Amennyiben úgy érzi, segítségre van szüksége, hívja a 116-123, vagy a 06 80 820 111-es ingyenes számot, ahol a krízishelyzetben lévőket segítők nyújthatnak támogatást önnek.
 

Bipoláris és borderline

Anonymous képe

Melyik micsoda? És van olyan, akinek mindkettő van? 


Online
Csatlakozott: 2021 okt 27

Kedves Pisti2!

 Köszönöm a bejegyzést.  Még véletlenül se gondolja, hogy megsértett volna. Nincs miért megsértődnöm. Több szem többet lát.Hasznosnak találtam mindazt, amit írt. Sokáig nem kapcsolódtam be a Búrába, meglehetősen nehéz időszakom volt (egyéb eü. gondok).  


Offline
Csatlakozott: 2014 aug 23

Alig követhető. Nem lehetne koherensebben, és pl nagy betűk nélkül írni? Értelemzavaró ezér el se olvastam végig.


Offline
Csatlakozott: 2021 okt 26
 
2021 okt 30 - 14:28

Szia EUmate! Minden Jókat és mindég! Igazából nem is Szabadna szóba álljunk, és pláne hogy Válasz-Kérdődgyj is, hogy mért Lenne Fontos Nekem az, hogy Tudhassam, hogy mért is érzed rabszolgának magadar?!? És pláne miket akar Anyukád "cserébe", hogy ne kelljen hajléktalan légy?!? Mert sajnos betegen Segítség nélkül többszázezren halnak meg az utcán! És persze sajnos volnának inkább rabszolgák, ha netán csakugyan zsarnok az Anyjuk!

De Igazából meg sem mondhatod, hogy Nálad mi is a szitu, mert véletlen elkottyanthatom!

Viszont ha írhatnál egy Értekezést, hogy mikor nem vélnéd rabszolgának Magad és hogy Anyukád miképp nem volna zsarok, akkor a Tanulságaival Boldogabbak lennénk, ugye?!?

Tudsz írni?!?

 


3
Offline
Csatlakozott: 2021 okt 26

Szia Eumate! Minden Jókat Előre is és mindég!

Ugye, Tudhatod, hogy nem szólhatok senkihez se, mert az "érzékenységeket sért!" és ezért Hozzád se, illetve ahhoz meg pláne amiket mondasz, illetve írsz?!? Így logikus a következtetésed, hogy csak Magamban beszélek és hiába is a falnak, az arra hányt borsó!

Szóval nem Segíthetünk Egymáson?!? Mert ha azt mondanám Eumate-ének, hogy innen kivülről persze másképp Látszik a szitu, mint onnan ahol ő van és hogy Konkrétan kéne Tudhatni, hogy mik a bajuk Egymásssal annyira Anyukájával, nos, mivel magyar Ugaron vagyunk pláne, hát nem Szabad azt sem mondani, hogy nincsen egészség-ügy, hogy mindenki Magára van hagyatva Mentális Gondgyjaival, hogy Zoé ugyan azzal Biztat, hogy nem vagyunk Egyedül, de mintha mégis! -- és így tovább!

Ezért nem Lehetek Tükre sem semmilyen Művészettel sem Eumaténak, hogy Észbe kapjon és némiképp Lássa is Magát kivülről is, noha netán nem is Kiváncsi arra, mert nem követelte egyáltalában a Létét sem ki, nem hogy a kinézetét, Igaz?!? És azzal se nagyon érnénk el sokat, ha szörnyet Mutathatnánk pusztán, mert csak méginkább megátalkodna, ugye?!?

Így Teljes hát a magyar Ugari konzervációka! Az Elődeink is hülyék voltak! Az azok Elődgyjei is meg pláne és amazonak az ősei is el egészen a csillós egysejtűekig -- csoda-e hát, hogy Én se Tudhatok olyan egyszerűen "kitörni" Eumate-val?!?

Mert megsértődni mindig könnyebb, mint Gyógyulni! A Gyógyulás Élve és memorizálva Újból is, meg Újjá is Születhetés, Igaz?!? Az meg vajúdós! Kínos Újra Tanulni Magunkat! Megütközések-Teljes! És persze akkor az is felvetődik, hogy mely Irányzathoz is közelítően?!? Milyen Értékek Figyelembe vételével?!? Kinek mit hidgyjünk el munkahipotézisképp és Ellenőrizzük Tudományosabban is, hogy Bizhatni is-e Benne, ami azt jelentené, hogy legalább 75%-ban Igazságosabb semmint a fifty-fifty, azaz 50-50%-ban ilyen-olyan?!? Hogy vagy úgy van amiket állít vagy nem?!? Vagy hogy a fele sem Igaz annak amire rávennének?!?

És hát persze, hogy ezért sem Gyógyulnak a tébolykállatkák! Nem csak mert renyhék és lusták volnának! Meg nincs elég sok-szép Példa-Kép-Mintádzkod se nagyon Előttük és Fényes Jövő sem nagyon így-ekképpen!

Azok a Szerencsésebbek, akiknek spontán mégis Adódhat valami Jobban Lehettük, csak szinte kiVételek és erősítik a hiedelmek szerint pusztán a Szabályt, hogy nix ugri-bugri, Igaz?!? KÜlönben is egy betegtől elvárni, hogy a fájdalmaitól ahogyan elment az Esze, hogy visszaTérjen Hozzá, azaz TennenÖnSajátMagánál Legyen Észnél -- vajon nem puszta dőreség-e?!? És ugye ki van adva az ukász, hogy a nemzeti burzsoáziát kell hízlalni, nem a betegeket Épebbítgetni konokan szívos és következetes "munkával", ami persze Tehető akár Élvezetes Tevékenység-Rendszerré is, ha az lenne a Lét Értelme! De sajnos nem az!

Ezért se mondhatom sajnos Eumatének Őszintén, hogy Te Figyelj! Valamit eltévesztesz, ha az Anyád szidod és netán nincs is alapja se, ha Jobban megVizsgáljuk! Illetve ha mégis volna, hogy akkor miképp legyél Velünk Anyád Helyett is Anyád legalább Pótlólag?!?

De nem, mert kuss!

És kussolok is Igaz?!? Mintazállat Magamba gyűröm vissza minden rosszallásomat! Az, hogy ez mérgez Engem, az az Én bajom a tébolykállatkák szerint!

Így hát csak kuksolok bebörtönözve Magamba és motyogok Magam elé, hogy hátha utól Érem az árnyékom és át is lépem, Igaz?!?

No, akkor minden Jókat nekem továbbra is és hajrá Előre a Gyógyulandokba még Jobb híján is!


Offline
Csatlakozott: 2014 aug 23

Anyámmal függő viszonyba vagyok, leginkább anyagilag. HA elköltöznék lehet a problémáim egy rész eltűnnének, de kérdés, hogy nem csovesednék-e le így 3 diagózissal? VAgy ne bújal emögés? Tökösség lenne, vagy hülyeség elköltözni? Egy rakás pénz az albérlet, a kereseőképességem nem tudom milyen lenne. MEg kéne jósolni a jövőt, különben tényleg kéregethetnék. NAgyon nagy fájdalom lenne nekem kiadni az albérletre pénzt így látatlanba. Lehet puhap@cs vagyok, de most így vagyok. Anyukámnál lakhatás, kaja, biztonság van, cserébe a luxusrabszlgaság. "Az van, amit én mondok, különben...".


Offline
Csatlakozott: 2021 okt 26

Szia Krisz! Minden Jókat és mindég! Hát ha Hálásan nem Tudom Köszönni, hogy szóltál Rám is netán, Én minden esetre Magamra vettem és nem vagyok annyira Biztos még Magamban sem, hogy ne tévedhetnék! Szóval sajnos várható volt a betegségem mián, hogy nem vagyok telepata, azaz semmiképp se Gondolat-Olvasó, azaz Anyu mindig mondogatja, hogy néma Gyereknek az anyja picsája, vagyis nem Tud SEgíteni, ha nem fogalmazza meg akár Adekvát Segítséggel se, hogy mi is baja és hogy miképp Képzeli enyhíteni a netáni kínjait, hogy Ellenőrizhessük hogy csakugyan-e?!?

Igen, így sajnos "jogos", hogy már megint kirúgtok és hogy semmit se lehet megbeszélni se az "érzékenységekre" hivatkozva, holott a másik mondatotokban azt állítjátok, hogy mindenki csakis annyit mondgyjon Magáról amennyit nem bán meg a következő pillanatban, mert sajnos akarva-akaratlan ráfázhat a meggondolatlanságokra, mivel netán volhatnak visszaÉlők a "kényes adatokkal" és különbenis a siralom-völgyiség szado-mazoch játszmádzkodásai közepette olyanok is Lehetnek sajnos "felhasználók", akik ártani akarnak fŰnek-fának!

Tudom Krisz, hogy már milliomszor lejátszottátok, hogy nincs íIgazi igazságTevő Nálatok se, azaz nincs Kikkel megbeszéljétek, hogy Igaziból sért-e valaki valakit is, vagy ál- és hamis sértegetés folyik-e megtévesztőn?!? Így inkább megelőzendő a további sajnálkozásotokat, hogy ki kell rugjatok mert netán kritikus rezonanciái Lehetnek az úgy nevezett ingerlékenységemnek és "hangomnak" és nem követelhetem olyanoktól a Segítséget, akik beletörődtetnének hülyén haljak azzal a címszó alatt, hogy netán megsért ha Javítatni akarna Velem hosszasabb Meditációk Közös Tevékenységei íÁltal, mint Ön-Segítő Csoportozathoz Illő! Sajnos az egészség-ügy romban, Tiltott a "hivatalos", azaz "állami Gyógyítás", így Gondolhattam arra balgán, hogy legalább megPróbáljam hogy Magad uram ha nincs szolgád-alapon a hasonképp árváival a Köz-Gyógyítás haldoklóinak agilisebb Tagjaival összefogva valahogyan mégis "orvosolhassuk" bajainkat akár laikusan is hozzáfogva! -- de akkor ezek szerint nem Tanultatok és ez egy "privát" izé, vállakozás ahol helye nincs Igazi Gyógyításnak és Gyógyulászásnak! MegÉrtem, mert mintha pénz is Lenne a Gond!

Így Kedves Krisz Veled sem kekeckedem és "önként és dalolva" inkább cserben hagyok mindenkit ehelyütt és Magamat elTanácsolom innéd is ismét!

Ha ennek ellenére is Tudhattok Jó Eredményeket alkimizálhatni, hát nyilván azok örülészhetnek akiknek ez egérút!

Minden Jókat sértődöttségem ellenére is és hajrá Előre a Gyógyulandokba! Hogy ne veszitek Észre, hogy mennyire megváltozott közel 12 éve a szitu Honunkban magyar Ugaron főképp?!?


6
Offline
Csatlakozott: 2010 okt 12

Kenetteljes Búranépség!
Kérem tartsátok figyelmezettségetekbe, hogyaszondja:
Egyes pont: Másnak érzéseibe bele nem taposadunk!
Kettes pont: Tiszteletben tartjuk másoknakoknak azon szent érzelündésiet minekis szerinte mindenkinek joga van a saját lelki világát itten feltárandni!
Hármas pontocska: Minek is szerinte a Búra népsége szent és sérthetetlen!
Négyes ad abszurdum: Aki nem tartja be az előző pontokat az
Egy.) Debrecen
Kettő.) Budapest
Hááááárom.) Miskolc
VÁROSKAPUJÁRA
lelkieben totálisan kiposztolva kerül megjelenítésre!!!
remélem mindenki érti eme "finom" CÉLOZALUNDÁSOKAT
és ezekután mélabúsan arráb kullog és más terepet keres az aberrációniak a kiélésre
családos embreket
családoskat
kedves búra tagokat
ÉRZÉSEIKBEN _N_E_M_ bántunk meg!
ez egy lelki fórum
érzékeny emberek vannak
aki ezt nem érti meg annak itt helye nincs
kérem tisztelettel mégegyszer! tartsátok embertársaitok érzéseit kölcsönösen tiszteletben! becsüljétek meg a bura.hu ANONYM honlapot ÉS NE éljetek vissza a lehetőséggel.
ALÁZATOS TISZTELETTEL TECHNIKUSOTOK:
KRISZ


Offline
Csatlakozott: 2021 okt 26

Üdv és Üdvözülendés az Üdvlészletekkel Kedves Lona 12! Minden Jókat és mindég! Hálásan Köszönöm, hogy Tetszett szólni a kis Hölgynek, aki Segítséget Kért és el is határozta, hogy Maga-Magán is Segíteni fog!

Viszont Bocsássa meg Kérem, hogy ha netán az ex-férjére Emlékeztetném "kritikai megjegyzésemmel", hogy sajnos el tetszett hibázni a Ön-Tevékenyebb Gyógyuláshoz nélkülözhetetlen Kutatások Ajánlását a Mentális zavarokkal küzdő Hölgynek! Ugyanis sajnos csak Bagdy Emőkét Tetszett Ajánlani Neki, miközben Említeni Tetszik, hogy Önön inkább dr Bánki György Pszichiáter Segíthetett volna előbb felIsmerhetni, hogy tévedett!

Így csak a némiképp Igazságosabbság Kedvéért Említettem, hogy Ajánlhatott volna Korrektebben, azaz hozzá Tehette volna az "ellenpólust" is, vagyis dr.Bánki György-öt is, aki nyilván egészen Más, mint Emőke! És akkor Lenne Választhatása a zavart Hölgynek is, hogy Progressziócskázik-e Gyógyulóan vagy retrográd marad vissza Emőkével konzervatíve?!?

Ne haragudgyjon meg Kérem ha netán Tudálékossággal vádolna meg!

Ezek ellenére is minden Jókat továbbra is és mindég és hajrá Előre a Gyógyulandokba! Nagyon Bízom abban, hogy nem Bántalmaztam és meg se kellett sértődgyjék sértődősdizhetni! Ön inkább a "lágyságban" Jelesked, míg Én talán patrac volnék ha félre Ismernek!


Online
Csatlakozott: 2021 okt 27

Kedvesem (nem tudom, hogy szólíthatnálak), én mint "tapasztalt" bipoláris beteg, talán tudok néhány gondolatot megosztani Veled. (Félreértés ne essék: nem mondom, hogy Te is az vagy.)

Teljesen átérzem azokat a gondolatokat, lelki gondokat, amikről írtál. Én magam is nehezebben élem meg a lelki gyötrődést, mint mondjuk egy-egy műtétet. Így vagyunk ezzel mi, akik talán egy kicsit "túlérzékenyek" vagyunk. Ez maga nem betegség, csak egy eredendően meglévő lelki adottság. Ezzel se volt gondom fiatalon, tudtam komolyan foglalkozni a tanulmányaimmal, munkámmal, ugyanakkor vidám és életteli voltam. Sajnos a házasságom egyáltalán nem volt sikeres, ma már tudom (kár, hogy jóval korábban nem tudtam), hogy a volt férjem erősen nárcisztikus személyiség, nem is tudtam szabadulni tőle időben. Tőle nem kaptam szeretetet, csak úgy csinált, "mintha"... , de én ezt akkor nem értettem. A 23 évi elégtelen osztályzatot érdemlő párkapcsolat felőrölte az idegeimet, és berobbant a bipolaritás. Teljesen "kijönni" belőle nem lehet, de gyógyszerekkel, terápiával (amiben a saját akaratunk, munkánk is benne van), sokat lehet enyhíteni a tüneteken. 

Nagyon jól megfogalmaztad, hogy mi-mindent tartasz nem helyesnek, nem jónak az életed folyásában, ez már önmagában egy elindulás a jobbítás felé, de az értékeidről se feledkezz meg.

Én úgy vélem, szükséged van szakember segítségére (pszichológus, pszichiáter), nekik is őszintén fel kellene tárni a kétségeidet, a gondjaidat és biztos, hogy sok kérdésed is lenne. A terápia segíthet egy megküzdési stratégia megtalálásában is.

Azt én is úgy gondolom, hogy genetikailag is van hajlam, de csak hajlam arra, hogy valaki sokat szenvedjen lelki tényezőkkel (amelyeknek külső fizikai, viselkedésbeli megnyilvánulásai is lehetnek). Egy dolgot nem értek, pedig találkoztam már, láttam már ilyent: Nem tudom, mi indítja el az "önbántalmazást"? 

Nagyon sokféle pszichés betegség, rendellenesség van, de az "egy kategóriába tartozók" között sincs két egyforma. 

Ajánlom még Dr Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus előadásait a YouTub-on, nagyon értékes előadások, beszélgetések.

Mielóbbi megnyugvást, jobbulást kívánok szeretettel: Lona


9
Offline
Csatlakozott: 2021 okt 26

Szia! Minden Jókat és mindég! Csak Jelzem -- és nem zaklatni akarlak! --, hogy Válasz-Kérdődhettem a másik, a sima Borderline topikban a Gondgyjaidra és ha Tudhatunk Kommunikálni is akár, akkor hátha Segít annak felismerése is, hogy Bizony nagyon Bonyolult komplex és szerte-ágazó a szitu, miképp a Lét is! Akkor minden Jókat és Jobbulást mindenképp és Tehetni is azért, hogy ez is Sikerüljön!Offline
Csatlakozott: 2021 okt 27

Sziasztok!

Iszonyú sok éve rágódom magamban és mostanra jutottam el odáig, hogy segítségre lenne szükségem. Ajánlották nekem ezt az oldalt és a fórumokat, úgy döntöttem, megpróbálom itt. Köszönöm, ha valaki elolvassa és tud segítséget nyújtani. Smile

Szóval, már inkább a 30-hoz, mintsem a 20-hoz közeledő lány vagyok, tehát a tinikori drámázást már rég nem lehet rám mondani. Nemrég fedeztem fel, a borderline személyiségzavart. Sok minden igaz rám: érvénytelínetettek gyerekkoromban, érzelmileg és verbálisan bántottak, sosem fejezhettem ki az érzéseim, mondván, hogy anyámék mindent megadnak nekem és amúgy se lehet semmi bajom. Mindent fizettek, segítettek, fent tartották a tökéletes család látszatát. Gyerekkoromban rengetegszer láttam apámat részegen, olyankor tört-zúzott, bántotta anyámat. Aztán kiment az utcára és kifogástalanul viselkedett, csak a saját családját tette tönkre folyamatosan. Képtelen vagyok szürkén gondolkodni vagy érezni, folyamatosan ürességet érzek vagy dühöt vagy hirtelen azt, hogy mindenre képes vagyok és minden jó, többféle módon bántottam és bántom magam időszakosan (vagdosás, véresre kaparás, harapdálás), veszélyes helyzetekbe kerülök (szállítottak már kórházba alkoholmérgezés miatt, rendszeresen emlékezetkiesésig iszom magam vagy túleszem magam, volt hogy hányásig ettem,néha a ruha vásárlási láz is rám jön), képtelen vagyok unatkozni, folyamatosan hiányérzetem van, ha nem ér valami impulzus, de közben vannak napok, amikor csak bambulok. Olyan, mintha nem léteznék, mintha nem az én testem lenne és csak álmodnék. Néha nem ismerem fel a saját hangom vagy a tükörképem. Időszakosan gyakran vannak öngyilkos gondolataimat, elképzelem ahogy meghalok vagy másokat bántok. Nem tudom ki vagyok és mit akarok, mik a céljaim. Csak nyugalmat akarok és hogy szeressenek, de közben szörnyen tudok bánni a hozzám közel állókkal. Sokszor izolálódom és ellököm magamtól őket, utána meg borzasztó bűntudatom van. A legkisebb dolgon megsértődöm, nem tudom megbeszélni miket érzek, így simán csak bezárkózom és ignorálok mindenkit. Mindig rettegek, hogy titokban kinevetnek vagy nem szeretnek. Nem tudom szabályozni az érzéseimet, valamin mindig szenvedek vagy aggódom, képtelen vagy megnyugodni. Lelkesen elkezdek valamit aztán 5 perc és megunom. Viszont nem vagyok hangos és extrém és sok helyen ezt kritériumnak olvasom a borderline-hoz. A tüneteim hullámzóak, ha éppen  úgy érzem nagyjábó oké az életem, akkor nem aggódom vagy pusztítom magam annyira, de ha már egy kicsit is kibillent valami, teljesen összeomlok. Főleg párkapcsolatban beteges megfelelési kényszerem van, képes vagyok hazudni is, hogy a páromnak tökéletes legyek és ilyenkor gyűlölöm magam. A barátaimhoz is mindig igazodom. Úgy érzem, csak színlelek az adott emberhez mérten. A külső szemlélődő számára egy nyugodt, csendes, intelligens, humoros, csinos lány vagyok (ezeket a jelzőket sokan mondták és soha senki nem hitte el, hogy nem vagyok jól), de belül folyamatosan ordítok. Felismerem, hogy valami nagyon nem oké (amúgy a családomban volt/van skizofrén, depressziós, alkoholista, drogfüggő, pánikbeteg, öngyilkos és ezek mind különböző személyek... szóval a genetikán is elgondolkodtam) Ilyen tünetekkel kihez lehet fordulni? Hol vesznek komolyan? Mi az első lépés? Egyáltalán jó irányba indultam el?

Köszönöm előre is, eléggé kétségbe vagyok esve és csak egyre szörnyebben érzem magam. Sad


Offline
Csatlakozott: 2020 nov 18

Kleó írta:

Csak depis fázisok az rekurrens depi, esetleg pszichotikus tünetekkel.

A mánia mellett mindenképp megjelenik legalább kevert. Ismertem ilyet. Gyszerekkel levitték enyhe depibe... Biztos jó meg indokolt meg minden Sad

Diszfóriás/kevert volt neki. Eleinte inkább hipomán volt, később diszfóriás mánia. Pörög + világfájdalom, ingerlékenység.


12
Offline
Csatlakozott: 2020 nov 18

Roxy. írta:

Igen, ez baromi érdekes, mert egy bipoláris típusokat felsoroló iromány szerint van olyan bipol, akinek csak depis fázisai vannak.

Ez akkor most mi? Csak mánia vagy csak depi? Sztem tankönyvileg semmiképp nem bipol. Talán inkább pszichotikusság. 

Az orvosi diagja bipol. Olyan durván pörög, h elmegy otthonról, 3 napig mászkál alvás nélkül. Majd hazamegy és alszik 4 órát.

Hipománban pedig józanul is részegnek tűnt. Megállíthatatlanul nevet, ugrál az utcán stb

Ezek már akkor is voltak, amikor nem ivott.


Online
Csatlakozott: 2012 dec 29

Csak depis fázisok az rekurrens depi, esetleg pszichotikus tünetekkel.

A mánia mellett mindenképp megjelenik legalább kevert. Ismertem ilyet. Gyszerekkel levitték enyhe depibe... Biztos jó meg indokolt meg minden Sad


Offline
Csatlakozott: 2020 júl 31

Igen, ez baromi érdekes, mert egy bipoláris típusokat felsoroló iromány szerint van olyan bipol, akinek csak depis fázisai vannak.

Ez akkor most mi? Csak mánia vagy csak depi? Sztem tankönyvileg semmiképp nem bipol. Talán inkább pszichotikusság. 


15
Offline
Csatlakozott: 2020 nov 18

A nagyon mániás barátnőmnek eliente csak felhangolt hipomán fázisa volt. Később diszfóriás.

Tiszta depressziós fázisa sosem volt.


Offline
Csatlakozott: 2020 júl 31

Ó, értem. Smile

És a lamolepet szedted azért egy ideig?


Offline
Csatlakozott: 2021 aug 1

Lamolepet kaptam, előtte egy másikat, de annak nem éreztem hatását. A lamolepet most nem szedem, mert attól is felek...

mar megfogadtam, hogy nem fogok olvasni semmiről, mert elkezdem a kényszeres elemzést, amibe úgyis csak belezavarodom.. en még most sem vagyok biztos abban, hogy bipol vagyok amúgy, nálam nincsenek olyan szakaszok, hogy hónapokig fel lennék dobva, elég lenne 3 óra alvás(gyerekkorom óta undorodom a korán keléstől es rengeteget akarok aludni). Nekem folyton váltakozik a hangulatom/állapotom és sokszor nagyon sok különböző átmenet van benne, nem csak a két véglet. Ilyenkor csak arra gondolok, hogy még egy betegséget sem tudok normalisan hozni... 


18
Offline
Csatlakozott: 2020 júl 31

Ahha. Köszi, hogy leírtad! És az antidepin kívül milyen gyógyszert kaptál? Mert bipol-nál a legfontosabb a hangulatstabilizáló.

Láttad már az 'Öt történet az elmezavarról' c. filmet?

https://port.hu/adatlap/film/tv/ot-tortenet-az-elmezavarrol-call-me-craz...

Ha megnéznéd, szólj, tudok linket küldeni a filmhez. Nagyon jó. 5 kis részből áll és az egyik egy bipoláris nőt mutat be.

Amiket korábban leírtál, abból úgy tűnik, hogy vannak téveszméid. Téveszméi nem csak skizofréneknek lehet, hanem bárkinek, aki pszichotikus. Tehát bipoloknak is meg bordereknek pl. 


Offline
Csatlakozott: 2020 júl 31

Szóval depi-hipománia/mánia-depi?  Hát a hipomániáról/mániáról mindenképpen le kell szedni valakit (ezt serényebben csinálják, mint a depi kezelését), utána meg kb. szükségszerűen jön a depi. 

Én már azt sem tudom, mikor kezdődött a depi, mert eleinte inkább borzasztó szorongás volt az. 2013. nyarára datálom a nagyobb agybaj kezdetét. Szorongással kezdődött, de vmikor átment depibe, később hipomániába (igaz, "gyógyszer indukálta hipomániába"), stb. Offline
Csatlakozott: 2021 aug 1

Az első depresszív szakasz 20 évesen kezdődött, azóta voltam mar mindenféle állapotban. Nálam van rohamszerű melyhullam, semleges szakasz, feldobott, túlpörgött, így elek 7 éve... sokáig azt sem tudtam, hogy ez depresszió, azt meg pláne nem, hogy bipolaris. A legrosszabb szakaszokat nem lehet szavakkal kifejezni. Földi pokol. Szeritem olyankor elmegy a józan eszem. Idén kaptam a diagnózist, de a gyógyszerre érzékeny vagyok, nem szedek semmit. Nem tudom veled beszéltem-e itt. A virus miatt itthon ragadtam, most mar talán téveszméim is vannak. Bár szerintem nem azok. 


21
Online
Csatlakozott: 2012 dec 29

A mánia elég, ha egyszer megjelenik, amúgy rekurrens depi. Azzal szokott kezdődni, amíg a mánia meg nem jelenik (ill. amíg nem azonosítják).


Offline
Csatlakozott: 2020 júl 31

Miért nem fordítva?


Online
Csatlakozott: 2012 dec 29

Hivatalosan min. 2 depis és 1 mániás-hipos időszak kell a diaghoz.


24
Offline
Csatlakozott: 2020 júl 31

Magyarán ha van depi ÉS hipománia / mánia, akkor jöhet a bipol diag.


Offline
Csatlakozott: 2020 nov 18

Kleó írta:

1.) Mikor, hány attak után mondható ki a diag.?

2.) Az, hogy mikor veszik észre, nem egyenlő azzal, h mikor jelentkezik először.

Szerintem, h vkinél egyértelműen megállapítható a mánia, hipománia vagy kevert fázis, akkor nem kell újabb epizód a diaghoz.

Kevertnél lehet nehéz elkülöníteni, ha nincs olyan tünet, ami borderrel nem magyarázható.


Offline
Csatlakozott: 2020 júl 31

Hol és mikor kaptad a bipol diagot? (Nem részletesen.) Milyen gyógyszer(eke)t kaptál rá akkor? Beszedted rendesen? 


27
Offline
Csatlakozott: 2021 aug 1

Érdekes, nekem előbb volt a bipol... vagy legalábbis a border tünetei akkor még nagyon nagyon enyhék lehettek. Amúgy a border és a narcizmus is sokszor együtt jár. Kemény ez, ha valaki erre van ítélve... 


Online
Csatlakozott: 2012 dec 29

1.) Mikor, hány attak után mondható ki a diag.?

2.) Az, hogy mikor veszik észre, nem egyenlő azzal, h mikor jelentkezik először.


Offline
Csatlakozott: 2020 júl 31

https://www.healthline.com/health/bipolar-disorder/later-in-life#diagnos...

"Bipolar disorder often appears in a person’s teens and early 20s, but there’s now increasing attention to those diagnosed later in life."

"A bipoláris zavar gyakran az emberek tizenéves korában és a húszas éveik elején jelentkezik, de egyre nagyobb figyelmet fordítanak a későbbi életkorban diagnosztizáltakra is."

"Between 5 and 10 percent of people with bipolar disorder will be at least 50 when they first show symptoms of mania or hypomania."

"A bipoláris zavarban szenvedők 5-10 százaléka legalább 50 éves, amikor először jelentkeznek a mánia vagy hipománia tünetei."

 

 


30

Online
Csatlakozott: 2012 dec 29

Én is mondtam már.


Offline
Csatlakozott: 2020 júl 31

Kleó írta:

Meggyőződésem, hogy a bipol a border szövődménye.

Persze, nem lehet mindenkinek mind2, de nagy a komorbiditás. Úgy vélem, h valószínűbb bipol önmagában, mint border hosszú távon bipol nélkül.

"Meggyőződésem, hogy a bipol a border szövődménye."

Mármint ezt Evie mondta, nem?


Online
Csatlakozott: 2012 dec 29

Meggyőződésem, hogy a bipol a border szövődménye.

Persze, nem lehet mindenkinek mind2, de nagy a komorbiditás. Úgy vélem, h valószínűbb bipol önmagában, mint border hosszú távon bipol nélkül.


33
Online
Csatlakozott: 2012 dec 29

Hát ez az, én 50 fölött "lettem" bipol. Ahhoz kell egy időben hosszabb követés, hogy kimondható legyen. Érthetetlen, h huszonéveseknek hogyan adhatnak ilyen diagot?


Offline
Csatlakozott: 2020 júl 31

De ééééérted, nem lehet mindenkinek mindkettő! 

Nekem pl. bordi volt az első diagom (igaz, Tündérhegyről, nagy cucc). Jóval később lett bipol. És abból is "gyógyszer kiváltotta bipol". Tehát nem az az igazi, echt bipol. 

Nem tudom, hány éves korban jön elő a bipol nőknél statisztikailag, de alapból tuti nem 43 évesen. 


Online
Csatlakozott: 2012 dec 29

Meg kell tapasztalni! Laughing out loud


36
Offline
Csatlakozott: 2020 júl 31

Nem. Egy Roxyka addig barkácsol, amíg sikerrel nem jár. 


Offline
Csatlakozott: 2020 júl 31

Jól van, elmondtad, de most látod, Eumate is kíváncsi rá. Meg Evie is kíváncsi. Meg én is. 


Online
Csatlakozott: 2012 dec 29

Mégiscsak Krisz kell...


39
Online
Csatlakozott: 2012 dec 29

100x elmondtam, h az egyik horizontális, a másik vertikális hullámzás. Magamon meg tudom különböztetni, h vmi épp melyiknek a tünete... 


Offline
Csatlakozott: 2020 júl 31

Nem, ehhez Roxyka kell, csak nem akar sikerülni.


Online
Csatlakozott: 2012 dec 29

Ahhoz Krisz kell, de áztatja a popsiját a balcsiban.


42
Offline
Csatlakozott: 2020 júl 31

Nna, nem akar középre rendeződni.

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges

Megosztás Viberen