Leszokás

zomebazam képe

Egy spam-levélben egész érdekes dolgokat kaptam ma, megosztom.

"

"28 év után 4 hónapja letettem az antidepresszánst
- és iszonyatosan vagyok. Izzadok, szorongok,
visszatért a pánik, fáj a torkom. Mikor lesz már
javulás?" - írta nemrég nekem valaki.

Az ***tréning résztvevőinek 70-90%-a
szed valamilyen gyógyszert. Sokaknak óriási
probléma a gyógyszer elhagyása – vagy azért,
mert nem merik letenni, vagy mert leteszik,
de rettenetesen szenvednek az elvonási
tünetektől.
Az, hogy a gyógyszer káros, nem kérdés.
Mint ahogy az sem, hogy igen, előbb-utóbb
abba KELL hagyni. És nem csak a
mellékhatások miatt: kikezdi az önbizalmadat,
a tartós gyógyszerszedők nem bíznak abban,
hogy egyedül, gyógyszer nélkül képesek
megküzdeni a nehézségekkel, a stressz-
helyzetekkel – vagy az éjszakai alvással.
EZ az, ami igazán rombol.

A fő kérdés tehát nem is az, hogy hogyan
tegyem le az altatót, nyugtatót, hangulat-
javítót, hanem hogy MIKOR.

A leglényegesebb dolog a gyógyszer
elhagyásában, hogy legyen a gyógyszer
helyett stresszkezelő technikánk vagy egyéb
"túlélési" módszerünk, amivel javíthatunk az
állapotunkon.

Ha nincs - NE SZOKJ LE!
A gyógyszered helyett legyen módszered!

Egy módszer, amit begyakoroltál és mindig
kéznél van.

Egy módszer, amit alkalmazni tudsz, ha
szorongsz vagy stresszelsz.

Egy módszer, amiben bízol, ami biztosan
elérhető.

És persze legyen sok-sok eszközöd, hobbid,
kedvtelésed, tevékenységed, ami kikapcsol,
ellazít, megnyugtat. Amitől azt érzed, hogy élsz."

Személyes hozzáfűznivalóm: nyilván van az úgy, hogy élethosszig gyógyszert kell szedni, pl. skizofréniában vagy bipoláris zavarban, ezt a szerző nem taglalja, de a többi azért meggondolandó.
Nekem nincs semmi módszerem a gyógyszer helyett, sőt, a gyógyszer sem jó, de nélküle talán még rosszabb lenne.

 


Offline
Csatlakozott: 2016 jún 20

Szia parrot, szia kandur!

Ez nem úgy csökkentés kandur, ahogy gondolod, azért szedek mást is még, igen parrot, tudom mndig szokták tanácsolni, várjak a hatásokkal, kiürüléssel.Velaxint nem sedem 2 éve már.

De mégis ma voltak normálisabb gondolataim, mint a boltba menés, és punnyadás a Tv előtt, és ennek nagyon örülök, egyrészt tudom, hogy miért voltak,,és, hogy talán van ellenszere is!

Anna


Offline
Csatlakozott: 2014 jan 22

várj kb 2 hetet a pozitív hatás kimondásáig, ezek a gyógyszerek nem 1-2 nap alatt fejtik ki a hatásukat és ürülenk ki hanem 1-2 hét.

öröm olvasni, hogy gyógyszert csökkentenek a szerencsésebbek, de tegyük hozzá a nyár, nyaralás, természet, sportolás stb pozitív hatását is


Offline
Csatlakozott: 2014 máj 7

Azért ez ,amit most érzel,inkább placebo.Csak óvatosan a gyógyszercsökkentéssel.A velaxint mikor kezded?


Offline
Csatlakozott: 2016 jún 20

Azia Parrot!

Lefeleztem az Anafranlt, és már jobb érzem, kezdek motíváltabb lenni!

Anna


Offline
Csatlakozott: 2016 jún 20

Szia Parrot!

Köszönöm! Tényleg zokni vagyok tőle, tulajdon nevek nem jutottak eszembe, pedig mndig jó volt a névmemóriám, és nulla motíváltság. Míg régen meg nyomtam a dogokat. Ezeket a tüneteket az elköltözésemnek tudtam be, de most már értek mndnent! Én antidepinek kaptam, és arra tök jó, igaz arra a Velaxin is jó volt. Arra gondolok először csökkentem.

Szép estét!

Anna


Offline
Csatlakozott: 2014 máj 7

Szia Anna!Sokáig szedtem,s szedem újra az anafranil.Először kényszerre,akkor 150 mg-ot,most mint antidepi,75mg-ot.Az évek alatt feltűnt,hogy lustább vagyok az átlagnál,de ezt úgy gondoltam,megörököltem,el kell fogadnom,hogy napi max.pár órát tudok bármit is csinálni,aztán vissza az ágy.Főleg a háztartási munkákkal végeztem,hogy mire a család hazajön,rend,tisztaság fogadja őket.Ennyre futotta az erőmből,s közben is visszafeküdtem sokszor.Utáltam,hogy mikor hazajöttek,anya fekszik,ezt látják csak.

Múlt nyáron annyira elhatalmasodott a dühöm magammal szemben,hogy elhatároztam,véget vetek az életemnek.Nincs örömöm,a családnak terhes vagyok,stb.Elmondtam a pszichiáteremnek,hogy nem hirtelen felindulás,hanem átgondolt lépésnek szánom.Azon nyomban felírt egy másik gyógyszert,Hogy már reggel vegyem be.Mivel nem volt veszteni valóm,kiváltottam./Cymbalta 60/.Esküszöm,olyan életet lehelt belém,amit addig talán nem is tapasztaltam.S jó volt látni mindenkinek,hogy tevékeny vagyok,strandra megyek a családdal,próbálok sütögetni,elkezdtem edzésre járni stb.Máig ezt a gyógyszert szedném,ha nem okozott volna súlyos álmatlanságot.Sem altató,sem rivo nem segített.Most visszaálltam az anafra,de igen,meg tudom erősíteni,hogy tompít,lustává tesz,fáradékonnyá.Mondhatni kicsit életképtelenné.De ne hagyd magadat befolyásolni,nedek bejöhet,ha nagyon szorongsz,vagy kényszeres dolgaid vannak.Sima antidepiként ,hát,ha más nem jön vált be.

 

 

 

 


Offline
Csatlakozott: 2016 jún 20

Szia Parrot!

Ahogyan olvasgatlak, gondolok arra, hogy én motíválatlan vagyok egy ideje, és Anafranilt szedek 75 mg-ot. És előtte Velaxint szedtem, amit nagyon szerettem, és motívált voltam vele. És ez drasztikusan megváltozott az esti altató gyógyszeremmel együtt, azt érzem, ez a két gyógyszer olyan változást hozott,- hogy tök jól elvagyok, de tényleg - mint valami kis nyugdíjas nénike Eddig betudtam minden más dolognak, de most, hogy írtok ilyen melléhatásokról kezd gyanús lenni a dolog!

Hogy látod ezt?

Tapasztalat?

 

Anna


Offline
Csatlakozott: 2010 okt 12

Kicsit az életet választottam,a szorongásaimmal,fájdalmaimmal de egyben a megélt örömeivel is.

Nagyon jó hallani ezt, parrot Smile


Offline
Csatlakozott: 2014 máj 7

Szia Holfény!Kimozdultam,elmentem egy kávézóba itt Londonban,sétáltam a napsütésben,szóval jó volt.A szivem kicsit extrázik,nyilván az erős kávétól,de egyébként jobban vagyok,mint zombiként.Egy borderline nyilván erősebben éli meg az érzelmeket,túlreagál dolgokat,de ezt nem a gyógyszerrel kell megoldani.S ha rosszabb időszak jön,hát,kicsit belehal az ember,de ez nekem már így a normális.


Offline
Csatlakozott: 2014 máj 7

Az anafranillal még,,futok egy kört,,.Meglátom,mennyire tesz motiválatlanná,tény,tenni is kell azért,hogy legyen kedvünk élni.Talán a velaxint próbálom meg újra,de most hagyom a szervezetemet,hogy hozzászokjon az antipszicho nélküli élethez.Offline
Csatlakozott: 2014 máj 7

Elnézést,hogy nem válaszoltam egyből.Az antipszichotikumot tettem le,most 8.napja,hogy nélküle is tudok aludni,s talán élni.Először a kwentiax 50- et szedtem fél évig,de nekem,mint már írtam,falásrohamokat okozott.Illetve anafranillal együtt szedve tényleg letalózó volt,jókat aludtam este,utána délután,s mire kicsit magamhoz tértem,már jött újra az este ,kiütés gyógyszerrel.Na,ebből lett elegem.Először átálltam risperdálra,elég gyengének bizonyult,hamar duplájára kellett emelnem,s,így sem tudtam jól aludni.S mivel nem hoztam ki magammal kwentiaxot,kénytelen voltam átkínlódni néhány éjszakát nulla alvással.Most azért már alszom,felébredek éjjel,tehát nem az igazi még,viszont már nem töltöm a délutánjaimat szunyókálással,mint egy idős nénike.Kicsit az életet választottam,a szorongásaimmal,fájdalmaimmal de egyben a megélt örömeivel is.


Offline
Csatlakozott: 2016 jún 20

Szia Kata73!

Nem nagyon tudom ezeket a számokat mit jelentenek.

Én régóta szedek sajnos gyógyszert, és sose volt semmi gondom, se szedálva nem éreztem magam, semmi, most Anafranilt szedek egy éve, és tényleg nem jutnak eszembe nevek stb.

De ha Eszter nem mondja nem gondoltam volna, hogy ez mellékhatás, remélem nem leszek zokni tőle,

 


Kata 73

Bocs megint én vagyok.Módszerekről esett szó.Tömegiszonyom volt- Tömegben mindig szorongattam valamitt a  kezemben.Gyufásdobozt v bármi apró tárgyat .Majd olyan helyen vállaltam munkát ahol sok ember volt.Állandóan kísérletezem,próbálok szembenézni azzal amitől félek,de van mögöttem egy klinikai szakpszichológus akit hívhatok, ha gond van.Nem minden módszer működik ,ezért sem jó háttér nélkül szakember tudta nélkül kísérletezni.A meditáció,autogén tréning stb illetve a memória gyakorlatok is jók kiegészítésként,de  nem pótolja a gyógyszereket.Szerintem. 


Kata 73

Szia Anna!

 Én F4120-as vagyok PTSD-vel .Tapasztalatom szerint is okoznak a gyógyszerek memória zavart.De azok nélkül meg máshogy kuszálódik össze az agy.Az még rosszabb volt.,Szintén tapasztalat

 


Offline
Csatlakozott: 2010 dec 8

parrot írta:

Bocsánat,újra megírom,csak rövidebben,áttekinthetőbben.

T

 

 

Van még szándékodban megírni, vagy már nem? Szerintem nagyon is tanulságos volt, és sokaknak segíthenél a közlésével.


Offline
Csatlakozott: 2016 jún 20

Ok!smiley


Offline
Csatlakozott: 2010 okt 12

Szia Anna, ne értsd félre: én például gyógyszerpárti vagyok. Itt inkább arról van szó, hogy hogyan tudjuk minimalizálni a gyógyszerek okozta problémákat anélkül, hogy a gyógyszerek pozitív hatásáról le kéne mondanunk. Ezért kísérletezget az ember, akár azzal is, hogy megpróbálja letenni, amit éppen szed. Van, aki nagyon gyógyszer-ellenes, de szerintem a Búrások többsége nem az.


Offline
Csatlakozott: 2016 jún 20

Szia Eszter!

De tényleg van ilyen, de nem tudom, nem vollt-e már régeben is?

Látom nem népes a gyógyszereket ajánlók társaságaitt fönt.Sad Tényleg sajnálom....

Sajnálom, mert nekem minden tünetet elmulaszt, a mellett pedig lehet más fajta alternatívákhoz fordulni...

Anna

 


Offline
Csatlakozott: 2010 okt 12

Mi főleg olyasmit tapasztalunk, hogy a memóriánk romlik. Elfelejtünk neveket és szavakat. 


Offline
Csatlakozott: 2016 jún 20

Szia Eszter!smiley

Nem éreztem pörgősnek magam tőlük, én a Lamoleptől pörögtem nagyon, és nem is volt nekem jó!

A Teperin nem nyugtató, hanem egy nagyon régi, már feledésbe került antidepresszáns, ezt húzta elő a fiókból az orvosom, sokáig szedtem, a Zyprexát, és az altató hatású volt nekem, azóta nem megy az alvás, Rivotrilt szedtem, de alig valamit aludtam tőle,  állandóan fáradt voltam, most a Teperin-t kaptam, attól viszont kába vagyok reggel úgyhogy nem az igazi.

Kombináció vagyok: bipoláris is és pszichotikus is, érzékcsalódásaim is vannak.

Nem tudom mi az a kognitív hiányosság?

Én is dolgoztam, de akkor sem tapasztaltam, illetve végeztem tanfolyamokat is, akkor sem tapasztaltam, de sajnos könnyen felejtem a tudást,de ilyen régen is volt, gimis koromban..

Ha arra gondolsz, hogy leszedál-e?

Én ilyet sosem éreztem...

De koncentrálni tényleg nehezen megy de ezt az alap betegséggel magyarázzák..

Anna

 Offline
Csatlakozott: 2010 okt 12

Köszi, Anna -- el tudom képzelni, hogy ez nagyon megterhelő. Elvileg a Liticarb és a Depakine ugyanarra -- hangulatstabilizálásra -- való, remélem, elég lesz az egyik. Minden nap kell nyugtató az elalváshoz? 

Alapvetően bipoláris vagy? Vagy valamilyen kombináció? Tapasztaltál te is kognitív hiányosságot? Itt többen is ettől szenvedünk. Én most jöttem le az Anafranilról, mert annyira passzív és buta voltam tőle és a Lamoleptől, hogy tanítani is alig tudtam.


Offline
Csatlakozott: 2016 jún 20

Szia Eszter!

 

Liticarb - Anafranil kombinációt szedek, és ma hagytam abba a Depachine Chrono-t, de nem azért mert le akarok jönni róla, csak nagyon sok volt már a gyógyszer,  mert mellékhatásokra is kell szednem.

Azt mondta dokim, hogy próbáljam a Depachine Chrono-t abbahagyni,mert szerinte a Liticarb elég lesz, mert az hangulatzavarra jó, és én pszichotikus tünetekre szedem most a Liticarb-ot illetve a bipoláris tünetekre is jó.

Ja meg Teperin-t szedek alvásra, de ha ránézek a gyógyszereimre reggel, úgy érzem, képtelen vagyok őket lenyelni, mert annyra hányingerem van tőlük, úgyhogy sok....ezért tényleg jó abbahagyni őket, vagy jó lenne!Smile

Anna


Offline
Csatlakozott: 2010 okt 12

Szia Anna Smile Örülök, hogy itt vagy. Megkérdezhetem, hogy milyen gyógyszert szedsz és mire? 

Én most átmenetileg áttértem egy másik gyógyszer kombinációra, mert nem éreztem elég stabilnak magam, tehát én sem jöttem le teljesen. 


Offline
Csatlakozott: 2016 jún 20

Sziasztok!

Szia Eszter!

Nemrég regisztráltam, és próbálok belefolyni beszélgetésekbe....

Én folyamatosan szedek gyógyszert de azok az időszakok, amikor gyógyszert kell váltanunk, mert már nem segít az előző, nem könnyűek, ez volt egyszer több mint egy évig, de én úgy gondolom, illetve úgy érzem mivel mást nem tehetek, mert állandó tünetekre szedek gyógyszert, muszáj bennük bíznom,  És beálltak a gyógyszerek általában, én úgy érzem. Legalábbis ez az én tapasztalatom.....Nekem rengeteg mellékhatás lépett fel, sajnos.

 

Anna

 


Offline
Csatlakozott: 2010 okt 12

Szia Zsolt2097! Igyekszem figyelni, hogy a Búrán ne ossza az észt senki -- tehát ne kardoskodjon egy bizonyos megoldás mellett, hogy az és csak az fog használni egy másik Búrásnak. Ezt ugyanis nem tudhatjuk.

Igyekszem odafigyelni arra is, hogy amit én magam leírok, annak legyen erős szakirodalmi megalapozottsága, amennyiben nem pusztán a saját tapasztalataimról számolok be.

Te mit találsz aggasztónak?


Offline
Csatlakozott: 2010 dec 8

babarczyeszter írta:

Engem mindig aggaszt egy kicsit, amikor így a semmibe, a címzett ismerete nélkül osztják az észt.

 

 

Egyébként ezen a fórumon mi történik, ha nem ez? Egyébként más nem szokott aggasztani?


Offline
Csatlakozott: 2011 okt 23

Hm. Most már csak néha szedem. lement 150 mg-ra, aztán 100-ra, aztán valahogy elsuttyantottam.

El és át is altatott, de érzékeny vagyok a szedálós mellékhatásra. Anno kb 7,5 mg mirtazapinnal is húztam  a lóbőrt reggelig...

300 mg-nál volt valamiféle elvonásos hozzászokás. Ezt úgy tapasztaltam meg, hogy mikor 2 napig nem tudtam bevenni(nem bírtam volna kialudni, mert dolgom volt éjszaka vagy elfelejtettem időben bevenni), hányingerrel kombinált fejfájásom lett+kis szorongás, tehát testi hozzászokás történt.

Hazaérve rögtön bedobtam valamennyi gyógyszert, ha nem is a teljes 300 mg-ot és kb fél-egy órán belül mintha elfújták volna a problémákat...

Abban az értelemben viszont nem szoktam hozzá, hogy emelgetni kellett volna az adagot, prímán szedált. Sőt, inkább az volt a bajom, hogy a 100-150 mg-al is 10 órákat bírtam volna aludni, félhalott állapotban készülődtem reggel, ami ki is tartott, eléggé nyomott voltam tőle.

 


Offline
Csatlakozott: 2010 okt 12

A kvietapinról (a Ketilept hatóanyagáról) más is mondta nekem, hogy kiváló alváshoz. Ezek szerint nálad nincs hozzászokás?


Offline
Csatlakozott: 2011 okt 23

Előkeresem, mit diktált le az orvos:

 

ketilept:

100-200 mg érzelemszabályozás

300-400 mg antidepresszívum

400+ skizofrénia, (masszív) pszichotikus tünetek

 

Személyes tapasztalat: engem masszívan szedált 50-100 mg is, altatónak jó...csak felkelni ne kelljen. Laughing out loud


Offline
Csatlakozott: 2010 okt 12

Nem érzem közhelyesnek -- szerintem jól megragad lényegi dolgokat. Csak egy pszichózisos embernek nem mondanám, hogy előbb-utóbb le KELL tenni a gyógyszert. Mi van, ha ilyen is volt a listán? 

Nagyon szerencsésnek találom, hogy egy biztonságos rutin/menedék megtalálásáról beszél. Ahhoz is kell szerintem bizonyos szintű biztonságérzés, hogy elkezdd letenni a gyógyszert. Én most úgy érzem, nem leszek nagyon szuicid -- ha nem érezném így, hozzá se fogtam volna. Kell egy világos cél is emellett, azt hiszem -- én önmagában azért, hogy letegyem, nem tenném le; nálam a (osszú távú) kognitív mellékhatások váltak elfogadhatatlanná. És nyár van, amikor kevesebbet tanítok, tehát kisebb a kockázat, ha esetleg elszállnék teljesen.

Köszönöm a jókívánságokat SmileOffline
Csatlakozott: 2010 dec 8

Én nem találom közhelyesnek ezt a levelet, sőt, az önbizalomról szóló mondat nagyon is megfontolandó.


Offline
Csatlakozott: 2015 okt 12

Kedves Eszter!
Alvástréning c. helyről kaptam ezt.
Tudom, hogy nagyrészt közhelyes, nekem mégis gondolatébresztő volt.
De jó, hogy már ennyire előre tartasz a lerakásban, további sok sikert és kevés depit/szorongást!


Offline
Csatlakozott: 2010 okt 12

Szia zomebazam! Kitől jött ez a levél? Engem mindig aggaszt egy kicsit, amikor így a semmibe, a címzett ismerete nélkül osztják az észt.

Én most jövök le a gyógyszerekről -- nagyjából le is jöttem, csak egy fél anafranilt tartottam meg. Ha nagyon nem tudok aludni, akkor egy fél rivo. Az elvonási tünetek nem vészesek, inkább a visszatérő depresszió és szorongás aggaszt. 


Offline
Csatlakozott: 2014 máj 7

Ja,a rivot nem tenném le.Napközben,ha,annyira szorongok,hogy szorít a mellkasom,akkor is beveszek 0.25mg-ot.Egyébként este 1 mg.Az antipszichot szeretném letenni,mert igaz,hogy alvásra kell,fura dolgokat produkál.


Marci88

Frontin és Rivotril, én keverem. De nem vészes mennyiséget veszek be, vagy nem veszélyes.


Offline
Csatlakozott: 2014 máj 7

Marci!Miből van benned öt szem?


Marci88

Én nem akarom abbahagyni a nyugtató szedést. Most is van bennem vagy 5 szem és totális zenben vagyok. Mellette egy forró fürdő maga volt a mennyország. Ha mást nem is, de most ki tudtam kapcsolódni. Egy kis időre most elfelejtettem a bajaim, ez boldogsággal tölt el. Smile


Offline
Csatlakozott: 2014 máj 7

Bocsánat,újra megírom,csak rövidebben,áttekinthetőbben.

T


Offline
Csatlakozott: 2010 dec 8

Amikor én szedtem antipszichot akkor is szarul voltam, ha éppen véletlenül jól lettem volna. Tehát valóban kiegyenlítette a hangulatomat, ilyen szempontból tökéletesen működött. De ez a kisebbik baj volt amellett, hogy nem igazán voltam biztos abban, hogy én én vagyok. És ez az érzés (és még pár egyéb "természetellenes" gondolat) sajnos gyakran visszacsapott a szedés abbahagyása után is. frown

 


Offline
Csatlakozott: 2015 aug 2

Zsolt, Nálam hangulatkiegyensúlyozásra adták az antipszichot, hogy a nagy kilengéseket minden irányba tompítsa. Plussz azt mondták, hogy a legújabb kutatások szerint megelőzi az újabb depressziós epizódot. Szerintem ez mind bullshit. Inkább szedál. Legalábbis a ketilept.


Offline
Csatlakozott: 2010 dec 26

A dührohamokon segit a ketilept? Ha igen hány mg-tól? Ha van valakinek tapasztalata....


Offline
Csatlakozott: 2010 dec 8

Parrot, neked mivel indokolták az antipszicho szükségességét? Én soha nem kaptam meggyőző választ arra a kérdésre, hogy mire is jó ez antidepi mellé, mit is várunk tőle igazán. Az összezavarodást én is éreztem, vagyis valami olyat, hogy pont az vész el belőlem, ami engem magammá tesz, tehát egy idő után mindegyiket hanyagoltam.


Offline
Csatlakozott: 2014 máj 7

Húsz év gyógyszerszedési tapasztalat után azt mondom,a legjobban akkor voltam,mikor antidepi-rivo párost szedtem csupán.Mikor bejött a hangulatstabilizátor,antipszichotikum kiegészítés,nos,ott valami nagyon összezavarodott.


Offline
Csatlakozott: 2015 okt 12

Nekem érdekes módon régen bevált, most már egyáltalán nem, xanax helyett azt kaptam volna, mert arról a doki szerint könnyebb lejönni, mert lassabban ürül ki.

Rám még a diazepam sem hat rendesen, pedig az angol leszoktató klinikán azt alkalmaztak. Azt hiszem ez a klinika valami miatt már nincs meg, de egy könyvet olvastam róla.


Offline
Csatlakozott: 2015 okt 12

Szia, igen ez benne az ördöngösség, hogy se vele, se nélküle.
Én a xanax-szal vagyok így, hogy már annyira hozzászoktam, de ha többet szednék az érzékelhetően hülyít, tompít és nem nyugtat, hanem inkább kábítószer.

De le szeretnék róla szokni, ha egy évembe kerül, akkor is, csak még nekem sincs meg az, ami helyettesítené a tevékenységek közül, valami módszer, ahogy ez a nő írta a levélben.
Nagyon sokat változott az életem az elmúlt években és "elvesztettem" egy csomó tevékenységet, amit csináltam és már nem megy, vagy nincs rá alkalmam, lehetőségem. Újakat keresni meg szorongóként elég nehéz.
 


Offline
Csatlakozott: 2014 máj 7

Miért kell a rivot csökkenteni?Mennyiről?Nekem a rivotril a legjobb szorongásoldóm.

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges

Megosztás Viberen