Elmélkedések, gondolatok

eumate képe

Alapvetően filozófiai, tudományos gondolatok, és elmélkedések, felfedezések, felismerések jöhetne a topicba. Minden ami nem hétköznapi, és kicsit mélyebb gondolatokkal kapcsolatos.


Offline
Csatlakozott: 2014 aug 23

A determinizmus/szabad akarat témáról gondolkodtam ma reggel (meg mostanában elég sokat).

Alapvetően a legtöbb komoly tudós, filozófus elismeri hogy nincs szabad akarat, mivel a világegyetem kérlelehetetlen törvényszerűségei ránk, emberekre is vonatkoznak. Minden ami gondolat megfordul a fejünkbe, jól megfogható környezeti nyele van, visszavezethető a környezettel való találkozásra.

Ugyanakkor nem túl boldogító arra gondolni hogy csak egy dióhéj vagyunk a tengeren, ami sodródik.

A pszichoterápiában hangsúlyozza a legtöbb irányzat hogy az önhibáztatás az embernek nem tesz jót. Ez tulajdonképpen a valós viszonyok rögzítése, a helyes ténymegállapítás, hogy fölöslegesen nem érdemes olyan dolgon marcangolni magunkat, amiről nem tehetünk. A kérdés viszont továbbra is az, hogy hogyan tudunk előrelépni? Ha azt gondoljuk hogy szabadok vagyunk, és mi teremtjük meg az életünket ahogy a vonzás törvénye gyakorlói állítják, azzal nem hazudunk e magunknak, és nem hazudjuk e le a tényeket? Az nem szokott jóra vezeti hogy ha csak azért nem mondjuk ki az igazságot, mert jól érezzük magunkat tőle (pl. süllyed a hajó, de én épp valami "pozitívra" gondolok). Ilyenkor jobb szembenézni a rossz dolgokkal.

Akkor kérdés hogy mit jelent az hogy "tehetünk" a sorsunkért valamit? Mert nyilvánvalóan minden pszichoterápiás irányzat ebből indul ki, ez az alapvetése, tehát a létjogosultságát kérdőjeleznénk meg az összes irányzatnak ha ezt nem feltételeznénk.. Ez egy érdekes dilemma. 

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges

Megosztás Viberen