Bipoláris zavar 3.5

625 tartalom / 0 új
Utolsó bejegyzés


Online
Csatlakozott: 2022 dec 3

Szia!

Én rózsagyökérrel kísérleteztem, illetve golgotavirággal, de voltak más kiegészítő gyógynövények is a termékekben (a Yiya cuccait szedtem). Olvass utána ennek a kettőnek, a kutatások szerint ezek lehetnek pozitív hatással hangulatkiegyenlítés terén.

Nekem jók voltak, de ez szerintem attól is függ, mennyire súlyos a dolog, meg eleve, mindenkinek máshogy reagál a szervezete.

Most ezt a kettőt nem szedem 2  hónapja, és kb. 2 hete érzem hogy kellene, mert megint bungee jumping a hangulatom...

Hasznos lehet még a halolaj az omega3 miatt (a Gal lazacolaját szedem, ez tűnt tisztaságilag a legmegbízhatóbbnak)

Szedek még multivitamint (szintén Gal), mert a normális (agy)működéshez fontosak a vitaminok, ásvanyi anyagok is, főleg a B-vitaminok.

Illetve, a kamillatea sokat segített a nyugodtabb alvásban, amikor annyira pörögtem, hogy képes voltam hajnalig várni az elalvást, majd végül a madarak hamarabb ébredtek és kezdtek csiripelni, mint hogy én elaludjak...

Amikor odafigyeltem és ezeket mind szedtem, éreztem a változást, kevésbé kerültem mélyre, de eltűntek a vidám magasságok is, szóval kicsit kilapította a hullámvasutamat. Egy próbát megér.

Majd írd meg, mire jutottál. Szurkolok! Smile

 

 


Offline
Csatlakozott: 2023 máj 27

sziasztok  azt szeretném megkérdezni hogy volna olyan gyógynövény vagy vitamin ami enyhitene a bipoláris zavaron ?


Offline
Csatlakozott: 2023 máj 22

J


Offline
Csatlakozott: 2020 nov 18

Be van állítva a gyógyszerem. Napi 4x szedem. 6, 11, 16 és 19:30 a bevételi időpontok

Ketilept prolong: 50 mg, este

Lamolep: 200 mg, reggel

Tiapridal: 4x50 mg

Pregabalin: 150-75-150-0 mg

Frontin: 4x0,25 mg

A Pregabalinból lett elvéve. Ezt lehet még csökkenteni, utána majd a Frontint lehet csökkenteni, vagy fokozatosan elhagyni.

Tegnap is, ma is aludtam napközben. Ez aggasztó. Holnaptól heti 40 órát fogok dolgozni. Nem lesz időm nappal aludni.

Szed még valaki Tiapridalt? 

 

 


Offline
Csatlakozott: 2023 jan 26

Szia!

 

Nem szabadkozom újból, igyekszem máskor hamarabb reagálni. Smile

Nálam a mánia igen enyhe, és nagyon ritka, a depresszió meg közepesen súlyos, és az előbbivel szemben, szinte állandó.Ezért sem értem a dühkitöréseket, mert a depresszió max. némi ingerlékenységet tenne csak indokolttá szerintem (láttam súlyos depresszióst, apám az volt).

Most már 150 mg Lamolepet szedek és 0,5-ös Frontint átalvási nehézségek ellen.


Offline
Csatlakozott: 2023 jan 26

Szia, Blacka!

 

Tőled is bocsi, hogy csak most írok. :-/

Tényleg jó stratégia, egy darabig alkalmaztam is, és ezt elmeséltem a dokinak, de mivel kicsi gyerekem van, érthetően nem vette jó néven a csapot-papot. Illetve leginkább nem a szituációból való kilépést alkalmaztam, hanem hogy bele se mentem, oda se mentem hozzá, ami természetesen szörnyű!!!, ezt tudom jól. Sad Egyébként a kicsi gyerek miatt van az is, hogy sajnos nem tudok itthonról csak úgy lekoccolni (pedig néha komolyan nagyon szeretnék).

Hogy mit érzek? Hát, szétfeszít az ideg, olyan, mintha a testem is szét akarna robbanni. Most kaptam házi feladatot, az remélem, beválik, nemrég kaptam, még nem használtam.

Persze, a dokinak kell, hogy magázzon, meg tartson némi távolságot (az enyém szerintem egy kicsit így is túl közel engedett bizonyos értelemben, ezt úgy értem, hogy szoktunk "szakmázni". Én is segítő foglalkozású vagyok, ezért engedhetett bepillantást a műhely titkokba). Csak néha úgy megkérdezném tőle, hogy mégis szerinte miért ülök ott nála jó pénzért egy bő órát havonta, ha amúgy semmi bajom nincs? Illetve miért adott diagnózist akkor? Nyilván nem azért, hogy lenyúlhasson, látom, hogy elég népszerű, megkeresné azt az óradíjat nélkülem is, máshol/máson.

Köszönöm a biztatást! Igen, tudtál segíteni. Smile


Offline
Csatlakozott: 2023 jan 26

Kedves mostmerre!

 

Köszönöm a válaszod, és ne haragudj, hogy csak most válaszolok, de nagyon rosszul tájékozódom ezen a weboldalon, és azt hittem, beállítottam az értesítést, de ezek szerint nem (jól).

A gyógyszereim adagolásán egy kicsit változtattam, pedig még sosem csináltam ilyet, most nem tudom, mi vitt rá. Nem a gyógyszer vagy a dózis változott, csak a napi mennyiség elosztása. Minden esetre az áter nem haragudott érte, nekem meg segített a dühkitörések kezelésében. Smile Míg a beállítás folyamata zajlik, szeretnék őhozzá járni, mert ő tudja az előzményeket, és nem akarok mindent elölről kezdeni, sem lelkileg, sem a szervezetemet "meghülyíteni" egy esetleg másik gyógyszerrel/diagnózissal, amit egy másik áter határozna meg.

Én is gondoltam már rá, hogy valami más gebasz is van/lehet velem, hiszen (főleg a mániás epizód csaknem teljes hiányában) az érzelmi túlpörgést (ha lehet így nevezni az indulatkitöréseket) nem tudom értelmezni.

Köszönöm a választ és a jókívánságot neked! Smile


Offline
Csatlakozott: 2020 nov 18

Jövő héttől dolgozok teljes munkaidőben! Kell egy kicsit változtatni a gyógyszereken. 


Offline
Csatlakozott: 2020 nov 18

Ez nagyon jó stratégia!


Offline
Csatlakozott: 2015 szep 17

Szia!

Nekem segít a tudatosság, de más problémával küzdünk.

Próbáld ki , hátha neked is segít, nem kérek pénzt érte! Wink

Ha érzem, hogy jön a dzsihád, elhagyom a helyszínt, vagy a kiváltó okot, személyt szituációt.

Gondold végig a dühkitöréseidet, és időzz el annál a résznél mielőtt összeomlasz vagy átléped azt a pontot ahonnan már nincs visszaút! Hogy érzed magad ilyenkor? Feszült vagy ? Szorongsz? Pörögsz? Szívdobogás? Izzadás? Akármi ?! .... Na akkor, hagyj csapot-papot és menj el valahova ahol egyedül vagy és ahol szeretsz is lenni. Ott és akkor játszd  le a meccset és ha lenyugodtál azon is agyalj el milyen gáz voltál már megint és milyen jó hogy ezt nem tetted rá a környezetedre.  Ha ez igy sikerül büszke leszel magadra, és szégyenkezned se kell mert csak te tudod mi is zajlott le benned.  Ha meggyógyulni nem is fogsz, legalább figyelj arra mi hallatszik ki... Aztán azt is találd ki, hogy dumálod ki a csapot-papot.

Egyébként meg én is rühelltem ha a dokim úgy kezelt mint ha normális lennék, bennem azt a benyomást keltette , mintha nem is tudna velem mit kezdeni... és az az udvariaskodás, magázás... miközben olyan storyaim voltak, hogy másnak a haja égnek áll!

Remélem tudtam segíteni! Kitartást!


Offline
Csatlakozott: 2020 nov 18

Szia!

Pontos diagnózis fontos. Bipolnak melyik epizódjában vannak ezek a dührohamok?

Miket szedsz?


Offline
Csatlakozott: 2018 ápr 29

Szia Melangi796, tapasztalat alapján írok.

Lehetséges, hogy nem csak bipoláris vagy, azaz valószínű. Először ezeket kellene kideríteni, terápia közben, hogy tudjatok dolgozni ezeken, és mégis milyen terápia kell és milyen gyogyi. Amit írtál az áteredről, oké hogy kölcsönös a szimpátia, de ha nem tudja jól felmérni a dolgokat, akkor nem ő kell neked, mert ez nem barátság, ez pénzkidobás. Nehéz mire megtalálod azt az átert, aki tud kezelni. Lehet kezelni ezt a dolgot, de nem tövid idő, hiszen az okát fel kell tárni. Lehet hogy rosszul fogalmazott a dokid, de igenis tudod valamennyire ezt kontrollálni, önmagadnak, de amint olvasom, ez egy nagyon erős kitörés belőled. Amihez meg jó áter kell, jó diagnózis, jó gyogyik, és feltárás, miért is van ez, és igen, kőkemény tanulás, önuralom. Nem két hét alatt... drukkolok!

szia


Offline
Csatlakozott: 2023 jan 26

Sziasztok!

 

Jelenlegi állapotomban új felhasználó vagyok, de régebben is jártam már a Búrán. A segítségeteket szeretném kérni.

Bipoláris depresszióval fél éve diagnosztizáltak (előtte szorongásos depresszióval, egy pár évvel korábban, de ezt most hagyjuk). A pszichiáternő kedves, aranyos, meleg személyiség, láthatóan kölcsönös a szimpátia közöttünk. Nem akarok váltani, nem akarom újrakezdeni, de! Magánrendelésre járok havi egy alkalommal (nyilván ennek megvan a maga anyagi vonzata is). Gyógyszert felír, most emelte az adagot, így nem tudok még a hasznáról beszámolni (valamennyire már a kisebb dózis is segített). A problémám vele, hogy folyamatosan elbeszélünk egymás mellett, kvázi "normálisként" kezel (értsétek jól). Azt gondoltam, ez az én hibám, nem voltam vele teljesen őszinte, úgyhogy kitálaltam mindent a dühkitöréseimről, az ezek következményeként jelentkező öngyűlöletről és a "módszerről", amellyel mindezt enyhíteni próbálom. Vártam, hogy majd megvilágosodik, de nem. Szemmel láthatóan csalódott bennem, amire fel voltam készülve, mert láttam rajta, hogy rokonszenvezik velem, ezért enyhébb esetnek tart, mint amilyen vagyok, és kvázi "alulkezel", nem vesz komolyan. Az igazi problémám viszont az, hogy amikor már teljesen őszintén elmondtam neki minden apró részletet, akkor is csak azt hajtogatta, hogy az önuralmat meg lehet tanulni, és az segít a gyógyszerek mellett, és hogy gondoljak erre, meg gondoljak arra ilyenkor. Basszus! Pszichiátriai betegségem van, beszűkült tudatállapotban törnek rám a dührohamok, nem tudok gondolkodni!! Ezt egy csomó hasonlatot, metaforát felhasználva magyaráztam neki, ami nagyon fárasztó volt (hogy ez olyan, mint egy gombnyomás, magával sodor az ár, egy fal van az eszem és a cselekedeteim között, így nem tud A-ból B-be átjutni az impulzus). Hát nem értette! Családban élek, ezért azt gondoltam, hogy legalább erre való tekintettel a helyén kezeli a problémát (hiszen a hozzátartozóim számára is érthető módon borzalmas a helyzet), de azon kívül, hogy emelt a gyógyszeremen (amelynek a mellékhatásai már a kisebb dózisnál is jelentkeztek), csak ezt az önuralmas meg gondolatszuggessziót baromságot hajtogatta. Na, mármost! A kérddésem az lenne, hogy tényleg lehet ezen úgy segíteni, hogy beszélek a fejemmel (akkor is, ha eddig még soha nem sikerült, illetve csak annyira, hogy olykor megálltam a verbális agressziónál, ami szintén ijesztő volt), és ha igen, akkor hogyan lehet ezt elsajátítani? Mert úgy biztos nem, ha a doki azt hajtogatja, hogy moderáljam magam, és gondoljak a következményekre, hogy ezzel milyen kárt okozok a szeretteimnek stb. (basszus, hiszen ezért tör rám mindig az öngyűlölet, mert ezt felfogom, csak sajnos mindig utána, amikor már felszállt a köd). Nem akarom elhinni, hogy csak a gyógyszer felírása meg ezek a hasznavehetetlen hülyeségek kerülnek nekem ennyi pénzbe. Köszönöm előre is!


Offline
Csatlakozott: 2020 júl 31

Akkor összességében ezek jó hírek! Örülök. Smile


Offline
Csatlakozott: 2018 júl 24

Nekem változó, olyan összevissza vagyok, de jobb így hogy nem otthon ülök a 4 fal között. A tanulás hol könnyebben megy, hol hiába nézem a füzetet 4 órán keresztül semmi,tárgytól is függ. Időnként öngyi gondolatok bevillognak de semmi komoly.. AP nélkül egész szép tőlem. Viszont eléggé fáradékony vagyok.. 1-1 sulis nap után csak dögleni van erőm. Ide is ezért tudok ritkán feljönni..:/  A haverokkal is foglalkozni kellene, Anyámékkal is.. tanuljak is áhh.. de még mindig inkább ez mint otthon gubbasztani egésznap.


Offline
Csatlakozott: 2020 júl 31

Hogy vagytok, sorstársak? Van itt még valaki, aki szept. végén, okt. elején szokott depibe merülni?


Offline
Csatlakozott: 2022 aug 24

Kiscsillag írta:

Kiderült a diagnózis?

Igen, végülis tényleg nem bipoláris zavar, hanem kevert szorongásos és depressziós zavar. 


Offline
Csatlakozott: 2020 nov 18

Aldrin0224 írta:

Sajnos a Scippa nem vált be most sem, akaratlan izommozgások jelentkeztek tőle esténként, amikor aludni próbáltam... A pszichiáter Sertralint írt fel helyette, de nem igazán vagyok meggyőződve róla, hogy az más lesz... :/

Kiderült a diagnózis?


Offline
Csatlakozott: 2022 aug 24

Sajnos a Scippa nem vált be most sem, akaratlan izommozgások jelentkeztek tőle esténként, amikor aludni próbáltam... A pszichiáter Sertralint írt fel helyette, de nem igazán vagyok meggyőződve róla, hogy az más lesz... :/


Offline
Csatlakozott: 2022 aug 24

Hmm, akkor legközelebb megkérdezem a pszichiátert. Kíváncsi vagyok, mire jutott velem kapcsolatban.. Köszi az infót, mindig tanul az ember valami újat. 


Offline
Csatlakozott: 2020 nov 18

Aldrin0224 írta:

Sziasztok!

Új vagyok még itt, 4 évvel ezelőtt jártam áterhez, akivel ma újra felelevenítettük a régi /új problémáimat.  Diagnózist nem kaptam,  de Scippát írt fel nekem, 3*1 db 0, 25ös Frontinnal. Saját tapasztalataim meg az olvasott szakirodalom alapján bipoláris személyiségzavarral küzdök enyhe borderline 'felhanggal'. Remélem, segítenek a gyógyszerek...meg persze a terápia. Sajnos idegrendszeri kimerültség miatt a Scippát első nekifutásra csak 1,5 hétig szedtem, nagyon fel voltam tőle pörögve, ami ebben az állapotban nem volt túl előnyös... Most meglátjuk, mi lesz. 

Ha szerintük is bipol zavarod lenne, akkor más gyógyszereket adnának. Szerintem mást állapítottak meg.

Bipolban a protokoll szerint, indokoltan tilos antidepit adni hangulatstabilizáló vagy antipszichotikumos védelem nélkül.


Offline
Csatlakozott: 2018 júl 24

Én nem gondolom jó ötletnek bipoláris zavarban a Scippa-t.. de az én vagyok.


Offline
Csatlakozott: 2022 aug 24

Sziasztok!

Új vagyok még itt, 4 évvel ezelőtt jártam áterhez, akivel ma újra felelevenítettük a régi /új problémáimat.  Diagnózist nem kaptam,  de Scippát írt fel nekem, 3*1 db 0, 25ös Frontinnal. Saját tapasztalataim meg az olvasott szakirodalom alapján bipoláris személyiségzavarral küzdök enyhe borderline 'felhanggal'. Remélem, segítenek a gyógyszerek...meg persze a terápia. Sajnos idegrendszeri kimerültség miatt a Scippát első nekifutásra csak 1,5 hétig szedtem, nagyon fel voltam tőle pörögve, ami ebben az állapotban nem volt túl előnyös... Most meglátjuk, mi lesz. 


Offline
Csatlakozott: 2020 nov 18

eumate írta:

Namost nekem folyton depi van. Nem tudom ez minek tudható be (politikai, gazdasági problémák) vagy a szervezetem alapból így reagál ha nincs megfelelő gyógyszerem. Erre milyen és mekkora mennyiségű természetes anyagot tudna valaki javasolni? Végtelen pénztárca nyilván nincs erre, szóval a leghasznosabbak kellenének. Az a baj hogy mostanban fel se tudok kelni meg fürödni is kínszenvedés, ezen kéne dolgozni illetve a munka is megterhelő meg a házimunka is. Ez tuti depi. Ha a mániás depresszió egy skála a mánia és depresszió között, akkor én a depressziós oldalon vagyok, de miért? Az alap betegség, esetleg a rossz gyógyszer(ek) esetleg valami más (az említett külső okok)? Nem látok tisztán és nagyon zavaró mer így nem tudok működni.

Depresszió ellen nem elég hatékony, amit szedsz.


Offline
Csatlakozott: 2014 aug 23

Namost nekem folyton depi van. Nem tudom ez minek tudható be (politikai, gazdasági problémák) vagy a szervezetem alapból így reagál ha nincs megfelelő gyógyszerem. Erre milyen és mekkora mennyiségű természetes anyagot tudna valaki javasolni? Végtelen pénztárca nyilván nincs erre, szóval a leghasznosabbak kellenének. Az a baj hogy mostanban fel se tudok kelni meg fürödni is kínszenvedés, ezen kéne dolgozni illetve a munka is megterhelő meg a házimunka is. Ez tuti depi. Ha a mániás depresszió egy skála a mánia és depresszió között, akkor én a depressziós oldalon vagyok, de miért? Az alap betegség, esetleg a rossz gyógyszer(ek) esetleg valami más (az említett külső okok)? Nem látok tisztán és nagyon zavaró mer így nem tudok működni.


Offline
Csatlakozott: 2020 júl 31

Köszönöm!!


Offline
Csatlakozott: 2022 jan 21

bipoláris betegek hozzátartozói :

ezt így beírod fb-be, s található egy. 

A betegségtudat nélkül élő bipolárisok hozzátartozóinak mindennapi küzdelme miatt indítom a csoportot. - ez a leírás, úgyhogy egy próbát megérhet neked.


Offline
Csatlakozott: 2020 júl 31

Tudtok olyan fb csoportot, ahol bipoláris betegek hozzátartozói beszélgetnek?


Online
Csatlakozott: 2012 dec 29

Igen!


Offline
Csatlakozott: 2014 aug 23

Kleó írta:

Arra, h ne lengjél ki egyik irányba se. Úgy 40-60.

 

Az nem sok. 100 a tökéletes gyógyulás, 0 a halál. A 40-60 a munkaképeségre jó még?


Online
Csatlakozott: 2012 dec 29

Arra, h ne lengjél ki egyik irányba se. Úgy 40-60.


Offline
Csatlakozott: 2014 aug 23

Kleó írta:

eumate írta:

Meg lehet ebből gyógyulni? Ha a tudomány jelenlegi állása szerint nem, akkor mikor?

Erre azt mondják, h "karbantartható". 
Mikor? Nem hiszem, h mi ezt meg fogjuk tudni...

Értem, és mire elég a karbantartás?Mondjuk egy 0-tól 100-ig tartó skálán, meg szavakkal?


Offline
Csatlakozott: 2014 aug 23

Roxy. írta:

Csinálok egy bordi és bipol topikot. Ez téma {ti. borderline és bipol, melyik van, van-e mindkettő, egyik sem} nagyon nagyon régóta érdekel. Hátha mást is.

Igen.


Offline
Csatlakozott: 2020 júl 31

Íme: https://www.bura.hu/forumok/bipolaris-es-borderline .


Online
Csatlakozott: 2012 dec 29

eumate írta:

Meg lehet ebből gyógyulni? Ha a tudomány jelenlegi állása szerint nem, akkor mikor?

Erre azt mondják, h "karbantartható". 
Mikor? Nem hiszem, h mi ezt meg fogjuk tudni...


Offline
Csatlakozott: 2020 júl 31

Csinálok egy bordi és bipol topikot. Ez téma {ti. borderline és bipol, melyik van, van-e mindkettő, egyik sem} nagyon nagyon régóta érdekel. Hátha mást is.


Offline
Csatlakozott: 2014 aug 23

Meg lehet ebből gyógyulni? Ha a tudomány jelenlegi állása szerint nem, akkor mikor?


Online
Csatlakozott: 2012 dec 29

Még 1... De hülyülhetek is. Viszont aszongya: 36 fok. Határeset...


Offline
Csatlakozott: 2018 okt 16

Biztos a meleg miatt. Van hűvös sör?


Online
Csatlakozott: 2012 dec 29

Ja. kex? Nehéz a fejem, úgy látszik...


Offline
Csatlakozott: 2018 okt 16

Hát az a kekszelős verzió.


Online
Csatlakozott: 2012 dec 29

És ha eleve b@szós?


Offline
Csatlakozott: 2018 okt 16

Sajna igen. Volt soxor, hogy lebeszéltem talit (sima csevegős vagy kekszelős, esetleg fodrászkodós), aztán 1-2 óra múlva azt kívántam, hogy bárcsak lemondaná a csaj, mert már semmi kedvem nem volt hozzá. Persze ritkán mondták le, és ha nem jött vissza a kedv akkor jópofizni kellett, nehogy a kedvtelenséget megérezze és magára vegye a másik, hogy vele van valami baj.


Online
Csatlakozott: 2012 dec 29

Aha. És ez mindenre vonatkozik?


Offline
Csatlakozott: 2018 okt 16

Nekem ez van, gyerekkorom óta. Ritka, ha valamihez tényleg kedvem van, és érzem, hogy érdekel. Vagy érzem ugyan a késztetést, de mire elkezdeném a dolgot már el is tűnt a motiváció. Egyébként belegondolva nem tudja az ember, hogy ehhez vagy ahhoz kedve lesz. El kell kezdeni csinálni (játék, film, akármi), és akkor van, hogy evés közben jön meg az étvágy.


Online
Csatlakozott: 2012 dec 29

A recept: 2 vodka, 3 sör, 2x. 

Na, idiótáskodás nélkül: sajnos ki kell várni az idejét, sokszor sok. Csak a folyadék meglegyen (vízféle), kevés kaja, pihi, és minimális erőltetés: gép, tv, magazin, még ha csak félig is figyelsz rá.


Offline
Csatlakozott: 2014 aug 23

Van olyan, hogy semmi kedvetek majdnem semmihez? Hogy kerekedtek felül? Mi a "recept?"


Online
Csatlakozott: 2012 dec 29

Érdekes... de hát minden lehetséges.

A szipuzás mind2-t csinálja. Laughing out loud


Offline
Csatlakozott: 2020 júl 31

Az nagyon rossz. Sad Nekem lamoka az egyiket csinálta.


Online
Csatlakozott: 2012 dec 29

Lehet. Viselkedési zavarok, impulzivitás mindig fennáll. Mélydepiben mondjuk én pl. hajlamos vagyok derealizálni, deperszonalizálni...

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges

Megosztás Viberen