Búra Tanácsadás - 2019 - Március

Szőllősi Tibor képe

Tanácsadói Válaszok 2019. - Szőllősi Tibor válaszol
Összesített kérdések-válaszok a pszichológia területén, 2019. Március
A kérdéseiteket itt tehetitek fel: Szőllősi Tibor pszichológushoz intézett kérdések gyűjtőhelye

 

 

 


 

 

Edina04 kérdése:

 

 

 

Jó napot!

Rengeteg bántás ért az elmúlt időben, ami miatt eléggé befordultam, összetörtem, vagy igazából nincs is nagyon szavam arra ahogy érzem most magam.

Egy fiú miatt akit szerettem, de megbánt folyton. Elég durva amit tesz. 2,5 éve tart. (Nem a párom, csak barátok voltunk és szex volt köztünk, de amikor kiderült h többet érzek és jobban kötődöm ellökött, majd újra felkeresett, hogy lehetne komolyabb köztünk, de újra ellökött, most pedig hogy lezárnám nem hagyja hogy rossz érzések nélkül tegyem meg.) Folyton elhiteti velem hogy én megbántottam őt, de mikor ő bánt meg azt mondja azért teszi mert "genyó" voltam vele. Pedig semmi rosszat nem tettem. Próbáltam megértetni vele hogy mit érzek, hogy mit okoz. De nem érti. Olyankor sérteget. Amúgy meg össze vissza beszél. Azt mondta barátok maradunk. Majd, nem írtam neki, mert nekem idő kellett. Azt hittem megérti. De 2 hét után letiltott, majd 2 nap múlva feloldott bejelölt, aztán törölt és újra tiltott. Nagyon felzaklattam magam. Nem akartam szó nélkül hagyni.. Leírtam neki smsben a véleményem, erre megkaptam h ÉN hagyjam békén őt. Ne hívogassam ne írogassak. Tartsam tiszteletben h ő próbál békén hagyni. Mondta hogy megkapom a búcsúölelésem ha ő kap búcsúszexet...  Nem értem őt, régen nem volt ilyen. Másokkal nem ilyen. Nagyon rosszul esik minden. Amíg azt hittem kicsit érdeklem könnyebb volt elengedni, most h fáj Csak azt akarom h magához szorítson és bocsánatot kérjen és szeretetet szeretnék tőle. Nem értem magam sem. Miért van ez?

A másik dolog, hogy nem igen szeretnek az emberek azt veszem észre.  A régi barátaim távolságot tartanak és új barátaik lettek. Az egyetemen senki nem nyitott rám, akikkel együtt szoktam lenni veluk elbeszélgetek de aztán ennyi, nem "mélyül" a dolog. Nyilván ha senki nem kíváncsi rám akkor velem lehet a baj, és változtatnom kell vmiben. Ezen szoktam szorongani. Panaszkodtam a barátaimnak már a fiú miatt, valakitől megkaptam h nem érezhetem jogosan rosszul magam a fiú miatt hiszen nem voltunk egyutt és megérdemlem h így bánjanak velem ha belementem így is a szexbe. Magányos voltam. Egyedül érzem magam. Sok a rossz érzés bennem. Néha úgy érzem belehalok úgy kivagyok. Nagyon rosszul érzem magam minden nap.

Megfordult a fejemben, hogy segítséget kérjek, hátha könnyebb lenne. De még félek tőle.

A fő kérdésem igazából az lenne, hogy ha felkeresnék egy pszichológust,  hogyan, milyen módon tudna könnyíteni a megbántottság és rossz érzések feldolgozásában? Hogy működik egy ilyen terápia? Miben segít konkrétan? 

Vagy ilyen piti dolgok miatt nem érdemes kiadni pénzt? Egyedül túljuthatok ezen? Azt tudom h úgyis nekem kell tenni érte hogy jobban legyek. Idővel talán múlna a rossz érzés.

Van vmi módszer ami esetleg segítene, ha egyedül próbálok túljutni ezeken a dolgokon?

Köszönöm előre is a válaszát!

 

 

 

 

 

Szőllősi Tibor válasza Edina04 kérdésére:

 

 

Tisztelt Edina04!

Ez egy érzelmi hullámvasút volt eddig.  Vajon mindkét fél számára? Ön szeretetre, ölelésre vágyik, a másik szexre, ha jól értem. Beleszeretett a fiúba. A fiú nem viszonozza már az érzéseit. Azután ő nyomul, maga ellenáll. Azután fordítva. Vajon maga biztos el akarta engedni? Ugyanakkor lehet, hogy mégsem értem jól. Egy biztos, befordult jelenleg. Szorong, elhagyatottnak érzi magát, magára hagyja mindenki. Senki nem választja. Elkezdi magában keresni a hibát.

Talán ezzel el is mond mindent magáról - „...belementem így is a szexbe. Magányos voltam. Egyedül érzem magam.”. Sorai bizonytalanságáról, tehetetlenségéről számolnak be.

 

A kliens és a pszichológus kapcsolata egy nagyon belsőséges dolog. A kölcsönös bizalmon, elfogadáson alapul. Akkor nagyon időszerű szakembert felkeresni, amikor az ember megakad, képtelen már egyedül eredményesen megoldani a problémáját, azt a helyzetet amiben van. A pszichológus olyan, mint egy jó vezető, akire rábízhatja magát az ember a bizonytalanságában, ugyanakkor teret kap, amikor szükséges.

A terápiás kérdésére nem tudok válaszolni, mivel igazán keveset tudok Önről. Mindenképpen az egyéni tanácsadás, egyéni terápia közül válasszon jelenleg.

Fontos személy Edina04! A problémája is fontos. Lényeges, hogy sikeresen túljusson ezen a ponton az életében!

Kérem vegyen erőt magán és kérjen segítséget!

 

Ajánlás:

Könyv

Kulcsár Éva – Tanácsadás és terápia

Net

Kérem írja be a keresőbe: pszichológus kliens kapcsolata

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

Vivka kérdése:

 

 

Tisztelt Dr. Szőllősi Tibor! 

 

Azért fordulok itt önhöz, mert jelenlegi helyzetemben nem tudok elmenni pszichológushoz. (Németországban élek, 18 éves vagyok,  és a nyelvet nem beszélem olyan jól.) Fél éve élek itt, sajnos meg nem sikerült munkát találnom, és otthon sem jártam ezalatt az idő alatt. Emiatt mostmár szinte allandóan rossz kedvem van, kilátástalannak látom a saját helyzetem, és nem tudom mihez kezdhetnék. 2napja bevittek a kórházba öngyilkossági kísérlet miatt (falcolás). Ezzel csak az a probléma ,hogy egyáltalán nem emlékszem arra amit csináltam, és magamtól nem tettem volna ilyet. Párom elmondása szerint vele is kiabáltam, és trágár szavakat vágtam hozzá. Ilyet sosem csinalnék, és nem emlékszem rá. A doktor megkérdezte tőlem, hogy van e borderline szindrómám, mondtam, hogy tudtommal nincs. Miután haza jöttem, akkor kezdtem el gondolkozni, hogy márpedig vmi nincsen rendben. Bűntudatom sincs amiatt amit tettem, hisz tudom hogy én nem csináltam volna ilyet. Várom mihamarabbi válaszát, és remélem tud valamit ajánlani. 

Üdv.: Vivka 

 

 

 

 

Szőllősi Tibor válasza Vivka kérdésére:

 

 

 

Tisztelt Vivka!

Köszönöm, hogy megosztotta problémáját! A Németországban történt viselkedése, sok mindennek lehet a következménye. Egyedül, elszigetelten élni egy idegen országban, mindenkit megviselne. Mindezek mellett a személyes kapcsolatokat több ponton is túlterheli az ilyen helyzet. A megszokott élettérből való kiszakadás, az életkori szükségletek teljesülésétől való megfosztottság, a társas támasz hiánya, az elszigetelődés, ha lehet így fogalmazni, mindez együttesen egy időzített pszichés bomba. Bizonyos értelmezésben az akkori reakciója a pszichéjének a védekezése az Önnel történtekre.

Ugyanakkor, az ahogyan ezt a helyzetet kezelte, kezeli jelenleg is, az azt mutatja, hogy lehetnek a személyiségfejlődésében hiányosságok. Az orvosok reakciója a viselkedésére mindenképpen további vizsgálatot ígényel - borderline szindróma lehet az akkori viselkedése hátterében. Az, hogy Ön is azt feltételezi, hogy valami nincsen rendben Önnel, bűntudata sincs amiatt amit tett, öngyilkossági kísérletet követett el, megerősít abban a gondolatomban, hogy mindenképpen érdemes lenne egy kollégával részletesen átbeszélnie a történteket.

 

Ajánlás:

Könyv

Lévay Anikó – Borderline személyiségzavarom van

Net

https://www.bura.hu/hir/bipolaris-ii-es-borderli

http://www.lifetvmedia.hu/lifenetwork-regi-volt/20091022-a-borderline-es-a-bipolaris-depresszio-kozott-kulonseg.html

http://www.webbeteg.hu/cikkek/psiches/2453/borderline-szemelyisegzavar

Ui.:

Köszönöm a megtisztelő megszólítást, de nem vagyok DR.

 

 

 

 

 


 

 

 

 

kharzak kérdése:

 

 

Kedves Tibor!

 

Van ez a nem meghatározott skizofrénia, kényszerbetegség, gondolatok diagnózisom, mennyire gyógyitható az ocd skizofrénia mellett?

gyógyitható a kényszerbetegség terápiával ilyen diagnozis mellett.

 

 

 

 

 

Szőllősi Tibor válasza kharzak kérdéseire:

Tisztelt kharzak!

Ezt a kiszolgáltatott állapotot nagyon nehéz elviselni valamilyen kompenzáció nélkül. Erre a bizonytalan helyzetre nagyon sokan valamilyen drog fogásába menekülnek. Igen, amikor a más állapotban vannak, nagyon jó, minden elviselhető! Amikor elérkezik az elvonás, amikor kiürül a drog, fellépnek az elvonási tünetek. Hosszútávon mindez a teljes leépüléshez vezet.

A leírtak alapján az élettere beszűkült, folyamatos hangulatingadozásai vannak. Önértékelése minimális, reális jövőképe nagyon bizonytalan, a jelenét kiábrándítónak éli meg. Gyógyszerei már nem tartják egyensúlyban. SCH-val és OCD-vel diagnosztizálták.

A koncentráció- és figyelemzavar lehet a sok gyógyszer szedésének következménye is, esetleg kereszthatás.

Valószínűnek tartom, hogy gyógyszerváltásra lenne szüksége.

Mindenképpen javasolnék egy pszichiátriai kivizsgálást ez ügyben. Elképzelhető, hogy kialakult mindeközben egy gyógyszerfüggés is! Ennyiből nem tudom eldönteni, hogy az erős hangulatingadozásai a gyógyszerfüggésének velejárói, vagy kialakult egy depresszió is Önnél. Nagyon szétesettnek tűnik a leírtak alapján személyiségének jelenlegi működése.

Mindenképpen keressen fel egy pszichológus kollégát terápiás megsegítés céljából. Valószínűnek tartom, hogy segítséggel sikerülhet kikerülnie ebből a szétesett állapotból. Azt mindenképpen tudnia kell, hogy sok türelemre, kitartásra lesz szüksége a felépülése során.

Javasolnám, hogy keressen egy önsegítő csoportot. Jó lenne egy olyan környezet is, ahol végre elfogadják, bátorítják.

 

Kérem konkrétan írja már le, hogy mi az aminek az értelmezésében tudok segíteni.

 

Köszönöm!

 

Ajánlás:

Net

https://www.webbeteg.hu/cikkek/psziches/22167/a-szkizofrenias-terapia-mellekhatasai

 

Kritikus cikkek:

http://medicalonline.hu/gyogyitas/cikk/antipszichotikumok_hosszu_tavu_veszelyei

https://abcug.hu/az-orvosok-es-rokonok-is-ellehetetlenitik-a-skizofrenek-eletet/

 

A függésről

http://www.vitalitas.hu/konyvek/lelekegeszseg/lelekeg8-4.htm

http://kimondhato.hu/drog/fuggoseg/

 

 

 


 

 

Akbar kérdésére:

 

Kedves Tibor!

Melyek azok az antipszichotikumok, melyek jók a dührohamok kezelésére és nem okoznak akatiziát?

Köszönöm

Akbar

 

 

 

Szőllősi Tibor válasza Akbar kérdésére:

Tisztelt Akbar!

A kérdésére szakmailag nem tudok válaszolni. Ezekkel a kérdésekkel kérem keressen meg egy pszichiátert.

Köszönöm!

 

 

 


 

 

 

Walczerb kérdése:

 

Tisztelt Doktor Úr! Az lenne a kérdésem, hogy szenvedhet-e valaki bipoláris depresszióban és borderline zavarban egyszerre?

Köszönöm válaszát!

 

 

 

Szőllősi Tibor válasza Walczerb kérdésére:

Tisztelt Walczerb!

Az alábbi cikkekben a kérdésére nagyon sok választ kap. Ezeknél többet nem tudnék hozzátenni. Remélem, hogy a diagnózisát hivatalosan kapta. Amennyiben lehetséges érdemes lenne újra diagnosztizáltatnia magát.

 

Kérem konkrétan írja már le, hogy mi az, aminek az értelmezésében tudok segíteni.

 

Köszönöm!

 

Ajánlás:

Net

https://www.bura.hu/hir/bipolaris-ii-es-borderli

http://www.lifetvmedia.hu/lifenetwork-regi-volt/20091022-a-borderline-es-a-bipolaris-depresszio-kozott-kulonseg.html

https://www.webbeteg.hu/cikkek/psziches/2453/borderline-szemelyisegzavar

 

 

 


 

 

 

 

Megosztás Viberen