Mit jelent a jellemhiba (2.)

Potyoka képe

Egy pár gondolat a jellemhibával kapcsolatosan:

 

A humanisztikus pszichológia szerint az ember jónak születik, olyan adottságokkal, hogy ha mindent megadunk számára, amire szüksége van (Maslow szükségletpiramisa), akkor a személyisége kiteljesedik, képes lesz megvalósítani önmagát. Az ember alapvető jóságából következik, hogy nincs szüksége vezetésre,csak feltétel nélküli elfogadásra (Rogers) és szeretetre (Fromm). A humanisztikus pszichoterápiában ezért kerülik a vezetést és a tanácsadást.

Az ember alapvetően jónak születik, és csupán a környezet hatására visz véghez destruktív dolgokat. Az antiszociális érzelmek az alapszükségletek frusztrációjára adott válaszok.

A jellemhibáinkat tehát nagymértékben befolyásolja a neveltetésünk,  a környezetünk hatásai, így talán ezek miatt alakulnak ki súlyos jellemhibák, személyiségzavarok.

De akkor ki a felelős? Én magam tehetek-e arról, hogy személyiségzavarban szenvedek, hogy súlyos jellemhibáim vannak, hogy agresszív vagyok, hogy felelőtlen vagyok?

Ha ezeket a kérdéseket felteszem, ki ad rá választ? Saját magamnak kell rájöjjek? Nekem kell elemezni a saját viselkedésemet, tetteimet ? Ha ki is tudom elemezni, hogy tudok rajta változtatni, hogy ami zavar saját viselkedésemben, jellememben és cselekedeteimben, többé ne forduljon elő?

https://divinity.szabadosadam.hu/?p=18995

Nagyon érdekes dolgokat feszeget, érdemes elolvasni!

 

 


Offline
Csatlakozott: 2017 dec 13

Klejó, ne kötekedj velem!!


Offline
Csatlakozott: 2012 dec 29

(Megoldottam. Smile ) Remélem, meg vagy elégedve... (Azért ez a cinikus felhangom, mert te magad ugyanígy megcsinálhattad volna, és csak annyit írsz Potyokának, h legközelebb stb. Smile )


Offline
Csatlakozott: 2015 aug 11

OK! Még nem vagyok "rutinos"!De igyekszem!

 


3
Offline
Csatlakozott: 2017 dec 13

OFF: Ha kérhetlek, akkor kérlek, hogy számozd meg az ua. című blogbejegyzéseidet és akkor jobban tudunk olvasni. Cím és sorszám ti. most ugyanaz.

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges

Megosztás Viberen