Szőllősi Tibor pszichológushoz intézett kérdések gyűjtőhelye

217 tartalom / 0 új
Utolsó bejegyzés

Online
Csatlakozott: 2012 dec 29

Tisztelt Szőllősi Úr!

A következőt olvastam, és nagyon nem értem. Ha megmagyarázná, megköszönném.

"Egy további MRI-kísérletben egyy érzelmileg felkavaró és egy közömbös képsort mutattak. A vizsgálati személyeket arra kérték, maradjanak semlegesek a képeken látottak iránt. Kiderült, erre csak az egészségesek képesek, azaz a képeket külső szemlélőként, közömbösen értékelni. Az ilyen, mérlegelő magatartásért felelős impulzusok agyi területei a borderline betegeknél nem mutattak semmiféle aktivitást. Ez a magyarázat arra, miért nem tudják ezek az emberek a hétköznapi konfliktusokat uralni. Ez a készségük egyszerűen hiányzik."

Hogyan lehet egy "általuk" (neurotipikusak) IS felkavarónak nevezett képet semlegesen nézni??? Valószínűleg persze velem van a baj, de ez olyan paradox... felkavaró, ami nem kavar fel... És ez lenne a normális?


Offline
Csatlakozott: 2019 már 4

Szép napot !   

Egy kérdésre keresek választ.

Több mint 20 éve élek alkohol és orvosok álltal írott gyógyszerek fogságában.  Néhány éve valami változott.  Mindennapi rutinom után black-out lép életbe. Semmire sem emlékszem, néha talán valami foszlány előjön. Felkelek és tükörbe nézek. Megint bántottam magam. A nyomok jól láthatóak. Maradandóak.  Nem tudom miért, és nem tudom, hogy mi történt. Kipihenten ébredtem.

A kérdésem :   mi lehet ez, és miért van ?

Tisztelettel :  Tano Caridi.


Offline
Csatlakozott: 2019 júl 13

Jó napot! Ha nem probléma Anonim szeretnék maradni. igyekszem a legrövidebben előadni a sztorim. Gyerekkoromban a szüleim ittak, veszekedések, verekedések sora várt ránk... Ők is bántalmazták egymást, és minket, gyermekeket is, sokszor jelentéktelen okok miatt, valószínűleg az alkohol miatt. És ha nem csal a megérzésem, emiatt tartok most itt. 30 évesen, 5 gyermekkel, és pár reménytelen kapcsolattal. Jelenlegi párkapcsolatomat megpróbáltatás elé teszi a problémám. Nemrég kétszer rákkal műtöttek, és autoimmun beteg vagyok. ami, ugye tetézi a gondokat. Sok veszekedés, és feszültség van mögöttünk párommal, és gyermekeimmel, az alig 2 éves kapcsolatunk során. Tegnapelőtt döbbentem rá egy elég nagy lélegzetvételű probléma után, hogy baj van. Addig keresgéltem, míg rátaláltam a Borderlinera, ami 100%-ban egyezik azzal, ami velem történik. Így már felesleges is tovább részleteznem. Segítséget szeretnék kérni, lehetőleg a gyógyszeres kezelést mellőzve... Mert bár próbálom tűrtőztetni magam a legutóbbi incidens után, fogalmam sincs meddig lehetséges. Találtam itt egy tesztet, aminél a 60 pontból 53-at ítélt nekem a rendszer. Remélem kapok választ, és segítséget, amit előre is köszönök!


Offline
Csatlakozott: 2010 aug 10

Tisztelt Szőllőssi Tibor Úr

Borderline, bipoláris és epilepsziás vagyok, bár ez utóbbi teljesen tünetmentes a gyógyszerek mellett. Levilt, Etoprot, Lamolepet, Duloxetint, Kventiaxot, este Xanaxot és Lendormint szedek. Az a legnagyobb problémám, hogy ha elhelyezkedek valahova dolgozni, 1-2-3 hónap múlva kirúgnak, és nem tudok rájönni, ennek mi lehet az oka, és ezért nem tudok változtatni rajta. Így meg már nem bírom ezt a vesszőfutást, ezt a mindig újrakezdést. Nem vagyok lusta, mindent megcsinálok, valahogy úgy érzem, utálnak. Nem tudom, mit csináljak. A pszichiáternek nincs ideje rám (meg másra sem), nem tehet róla, be akar küldeni Tündérhegyre, de iszonyatosan félek a kórházaktól, ugyanis meg vagyok győződve róla, hogy ha engem bezárnak oda, soha többé nem engednek ki. Szóval ő sem tud ezzel a dologgal érdemben foglalkozni, el vagyok keseredve, hogy miért történik ez velem újra és újra.

Válaszát előre is köszönöm


Offline
Csatlakozott: 2017 okt 25

Köszönöm részletes válaszát, így már több dolog világosá vált! 
Hát átlagon felüli az akarat erőm és a kitartásom, de sajnos ez a lelki állapotot nekem is néha nehéz elviselni.  2012-2013-ban már voltam öngyilkso kétszer de túléltem.

Sajnos az évek alatt rengeteg dolgot kipróbáltam orbánc-citromfű/macska gyökér tea. Omega 3, sport, futás stb. Sajnos egyik se hozott gyógyulást, elég sok pénz ráköltöttem ezekre.  Az összes létező természetes gyógymódot szinte kipróbáltam,  ha %-ban kéne meghatározni az állapotom talán 70% depresszió esetén csak csökkentette 50%-ra de egyik természetes megoldás se hozott annyit hogy teljesen jól érezzem magam.

Sajnos a bizalom elvesztése másokkal teljesen jelen van az életembe, senkibe se bízok.  És sokszor vagyok sértödékeny, az önbizalomhiány is jelen van. 

Köszönöm a könyveket át tanulmányozom őket. :) 

Úgy látszik még is csak orvoshoz kell előbb utobb fordulnom. 


Offline
Csatlakozott: 2018 jún 25

Szőllősi Tibor válasza kharzak kérdésére:

 

Tisztelt kharzak!

Amint az ember gyógyszert vált, a szervezet felborul. A már meglévő tünetek, negatív viselkedések felerősödnek. Mindaddig ez történik, amíg a szervezetben be nem áll az új egyensúly. Sokan ezt az időszakot nem bírják ki. Gyógyszert, gyógyszerre szednek, ami azt eredményezi, hogy kialakul egy bódult, kellemes állapot. Ilyenkor jellemző, hogy a tünetek megélése tompává válik. Ez egy kellemes állapot, csupán amikor gyengül, újra megjelenik a valóság, mindezt átszövi a sóvárgás is. Kialakul a függőség szép lassan. A hiány, az üresség, a szenvedés lesz úrrá a mindennapokban. Ekkor muszáj valamit tenni érzés jelenik meg, megjelenik a nyugtalanság, a bizonytalanság is.

A tapasztaltakat mindenképpen beszélje meg a pszichiáterével! Bővebb felvilágosítást ez ügyben a kezelőorvosa tud adni Önnek.

 

Ajánlás:

Könyv

Szendi Gábor - Depresszióipar

Net

http://epa.niif.hu/02400/02454/00037/pdf/EPA02454_neurohun_2010_313-316.pdf

A függőségről

http://kimondhato.hu/

 


Offline
Csatlakozott: 2018 jún 25

Szőllősi Tibor válasza nyakinca kérdésére:

 

Tisztelt nyakinca!

Ezzel a problémával sokan küzdnek; „Mit tegyek, ha nincs együttműködés”. Nehéz egy olyan személlyel beszélni, aki azt vallja magáról, hogy nem beteg, nincs szüksége segítségre. Ezt talán súlyosbítja az a tény, hogy a fia „vezető” beosztásban dolgozott, dolgozik. Rengeteg nehéz problémát kellett megoldania. Sikeres volt mindebben. Az egészségügyben valószínűleg nagyot csalódott. A sérelmeiről, a fájdalmairól, a megélt „pokláról” valószínűleg nem beszélt őszintén. Tudja nehéz ezek után újra bízni a környezetben. Mindezt súlyosbítja a világ megélésének a sajátossága. Nehéz helyzetben van a fia is és Ön is. Azt is vegye figyelembe, hogy a fia nagy valószínűséggel elveszítette motiváltságát ezen a téren. Amikor megemlíti, hogy baj van vele, akkor felidézi újra és újra mindazt, amitől szenved. Természetes reakció, hogy elzárkózik. Az érzelmi reakció a fia részéről, azt tükrözheti, hogy Ön még fontos a számára.

 

Mennyire aggódik Önért? Fontos számára, hogy Ön rendben legyen? Amennyiben a válasza minderre igen, próbálja meg a fordított pszichológiát. Kérje meg, hogy azért, hogy Ön megnyugodhasson menjenek el együtt egy szakemberhez, aki ad egy objektív képet róla. Az aggódása igaz és valós. Legfontosabb, hogy csak ennyit kérjen. Hagyja, hogy mérgelődjön, lereagálja a fia a kérését. S közben mutassa meg, fejezze ki az aggódását – testbeszéd, mimika, testtartás. Legyen vele őszinte!

Ez szokott segíteni. Elmondják a klienseim később, hogy azért ez sokszor egy hosszabb folyamat. „Anyám állandóan nyaggatott, hogy jöjjünk el. Látta volna mennyire láttam rajta, hogy aggódik értem. Ezért jöttem el vele, hogy végre megnyugodjon.”

A többi a szakember dolga. Ami még fontos, hogy Ön keressen szakembert, s mindezt beszélje meg vele is. Nyerje meg szándékának a fiát, a szakembert. A szakembert készítse fel, hogy miként álljon hozzá a helyzethez. Mesélje el neki az előzményeket – amiket leírt. Ami fontos legyen kitartó!

 

Ajánlás:

 

Könyv

Xavier Amador - Nem vagyok beteg, nincs szükségem segítségre! - Hogyan segítsünk a mentális betegségben szenvedőknek a kezelés elfogadásában?

LÉLEKBEN OTTHON KIADÓ, 2008

Összefoglaló

Hogyan segítsünk azokon, akik meg vannak győződve arról, hogy nincs szükségük segítségre? Ez a könyv a szívünkhöz szólva, és kézen fogva vezet el minket olyan felismerésekhez, amelyek birtokában képesek leszünk segíteni. A szerző nem csak pszichiáterként ismeri a betegséget, ugyanis fivére is skizofréniában szenved.

 

Net

https://www.webbeteg.hu/cikkek/psziches/10713/hiedelmek-a-pszichiatriaban

http://lelkiegeszseg.antsz.hu/portal/Tartalmak/Tudastar/Onsegito-lehetosegek/Az-onsegites-szerepe-a-lelki-egeszseg-teruleten

A család bevonásának jelentőségéről néhány cikk

https://www.webbeteg.hu/cikkek/depresszio/12390/depresszio-es-csaladtagok

http://medicalonline.hu/gyogyitas/cikk/senki_sem_foglalkozik_a_csalad_traumajaval

https://suicidprevencio.reblog.hu/mentalis-zavarok-es-csalad


 


Offline
Csatlakozott: 2018 jún 25

Szőllősi Tibor válasza dopamin kérdésére:

 

Tisztelt dopamin!

Ezek a diagnózisok összességében egy érzelmileg alapvetően túlterhelt, túlérzékeny emberre vallanak. Amiket leír, az mind beleillik a klinikai képbe. Mindenképpen keressen fel egy klinikai szakpszichológust, egy másik pszichiátert egy kontroll diagnózis miatt.

Azt nagyon jó lenne tudni, hogy az érzelmi hullámzásai miként befolyásolják a tüneteket. Annak ellenére, hogy szenved a saját problémáitól, vajon érti-e őket? Volt-e valaki, aki segített megértetni Önmagát, viselkedését Önnel? Azon kívül, hogy többé-kevésbé sikerült alkalmazkodnia sajátosságaihoz, kért-e pszichológustól segítséget, iránymutatást? Amennyiben kap gyógyszereket, a gyógyszeres terápia használ?

Szerintem egy célzott terápia nagyon sokat segítene. Miután kiderül, hogy mi is a problémája – ez több terápiás ülés eredménye is lehet (feltáró terápia), célzottan kell újra felépítenie magát segítséggel.

 

Ajánlás:

Könyv

Barnás Ferenc: Másik halál

Rados Virág: Bipoláris: Egy mániás depressziós nő regénye

Daniel Keyes: Az Ötödik Sally

Net

Kérem írja be a keresőbe: belső hangokat hallok; miért hallok hangokat


Offline
Csatlakozott: 2018 jún 25

Szőllősi Tibor válasza Smallville kérdésére:

 

Tisztelt Smallville!

Igen, ez normális, a Depresszió egyik jellegzetessége. A tünetek megjelenése, megfelel a depresszió körképének.

Amiket tapasztalt magán, életén, az egy közepestől mélyebb szint. Amit elsőnek elvesz a depresszió, az a tartós örömérzés. Ami helyébe lép az a boldogtalanság, majd az érdektelenség – nem élvez semmilyen tevékenységet, ezt követi a kiüresedés. A folyamat a depresszió súlyosbodásának folyamatát írja le. A leírtak alapján ez a súlyosbodási folyamatot olvasom ki. A szenvedés, a „lélek” küzdelme, hogy a folyamatot megállítsa. Ezek a megtapasztalások az Ön jelenlegi állapotában normálisak. Segélykiáltás a környezete felé.

A gyógyszer szedésének elhagyása, sajnos súlyos hiba volt az Ön részéről! Amit tapasztalt, az a javulás megélése volt. Azt is tapasztalom, hogy nagyon sokan, csak a gyógyszerekre támaszkodva szeretnék megoldani a problémájukat. Sokan azt hiszik, hogy mindazt, amivel találkoznak – jelen esetben depresszió, képesek megoldani, hisz eddig mindent megoldottak, így vagy úgy! Képtelenek amikor ezen gondolattól vezérelve küzdenek, elhinni, hogy nekik ez nem fog menni. A lelki megbetegedések egyik sajátossága, hogy az egót felnagyítja. Képes vagy rá! Egyedül is menni fog! Miközben folyamatosan eltávolít a környezettől. Érzékenyebbé válnak, könnyen sértődővé válik az ember. Bizalmatlanná válik a környezete felé. Egyszerűen nem bízik benne. Sajnos erről a folyamatról senki nem beszél, sehol nem tanítják jelenleg. Azt, hogy hibázik az természetessé válik, a sikereit, a pozitívumokat nem látja.

Ekkor lenne szükség külső szakszerű segítség igénybevételére! Az Ön állapotában mindez elmaradt. A szakszerű segítség, elmaradása lehetetlenné teszi a normális életbe való visszatérését.

 

Ami jó hír, hogy nagyon jól kidolgozott terápiák vannak. Igen, lehetne újra boldog, amennyiben igénybe venne egy konkrétan a depresszió megküzdésére irányuló terápiát - pszichológus. Amit kiegészítene egy gyógyszeres terápiával – pszichiáter. Vagy fordítva.

Fontos tudomásul venni, hogy a depresszió súlyosságától függ, a terápia időtartama. Minimum 0,5 – 1 évtől 2,5 évig is eltarthat a felépülés, visszaintegrálódás folyamata. Hangsúlyozom, a depresszióval való megküzdés, mint a legtöbb lelki betegséggel, egyedül szinte lehetetlenség sikeresen megküzdeni. A terápia közben idővel megtanulja felismerni, majd sikeresen kezelni a kialakuló folyamatokat. Ez a tanulás, tapasztalás eredményezi, hogy újra boldog lehessen.

 

Elismerésem a kitartásáért!

 

Ajánlás:

Könyv

Rados Virág: Bipoláris: Egy mániás depressziós nő regénye

Adam Grant – Sharyl Sandberg: B terv - Hogyan küzdjünk meg a válsághelyzetekkel és találjunk örömöt az életben?

Net

http://www.nok.baptist.hu/wp-content/uploads/2010/04/Hauck-Paul-Melyponton-Hogyan-Masszunk-Ki-a-Depressziobol.pdf

https://ifightdepression.com/hu/start

https://www.tenyek-tevhitek.hu/csaktagoknak/depresszioipar-letoltes2.php

 

 


Offline
Csatlakozott: 2018 jún 25

Üdvözlök mindenkit!

Ma beszéltem Krisztiánnal. A holnapi, majd a szerdai napokon fogok válaszolni. Az utóbbi időben nagyon elfoglalt voltam.

Követem az eseményeket, az önkéntes megválaszoló tevékenységét. Szerintem egy jó ötlet, ha van hozzászólás mástól is egy kérdésre. De! Azért próbáljunk keretek között maradni a válasz mennyiségét illetően. Bíztassuk, támogassuk egymást elsősorban!

 Offline
Csatlakozott: 2010 okt 12

A pszichológus továbbra is válaszol a kérdéseitekre, ma is olvashattok újabb válaszokat. Ugyanakkor, ha magatok is leírjátok a problémátok általatok javasolt megoldását, akkor a Búra filozófiája máris tovább működik! Kellemes továbbiakat! Üdv, Krisztián


Offline
Csatlakozott: 2019 jún 24

Tisztelt Szőllősi Tibor!

A segítségét szeretném kérni! 33 ées lányomnál mostanáan diagnosztizálták a bipiláris zavart. Két éve nagyobb erzelmi megrzódtatás érte , amikor jelentkeztek nála  az első tünetek. Nehéz Vele, mert nem hajlandó beszedni  a gyógyszereket. Lamolepet és parnassiant kell szednie. Az apukája ellenörzi a gyógyszerbevételt , de önállóan él. A munkahelyén jelenleg táppénzen van. Jár terápiára de a gyógyszer nem akarja elfogadni. Velem ellenségesen viselkedik legtöbbször. No de azért írok , mert szeretnék neki segíteni. Hogyan tudok a legtöbbet segíteni és mivel. Ha tud könyveket is ajánlani megköszönném. 

Üdvözlettel. Lengyel Katalin


Offline
Csatlakozott: 2019 jún 17

Tisztelt Tibor!

Mi a teendő akkor, ha traumám van és érzem, ahogy valaki megver, tűket szúr belém? Ha meglátok egy túszhelyzetet, megijedek, eltakarom a szemem és görcsössé válok. Utána pedig elkezdek sírni. Hogyan dolgozzam fel?

Válaszát előre is köszönöm!


Offline
Csatlakozott: 2010 aug 10

Tisztelt Tibor!

30 éves vagyok, kamaszkoromtól egészen 27 éves koromig kezeltek táplálkozási zavarral, borderlinenal, depresszióval és Posttraumás Stressz Zavarral, szexuális abúzusok miatt. Évekig voltam bent egy terápiás kapcsolatban, majd egyik pillanatról a másikban kiléptem, mivel "elegem" lett. Elegem lett abból, hogy rémálmok gyötörtek a végére, többször lett terápia után pszichózisom, ami okán zárt osztályra kerültem napokra, leszedáltak. Borzasztó élmény volt, sajnos "túltolták" a terápiát, legalábbis így nyilatkozott a terapeuta. Na mindegy, lassan 3 éve kiléptem, azonnal jött egy szerelem is, aki el is vett feleségül. Boldog és harmonikus párkapcsolatban élünk, néha ingadozik a hangulatom, de tudom kezelni, 3 éve nem vágtam meg magam. Egyik napról a másikra hagytam abba a vagdosást, pedig 30x varrták a karom, s 2x nagyműtét során varrtak össze, ugyanis izmomat is szétvagdostam. 

Ami miatt írok, hogy az egyensúlyom most úgy borult meg, hogy nem tudom, eljött-e az ideje a segítség kérésnek. Munkahelyi s albérleti problémák miatt, ami 2 hónapja tart, nagyon erős vagdosási késztetésem van, sokszor vágyom, néha olthatatlanul a véremre s a penge vágására.A férjem tud róla, mindent meg tudok vele beszélni, éjjel is felébreszthetem, ha olyan van. Van, amikor fizikai tüneteiem vannak, szinte sóvárgok. Itt is javasolták, hogy forduljak terapeutához. De nagyon félek. Nem-e esem vissza, pusztán attól, hogy megint "betegség tudatom"lesz, hogy a múltam megint felül kerekedik rajtam s pszichózisom lesz. A régi terapom több száz km-re lakik már tőlem, meg nincs is már meg a bizalom. Sad

Mit tanácsol nekem? 


Offline
Csatlakozott: 2018 okt 16

Nem tudom, mi okozza. Talán gyerekkori traumatikus élmény, ami éjjel történt (megijedés valamitől, sötétben egyedül félelem). Háziorvossal beszéld meg, és kérj valamilyen altatót (nekem fél Stilnox beválik, egészet nem ajánlott enni az alvajárás miatt).

Az agy félálomban máshogy működik, mint éberen, szóval ameddig ébren nincsenek hallucinációk, addig (én legalábbis) nem tartom komolynak, csak zavarónak.


Offline
Csatlakozott: 2019 ápr 24

És te nem vagy megrémülve, hogy ez komoly betegség? Párom ijesztget is vele sajnos. Megalázónak érzem, de nincs pénzem pszichológusra, egy alvásszakértőre mégúgyse, és elég elszigetelt kis faluban élek, ha valahova mennem kell, van hogy fél vagy egy egész nap is rámegy. Persze az egészségem érdekében egyszer rá kell szánnom magam, de egyenlőre nem vagyok rá kész. Nézelődtem az interneten, és láttam, hogy több ember is "küzd" ezzel a problémával. Leginkább az nyugtatna meg, ha ez általános lenne, és nem lennék beteg. Meg hogy mégis mi okozza?!


Online
Csatlakozott: 2012 dec 29

Tényleg ne itt levelezzünk má'! BLeon, te is gyere más topicba, v írjál blogot!


Offline
Csatlakozott: 2018 okt 16

Nekem is pont ilyen felriadós - hallucinálós tüneteim vannak többek között, de szerintem ez még önmagában nem pszichés betegség. Nekem nem múlnak el felébredéskor azonnal, néha még beszélek is hozzájuk mielőtt teljesen magamhoz térnék (manó az ajtó mellett, például).


Online
Csatlakozott: 2012 dec 29

BLeon írta:

Az nagyon gáz, hogy válaszolgatok? Most jöttem rá, hogy kérdésem lett volna, ehelyett nekiálltam válaszolgatni. Miközben már a profilképemből is nyilvánvaló, hogy merre nyílik az asztalfiók. :D 

Hááát, itt gáz. Nem erre szolgál ez a topic. De azért (még) nem töröltük, rád kellett volna írjunk privi, hogy ne. Mind1, egyedül is rájöttél. Smile

Laughing out loud


Offline
Csatlakozott: 2019 ápr 24

Kedves Szőllősi Tibor!

A segítségét szeretném kérni. 23 éves nő vagyok. Édesapán skizofrén, gyógyszert szed rá. Olyan problémám van, ami nagyon zavar, és szégyellek, és nem szeretnék elmenni vele pszichológushoz. Félálomban, elalvás után nem sokkal, olyan éppen elszenderedett állapotban "felriadok" és látok dolgokat. Sokszor kígyót látok - abban a pillanatban nem tudom, hogy hallucináció, de pár perc múlva "felébredek" és nincs ott semmi, ilyenkor már tudom, hogy csak képzeltem a dolgot, de nagyon ijesztő, van hogy felsikítok, vagy kiszaladok a szobából (ez mostanában ritkább, max felugrok ijedtemben villanyt kapcsolni) - de van hogy más állatot, pl. kutyát. Sokszor a napi eseményekre gondolok, hogy kihozzák belőlem. Arra gondolok, hogy lehet ha látom a tévében, azért jön elő "félálomban" este. Például Megnéztem a párommal a Csernobil c. sorozatot, és a 3. rész nagyon megrendített. A lényege, hogy itt mutatták be, ahogy meg kellett ölni az emberek által hátrahagyott sugárfertőzött házi állatokat, kutyákat. Aznap este kiskutyákat láttam az ágyon. Tizenéves korom óta tapasztalom ezeket, de eddig nem jelentkezett ennyire sűrűn. Amikor felébredek egy- egy ilyenből, van hogy nagyon rémült vagyok, és hevesen ver  a szívem, de olyan is van, hogy "gyorsan túlteszem magam rajta" és alszok tovább. Stresszes a munkám, sajnos a családi hátterem is szorongással tölt el. Nagyon félek, nem tudom, hogy mit tegyek. 

Kérem szíves segíségét!

Üdvözlettel:

Méá

 Offline
Csatlakozott: 2018 máj 14

Az nagyon gáz, hogy válaszolgatok? Most jöttem rá, hogy kérdésem lett volna, ehelyett nekiálltam válaszolgatni. Miközben már a profilképemből is nyilvánvaló, hogy merre nyílik az asztalfiók. :D 


Offline
Csatlakozott: 2018 máj 14

Egy tipikus nárcisztikus alak. 

Kuka, el kell tőle távolodni mindenkinek, rohadjon meg egyedül, ahol akar. Egy töményen rosszindulatú, mindenkire irigy, nyomorult tetű, az ilyen SOHA nem fog emberré válni! SENKIT nem szeret. És természetesen azt tudjad, hogy nem te vagy "nem szerethető", hanem ő selejt. Valójában irigyel téged, mert látja, hogy nem olyan senki leszel, mint ő. Smile

Anyukád sajnos gyáva és önző. A gyerekeinél és még a saját önbecsülésénél is hogy lehet fontosabb ez az alak csak azért, mert "segít a ház körül"?! 

Sokkal fiatalabb életkorban sincs valódi gyógymód az ilyen súlyos nárcisztikus zavarra, mert nincs betegségtudat sem! 

Ha jót akarsz magadnak, zárd ki az életedből ezt a mérgező elmebeteget, és a tesódnak is ezt ajánlom. 

Olvass utána a nárcisztikusoknak, vagy ajánlom a YouTube-ot, tele van ismeretterjesztő videókkal ezekről. 

 


Offline
Csatlakozott: 2018 máj 14

Nézz utána az Asperger szindrómának!!! Sokszor félrediagnosztizálják skizonak!


Offline
Csatlakozott: 2018 máj 14

Legjobb valahogy megbocsátani nekik. Ugyanis akik ilyet csinálnak, azok lelki nyomorékok, akikkel otthon valszeg ugyanezt csinálták. Valamint a gyerekek sok esetben később nem is emlékeznek azokra a cselekményekre, amikkel amúgy életeket tesznek tönkre! Fel sem fogják, mit tesznek. 

A legtöbb emberre egy cserép kaktuszt sem bíznék, gyereknevelésre a 90%-ot alkalmatlannak tartom, mert csak ilyen alakokat nevelnek ki. Legtöbb szülő ocsmányul beszél a gyerekével, veri, alázza, nem csoda, hogy ők is ott taposnak, ahol végre tudnak. Szeretet a legtöbb családban nincs. 

Örökbefogadás esetén önvédelemre írasd be a gyereket, ezt tudom javasolni! De kis Dextert azért ne nevelj belőle. :) 

Magadnak is nyugodtan megbocsáthatod, hogy ötödikben még nem voltál Chuck Norris sem pedig Steven Seagal. 


Offline
Csatlakozott: 2018 máj 14

Lehet, hogy lesz egy üres szoba 55-ért júliustól. Bp. XV. ker. Megkérdezzem neked?

Nehogy már olyanokkal élj, akik cseszegetnek! Én öt percig sem bírnám, ha összezárnának ilyennel, egyszerűen kinyírnám. (Ne tedd, annyit kapnál, mint egy emberért.)


Offline
Csatlakozott: 2018 máj 14

Na, ez az a nem normális dolog, ami nagyon nem jó.

Elméletem szerint ha számára feldolgozhatatlan trauma éri az embert, akkor abban a bizonyos életkorban leragad a személyiség egy része. Onnantól olyan lesz az ember, mint egy rossz lemezjátszó, aminek a tűje mindig ugyanabba a sávba ugrik vissza. Ez azért lehet, mert a trauma miatt nem sikerül azt a bizonyos életkort megélni úgy, ahogy kellett volna. Kicsit olyan, mint amikor a vámpírlegendákban megharap valakit a vámpír, és örökké ugyanannyi éves marad, mint a harapás idején. Amikor a szeretetlenség először kiszívja az ember ősbizalmát az élettel kapcsolatban, akkor befagy minden. Ismerek jónéhány 40+ éves óvodást.
Jómagam emiatt 12 éves vagyok részben, amúgy meg 39. A megoldást ugyanis nem ismerem, de engem is érdekelne, ha valaki tudja.


Offline
Csatlakozott: 2018 máj 14

Az emberi szem és fül csak a valóság töredékét érzékeli. A tiéd talán többet. Ha tudod, mi az a valóság, amit más is lát, és mi az, amit csak te, akkor nem tragédia. Szerintem nem kell "normálisnak" lenni, elég annak látszódni. 


Offline
Csatlakozott: 2018 máj 6

Tisztelt Tibor!

Van egy mániám, egy osztrák focista (aki a képemen is van és Linzer gyereknek nevezem a születési helye miatt), tavaly március óta a mániám és mostanra már nagyon elfajult. Már ott tartok, hogy ha már meglátom, hogy van róla kép, már elkap az idegroham és ami eddig még nem volt, az az, hogy már a régi dolgaimat, amiket eddig szerettem, illetve a kötelességeimet is elhanyagolom, ha lenne teljes állásom, tuti az lenne, hogy be se mennék, főleg, ha korán kéne kelni, mert ez miatt éjjel 1-nél korábban nem tudok ágyba se kerülni és már 6-7-kor felébredek, mert tele vele az agyam és ha már félálomban vagyok reggel, akkor már nyúlok is a telefonért hogy megnézzem, miket puncsolt (az instagrammos lájkolásait hivom puncsolásoknak, nem ok nélkül). Ha meglátom a nevét leirva és nincs hozzá kép, már akkor is idegrohamot kapok. Időnként orditozok itthon, szétrúgok mindent, ami az utamba kerül, de csak puha tárgyakat merek. És ahogy telik az idő, egyre rosszabb. Múlt hónapban azt gondoltam, ennél rosszabb már nem lehet, hát de, inkább választanám azt, mert most százszor rosszabb.

Mit lehetne tenni? Nem akarok gyógyszereket szedni. Nagyon elkerülhetetlen lenne? Ha nem, akkor elég lenne egy nyugtató, vagy antipszichotikum kell? Ha az utóbbit kéne szednem akkor lemondhatok megint az iskoláról mint két évvel ezelőtt, amit 100x megbántam, mert az közel sem volt olyan kemény, hát elég hülye voltam, mindent megtennék h azt a helyzetet visszatudjam hozni, ha ezt lecserélhetném, mert annyival jobb volt ennél. Akkor még álmomban sem gondoltam volna h ez lesz valaha. Lehet ennél rosszabb lesz? Kétségbe vagyok esve, egész nap ez van a fejemben és akadályoz minden másban, főleg este van nagyobb gyomorgörcs.


Offline
Csatlakozott: 2015 szep 21

Nem kaptam választ.


Offline
Csatlakozott: 2018 jún 25

Szőllősi Tibor válasza Veronika02 kérdésére:

Tisztelt Veronika02!

Ellenvetése ellenére megkérném, hogy mindenképpen keressen fel egy kollégát! Klinikai irányú szakpszichológust/pszichológust ajánlanék. Olyat keressen, aki járatos a serdülőkor pszichológiájában.

 

Úgy vélem, hogy jelenlegi állapota több területét érinti mindennapjainak. Ebben a korban nagyon fontos lenne az érzelmi egyensúly stabilizálása.

Erre a korra jellemző az érzelmek intenzív átélése, a nagy hangulati ingadozások megélése. Valószínűnek tartom, hogy az eddig történteket elkezdte átdolgozni, a mindennapi kihívásokat nagy nehézségek által tudja csak kezelni. Szakember bevonását azért javaslom, mert önmagában jelenlegi problémáját képtelen lesz sikeresen megoldani. Az életkori fejlődési feladatokat szintén teljesítenie kell! A kontrollálatlan érzések, gondolatok lelki összeroppanáshoz vezethetnek. Ezt tapasztalja meg valószínűleg, amikor leírja: Olyan érzés mintha az egyik felem normális lenne a másik felem pedig mint egy pszichopata.”.

Azért, mert intenzíven tör felszínre a múlt, melyet intenzíven él át, még önmagában messze nem jelenti azt, hogy Ön pszichopata lenne!

 

Ajánlás:

Telefonos segítség

Kék vonal (gyermek- és ifjúsági telefonszolgálat)

116-111

Éjjel-nappal, vezetékesről hívható, ingyenes.

https://www.kek-vonal.hu/index.php/hu/

 

Könyv

Tíz tabudöntö könyv -

  • David Almond: Skellig
  • John Green: Csillagainkban a hiba
  • James Lecense: Trevor
  • Sarah Cohen-Scali: Max
  • Szabó Imola Julianna: Kinőtt szív
  • Totth Benedek: Holtverseny
  • Robert Williams: Luke és Jon
  • Janne Teller: Semmi
  • Elekes Dóra: A muter meg a dzsinnek
  • Guus Kuijer: Minden dolgok könyve

 Hat önsegítő könyv -

Net

Serdülőkor - https://tudasbazis.sulinet.hu/hu/termeszettudomanyok/az-egeszseges-eletmod/az-egeszseges-eletmod/a-lelki-egeszsegrol-serduloknek/a-serdulokor-altalanos-jellemzese

http://www.kamaszpanasz.hu/hirek/szuloknek/5639/kamaszkor-pszichologiaja-16

http://www.koloknet.hu/kereso/serd%C3%BCl%C5%91kor

 

Szőllősi Tibor válasza melitta79 kérdésére:

Tisztelt melitta79!

Szakember:

dr Bartha Margit pszichiáter rendel Pápán

https://mindenoke.hu/kozerdeku/dr-bartha-margit

 Offline
Csatlakozott: 2018 jún 25

Tisztelt kérdezők!

Köszönöm a bizalmat!

A feltett kérdésekre folyamatosan válaszolok. Sok kérdés bonyolult. Kis türelmet kérnék.

Köszönöm a türelmet!


Offline
Csatlakozott: 2018 jún 25

Szőllősi Tibor válasza Keki2103 kérdésére:

 

Tisztelt Keki2103!

A nárcisztikus kapcsolatról, korábban volt már válaszom. Ezzel kapcsolatosan kérem azt mindenképpen olvassa már el (2019, január 19. #144; 2019, január 9. #136).

A viharos előzmények után, természetes, hogy nagyon sok rom, törmelék, sérülés, beidegződés marad meg. A történtek átdolgozása, a felborult lelki stabilitásának a helyreállítása jelenleg olyan mértékben megterhelheti, melynek velejárója a nagyon intenzív érzések. Egy hosszabb ideig tartó megterhelő helyzet következménye mindez. Ez még önmagába nem mindenképpen jelenti, hogy PTSD „alakult ki”.

Gondolom a PTSD-ről rengeteget olvasott. Mindezek ismeretében kérem vegye figyelembe, hogy a diagnózisalkotásnál, a tünetek teljesülése mellett egyéb „dolgokat” is figyelembe kell venni. A diagnózisok felállítása egy folyamat. Mindazon túl, hogy van rá egy szakmai ajánlás, az adott szakember megítélése is nagyon fontos. Eddigi tapasztalatai, meglátásai befolyásolják az ítéletalkotást. Ezért is lehetséges, hogy különböző diagnózisokat kapott, miközben Ön másra gondol jelenleg is.

A differenciáldiagnózis meghatározása: Differenciáldiagnózis a páciens tünetei és a vizsgálatok eredményei alapján szóba jöhető valamennyi betegség leszűkítése a legvalószínűbbre.

 

De! Amiket leír, az egy krízisben lévő emberre is jellemző. Amit biztosan megállapítok, hogy a jelenlegi problémája eléri azt a szintet, ami már több, mint egy tanácsadás. Megoldása terápiát igényel.

 

A leírtak alapján mindenképpen javasolnám, hogy kérjen segítséget. Egyedül most képtelen megoldani a helyzetét. Ezt fejezi ki, mindaz amiket leírt – állandóan ezen kattog az agya, zavart, fél, bizonytalanná vált. Mindezek a psziché normális folyamatai, működése ebben a helyzetben. Az, hogy mindez az életének több területét negatívan befolyásolja, az már problémára utal. Elképzelhető, hogy több negatív folyamat is elindult egyszerre.

A szakembernél: Amiket leírt, mindenképpen mondja el a találkozásnál, elegendő kiindulópont.

A trauma feldolgozása egy felépített folyamat. Ami szakemberenként eltérő lehet. Létezik rá többek között farmakoterápia, trauma debriefing, Szemmozgásos Deszenzitizálás és Élmény Átstrukturálás – EMDR. A kombinált terápiás módszer nagyon hatásos.

 

A legtöbb terápiás módszer alaplépései közé tartozik a stabilitás, a biztonságos környezet megteremtése. Ezt követi a történtek megismerése. Eközben nagyon sok információt kap a szakember, a kliens verbális és non-verbális viselkedése, és az elhangzottakra figyelés által. Ezen kívül a történtekre is figyel egyszerre a szakember.

Amire számíthat, elvárhat, hogy elfogadják Önt. Amire szüksége lesz, az a kitartás. A klienseimen rendszeresen látom a túlzott szorongás, a zavar jeleit, amit az aktuális helyzet vált ki. Szakmai részletekkel többet nem szeretnék írni. Bízzon a szakemberben kérem!

 

Ajánlás:

Könyv

Kulcsár Éva – Tanácsadás és terápia

 

Net

PTSD - https://www.bura.hu/szakmai-informaciok/psziches-betegsegek-a-ds/szorongasos-zavarok/poszttraumas-stressz-pts

Differenciáldiagnózis - https://hu.wikipedia.org/wiki/Differenci%C3%A1ldiagn%C3%B3zis

https://femina.hu/egeszseg/tulterhelt/

Traumafeldolgozás - https://hogyanmondjamelneked.hu/trauma/2018/11/22/a-traumafeldolgozas-buveszmutatvanya-csak-a-kezemet-figyelje

https://www.hazipatika.com/psziche/pszichiatriai_betegsegek/cikkek/mi_az_idegosszeroppanas/20081006104722

Idegösszeroppanás - https://www.hazipatika.com/psziche/pszichiatriai_betegsegek/cikkek/mi_az_idegosszeroppanas/20081006104722

 


Offline
Csatlakozott: 2018 jún 25

Szőllősi Tibor válasza Chainsmoker kérdésére:

 

Tisztelt Chainsmoker!

Annak szintén örülök, hogy végre jobban van! Rengeteget szenvedett, mire idáig eljutott. Elismerésem a kitartásáért!

Amiket megtesz, a sportolás, a mentálhigiénés szakemberhez való járás, az kezelőorvosával való együttműködés, mind elismerésre méltó lépések.

A kérdésére szakszerűen nem tudok felelni, erről kérem a kezelőorvosát kérdezze meg!

 

Mint pszichológus a leírtak alapján, a bizonytalanságot, a változást emelném ki. Bizonytalan még az új élethelyzetében – 10 év után sikerült megtalálni. Korábbi labilis életének megváltozását, melyet jelenleg a stabilitás váltott fel. Az öröm is visszaköltözött végre. Ilyen helyzetekben az elmúlt időszak minden nehézsége előtérbe kerül. Ez olyan veszélyeket rejthet magában, hogy a múltban meggyengült énje még nem képes elviselni a jelen kihívásait. Egyszerűen egy régi élethez van hozzászokva. Reakciói, viselkedése mögött a régi időkben bevált, megszokott reagálásai, viselkedése jelenik meg. Ilyen helyzetekben újra meg kell tanulnia mindenkinek saját magát, újra meg kell tanulnia a környezet kezelését, értelmezését. Egyszerűen hozzá kell igazítani a „személyt” a jelenhez. Amennyiben már ezt a munkát elkezdte, folytassa! Amennyiben nem, kérem ezt mindenképpen vegye figyelembe. Kérje ebben a mentálhigiénés szakember, vagy kolléga segítségét. Egy visszajelző csoport is nagy segítség ebben.

 

Sajnos nehezen találtam, valami segítő anyagot a keresett témában – javulás hatása, a pozitív változás hatásairól. Arra a kérdésre kerestem a választ, hogy vajon mennyire képes egy több éve problémák között élő ember újra élni az életét, miután „felépül a betegségéből”. A rehabilitáció kérdése. Ilyen helyzetekben többek között, újra kell tanulni a konfliktuskezelést is.

 

Ajánlás:

 

Könyv

Aruna M. Siewert - Lelki egyensúly természetes módszerekkel

 

Net

Kérem írja be a keresőbe: lelki egyensúly megtalálása

http://www.pannonpalatinus.hu/wp-content/uploads/pdf/83.pdf

https://www.webbeteg.hu/cikkek/psziches/21216/testmozgas-es-psziche

 

 


Offline
Csatlakozott: 2015 szep 21

Jónapot!

Nekem csak egy egyszerü kérdésem lenne,szóval több mint 1 hete szedem a Reagilát 1,5 mg ot de nem érzek tőle semmi hatást,mintha c-vitamint szednék. mellete szedek olanzapin 7,5mg,amitrex200mg,cymbalta 60mg,rivotril 3 x 1mg. Várni kell még a hatás kialakulásához,vagy kérjek másikat?

Kényszergondolat,szorongás,skizofrénia a diagnozisom,és eléggé életképtelen vagyok. válaszát előre is köszönöm

 


Offline
Csatlakozott: 2018 szep 28

nem sokára érkeznek a válaszok! Smile


Offline
Csatlakozott: 2019 máj 3

Tisztelt Doktor Úr!

Aggódó és most már tehetetlen édesanyaként nem kapok segítséget, mi a teendő, ha nincs betegség tudat és így terápia sem vehető igénybe. Fiam 42 éves, intelligens, kedves, mindig kultúráltan, visszafogottan viselkedő ember volt.Vezetőként, stresszes munkahelyen vált paranoiddá, /lehallgatják, követik/. Kórházba került, másnap belátta, h. rosszul gondolkodott, nem volt probléma, pár nap múlva jöhetett volna haza. Mivel kisebb mellékhatásokra panaszkodott gyógyszert váltottak és azóta pokol az életünk. Még a kórházban olyan pánik, rettegés lett úrrá rajta, ami azelőtt sosem. Másfél hónap múlva zombiként hazatért. Azóta -ez 4 éve történt- volt injekció, folyamatos gyógyszerszedés, amikor teljesen egészségesnek tűnt. Amikor a munkahelyi pályázat beadására kerül sor nem szedi a gyógyszert, h. teljes értékűnek érezhesse magát, innen pedig visszaesés. Most ott tartunk, h alig beszél / a betegségről,gyógyszerről,jövőről abszolút nem hajlandó /, depressziós és mintha a személyisége is változna. Korábban rábírthattuk h. szedje, de most a témát is röviden lezárja, nem hajlandó meghallgatni. Látszik h. örlődik, apátiába zuhan, bizalmatlan, de senkivel nem osztja meg a problémáit. Nagyon büszke és szerintem szégyelli a betegségét. Gondolkodása szerint a gyógyszerek tették ezt vele és nem hajlandó szedni.Nekünk azt mondta, h. szedi, de láttuk ahogy kiköpte a mosdóba. Rettegek h. nagyobb baj történik, /nem tudom, nem  az történik-e, h. néha veszi be, ami nem jó/. Havonta elmegy a kontrollra, de ott csak recept átvétel történik. Eddig a kérdésemre az orvostól mindig azt a választ kaptam, h. ha a család sem tudja meggyőzni és nincs betegség tudat, akkor nincs mit tenni. Ebbe egy anya sosem nyugszik bele. Kértem tőle, ha le akarja tenni, beszélje meg az orvosával a tizedeléses, helyettesítése technikát, de erre sem hajlandó, sőt most már beszélni sem. Félek, h. mi lesz a vége, nem történik-e vele komoly  maradandó probléma. Tényleg nincs segítség?  Mit tudok tenni a bezárkózott fiammal? Köszönöm, ha egy kis kapaszkodótt is tud javasolni.  


Offline
Csatlakozott: 2017 okt 14

Tiszteletm Tibor,

mióta van tudatom folyamatosan halucinálok , mikor mit gyerek koromban megtanultam hogy azt figyelem a többiek mit szólnak látják e ugyanazt ha nem látták akkor feltehetőleg nem létezik és idővel kijöttem belőlle másra figyelve, mást csinálva. Bevallom most is ezt csinálom iszonyú nehéz de kihúzom magam vannak még olyanok mások figyelése mellet hogy benyomok zenét a fülembe orditva vagy elhagyom azt a területet ahol hallucináltam ezek néha segítenek néha nem sikerül  főleg a hangok zavarnak a látást könnyebben viselem. A pszichiáterem nem hisz ebben szerinte a hallucinálást nem lehet észrevenni pont az van hogy nem észlelik de sok hallucinálóval beszélgettem ők is tudják valamien szinten hogy mikor hallucinálnak. nincs valami ötlete hogyan álljak ellen mi ami segíthet?  

dg skizoaffektív zsavar.

bipoláris zavar,

alvás zavar (nem organikus eredetü)

nem meghatározott személyiség  zavar

válaszát előre is köszönöm.


Offline
Csatlakozott: 2017 okt 25

Üdvözlettem.

Szóval 10 éve vagyok depressziós, és depresszió előtt 6 hónappal jött ki rajtam folyamatos szorongás. 2009 Januárjába jött a depresszió kb mióta lelki beteg vagyok azota pokol az életem. 
Érdeklődni szeretnék az normális hogy a múltban élek? úgy a depresszió előtti időszakot értem. 26 vagyok de szokszor a múltra gondolok,  az animéket amiket 10-15 éves koromba néztem mai napig vissza nézzem nosztalgiából.  Oyan mint ha mióta megjelent volna a lelki betegségem nálam azóta megálltam volna a fejlődésbe. 

Szóval 10 éve vagyok boldogtalan, van hogy folytom sírhatnám van és egyáltalán nem bírom a változásokat. Megjártam nem rég egy külföldi munkát de 1 hétig bírtam és a terveim nem úgy alakultak ahogy én elgondoltam. Mi volna a megoldás hogy végre újra a jelenbe éljek ? Sajnos már semmi se tesz boldoggá, számítógép, sport nincs semmi amitől újra azt érzem hogy újra élek. 
 

Még úgy 2009 környékén szedtem prozacot de mikor elkezdtem javulni megilyedtem, mert fura érzés volt újra egézségesnek lenni és leálltam a gyógyszer szedéssel. 


Offline
Csatlakozott: 2019 ápr 24

So.S.!!

Tisztelt Doktor Úr!

Férjem ma este kezdené szedni az antipszichotikumot,nagyon féltem tőle!Az édesapja skizoaffektív..Nála Bipoláris affektív zavart kevert tünetekkel diagoltak,állítólag sokáig volt kezeletlen,ezért vadult el az állapota.A bipo jeleit szinte egyáltalán nem mutatja,a schizoét viszont igen.Látás-hanghallás egyféle és ritka.Ezeket kivéve minden tünete skizoaffektív.De még a magánrendelőben sem figyeltek igazán arra,amit elmondott.Benn voltam vele,próbáltam segíteni..Igaz ez a gyógyszer,amit tegnap kapott, arra is "jó".(PARNASSAN)

Ha biztosan tudnám,hogy csak bipo,biztosan nem adnék neki gyógyszert.Specialistát keresnék neki,mégpedig skizo- specialistát.Pápán lakunk,de én akárhova elmegyek.Ha tudna ilyet,kérem segítsen!Az itteni teszteket is elvégeztük...

!Köszönettel Melitta


Offline
Csatlakozott: 2010 okt 12

Anonymous:

 

Kedves Tibor!

Köszönöm a válaszát és a linkeket is. Nagyon érdekesek és elgondolkoztatók.

Kérdésiere a válaszok:

Igyekeztem és szerencsére sikerült képzettségemnek és tapasztalatomnak megfelelő munkakörben elhelyezkednem. Összetett, elsőre bonyolultnak tűnő feladatom van. Kollégáim szerint kb 3-4 hónap szükséges ahhoz, hogy egy új kolléga nagyjából belerázódjon.

Tapasztalatom szerint az összetettebb, bonyolultabb munkáknál nehezebb átvészelni a betanulási időt, de hosszú távon ez megy jobban.

Ha nagyon rosszul érzem magam, akkor is nagyon törekszek a munkámat megfelelően elvégezni. Ilyenkor kevesebb időt/energiát fordítok házimunkára, nem ilyenkor kezdek el nagytakarítani, főzés helyett készen vásárolok ételt, a ráérősebb ügyeimet sem ilyenkor intézem el stb. Otthoni tanulást sem erőltetem ilyenkor.

Mhelyen sokféle feladatom van, nincs meghatározott sorrend. A naponta elvégzendő feladat mennyisége sincs meghatározva, a határidőket kell tartani. Ez több szempontból is jó:

1. Ha nagyon rossz állapotban vagyok, a sürgős, határidős feladatokra koncentrálok, a ráérőseket félrerakom. (kollégák is ezt csinálják, amikor fáradtak vagy rossz napjuk van, nincs kedvük hajtani)

2. Kevert szakaszban gondolatrohanásom van, nehezen tudok koncentrálni, a monotonitást rosszul tűröm. Ilyenkor az unalmasabb, egyszerű admin. jellegű munkákat 20-40  percenként váltogatam (ebből is többféle van) a bonyolultabb, utánajárást, fejtörést igénylőkkel. Pihenésképpen a telefonon elintézendő ügyeimnek állok neki. Álmosság ellen beváltak a mászkálást igénylő feladatok (elviszem az iratokat az aláírónak)  Ha már nem megy az érdemi munkavégzés, pihenésképpen rendet rakok az asztalomon, fiókjaimban, selejtezek, letisztítom a monitort és utána folytatom a hasznosabb munkavégzést stb. Sok ilyen praktikám van.

Jó vagy nagyjából jó állapotban nagyobb terhelést is bírok, ha el vagyok maradva valamivel (pl otthoni házimunka),  ilyenkor utolérem magam. 

4,5 évig dolgoztam az előző mhelyemen. Kb. 2,5-3 évig másodállásom is volt, sokszor heti 50-70 órát dolgoztam,  emiatt nagyon kimerültem. Gyakran az összeomlás szélén álltam, de ennek köszönhetően sikerült anyu lakását megmenteni (a tartozás közös volt), nem árverezték el. Ez a cél lebegett a szemem előtt.  Anyu heti 40 órás főállás mellé vállalt heti 20 órás másodállást és hónapokig harmadállása is volt. Nálam is többet dolgozott, most is 2 mhelye van. 1,5 évig okj-s suliba jártam főállás mellett, munkáltató kötelezett rá és fizette a tandíjamat. Ez is rontotta az állapotomat. Orvosom szerint az akaraterőmmel kompenzálom a tüneteket.

Az új mhelyemen magasabb a fizetésem, mint az előzőnél volt, másodállást eszem ágában sincs tartósan elvállalni. Legfeljebb havi 2-3 napra vállalok helyettesítést ( alkalmanként 3-4 órát), a kimerülést szeretném megelőzni.

A tanulást igyekszek még kicsit erőltetni. Májusban és júniusban lesz még 3 vizsgám, ha sikerül, megszerzem a 4. OKJ-s bizim. Ezek jól kiegészítik egymást. Diplomához már csak nyelvizsga kell, remélem jövőre azt is sikerül megszerezni.

A pszichotikus tüneteimmel igyekszek együttélni, 5,5 éve nem szedek rá gyógyszert. Ha kevert vagy hipomán szakaszban vagyok, enyhe tünetekkel még elvagyok, de olyan is előfordult, hogy felerősödött és nagyon zavaró, teljesítményt romboló mértékű volt. Emiatt 1 hónapig (5,
5 év alatt) szedtem rá mini adag gyszert.

Legeslegvégső esetben évi max 2x, 1-1 hét táppénzre ki szoktak írni. Ezt igyekszek elkerülni, ha érzem, hogy már nagyon nehezen megy a munkavégzés, próbálok 2-3 nap szabit kevenni.

Orvosommal abban állapodtunk meg, hogy a hanghallásra és az emlékezethallucinációra továbbra sem kapok gyszert. A hangulatzavar okoz nagyobb gondott. Ha tartósan és nagyon mély lesz a depresszióm vagy zavaró mértékű lesz a hipomániás v kevert szakaszban a tünet, akkor erre átmenetileg kapni fogok gyszert. Jobb állapotban a májam kímélése és a mellékhatások munkaképesseget rontó hatása miatt leállítjuk.

Nyugtatót mindig íratok fel. Orvosom nem határozott meg adagot. Jobb időszakban el szoktam hagyni vagy alkalmanként szedem,  nehezebb időszakban minden nap vestek be. Főként alváshoz,  ritkán nappalra is szükséges (pl vizsgára, állásinterjúra)

Az új mhelyemen 1 hétig nappal is vettem be, a második héttől enyhült a szorongásom. Azóta jobbam érzem ott magam és a depresszióm is enyhült. Bedobtak a mélyvízbe, nagyon minimális időt szánnak a tanításomra mert nagyon le vannak terhelve. Félek is ettől, de kihívásként is élem meg. Egy tartósan beteg kolléga munkáját vettem át, ami nagy elmaradásban van. Igyekszek egyenesbe hozni és utána már könnyebb dolgom lesz.

A munkavégzés (általában) stresszel, elfáraszt, bosszúsaggal járhat, de többféle pozitív érzést is ad, így összességében véve javítani szokta az állapotomat.

Remélem most is ez lesz, B tervem nincs. Minél előbb szeretnék elköltözni (bántalmazó környezet, minigarzon), muszáj eltartanom magam. Orvosom szerint leszázalékolásnál bekeményítettek. Lehet nem százalékolnanak le vagy minimális összeget kapnék, ami mellett ugyanúgy kellene dolgoznom. Orvosom és terapom szerint, ha már sikerül innen (bántalmazó környezet, kezelést elutasító családtag,  minigarzon...) elköltözni, spontán javulhat az állapotom. Ehhez viszont tudásomnak megfelelő és teljes munkaidős állás kell, minimálbéres munkákból nem fogok tudni megélni.. Nyelvtanulásra is szeretnék költeni, terápiát is fizetem. Ha már levizsgáztam és ritkítható a terápiám, igyekszek máshova költözni.

Üdvözlettel,
Anonymous
 
 
 

Offline
Csatlakozott: 2018 jún 25

Szőllősi Tibor válasza Anonymous kérdésére:

 

Tisztelt Anonymous!

Elolvastam. Olvasni is elég. Ennyi merőben nem egyetértő vélemény, tényleg sok. Ami a leírtak alapján átjött, hogy a skizoaffektív zavarra gyanakszik. Nekem is ez a véleményem.

Azt azért nem értem, hogy a sok pszichiáter miért nem tartott egy konzíliumot az Ön állapotával kapcsolatosan. Itt erről nem írt. Feltételezem, hogy történt ilyen.

A munkahelyén, a feszültség fokozódásával a tünetei is fokozódhatnak. Erre mindenképpen készüljön fel!

Volt egy rádió adás arról, hogy miként állnak a munkahelyek a mentális problémákkal küzdő emberekhez. Amikor valaki aláír egy szerződést, azt is vállalja, hogy az általa elvállalt feladatot 100 % -osan teljesíti. Amennyiben ellátja feladatát, nem szoktak kötekedni. Mindez Önnek jelent többlet megterhelést. Képes lesz erre tartósan?

A halálvágyát értelmezni kell! Mit is akar mondani, kifejezni vajon?

Ami az ehhez hasonló állapotokra jellemző:

Fokozott az igénybevétel, nagyobb a pszichés megterhelés. Vagyis hamarabb elfárad, kimerül, tünetekkel jelzi a szervezete, a pszichéje, hogy ez most sok.

Kérdés, mit tesz erre? Tovább feszíti azt a bizonyos húrt? Talán, mondogatja magának, hogy bírnod kell? Esetleg mindemellett ostorozza magát? Nem akarja elhinni, hogy ennyire gyenge?

Vagy! Megtanulja kezelni Önmagát, tudomásul veszi az állapotát, lehetőségeit, teherbírását. Ezeket figyelembe véve tervezi meg az életét, napjait?

 

További kérdés:

Miként hat Önre a munkahelyi környezet?

 

Ajánlás:

Cikk a mentális betegségekhez

http://www.cchr.org.hu/cchr-reports/schizophrenia/introduction.html

 

Net

https://www.hrportal.hu/hr/munkavegzes-a-mentalis-betegsegek-arnyekaban-20080129.html


Offline
Csatlakozott: 2019 ápr 15

Tisztelt Szőllősi Tibor! 

Tanácsot szeretnék kérni...olyan dolgokat vettem észre magamban ami megrázó és rettenetes emellett ilyesztő. Szerintem lehet egy visszavezethető oka. Általános Iskolában pontosan 5.évfolyam óta fizikálisan és szóban is bántalmaztak amiből később depresszió lett. Na már a depresszióm mai napig megvan viszont emellé társult egy ilyesztő érzés/gondolat.  Példának feltéve..."örökbe szeretnék fogadni egy gyermeket, hogy aztán gyilkolásra taníthassam és elmondjam neki hogy az emberek milyen gonoszak is valójában". Miután ezt leírtam egy lapra elfogott az az érzés, hogy ez nem jó és félek hogy megőrülök...nem tudom mit tegyek, pszichológushoz avagy pszichiáterhez nem akarok már menni...és mivel nem annyira kedves ez a gondolat tartok attól is hogy be akarnak zárni valahova. Olyan érzés mintha az egyik felem normális lenne a másik felem pedig mint egy pszichopata. (16év) 


Offline
Csatlakozott: 2019 ápr 14

Tisztelt Szollosi Tibor!

Az lenne a kerdesem, hogy:

Lassan egy eve veget ert egy traumas idoszak (narcisztikus szemelyisegzavaros emberrel valo kapcsolat), es azota folyamatos stressz tuneteim vannak. Fokent az a baj, h minden emlek fizikai reakciokat valt ki belolem, fej, hasfajast es bufogest. Ha valami emlekeztet a dologra, ha en magamtol probalok visszaemlekezni, ha hirtelen a semmibol beugrik egy emlekkep. Ezen kivul allandoan ezen kattog az agyam. Elmentem egy pszichologushoz aki a traumat ugy probalta feldolgozni, h a figyelmem akarta rola elterelni de csak rosszabb lett. Lefolytottam az emlekeket es bar nem jart mar folyamatosan a fejemben a trauma, de ezzel egyutt minden mast is kizartam a fejembol es a gondolataim kb megszuntek. Nekem ez nagyon ptsd gyanus, de barmilyen pszichokogushoz vagy pszichiaterhez mentem eddig senki nem mondott ra ilyet. Viszont igy meg nem fogok meggyogyulni soha. Az egyik pszichologus panikot, a masik pszichiater generalizalt szorongast irt... Viszont ugye  memoriam is rossz, konkretan visszaemlekeznem nehez dolgokra. Eszrevettem, h a koncentraciom is rossz es hamar elunok dolgokat is. Egyszeruen idegesitenek, nem tudok rajuk koncentralni es az erdeklodes is csokken irantuk. Akkor peldaul dolgozatoknal 3-4x is atjavitok dolgokat, mire sikerul leirni vmit. A kerdesem az, h ez most tenyleg nem ptsd? Mert szerintem egy generalizalt szorongasnal nem leszek rosszul, ha barmi emlekeztet a traunara. Raadasul volt mar regebben ilyenem, csak akkor kissebb dolog miatt jott elo es akkor remalmaim is voltak. Hogyan lehetne ezt otthon gyogyitani, vagy legalabb a tuneteket enyhiteni? Mert az utolso pszichologusi lehetosegem a varosban is kb 1 honap mulva fogad. Probaltam a testmozgast, nem kiesni a rutinbol de nem mukodik. 1 ev eltelte utan sem halvanyulnak az emlekek, ha meg lenyomom oket akkor meg a beszeletes is nehezemre esik. Amit egyebkent nem is csinalok, teljesen elszigetelodtem azota a tarsadalomtol ilyen teren. Egyszeruen nehezemre esik, nem jon magatol. Es ha sikerul eljutni szakemberhez mire figyeljek? Hogyan zajlik egy ilyen traumanak a feldolgozasa? Melyik a jo modszer? Pszichiaterhez is elkuldtek (emlitettem), de en nem erzem, h gyogyszerre szuksegem lenne. Persze biztos megszuntetne a panaszokat az antidepresszans, de a raszokas kockazata nekem sok. Eleg fiatal vagyok, nem igy akarom elkezdeni a felnott eletem. 

 

Elore is koszonom


Offline
Csatlakozott: 2018 nov 13

Tisztelt Szőllősi Tibor! 

31 éves férfi beteg vagyok, a fő diagnózisom bipoláris affektív zavar. 10 éve állok pszichiátriai gondozás alatt. Kb. 2 éve sikerült megtalálni a jó gyógyszerkombinációt, amivel csaknem 100%-ban tudok funkcionálni (20ml Prozac oldat antidepresszáns, 50mg Topamax fázisprofilaktikum).

Kb. egy éve vizuális als ob hallucinációim alakultak ki, a pszichológiai tesztek azonban nem igazoltak pszichózist, csak stressz esetén megjelenő paranoiát.

Az orvosom az én kérésemre elkezdte a neuroleptikum beállítását, melyek között volt risperidon, tiaprid, klórprotixén és sulprid is, azonban vagy nem éreztem semmi hatásukat vagy szedáltak és üresség-érzetet okoztak. Végül sikerült rátalálni az aripiprazolra (Explemed) , ami tökéletes. Jelenleg 15mg-ot szedek a fentiek mellé. Kiegyensúlyozott   jó kedélyű, energikus és érdeklődő vagyok; ilyet gyerekkorom óta nem éreztem.

 

A kérdésem az lenne  hogy hogyan lehetséges, hogy az aripiprazol éberré, motiválttá és szellemileg tisztává tesz, holott mindegyik másik pont az ellenkezőjét teszi? De én ugyanígy vagyok a néhanapján bevett clonazepámmal is, mely nem szedál hanem élénkít és tettrekésszé tesz.

Nagyon sokat kivett belőlem ez a betegség és most nagyon boldog vagyok hogy 10 év után sikerült megtalálni a helyes gyógyszerkombinációt. Az orvosom is nagyon boldog. Tudom, hogy a gyógyszer nem minden, mellette járok mentálhigiénés szakemberhez, aki amúgy üzemorvos egyben és igyekszem minél többet sportolni; de mindezek mellett nagyon hálás vagyok a fluoxetin  a topiramát és az aripiprazol kifejlesztőinek is.

Előre is köszönöm a válaszát!

 

Tisztelettel: Ádám


Offline
Csatlakozott: 2018 jún 25

Szőllősi Tibor válasza Edina04 kérdésére:

 

Tisztelt Edina04!

Ez egy érzelmi hullámvasút volt eddig.  Vajon mindkét fél számára? Ön szeretetre, ölelésre vágyik, a másik szexre, ha jól értem. Beleszeretett a fiúba. A fiú nem viszonozza már az érzéseit. Azután ő nyomul, maga ellenáll. Azután fordítva. Vajon maga biztos el akarta engedni? Ugyanakkor lehet, hogy mégsem értem jól. Egy biztos, befordult jelenleg. Szorong, elhagyatottnak érzi magát, magára hagyja mindenki. Senki nem választja. Elkezdi magában keresni a hibát.

Talán ezzel el is mond mindent magáról - „...belementem így is a szexbe. Magányos voltam. Egyedül érzem magam.”. Sorai bizonytalanságáról, tehetetlenségéről számolnak be.

 

A kliens és a pszichológus kapcsolata egy nagyon belsőséges dolog. A kölcsönös bizalmon, elfogadáson alapul. Akkor nagyon időszerű szakembert felkeresni, amikor az ember megakad, képtelen már egyedül eredményesen megoldani a problémáját, azt a helyzetet amiben van. A pszichológus olyan, mint egy jó vezető, akire rábízhatja magát az ember a bizonytalanságában, ugyanakkor teret kap, amikor szükséges.

A terápiás kérdésére nem tudok válaszolni, mivel igazán keveset tudok Önről. Mindenképpen az egyéni tanácsadás, egyéni terápia közül válasszon jelenleg.

Fontos személy Edina04! A problémája is fontos. Lényeges, hogy sikeresen túljusson ezen a ponton az életében!

Kérem vegyen erőt magán és kérjen segítséget!

 

Ajánlás:

Könyv

Kulcsár Éva – Tanácsadás és terápia

Net

Kérem írja be a keresőbe: pszichológus kliens kapcsolata


Offline
Csatlakozott: 2010 okt 12

 

 

 


 

 

Anonymous kérdése:

 

Kedves Tibor!

 

Kórtörtenet:

 

Gyerekkoromban izgulós, szorongos alkatú voltam. Nem vittek el a szüleim szakemberhez. 19 éves koromtól alvászavarom volt. Ekkor ambulans rendeléssn kevert szorongasos depressziót állapítottak meg.

 

Kb 10 éve van pszichotikus tünetem. Először emlékezetkieséseim volt, utána olyam dolgokra emlékeztem, amik nem történtek meg. (Pl: telefonon keresztül hipnotizalt egy tanárom és azt állitotta, hogy látja a gondolataimat és a múltbeli eseményeket is ismeri, stb). Nagyon sok ilyen hamis emlékem volt, de azt hittem, hogy ezek valóban elhangzottak. 2 hét múlva láttam egy szellemet, aminek fura szaga volt és suhogós hangja. Ekkor meg voltam győződve róla, hogy a tanárom figyeli a gondolataimat. Azt mondta telefonon (pontosabban az a hamis emlékem volt , hogy dec végén oda kell mennem hozzá és egy rákos beteg családtagját pisztollyal lelőni és cserébe nem fogja nézni a gondolataimat). Fél évvel később kezdtem el hangot hallani, a nap 24 órájaban. Azt hittem, hogy a tanárnőm beszél hozzám gondolatátvitellel. 2 évig nem mentem orvoshoz mert nem tudtam, hogy ez betegség tünete. Kb 8 éve suicid késztetéssel kerültem kórházba gyógyszertúladagolás miatt. Ekkor kevert szor. depressziót es érz. labilis szemzavar diagot kaptam. Ekkor is téveszmem volt és végig hallottam a hangot, de amikor a tüneteket kérdezték, csak a többit mondtam mert azt gondoltam, hogy a tanárnő valóban beszél hozzám. Addigra már elég jól megszoktam, hogy beszél hozzám. A depressziótól viszont alig tudtam felkelni, nagyon erős volt a szorongásom és gyszerrel is alig aludtam (2-6 órát). Enni is alig tudtam. 175 cm-el 44,5 kg voltam. Itt csak estére adtak 1 szem leggyengébb nyugtatót. A zárójelentésemen az áll, hogy nincs pszichotikus tünetem.

 

Utána ambuláns rendelésre jártam. Az ottani orvos szerint nem vizsgáltak ki rendesen a kh-ban. Neki már beszéltem a hanghallásról. Thalassa Házba küldött. Ott 4 hónapig voltam és nem differenciálható szkizofrénia diagot kaptam és leszázalékolást javasoltak mert max adag gyszer ill kombináció hatására csak a téveszmém múlt el, hanghalláson folyamatosan volt. Szem. zavart a Thalassa Házban nem diagnosztizáltak.

 

A ter. illetékes orvos vitatta a szkizofrénia diagnózist. Középsúlyos depr. és borderline diagom volt sokaig. Utána egy Alapítványba jártam. Itt papíron border voltam, e-mailben viszont azt írta az orvos, hogy a "hanghallás és az egyeb pszichitikus fragmentumok alapján skizofrénia diagnosztizálható, de a problémámat alapvetően borderlinnek tartja". Kértem, hogy adjon erről igazolást adókedvezményhez, de lebeszélt róla. Ő már antipszichotikumot sem adott.

 

Sajnos a hamis emlékek újra visszatértek az antipszichotikum elhagyása (orvosi javaslatra) után, de az orvosom hetekig nem tudott fogadni. Emiatt más orvoshoz mentem. Ő beutalt kórházba, de ott nem igazan értették a problèmám. A zárójelentesre azt irták, h feledékenységre panaszkodtam. Hiába beszéltem a hanghallásról, nem hitték el. Azt hitték h magamban gondolkodok és ezt hiszem hallucinációnak. Csak altatót és nyugtatót adtak. Diag: egyéb szorongás, egyéb szem zavar. (vagy kevert) Kh után az ambulánsan kezelő orvos azt mondta, hogy ez pszichotikus tünet volt.

 

Később újra a ter illetékes áterhez mentem, de csak egy igazolást kértem. Hepatológus ellenezte, hogy pszichés betegnek interferonos kezelést adjanak. Azt mondta, hogy ha viszek igazolást arról, hogy pszichés beteg vagyok, akkor egy másik, korszerűbb kezelés várólistájára kerülök fel. Ekkor a diagjaim a következők voltak:

 

- atípusos skizofrenia

- borderline ? (kérdőjellel)

- középsúlyos depresszió

- pánikbetegség

- agorafóbia

 

(Igaz ekkor már évek óta nem volt pánikrohamom és kimozdulni is csak akkor nem mertem, amikor a szellemet láttam. Féltem, hogy az utcán is látni fogom. Később a depresszió miatt nem mozdultam ki, de soha nem féltem nyílt terektől v közlekedni).

 

Később ugyanabban az alapítványban jártam egy másik orvoshoz. Kértem antipszichotikumot a hamis emlékekre mert a kollegája szerint ez pszichotikus tünet volt. Nem értett vele egyet. Ő azt mondta, hogy ez emlékbetöres. A hanghallás nem zavart. Erre sem kaptam gyszert. Volt olyan időszak, amikor az alapítvány lógusa szerint mániás voltam. Ekkor skizoaffektív zavar diagot kaptam, de később azt mondta, hogy lehet, hogy csak feszültség okozta a tüneteket. 3 hét alatt spontan javult. Eleinte nagyon energikus voltam, mindenen nevettem. Utána már alig tudtam olvasni a gondolatrohanástól és labilis voltam, alig tudtam felkelni. Üzemorvosi vizsgálatra kevert szor. depresszióról adott igazolást, h ne tiltsanak el.

 

A jelenlegi orvosom azt mondja, hogy a pszichotikus tüneteim eredete nem megállapítható mert az organikus (korábbi droghatás), pszichiátriai és a személyisegbeli tényezők keverednek. Azaz lehet, hogy az egyik halut drog okozta és ez tartós károsodás (és ezért nem hat rá gyszer), míg más pszichotikus tüneteket nem ez okozott. Ő bipol kevert szakaszt állapított meg.

 

Azt mondta, hogy a haluk +bipol miatf leginkáb skizoaffektív zavar diagolható.

Emelett van szoc. fóbom és PTSD.

 

A mostani orvosom szerint emlékezethallucinációm volt és nem érti, hogy más orvosok miért nem ezt állapították meg.

 

A kevert szakaszból kikerültem, így az antipszichotikumot most nem kapom.

 

Új mhelyem van, nagyon bonyolult, összetett feladatom és nagy felelősségel jár. Azt javasolta az orvosom, hogy hallgassam el a betegseget üzemorvosnál, hogy átengedjenek. Hasonló munkakörben dolgoztam 4,5 évig. A szoc. fóbos tünetek erősek és rettegek, hogy baj lesz abból, h eltitkoltam a pszichés betegséget. A többi betegsegről (máj, gerincprobléma stb) adtam le igazolást. Folyamatos halálvágyam van és nagyon kimerít a munka.

 

 

 


 

 

 

 


Offline
Csatlakozott: 2018 jún 25

Szőllősi Tibor válasza Anonymous kérdésére:

 

Tisztelt Anonymous!

A kérdésére megpróbálok minél hamarabb válaszolni. Amire szükségem lenne az egy pontos kórrajz - idői sorrendben a diagnózisok. A leírtak alapján elhiszem, hogy zavart. Nekem úgy tűnik, hogy kapkod. Azon sem csodálkozom, hogy egyik krízishelyzetet követi a másik.

Várom a kórtörténetét!

Köszönöm!


Offline
Csatlakozott: 2018 jún 25

Szőllősi Tibor válasza Vivka kérdésére:

 

Tisztelt Vivka!

Köszönöm, hogy megosztotta problémáját! A Németországban történt viselkedése, sok mindennek lehet a következménye. Egyedül, elszigetelten élni egy idegen országban, mindenkit megviselne. Mindezek mellett a személyes kapcsolatokat több ponton is túlterheli az ilyen helyzet. A megszokott élettérből való kiszakadás, az életkori szükségletek teljesülésétől való megfosztottság, a társas támasz hiánya, az elszigetelődés, ha lehet így fogalmazni, mindez együttesen egy időzített pszichés bomba. Bizonyos értelmezésben az akkori reakciója a pszichéjének a védekezése az Önnel történtekre.

Ugyanakkor, az ahogyan ezt a helyzetet kezelte, kezeli jelenleg is, az azt mutatja, hogy lehetnek a személyiségfejlődésében hiányosságok. Az orvosok reakciója a viselkedésére mindenképpen további vizsgálatot ígényel - borderline szindróma lehet az akkori viselkedése hátterében. Az, hogy Ön is azt feltételezi, hogy valami nincsen rendben Önnel, bűntudata sincs amiatt amit tett, öngyilkossági kísérletet követett el, megerősít abban a gondolatomban, hogy mindenképpen érdemes lenne egy kollégával részletesen átbeszélnie a történteket.

 

Ajánlás:

Könyv

Lévay Anikó – Borderline személyiségzavarom van

Net

https://www.bura.hu/hir/bipolaris-ii-es-borderli

http://www.lifetvmedia.hu/lifenetwork-regi-volt/20091022-a-borderline-es-a-bipolaris-depresszio-kozott-kulonseg.html

http://www.webbeteg.hu/cikkek/psiches/2453/borderline-szemelyisegzavar

Ui.:

Köszönöm a megtisztelő megszólítást, de nem vagyok DR.


Offline
Csatlakozott: 2018 jún 25

Köszönöm az eddigi türelmet!

Magánéleti problémáim miatt nem jelentkeztem eddig. Igen, nekem is vannak megoldandó problémáim, s olyamnok is amelyek túlnőnek rajtam.

Folyamatosan válaszolok a kérdésekre. 

 

Szőllősi Tibor válasza kharzak kérdéseire:

Tisztelt kharzak!

Ezt a kiszolgáltatott állapotot nagyon nehéz elviselni valamilyen kompenzáció nélkül. Erre a bizonytalan helyzetre, nagyon sokan valamilyen drog fogásába menekülnek. Igen, amikor a más állapotban vannak, nagyon jó, minden elviselhető! Amikor elérkezik az elvonás, amikor kiürül a drog, fellépnek az elvonási tünetek. Hosszútávon mindez a teljes leépüléshez vezet.

A leírtak alapján az élettere beszűkült, folyamatos hangulatingadozásai vannak. Önértékelése minimális, reális jövőképe nagyon bizonytalan, a jelenét kiábrándítónak éli meg. Gyógyszerei már nem tartják egyensúlyban. SCH-val és OCD-vel diagnosztizálták.

A koncentráció- és figyelemzavar lehet a sok gyógyszer szedésének következménye is, esetleg kereszthatás.

Valószínűnek tartom, hogy gyógyszerváltásra lenne szüksége.

Mindenképpen javasolnék egy pszichiátriai kivizsgálást ez ügyben. Elképzelhető, hogy kialakult mindeközben egy gyógyszerfüggés is! Ennyiből nem tudom eldönteni, hogy az erős hangulatingadozásai a gyógyszerfüggésének velejárói, vagy kialakult egy depresszió is Önnél. Nagyon szétesettnek tűnik a leírtak alapján személyiségének jelenlegi működése.

Mindenképpen keressen fel egy pszichológus kollégát terápiás megsegítés céljából. Valószínűnek tartom, hogy segítséggel sikerülhet kikerülnie ebből a szétesett állapotból. Azt mindenképpen tudnia kell, hogy sok türelemre, kitartásra lesz szüksége a felépülése során.

Javasolnám, hogy keressen egy önsegítő csoportot. Jó lenne egy olyan környezet is, ahol végre elfogadják, bátorítják.

 

Kérem konkrétan írja már le, hogy mi az aminek az értelmezésében tudok segíteni.

 

Köszönöm!

 

Ajánlás:

Net

https://www.webbeteg.hu/cikkek/psziches/22167/a-szkizofrenias-terapia-mellekhatasai

 

Kritikus cikkek:

http://medicalonline.hu/gyogyitas/cikk/antipszichotikumok_hosszu_tavu_veszelyei

https://abcug.hu/az-orvosok-es-rokonok-is-ellehetetlenitik-a-skizofrenek-eletet/

 

A függésről

http://www.vitalitas.hu/konyvek/lelekegeszseg/lelekeg8-4.htm

http://kimondhato.hu/drog/fuggoseg/

 

Szőllősi Tibor válasza Akbar kérdésére:

Tisztelt Akbar!

A kérdésére szakmailag nem tudok válaszolni. Ezekkel a kérdésekkel kérem keressen meg egy pszichiátert.

Köszönöm!

 

Szőllősi Tibor válasza Walczerb kérdésére:

Tisztelt Walczerb!

Az alábbi cikkekben a kérdésére nagyon sok választ kap. Ezeknél többet nem tudnék hozzátenni. Remélem, hogy a diagnózisát hivatalosan kapta. Amennyiben lehetséges érdemes lenne újra diagnosztizáltatnia magát.

 

Kérem konkrétan írja már le, hogy mi az aminek az értelmezésében tudok segíteni.

 

Köszönöm!

 

Ajánlás:

Net

https://www.bura.hu/hir/bipolaris-ii-es-borderli

http://www.lifetvmedia.hu/lifenetwork-regi-volt/20091022-a-borderline-es-a-bipolaris-depresszio-kozott-kulonseg.html

https://www.webbeteg.hu/cikkek/psziches/2453/borderline-szemelyisegzavar


Offline
Csatlakozott: 2019 már 14

Tisztelt Dr. Szőllősi Tibor! 

 

Azért fordulok itt önhöz, mert jelenlegi helyzetemben nem tudok elmenni pszichológushoz. (Németországban élek, 18 éves vagyok,  és a nyelvet nem beszélem olyan jól.) Fél éve élek itt, sajnos meg nem sikerült munkát találnom, és otthon sem jártam ezalatt az idő alatt. Emiatt mostmár szinte allandóan rossz kedvem van, kilátástalannak látom a saját helyzetem, és nem tudom mihez kezdhetnék. 2napja bevittek a kórházba öngyilkossági kísérlet miatt (falcolás). Ezzel csak az a probléma ,hogy egyáltalán nem emlékszem arra amit csináltam, és magamtól nem tettem volna ilyet. Párom elmondása szerint vele is kiabáltam, és trágár szavakat vágtam hozzá. Ilyet sosem csinalnék, és nem emlékszem rá. A doktor megkérdezte tőlem, hogy van e borderline szindrómám, mondtam, hogy tudtommal nincs. Miután haza jöttem, akkor kezdtem el gondolkozni, hogy márpedig vmi nincsen rendben. Bűntudatom sincs amiatt amit tettem, hisz tudom hogy én nem csináltam volna ilyet. Várom mihamarabbi válaszát, és remélem tud valamit ajánlani. 

Üdv.: Vivka 

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges

Megosztás Viberen