Segítségre van szüksége?

Ha öngyilkossági gondolatai vannak,

hívja a 116-123-as lelki elsősegély telefonszámot.

Ha öngyilkossági szándéka van,

hívja a 112-t!

 
Amennyiben úgy érzi, segítségre van szüksége, hívja a 116-123, vagy a 06 80 820 111-es ingyenes számot, ahol a krízishelyzetben lévőket segítők nyújthatnak támogatást önnek.
 

Neheztelés

Zoli képe

Sziasztok!

Ha már ez egy önsegítő csoport,volna egy-két dolog amit el lehetne kezdeni.Csak ajánlásaim vannak,de az NA-ba (ahova járok)vannak érdekes írásbeli feladatok,amiket itt is lehetne csinálni.

Például,a "neheztelés elengedése".Ezt nekem mondta a Szponzorom a múltkor,mert ugye nekünk a nehezteléseket nehéz vagy lehetetlen elengedni.De igazából nem is tudjuk,hogy mennyi mélyen elzárt düh van bennünk.

Tehát azt mondta,hogy: "-Fogj egy papírt, és írj le mindenkit akire valamiért neheztelsz az Életedben.De nem ám csak a rokonokat,barátokat és ismerősöket,hanem MINDENKIT!Mindenkit, akire valaha haragudtál vagy megsértődtél,például: történelmi személy, mesehős vagy bármilyen kitalált személy, közéleti szereplő, kutya-macska,stb...

Mondtam neki,hogy: "-Hát ennek soha nem fogok a végére érni és totál befordulás lesz a vége!!!"

Mondta,hogy: "-Az biztos,hogy nagyon durva lista lesz ha MINDENKIT beleírsz akire neheztelsz.De meg fogod látni,hogy micsoda elfelejtett sérelmeket hordasz magadban a lelked mélyén, és rá fogsz döbbenni,hogy a legtöbbnek semmi értelme nincs!És akkor el tudod engedni őket!És ha kész lesz az valami hihetetlen megkönnyebbülés lesz!"

Ez csak egy ötlet,ha valakit érdekel mert még én sem álltam neki,részint gyávaságból,részint lustaságból.


Offline
Csatlakozott: 2012 okt 3

Régen,  sokat  csúfoltak az osztálytársaim,  ilyeneket  mondtak, hogy:  "Te olyan hülye vagy, hogy az már bűn",  stb. ...  Pedig én pl.  agresszív  se  voltam,  nem  csináltam  semmi rosszat se, jól  viselkedtem,  sőt, kedves,  szerethető  is  voltam.  Meg, én is szerettem.  (másokat.)  Magammal is elégedett voltam.... csak  a többiek,  ők  nem szerettek  engem.  

Ez, hogy "jól  viselkedtem",  ez azt  jelenti,  hogy se  bután,  se  erőszakosan nem  viselkedtem,  se  kibírhatatlanul,  elviselhetetlenül,  stb. ... mégis,  csúnyán  magányos  lettem,  és egyedül  maradtam.   

Ezért most - szerintem jogosan - nagyon  boldogtalan vagyok.  

Pedig:  egyáltalán nem lehet rám azt mondani,  "humorosan": "Olyan az agyad, mint a lépcsőház... Üres,  sötét, és korlátolt... és  kong..."    Csúfolni persze lehet ilyenekkel,  dehát,  nem igaz akkor se.  És hát,  amúgy se szép, jó  dolog csúfolni,  vagy  leszólni  másokat.... mégha  igaz is lenne ez, amiket mondanak.  


Offline
Csatlakozott: 2012 okt 3

Én leginkább rokonokra -- szülőkre -- neheztelek,  meg  régebben több haverre is, ismerőseimre, osztálytársaimra, stb. 

De sajnos azt tapasztaltam,  hogy nincs sok értelme -- mert csak elhagynak, elhidegülnek tőlem,  eltávolodnak -- és kész.  

Nem találtam erre, semmi  számomra jó  megoldást.  Pedig engem  tényleg  bántottak,  sokan,  meg sok rossz embert láttam életemben - akár olyat is, aki nem is bántott engem - szóval van bőven kire  neheztelnem.   


Offline
Csatlakozott: 2010 okt 29

Szia katsza!

Nagyon örülök,hogy használt! Én éppen totál kivagyok, mert új színdarabot írok (önéletrajzi!) és megint túlságosan "beazonosultam" az őrületeimbe. Nem baj...! Most már nemsokára befejezem.

Te jól vagy? A Hit sokat számítt! Bár én tudnék feltételek és "osztozkodások" nélkül hinni...!

Üdvözlet: Zoli


Offline
Csatlakozott: 2011 már 17

Szia Zoli,

köszönöm a bíztatásod, és jó tanácsod. Azóta, ahogy gyakorlom ezt a módszert, nagyon sokat változtam, és tényleg működik. Te hogy vagy? Hogy haladsz?

Üdvözlettel, Katsza


Offline
Csatlakozott: 2010 okt 29

Szia Katsza!

Az nagyon jó,hogy hívőnek vallod magad.Én is sok megmagyarázhatatlan dühvel és félelemmel küzdök.De az a tapasztalatom,hogyha eljutok egy ilyen mélypontra,akkor mindig tudom azt mondani,hogy "Felső erő,vedd el a haragot és a félelmeimet mert én ehez már gyenge vagyok!" Ha igaz hittel tudod kérni,akkor el is veszi valamilyen megmagyarázhatatlan módon, és visszaáll a Lelki béke. Ez a Ráhagyatkozás.

Ölelés.

Zoli


Offline
Csatlakozott: 2011 már 17

Sziasztok,

leírnám ide, hogy mostanában állandóan haragosnak érzem magam. Mindenre bepöccenek, és iszonyúan agresszív gondolataim vannak. Sokszor kapom azon magam, hogy már annyira agresszív az, amit gondolok, hogy már szinte bűn, mintha már tervezném is, hogy végrehajtom. És perszer ehhez jön egy óriási bűntudat, mert elvileg hívő lennék, és nem értem, hogy honnan jön ez a sok negítív érzés. Tudnátok segíteni, hogy hogyan lehet ezt lekűzdeni?

Előre is köszönöm,

Katsza


Offline
Csatlakozott: 2011 jan 2

Neheztelés, avagy múlt? Sztm nem nagyon lehet kettéválasztani ezeket.


Offline
Csatlakozott: 2010 aug 10

Sőt! Tovább megyek: olyan álmaim vannak, hogy felfoghatatlan .


Offline
Csatlakozott: 2010 aug 10

Szia Zoli!


Ha nem írsz egy ilyen listát (ami egyébként nagyon nehéz dolog), az szerintem nem gyávaság, hanem a félelem megnyilvánulása. Nekem is adtak valamikor hasonló feladatot. Nem mertem megcsinálni. Nem bírtam volna visszaolvasni. Gondolatban megtettem hogy leírom, de nem szerettem volna viszontlátni a gondolataimat.


S aztán mondták: írjam le az álmaim. Na ennek aztán a világon semmi értelmét nem láttam. És be is igazolódott a gondolatom: olyan álmaim vannak, ami nem megmagyarázható. Nincsen rá semmiféle indoklás. Ha lenne is, atól égnek állna a hajam.


Írtam neked Zoli, nézd majd meg, ha arra jársz.


 


v.


Offline
Csatlakozott: 2010 okt 29

Sziasztok!

Látom,hogy nem nagy itt a forgalom de azért bennem vannak nagy neheztelések amiket most ide írok mert különben szétvág az ideg!!! (tehát,nem biztos,hogy ebben a sorrendben....!)

Karácsony!!! és az ezzel járó rossz és hamisan kivetített érzések!!mert nem akarok megbántani senkit pedig nem emlékszem,hogy lett volna valaha is "boldog" Karácsonyom...ezért az evést "szerként" használva próbáltam túlélni....(nem jött be!)

Polttika!!! Erről már egy kicsit leakadtam,mert beláttam,hogy "ezeket" érdemeljük...és én nem tudok ezen változtatni!!!csak dühöngeni és kétségbeesni...és írni mondjuk egy drámát "Egy Vezér gyermekkora"-stílusban...! Meg is írom bacca meg!!! Majd Párizsban bemutatják...!

Írás!!!! Mindenkinek tetszenek a Színdarabjaim,de úgy érzem magam mintha köveket dobálnék "állóvizekbe" és közben "elringat a mocsári brekegés" és nem látom,hogy történne valami...például,hogy Színpadra kerülhessenek,pedig ez a sorsuk...

Saját magam!!! hogy alkalmatlannak,semmitérőnek,bénának,hőzöngőnek és gyávának,tolakodónak és ugyanakkor "menekülő embernek" tartom magam...hogy elhiszem azt,hogy "-Iyeneket még nem írt  senki a Drámairodalomban vazeee!!!" és azt,hogy nem hiszem el...hogy nem tudok szeretni és hogy én sem vagyok szerethető...

Na, ez a Karácsony is "hazavágott"...!

 


Offline
Csatlakozott: 2010 okt 29

Nem is tudom,hogy mi van velem,nem is igazán harag inkább megint ez a tehetetlenség és alkalmatlanság érzés hullámok.Úgy érzem,hogy minden hiábavaló,mert az amit írok nem akar eljutni az emberekhez...Mire megírok egy Darabot totál kikészülök mert menet közben nem tudok kilépni belőle,benne élek és róla álmodom...( Erről írt Hamvas:a "Turba" a Lélek megzavarodása és őrulete.) De amikor kész van az jó,mert mintha visszaállna a "rend" a világban..

Most két napig nagyon pörögtem mert az Angyalok,akiről az új Darabot írom végig diktáltak és szinte húztak magukkal egy sosem volt történetbe.Elvarázsoltak és megnevetettek és azt súgták"Veled vagyunk és fogjuk a kezed." És én két napig úgy tudtam írni mint ahogy Forrest futni...de most valahogy elfogytak az erőim,és megint azon kezdtem el rágódni,hogy kinek csinálom én ezt az egészet?

Tegnap azt írtam,hogy:"Ne menjen le a Nap,a te haragoddal." de most azt is hozzátenném,hogy a te keserűségeddel se...


Offline
Csatlakozott: 2010 okt 29

Ide lehetne írni a napi nehezteléseket is,bármit ami aznap fedühített.Mégis jobb ezeket esténként elengedni,mint egész éjjel ezeken rágódni.

"Ne menjen le a Nap,a te haragoddal."


Offline
Csatlakozott: 2010 okt 12

Zoli írta:

Kedves Eszter!

Ez az anonymitás elég nehéz ügy.Mindenképp zárt topik kéne vagy csak annak küldenéd el akiben megbízol.Ez a legnehezebb az NA-ban is főleg Pesten.Egyrészt alig egy-két embert ismerek és mindig tele van ismeretlenekkel akik előtt ha megosztást mondok sosem tudom,hogy hogy fognak reagálni.Őszintén elmondani valamit amin nevethetnek,lenézhetnek vagy később visszaélhetnek ez nehéz.És a "Nagyeskü"sem ér semmit mert a holnap "ellenségét" a ma szüli meg,Ezért TÉNYLEG csak annak lehessen megnézni akit Te választasz!

Szia Zoli!

nagy bölcsesség, hogy a holnap ellenségét a ma szüli meg.

Talán a "haragszom" is azt jelenti, hogy ma haragszom, holnap pedig már ellenségnek tekintem azt, akire haragszom.

Gondolkodom rajta, hogyan tudnánk mindenkinek titkos naplót biztosítani itt, amit csak annak mutat meg, akinek akar. Kis fejlesztés kell hozzá.


Offline
Csatlakozott: 2010 okt 29

Ja igen!És aki nagyon labilisnak érzi magát,az segítség nélkül neki se álljon!!!Nagyon veszélyes lehet egy ilyen hirtelen "szembesülés"!Ezért inkább beszélje meg a Terapeutájával vagy egy Segítővel.


Offline
Csatlakozott: 2010 okt 29

babarczyeszter írta:

Kedves Zoli!

Nekem nagyon tetszik ez az ötlet. Szívesen be is szállnék ... ha nem a saját nevemen írnék. Esetleg zárttá tehetjük a topikot, és teteszitek a nagyesküt, hogy soha senkinek nem mondjátok el, ha leírok valamit, amiből egy másik személy felismerhető.De hogyan tudsz emlékezni mindenkire, akire valaha haragudtál? Elkezded a gyerekkorodban? Nekem néhány nagyon erős gyerekkori élményem van, amikor irtózatosan haragszom. 

És csak úgy átalában a neveket szednénk össze, vagy megpróbálnák felidézni a helyzetet is, amikor haragot éreztünk?

A technikai dolgokon ne izgulj, azt majd kezeljük :-)

Kedves Eszter!

Ez az anonymitás elég nehéz ügy.Mindenképp zárt topik kéne vagy csak annak küldenéd el akiben megbízol.Ez a legnehezebb az NA-ban is főleg Pesten.Egyrészt alig egy-két embert ismerek és mindig tele van ismeretlenekkel akik előtt ha megosztást mondok sosem tudom,hogy hogy fognak reagálni.Őszintén elmondani valamit amin nevethetnek,lenézhetnek vagy később visszaélhetnek ez nehéz.És a "Nagyeskü"sem ér semmit mert a holnap "ellenségét" a ma szüli meg,Ezért TÉNYLEG csak annak lehessen megnézni akit Te választasz!

De van egy NA szlogen,hogy "Minél több titkod van,annál betegebb vagy."Ezért lehet,hogy csak magadnak kell leírnod,hogy rádöbbenj az "elfojtásokra"!Még én sem álltam neki a listának,mert félek,hogy mik fognak kijönni belőlem.De mindenképp a gyerekkorban kell elkezdeni,Az első iszonyú düheim,Apámra irányultak mert állandóan kocsmákban kellet üldögélnem,amit utáltam,és a félelmeim a sötéttől, és a Küklopszoktól!!!stb...De azt hiszem,hogy ha a neveket leírjuk az éppen elég. A helyzetek úgy is előjönnek bennünk, és épp elég lesz velük szembenézni.Viszont az jó volna,hogy ha kész a lista feltudnánk valakinek olvasni akiben TÉNYLEG megbízunk.Mert ez az "Elengedés"!(nem kell elmagyarázni,csak felolvasni így is szép hosszú lista lesz.)

Nem tudom,hogy én mikor fogok nekiállni,mert most folyamatos írásban vagyok és nem akarok két felé szakadni.(ugye milyen ügyes kis hárításaim vannak??hiába, mégis csak én vagyok a legnagyobb "ellenség"!!)


Offline
Csatlakozott: 2010 okt 12

Kedves Zoli!

Nekem nagyon tetszik ez az ötlet. Szívesen be is szállnék ... ha nem a saját nevemen írnék. Esetleg zárttá tehetjük a topikot, és teteszitek a nagyesküt, hogy soha senkinek nem mondjátok el, ha leírok valamit, amiből egy másik személy felismerhető.De hogyan tudsz emlékezni mindenkire, akire valaha haragudtál? Elkezded a gyerekkorodban? Nekem néhány nagyon erős gyerekkori élményem van, amikor irtózatosan haragszom. 

És csak úgy átalában a neveket szednénk össze, vagy megpróbálnák felidézni a helyzetet is, amikor haragot éreztünk?

A technikai dolgokon ne izgulj, azt majd kezeljük :-)


Offline
Csatlakozott: 2010 okt 31

hát szerintem ez szuper!!


Offline
Csatlakozott: 2010 okt 29

A listát mindenki magának írja!!Nem kell megmutatni senkinek,illetve csak annak akinek akarjátok.


Offline
Csatlakozott: 2010 okt 29

Na most végre ott van ahol szerettem volna.De sajnos a csevegésben is van két példány,mert nem tudom kitörölni.

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges

Megosztás Viberen