is volt.

ÁM nem tudtak mit kezdeni azzal, ha valakit megerőszakoltak, verbálisan vagy fizikailag bántalmaztak. 

Szóval véleményem szerint a sématerápia jó a nulla ember-és-önismerettel bíró 21 év alattiak számára, de afelett nagyon kínos.

 

 

 


Offline
Csatlakozott: 2012 szep 11

egyénfüggő , nekem nem jött bem ahogy kategorizálni is nehéz igy terápiás módszert is nehéz sematizálni :) 

amúgy meg a terapeuta személyiségétől függ leginkább a "siker" nem a módszertől


Online
Csatlakozott: 2020 nov 18

Sématerápia is kifejezetten jó borderre 


18
Online
Csatlakozott: 2012 dec 29

Így van!


Offline
Csatlakozott: 2010 okt 12

de hozzátenném hogy egy oszinte beszelgetes nemtol fuggetlen SZERINTEM

 

CSÁÓ

 

EVRIBÁDIOffline
Csatlakozott: 2010 okt 12

csak azert irtam ki a parkapcsolatot mert itta  buran elfogado a kozosseg az lmbtqia+ felé

és én hetero nak tartom magam

üdv


21
Offline
Csatlakozott: 2010 okt 12

szia hunwolf

annyira oszinte es szimpatikusnak tunsz

itta szamom

beszeljunk

+36302286784

kifejezetten irom NEM párkapcsolati jelleggel irom

hanem mint beszélgető társ


Online
Csatlakozott: 2022 jan 21

Jó helyen vagy.

Sok mindent leírtam borderről eme topikban lent, itt lent keresd vissza.

Am amúgy értelmes, építő jellegű könyvek, filmek, elég pihenés, nagyjából azonos időpontban kelés és fekvés, és pszichiátriai gyógyszerek nagyjából azonos időben bevétele is hasznos (ha szedsz, kell szedned). 

Illetve még pár terápiaféle, ami használt borderes népeknek:

- dialektikus viselkedésterápia

- Tündérhegy - pszichiáterek bunkók eléggé, de lógusok jók voltak annó, most már lecserélődött szakembergárda

- SOTE-n jó orvosok és pszichológusok vannak Pesten (mondjuk nem tudom hol laksz)

- KIP (erre nem mindenki képes, meg le kell menni alfa üzemmódba, és nem is mindenkinek hasznos)

- drámaterápia

- művészetterápia

 


Offline
Csatlakozott: 2022 máj 10

Bárcsak ilyen egyszerű lenne ...


24
Online
Csatlakozott: 2018 okt 16

Pszichológus segítség -> optimizmus -> jobb énkép -> önbizalom -> új nő.


Offline
Csatlakozott: 2022 máj 10

Sziasztok! 

Nem tudom, hogy jó helyre jöttem e vagy inkább máshol kéne lennem. Másfél éve kaptam diagnózist, hogy borderline-os vagyok. Másfél éve kaptam ultimátumot a feleségemtől, hogy keressek pszichológus segítséget vagy elválik tőlem. Én Svédországban élek már 17 éve. Direkt hazajöttem, segítséget találni, mert az anyanyelv mégis csak számít a kezdésnél! Persze nem várta meg a feleségem, hogy mi lesz a végeredmény, hanem elvált tőlem! Harminc év házasság után egyedül maradtam! Borzasztó érzés! Én klasszikusan féltem a 30 év alatt az elhagyatástól, rendszeresen álmodtam újra és újra, hogy elhagy és valaki más mellett boldog!

Nem tudom hogyan bírkózok meg az új életemmel! Az énképem sem túl jó. Gyermekkorom óta vagyok reumás beteg és így 50 évesen rokkant nyugdíjasként nem hiszek benne, hogy lesz még valaki az életemben. Ugyanakkor nagyon vágyom egy nő közelségére. 


Online
Csatlakozott: 2020 nov 18

Pont a linkelt anyagban lévők nem érvényesek rám.

Mások igen, de ezek nem. Nekem se elhagyástól való félelmem nincs, se magányérzet, se ürességérzet.


27
Offline
Csatlakozott: 2021 jan 25

https://kepmas.hu/hu/mit-erez-aki-borderline-szemelyisegzavaros-nem-konn...


Online
Csatlakozott: 2012 dec 29

Nem, de jók a színészek! Amúgy a XX. század legjobb amcsi regénye. Láttam a Vígben színdarab-feldolgozást is, hááát... felejthető.


Online
Csatlakozott: 2020 nov 18

Nekem a Száll a kakukk fészkère a nagy kedvencem. Könyvben. Film nem adja jól át.


30

Online
Csatlakozott: 2012 dec 29

A 11 perc is elfogadható volt, az a szomorú, h ő számít a legjobb kortárs írónak...


Online
Csatlakozott: 2020 nov 18

Lehet, hogy kezdem kinőni. Igen, nincs C-PTSD diag, így borderbe tudnak csak sorolni helyette.


Online
Csatlakozott: 2022 jan 21

Coelho-nak számomra mindössze egy átlagos könyve van, mely nem teljesen ócska közhely:

Veronika meg akar halni.

Bár többi mentális betegséggel foglalkozó könyvhöz képest silány az is.


33
Online
Csatlakozott: 2022 jan 21

Am én nem vagyok áter, de szerintem te abszolút nem vagy border már, inkább C-PTSD.

Ugyanis te nem igazán produkálsz már border tüneteket elegendő számban, azaz nincs már 9-ből öt, tehát ha voltál is, már nem vagy az papírforma szerint. 

Ugye Magyarországon nincsen C-PTSD diag, így nekik is bordert adnak valamiért.

Fantasztikus országunkban nem érhet senkit trauma, a rend, harmónia, összhang és béke uralkodik.... (szarkazmus)

Most ezt ne firtassuk, DE múltkor jöttem rá arra, hogy nekem bár volt border is 5 jegyben, ma már 3 jegyben jellemző.

De C-PTSD dominál nálam is szerintem, ugyanis nem szeretem azon népcsoport tagjait (a kipcsakokat), akik megvertek, megaláztak buszon és egy felnőtt sem segített, EZÉRT nem szeretek/tudok azon a buszútvonalon közlekedni, ahol ez történt, ezért is megyek vonattal, DE mindegyik másikon tudok, ill. múltkor 2 kipcsak volt boltban, és egyből lefagytam, és régi rossz érzés tört rám. 

Ez egyértelmű C-PTSD, van elkerülés, szorongás helytől, útvonaltól, kipcsakoktól, ÁM flashback nincs.

ÉS még olyan hangsúllyal azt is eltudom mondani, hogy mikor aláztak, mit mondtak.


Online
Csatlakozott: 2020 nov 18

Én más felosztást is ismerek. 2 másikat.

Az egyiknél nárcisztikus vagy hisztrionikus vonások is szempontok a besorolásnál.


Online
Csatlakozott: 2012 dec 29

Hát én az I/1-en kívül minden, sőt, még kicsi abból is...


36
Online
Csatlakozott: 2020 nov 18

Kiscsillag írta:

En egyikbe sem vagyok sorolható. Indokolt esetben (súlyosan bántalmazó) tiltok le mást, nem vagyok sértődékeny, nem vagyok féltékeny, nincs hangulatingadozásom. Nincs ürességérzet sem.

Intenzíven élem meg az érzelmeket, de kifele ritkán mutatom. Kivétel a terapom.

Önsértési késztetés jellemző. Néha önsértés is. Más nem.

 

Én kicsit 1, 2 főként + önsértés


Online
Csatlakozott: 2012 dec 29

"és nem is Coelho" – ott a pont!

*

Sajnos, én extro vagyok, ha esetleg nem látszana egyérteműen. Laughing out loud És minden, ami ezzel jár.


Online
Csatlakozott: 2020 nov 18

En egyikbe sem vagyok sorolható. Indokolt esetben (súlyosan bántalmazó) tiltok le mást, nem vagyok sértődékeny, nem vagyok féltékeny, nincs hangulatingadozásom. Nincs ürességérzet sem.

Intenzíven élem meg az érzelmeket, de kifele ritkán mutatom. Kivétel a terapom.

Önsértési késztetés jellemző. Néha önsértés is. Más nem.

 


39
Online
Csatlakozott: 2022 jan 21

Észrevettem, hogy sok félreértés kering border körül egyes tagok részéről burán (kinek nem inge, ne vegye magára).

Épp ezért leírom egy általános szakkönyv szerinti 4-féle border csoportosítást - lehet kevert border, azaz többől egyszerre is lehetnek jellemzők, akkor kevert border vonások állnak fent 

I. Introvertált emberekre jellemző két fajta:

1. Érvénytelenített (elkerülő, depresszív és magát másoknak alárendelő vonások) :

simulékony (elfogadás miatt), behódoló, hűséges. jámbor, folyton veszélyben érzi magát és nagyon féltékeny sok esetben, gyakran érzi magát tehetetlennek, értéktelennek, nem mer másoknak ellentmondani, inkább magát bántja és emészti, ürességérzet

2. Sértődékeny (negatív, pesszimista vonások) :

türelmetlen, mindenben rosszat veszi észre, nyughatatlan, nyugtalan, makacsul ellenkező sok esetben, bús és mord, morcos, neheztel, nem könnyen bocsájt meg annak, aki rosszat tett ellene, könnyen megsértődik és kiábrándul - én ez vagyok, egy az egyben, meg az 1. keverve

II. Extrovertált emberekre jellemző két fajta:

3. Önsorsrontó, önromboló (depresszív és mazochista vonások) : 

befelé forduló, gyakran rágódik dolgokon, önbüntető, nagyon labilis, extrém hangulatingadozás, non-konform, nem hízeleg, nem szereti alávetni magát semmilyen társadalmi normának vagy elvárásnak, öngyilkossági kockázat hatalmas, a favorite person fontos, azaz a ''Nap'' , a szeretett személy, akit idealizál és mindent megtesz érte - ugye ha valaki fontosabb nála szeretett személynek, vagy dolgok nem elvárásai szerint alakulnak, akkor önbántalmazás, támadás, öngyilkossági kísérlet lehet

4. Impulzív (hisztrionikus vagy antiszociális, azaz társadalomellenes, annak ''értékeit'' elutasító, semmibe vevő, esetlegesen egyes törvények, megszokott normák egy részét be nem tartó ) : 

szeszélyes, felszínes, csapongó, könnyen felzaklatható, mániákus, il.. promiszkuitív (gyakori igény szexre és párkapcsolatra, partnerek gyakori váltogatása), elhagyástól való beteges félelem, öngyilkossági kockázat extrém mértékű

Egyébként hivatalosan az 1. a legenyhébb border típus, a 4. a legsúlyosabb.

 

Na akkor amit én tanultam meg borderről megbízható források tanulmányozása által:

az

alpha. anya miatt

beta. apa miatt

gamma. mindkettő miatt alakul ki

Szerencsére sok árnyalat van, s nem mindenki egy dühöngő őrült!!!!!!! Még egyszer: nem mindenki egy dühöngő őrült! CSAK ÉN (ez csak afféle közbeszúrt humor volt, nem kell komolyan venni ;) )

2 fő fajta van:

1. csendes - befelé éli meg érzelmeit, gyakrabban önsért, passzív-agresszív (letilt neten, nem mondja meg miért, de nem beszél többet veled, megszakítja kapcsolatot látszólag értelmetlenül), öngyilkossági kísérlet, késztetés, depresszió és szorongás mint társzavar gyakori - introvertált emberekre jellemző inkább - ez én vagyok

2. klasszikus - kifelé éli meg érzelmeit, erről sokat nem tudok, mivel nekem csendes van, de lásd fentebb  ''II. Extrovertált emberekre jellemző két fajta bejegyzést''

Mindkettőn belül van:

a. open - open - legenyhébb forma - nem fordul elő nagyobb fokú agresszió, mint átlagembereknél

b. open - closed - középsúlyos - csak ÉLES HELYZETekben NÉHA van nagyobb fokú agresszió, mint átlagembereknél - mikor fél elhagyástól

c. closed - closed - egyedül ebben a fajtában van nagyfokú és gyakori agresszió (ismertem valakit, aki felgyújtott egy számítógépet, mikor dühös volt ebben az alfajban - a sajátját)

Mindkettőben (1 és 2) lehet ürességérzet, fekete-fehér gondolkodás, elhagyástól való félelem, ezek körül egy vagy kettő, de nem feltétlen mind, s persze előfordulhatnak instabil kapcsolatok, meg legalább 2 felelőtlen magatartásforma: pl. alkohol, drogok, mániás vásárlás, falásroham, falcolás stb

Nekem mi segítetett?

Én csendes és open-open vagyok. - mivel gyakran szuicid voltam, a gyógyszerek közül valamely hangulatstabilizáló és szorongásoldó, melyeket kis ideig kell szedni vagy mindig (súlyosságtól függően) - nekem mindig, de nem mindenkinek

- pszichoterápia képzett szakpszichológussal - nekem a keveréke a kognitív pszichoterápiának és a relaxálás és KIP-módszer (alfa módban feltárik a tudat mélységeit, csak szakemberrel végzendő, otthon egyedül veszélyes) egyvelege segített - fontos megjegyezni, hogy olyat kell választani, akivel együtt tudtok működni, s van egy kölcsönös szimpátia (nem túlzott mértékben, de azért megvan)

- annó Tündérhegyi Pszichoterápiás Osztály, ahol 2-szer voltam 

- hobbik, célok - ez most mindenkinél egyénfüggő nyilván

- jó filmek, sorozatok, könyvek, melyeknek van mélyebb mondandójuk, tehát nem pont a Marvel meg a DC univezum és nem is Coelho

pár szerző, aki nekem építően hatott: 

 - Virginia Woolf: akkor ajánlott, ha szereted az emberi lélek mélységeinek feltárását hétköznapi szituációk bemutatása közepette - Mrs. Dalloway. A hullámok, Az évek, Felvonások között műveit ajánlom - mivel elég pesszimista, így ha épp lent vagy, nem ajánlom, inkább ha fent vagy

- Madách Imre: Ember Tragédiája - ez talán furcsának tűnhet, de abban le van írva kb. minden emberi jellemről. Tudom, hogy olvasni kellett középiskolában, de olvasd újra, majd meglátod, hogy hasznos lesz.

- Isaac Asimov: akkor ajánlott, ha szereted emberközpontú sci-fit, mely tudományosságot ötvözi kultúrák és emberek jellemének, felemelkedésének, bukásának, hanyatlásának bemutatásával és kielemzésével  - ilyen sorrendben ajánlom: Alapítvány, Alapítvány és Birodalom, Második Birodalom, Alapítvány Pereme, Alapítvány És Föld, majd ezek ha tetszettek utána jöhet Előjáték az Alapítványhoz, A Mezítelen Nap, A hajnal bolygó robotjai, Robotok és Birodalom

- George Orwell: Állatfarm és 1984

- ha szereted fantázia-könyveket, akkor erősen javallott két könyv is, mely kortárs magyar író tollából került ki:

ez az író a naturalizmust ötvözi a klasszikus irodalmi műfajok (dráma, tündérmese, tragédia, történelmi regény stb.) sajátosságaival

- Raoul Renier: Korona és kehely

- R. Renier: Árnyak könyve

- Wilbur Smith: a történelem szerelmeseinek, akik az emberi jellemfejlődésre, jellembemutatásra is vevőek, és nem ódzkodnak naturalizmustól 

- József Attila

- Thomas Hood: A sóhajok hídja (Szabó Lőrinc fordításában) 

pár film:

- Az Órák (2002) - Nicole Kidman, Ed Harris, Meryl Streep, Julianne Moore 

- A Vörös Hegedű (1998) 

- Avalon köde (2001)

- Remény rabjai (1994)

- Kapcsolat (1997)

- Babylon 5 - 1994 - 1998 - ez utóbbi sci-fi sorozat

 

 

 

 


Offline
Csatlakozott: 2021 szep 21

 

Érdekes cikk, jó megmozdulás. Nem tudom, hogy mi lesz belőle, és valójában mit fog tudni segíteni, de mindenképpen pozitív dolognak tartom.


Online
Csatlakozott: 2018 okt 16

Borderline Tehetségekért Alapítvány cikk


42
Offline
Csatlakozott: 2021 jan 25

Valóban nagyon elkeserítőek ezek az arányok,de talán pont az a pár ember aki miatt nem veszítetted el a reményt...miattuk érdemes tovább menni az úton...


Offline
Csatlakozott: 2021 szep 21

Igen, nagyon jó amit írsz. Valóban így van. Kár, hogy az arányok nagyon rosszak. Sad


Offline
Csatlakozott: 2021 jan 25
Metzger92 írta:

Csak úgy egy random kérdés.... éreztétek már úgy, hogy gyűlölitek/utáljátok az embereket? Meg úgy az egész emberiséget....? Nyilván van kivétel... de már abban sem vagyok biztos. Normális ez a nemnormalitásomban?

Alapból utálom az embereket,mert a legtöbb,a saját érdekében átgázol másokon és ezek a legsikeresebb emberek.A magasbeosztásu emberek között van a legtöbb pszichopata. Meg kell találni azt a pár keveset aki,igazán normális,mert olyanok is vannak szerencsére.Aztán,van az önzetlenül segitő kategória...na,ha olyan emberrel találkozol akkor, érezd magad igazán szerencsésnek,mert az az igazán ritka,de létezik:)

45
Offline
Csatlakozott: 2021 szep 21

Én már két-három éve ezt érzem, és egyre inkább erősödik bennem.


Offline
Csatlakozott: 2018 júl 24

Metzger92 írta:

Csak úgy egy random kérdés.... éreztétek már úgy, hogy gyűlölitek/utáljátok az embereket? Meg úgy az egész emberiséget....? Nyilván van kivétel... de már abban sem vagyok biztos. Normális ez a nemnormalitásomban?

Persze, voltam már így pedig hivatalosan nem is border vagyok.. szerintem hébe-hóba teljesen normális hogyha így érez valaki. 


Offline
Csatlakozott: 2021 szep 21

Csak úgy egy random kérdés.... éreztétek már úgy, hogy gyűlölitek/utáljátok az embereket? Meg úgy az egész emberiséget....? Nyilván van kivétel... de már abban sem vagyok biztos. Normális ez a nemnormalitásomban?


48
Offline
Csatlakozott: 2021 okt 26

Szia Kedves occ_02! Minden Jókat Előre is és mindég! Bocsáss meg Kérlek azért, mert mintha hibáztam volna is és erre még Javítani is Próbálok Engedélyed nélkül kiFejezetten, azaz "ön-hatalmúlag" úgy mondd!

Sajnos most úgy Látszik, mintha az áldozat-hibáztatás bűnében leledzénk Veled Kölcsönösen, mivel nem Tudod megakadályozni, hogy ne Kérjek Tanácsot az IdeFigyelőktől, hogy vajon miképp Fejezhettem volna ki "rosszallásom" úgy mondd amiatt, hogy a Jelek mintha azt Mutatnák Rólad -- legalábbis amiket eddig megOszthattál Magadról! --, szóval, hogy még Én is számon kérem úgy mondd, hogy mért nem foglakoztál eléggé alaposan megIsmerően a Közeget, amibe Szülőódhettél Te is kikövetletlen?!?

Nyilván a Válasz első megKözelítésre egyértelmű, mert szar az! És kinek van Kedve a szart túrkálni, hogy mely bacik és vírusok meg mérgező anygaok teszik Élet-veszélyessé?!? Nem orvosnak Születtél Te sem egyből, hogy Gond nélkül Tudhatnád áthidalni az undorod és a Tudás-Vágy közti szakadékot, ahogyan Én sem!

Viszont sajnos felvetődik mindenképp, hogy csak elszenvedői lehetünk-e a borzalmaknak, vagy Tudhatunk-e Változtatni és kiGyógyulhatni belőlük, akárha szart-turkálóan is?!?

De sajnos mintha úgy tűnne, hogy evidencia a 'zEmberek számára, hogy nem törödnek spontán azzal, hogy ha már belelökték őket a Létbe, hogy akkor azt ha nem tetszik nekik úgy ahogyan van épp, hát átFormálják viselhetőbbé! Sodródnak ide-oda, hányódnak és lefelé taposnak fölfele meg nyalnak és Csodálkoznak, hogy sehogyan se Jó, se nekik, se szinte senkiknek se!

Tehát Én hibáztam akkor, mikor arra Gondoltam balgán, hogy mindenki igyekszik valamelyest Tudni hol is van, miben is és hogy mért is vajon, illetve ha nem Príma ez, hogy akkor hogyan-mimindenképpen Lehet jobban?!?

De Te Pont ezt Firtattad, hogy miképp Lehetsz Jobban és sajnos Én meg Rád ripakodtam, hogy 30 felé talán olyan nincs, hogy ne Tudhatnád, hogy mi mért is a bajod?!? Illetve, hogy Lehetsz sajnos olyan szerencsétlen, hogy soha se Találkoztál eddig még szélsőbalosokkal, akik szinte azonnal felVilágosítottak volna, hogy miképp is Előzheted meg hogy ennyire tönkre menj?!? Csak hát ez az, hogy Én is beteg vagyok és nincs annyi LélekJelenlétem vagy mi, hogy Eszembe Ötlött volna azonnal, hogy Bizony a társadalmi folyamatok nem ismerhettje okozhatja hogy eszméletre üti ki magát a Gyermek-roncs, ha nincs Kontrollja senki, akivel előzőleg megBeszélte volna, hogy ez-e vagy se?!? És hogy ha nem akkor mi is Legyen helyette az Igazságosabbságokban?!?

Tehát Bocsánatod esedezem, hogy ennyire butácska-ostobának Bizonyulódtam sajnos, hogy a Látszata felmerülődhetett, hogy Téged hibáztatlak, mikor épp arról van szó, hogy senki se foglalkozott a Problémáiddal és Magadra maradtan csak ámokfutódhattál vagy mi?!?

Szóval mivel immár úgy mondd húztál egy vonalat, hogy innen már Te is Felelősebb lehetsz Magadért Gyógyulászóan, hát inkább Segítenélek semmint kárhoztatnálak, Ighaz?!?


Offline
Csatlakozott: 2021 okt 26

Szia Kedves occ_02! Minden Jókat Előre is és mindég! Hálásan Köszönöm, hogy megOsztottad Gondod, hogy mintha baj volna Veled! Illetve sajnos van is, ahogyan a szimptómákat nagyon logikusan és körültekintően itten beMutatod és Ábrázolod, hogy mennyire is szenvedsz, noha ez nem is Látszik sokszor Rajtad az úgy nevezett "avatatlan szemek előtt", sőt, mintha Példa-Kép-Mintádzkodt is Lennél arra Prímán, hogy miképp kell kinézni győzikézőek boldog országlásában!

Tudom, hogy sajnos bárhogyan is fogok hozzá a Segíteni-Próbálásokhoz, hát sajnos először is megijesztelek mindenképp, hogy ez amit írsz, sajnos ekképp "normális"!

Csak mintha Te sem ezeknek a "normáknak" akarnál Élni, hogy netán ki- és meg is döglesszenek, Igaz?!?

Viszont sajnos egy nagyon-nagy hiányosságot Vélek felfedezni soraid Értelmezéseikor! Vajon mi is Lehet ez a nagyon-nagy hiány?!?

Illetve hogyan kapcsolódik össze az Említhetett "normális"-sal, hogy egyre haladsz a komolyabb megbetegedések felé?!?

Nos nem akarlak úgy mondd fölöslegesen "csigázni" csak, azaz kínozni azzal, hogy spontán, Magadtól sehogyan se jöhetsz rá, hogy mi is okozza legfőképpen az érzékenységed és JóIndulatod ellenére is a megbetegedésed?!? Vagy épp pont azért, mert Szerencsés vagy, hogy elég érzékeny is JóIndulatú is a magasfokú Intelligenciád mellett! Ugyanis nem semmi még ha kissé késően is és Segítségek nélkül, hogy ennyire bajban vagy!

Na, akkor a Lényeg! Mond Neked valamit az, hogy "nembeliség", ami nem puszta nemiséget jelent?!? Vagyis Látsz-e Magad körül társadalmiságokat és azok milyen Jellegű berendezkedésűek?!? És ha férfiuralmúak, akkor egy Nőcike mért is betegedhetne meg ettől?!?

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges

Megosztás Viberen