Friss hozzászólások

 • Szorongás és depresszió   3 óra 38 perc óta

  Nos, itt vagyok megint. Valamikor írtam már magamról és a betegségemről pár szót. 

  "Évek óta küzdök szorongásos problémákkal és  ehhez társuló bélműködési zavarokkal. Azelőtt hasmenésem és puffadásom volt, ma már "csak" puffadással és bélfájdalommal küzdök. Én is kipróbáltam sokféle gyógyszert, nekem a Medazepam vált be. Egyszerűen minden tünetem lecsökken ( ha meg nem is szűnik) nem is kell ehhez nagy adagokat szednem, kétszer fél elég. Az idén már csináltam egy kúrát, három hónapig szedtem ebben a kis adagban, jól is éreztem magam, viszont  nem emlékeztem dolgokra. Ilyenekre, hogy elzártam-e a gázt, bezárkóztam-e vagy csak akartam( sokszor kétszer háromszor is megnéztem) , mit hova pakoltam. Na ekkor elegem lett, abbahagytam augusztusban mindenféle elvonási tünetek nélkül. Még kb egy hónapig éreztem, hogy stabil vagyok, nem volt gond a közérzetemmel, aztán jöttek megint a testi tünetek: szájszárazság, bélgörcsök és puffadás, izomfeszülés csuklóban bokában, elviselhetetlen fejfájás egész nap során, fogfájdalmak. Mai napig tartottam magam, de már úgy fájt a fejem, meg minden más bajom is volt hogy bevettem reggel egy szemet és lőn világosság minden tünetem mérséklődött pár óra után. Fájdalmak, lehangoltság, mintha nem is lett volna. Pár hétig szedem megint, mert  fájdalomban éltem hónapok óta és most "pihenni akarok". Tartok a memóriazavaroktól. Én is több gyógyszert kipróbáltam már, de a túlérzékeny belem nem viseli el mindegyiket, legtöbb gyógyszer ront az állapotomon. Xanax nekem nem jött be, semmi jó érzést vagy nyugodtságot nem adott ( amikről mások beszámolnak) . Ha valaki hasonló cipőben jár és valamelyik szer segített neki az IBS tüneteinek enyhítésében, ne habozzon írni ! 

  Alapból gyermekkoromban is szorongó tipus voltam, később ez a kamaszkorban pshichoszomatikus tünetekben jelentkezett. Elsősorban bélműködési zavarok, fejfájás, izomfájdalom, roszkedv, levertség, letargia, tehetetlenség érzése, düh érzése teljesen indokolatlanul  egész nap folyamán. Legjobban az zavar, hogy nálam az idegesség egyből pszichoszomatikus tüneteket okoz, ami sokszor zavar másokat is- amiről én nem tehetek se ellene se érte- ez meg sokszor okoz lelkiismeretfurdalást , hogy másokat zavarok. Máskor meg szarok rá mit gondolnak a körülöttem lévők. Semmi jót- mivel elég antiszociális lettem. Pedig tudok jó fej  lenni, de ehhez nem mindig van kedvem. Most elkezdtem napi 2 x fél Medazepamot szedni. Harmadik napom, a felfájásom elmúlt és a többi tünet is enyhűlt. Mivel ezek elég kis adagok és elégnek bizonyulnak ( 2X1 től már álmos vagyok) el is lennék ezzel, de pár hét- hónap után érzem nem tesz jót a gyógyszer a memóriának. Meg a potenciának se. :D 

  Esetleg tud valaki valami gyógyszert ajánlani, ami megszüntette a testi tüneteit?

 • Szőllősi Tibor pszichológushoz intézett kérdések gyűjtőhelye   1 nap 3 óra óta

  Anonymous:

   

  Kedves Tibor!

  Köszönöm a válaszát és a linkeket is. Nagyon érdekesek és elgondolkoztatók.

  Kérdésiere a válaszok:

  Igyekeztem és szerencsére sikerült képzettségemnek és tapasztalatomnak megfelelő munkakörben elhelyezkednem. Összetett, elsőre bonyolultnak tűnő feladatom van. Kollégáim szerint kb 3-4 hónap szükséges ahhoz, hogy egy új kolléga nagyjából belerázódjon.

  Tapasztalatom szerint az összetettebb, bonyolultabb munkáknál nehezebb átvészelni a betanulási időt, de hosszú távon ez megy jobban.

  Ha nagyon rosszul érzem magam, akkor is nagyon törekszek a munkámat megfelelően elvégezni. Ilyenkor kevesebb időt/energiát fordítok házimunkára, nem ilyenkor kezdek el nagytakarítani, főzés helyett készen vásárolok ételt, a ráérősebb ügyeimet sem ilyenkor intézem el stb. Otthoni tanulást sem erőltetem ilyenkor.

  Mhelyen sokféle feladatom van, nincs meghatározott sorrend. A naponta elvégzendő feladat mennyisége sincs meghatározva, a határidőket kell tartani. Ez több szempontból is jó:

  1. Ha nagyon rossz állapotban vagyok, a sürgős, határidős feladatokra koncentrálok, a ráérőseket félrerakom. (kollégák is ezt csinálják, amikor fáradtak vagy rossz napjuk van, nincs kedvük hajtani)

  2. Kevert szakaszban gondolatrohanásom van, nehezen tudok koncentrálni, a monotonitást rosszul tűröm. Ilyenkor az unalmasabb, egyszerű admin. jellegű munkákat 20-40  percenként váltogatam (ebből is többféle van) a bonyolultabb, utánajárást, fejtörést igénylőkkel. Pihenésképpen a telefonon elintézendő ügyeimnek állok neki. Álmosság ellen beváltak a mászkálást igénylő feladatok (elviszem az iratokat az aláírónak)  Ha már nem megy az érdemi munkavégzés, pihenésképpen rendet rakok az asztalomon, fiókjaimban, selejtezek, letisztítom a monitort és utána folytatom a hasznosabb munkavégzést stb. Sok ilyen praktikám van.

  Jó vagy nagyjából jó állapotban nagyobb terhelést is bírok, ha el vagyok maradva valamivel (pl otthoni házimunka),  ilyenkor utolérem magam. 

  4,5 évig dolgoztam az előző mhelyemen. Kb. 2,5-3 évig másodállásom is volt, sokszor heti 50-70 órát dolgoztam,  emiatt nagyon kimerültem. Gyakran az összeomlás szélén álltam, de ennek köszönhetően sikerült anyu lakását megmenteni (a tartozás közös volt), nem árverezték el. Ez a cél lebegett a szemem előtt.  Anyu heti 40 órás főállás mellé vállalt heti 20 órás másodállást és hónapokig harmadállása is volt. Nálam is többet dolgozott, most is 2 mhelye van. 1,5 évig okj-s suliba jártam főállás mellett, munkáltató kötelezett rá és fizette a tandíjamat. Ez is rontotta az állapotomat. Orvosom szerint az akaraterőmmel kompenzálom a tüneteket.

  Az új mhelyemen magasabb a fizetésem, mint az előzőnél volt, másodállást eszem ágában sincs tartósan elvállalni. Legfeljebb havi 2-3 napra vállalok helyettesítést ( alkalmanként 3-4 órát), a kimerülést szeretném megelőzni.

  A tanulást igyekszek még kicsit erőltetni. Májusban és júniusban lesz még 3 vizsgám, ha sikerül, megszerzem a 4. OKJ-s bizim. Ezek jól kiegészítik egymást. Diplomához már csak nyelvizsga kell, remélem jövőre azt is sikerül megszerezni.

  A pszichotikus tüneteimmel igyekszek együttélni, 5,5 éve nem szedek rá gyógyszert. Ha kevert vagy hipomán szakaszban vagyok, enyhe tünetekkel még elvagyok, de olyan is előfordult, hogy felerősödött és nagyon zavaró, teljesítményt romboló mértékű volt. Emiatt 1 hónapig (5,
  5 év alatt) szedtem rá mini adag gyszert.

  Legeslegvégső esetben évi max 2x, 1-1 hét táppénzre ki szoktak írni. Ezt igyekszek elkerülni, ha érzem, hogy már nagyon nehezen megy a munkavégzés, próbálok 2-3 nap szabit kevenni.

  Orvosommal abban állapodtunk meg, hogy a hanghallásra és az emlékezethallucinációra továbbra sem kapok gyszert. A hangulatzavar okoz nagyobb gondott. Ha tartósan és nagyon mély lesz a depresszióm vagy zavaró mértékű lesz a hipomániás v kevert szakaszban a tünet, akkor erre átmenetileg kapni fogok gyszert. Jobb állapotban a májam kímélése és a mellékhatások munkaképesseget rontó hatása miatt leállítjuk.

  Nyugtatót mindig íratok fel. Orvosom nem határozott meg adagot. Jobb időszakban el szoktam hagyni vagy alkalmanként szedem,  nehezebb időszakban minden nap vestek be. Főként alváshoz,  ritkán nappalra is szükséges (pl vizsgára, állásinterjúra)

  Az új mhelyemen 1 hétig nappal is vettem be, a második héttől enyhült a szorongásom. Azóta jobbam érzem ott magam és a depresszióm is enyhült. Bedobtak a mélyvízbe, nagyon minimális időt szánnak a tanításomra mert nagyon le vannak terhelve. Félek is ettől, de kihívásként is élem meg. Egy tartósan beteg kolléga munkáját vettem át, ami nagy elmaradásban van. Igyekszek egyenesbe hozni és utána már könnyebb dolgom lesz.

  A munkavégzés (általában) stresszel, elfáraszt, bosszúsaggal járhat, de többféle pozitív érzést is ad, így összességében véve javítani szokta az állapotomat.

  Remélem most is ez lesz, B tervem nincs. Minél előbb szeretnék elköltözni (bántalmazó környezet, minigarzon), muszáj eltartanom magam. Orvosom szerint leszázalékolásnál bekeményítettek. Lehet nem százalékolnanak le vagy minimális összeget kapnék, ami mellett ugyanúgy kellene dolgoznom. Orvosom és terapom szerint, ha már sikerül innen (bántalmazó környezet, kezelést elutasító családtag,  minigarzon...) elköltözni, spontán javulhat az állapotom. Ehhez viszont tudásomnak megfelelő és teljes munkaidős állás kell, minimálbéres munkákból nem fogok tudni megélni.. Nyelvtanulásra is szeretnék költeni, terápiát is fizetem. Ha már levizsgáztam és ritkítható a terápiám, igyekszek máshova költözni.

  Üdvözlettel,
  Anonymous
   
   
   
 • Xanax (alprazolam) és Xanax Retard (késleltetett kioldású Xanax), Frontin   1 nap 8 óra óta

  Kedves Matiri-new!

  Köszönöm,hogy írtál. Ezek szerint hasonló "cipőben" járunk. Én próbálom egyenlőre citromfű teával és szobabiciklizéssel enyhíteni, ha rámtör az idegesség. Sajnos az 1mg-nál még nem mertem lejjebb menni, ennyitől jól alszom. Viszont jövőhéttől muszáj lesz csökkentenem,hogy kitartson addig a tabi míg vissza nem megyek a dokihoz. Szeretném letenni, de gondoltam 1 hónapot adok magamnak ahhoz,hogy hozzászokjam a fele adaghoz, 2 helyett 1mg-hoz. Ezután már 25mg-al gondoltam csökkenteni. Szerintem még 1 doboz tabira szükségem lesz,hogy le tudjam tenni a magam módján a gyógyszert. Az elvonási tüneteket leszámítva, viszont jobban érzem magam. Talán azért is mert az sr-ből még ha kevesebbett is írtak a hatása 12 órás volt, viszont a simának rövidebb, és hogy csak este veszem be alvás előtt, reggelre kimegy a hatása. Szerencsére az életemben több pozitív változás is van. És az a fura, mivel évekig éltem a bogyókon, sőt volt olyan,hogy több hónapig napi 2x2mg-on, most mintha könnyebb lenne társaságba menni, nem érzem magam olyan flusztráltnak, talán mondhatnám úgy is kicsit mintha kevésbé lennék szorongó. Nem lehet hogy ezek a tabletták egy idő után pont az ellenkező hatást váltják ki?  Amúgy én is hasonlóképpen érzem sajnos,hogy az agyam már nem a régi. Legalábbis a memóriám. Remélem még helyreállítható és nem végleges...

  Örülök,hogy írtál! Kitartást kívánok neked is! Sikerülnie kell...

  További szép napot Neked!

 • Beszéljünk a BPD-ről, avagy borderline a gyakorlatban   1 nap 19 óra óta

  Sziasztok,

   

  Anmyira at tudom erezni,amikrol irtok!!!

  Igen,tele vagyok kerdesekkel,ezen a heten diagnosztizaltak BPD-vel,de mindig is sejtettem,h van vmi velem. Masfel eve vagyok igazan depresszios,egesz addig elnyomtam magamban mindent. Nagyon erzekeny es erzelmileg igen labilis vagyok. Van egy szereto ferjem es egy 5 eves lanyom,imadom oket,megis egyedul erzem magam,a tudatommal tudom,h akar szerencses is lehetnek,megis folyton uresseget erzek,sehol nem erzem magam biztonsagban,meg a sajat testemben sem. Hangulatom akar egy hullamvasut,akar 10 percenkent valtozik. Nagyfoku buntudattal kuzdok,hogy itt van a ferjem es lanyom,megis gyakran meghalnek,annyira nem birom mar magam elviselni es ezt az allando erzelmi ingadozast. Aztan belegondolok,hogy milyen anya es feleseg vagyok en? Mas osszetenne a kezet,hogy ilyen csaladja van! 

  Allandoan megprobalom magam lekotni,hogy ne tudjak gondolkodni,mert akkor megtamadnak a nyomaszto,sotet gondolatok. Jovok-megyek,emberekkel veszem korul magam folyton,megis egyedul erzem magam. Vannak nagyon kozeli barataim,akik szeretnek,megis allandoan az a fobiam,h egyszer mki elhagy. Minden dontesemhez kulso megerosites kell,hangulatom masoktol fugg. Mindej valtozas,akar kicsi is,kiakaszt es duhongeni kezdek. Nem vagdosom magam,de sok onpusztito gondolatom van. Minden egyes nap a tulelesre hajtok. A darabjaimra hullok,mint egy fonix madar minden este es reggel ujbol osszerakom valahogy magam,de minden egyes reggel ugy kelek fel,hogy megint egy tetves reggel,egy ujabb nap,amit at kell veszelni es folyamatosan bunosnek es szarnak erzem magam. 

  A csaladomban es barataim kozott en vagyok a kakukktojas,aki ilyen problemaval kuzd. 

  Koszonom,h elolvastatok!

  Udv, Chloe

   

 • Gyógyszer   2 nap 2 óra óta

  0,5 ös Rivotrill felét szedem csak már több, mint fél éve, elvagyok vele, de érdeklődöm, hogy szerintetek alvás elősegítésére melyiket szedjem hosszútávon maradjon e a 0,5 ös Rivotrtill fele, avagy cseréljem le Frontinra vagy Xanaxra.  Melyik az egészségesebb? Vagy kérdem úgy melyiknek van kevesebb mellékhatása hosszútávon? Frontin vagy Rivotrill?

 • Gyógyszer   2 nap 2 óra óta

  Régebben is le akartad tenni a Sertralint, nos ha engem kérdeznél én ugyan nem szedtem ekkora adagot, azt hiszem, de egyik napróla  másikra le tudtam állni semmi bajom nem lett. Esetleg, mást amit meg szedsz és van is hatása minimálisan míg leállsz a sertralinnal, azt növeld, de csak átmenetileg.

 • Klonazepam (Rivotril)   2 nap 2 óra óta

  Minimálisan ebben a rossz periódusodban persze, szedjél valamivel többet ( miniámálisan többet) , de felelősségteljesen. Mert minnél nagyobb dózist adsz magadnak annál nehezebb elhagyni.

  És ha már átmentetek az új helyre van saját új nyugvóhelyed( ágyad) ahova lehajthatod a fejed és pihetntetsz és rájössz hogy túlélted a költözést, akkor szépen azt a kis plussza adagot hagyd el!!!

  Én ennyit tudtam tanácsolni, közben látom április óta eltelt jónéhány nap, érdeklődöm hogy állsz, vissza tudtál állnia  doki által felírt Rivotrill adagodra?

 • Asszociáló topik   2 nap 4 óra óta

  önmegvalósítás

 • Szójáték   2 nap 4 óra óta

  temperamentum

 • Kell   2 nap 9 óra óta

  Jaj, mi történt?

 • Szójáték   2 nap 21 óra óta

  indulat

 • Szójáték   2 nap 22 óra óta

  sunyi

 • Szójáték   2 nap 22 óra óta

  alattomos

 • Szójáték   2 nap 22 óra óta

  skála

 • Szójáték   2 nap 22 óra óta

  káromkodás

Megosztás Viberen