Mit jelent a jellemhiba

Potyoka képe

jellemhiba (főnév)

1. Hiba valaki erkölcsi és szellemi tulajdonságaiban.

2. Jellemgyöngeségből származó vétség.

“Az életben többen buknak el jellemhiba miatt, mint bármi más okból.

Dr. James Kennedy

Mi is a jellem fogalma először is?

Jellem – tartós (viszonylag állandó) személyiségvonások együttese. Az emberek cselekvéseiben, életstílusában mutatkozik meg.”

“A személyiségjegyeink nem pusztán a társadalmi helyünket, kapcsolatainkat határozzák meg, de akár a testi egészségünket is befolyásolhatják.
Gondolataink hatással vannak szervezetünkre, így aki ügyel az egészségére, annak nem árt dolgoznia a legrosszabb tulajdonságain.

Ha elfogadjuk azt az alapjábavéve elfogadható állítást, hogy senki sem tökéletes, akkor ebből arra is következtethetünk, hogy mindenkinek vannak hibái. A hibák viszont egyértelműen nem jó dolgok, így mindig meg kell próbálnunk helyrehozni azokat.

Mostanában foglalkoztatnak ezek a gondolatok, hogy mit is nevezünk jellemhibának.

Pár évvel ezelőtt abban a tudatban voltam, hogy a légynek se tudnék ártani és igenis jó ember vagyok, de utána, ahogy elkezdtem elemezni az életemet, háááát , mit ne mondjak...

Nem vagyok büszke egy-két cselekedetemre, de arra jöttem rá, hogy elég sok ember felmenti ezzel a kijelentéssel magát, hogy igenis ő egy jó ember.

A fenéket, mindenki követ el hibákat, amik eleinte talán nem tűnnek súlyosnak, de ha tovább boncolgatjuk nagyon sok mindenre hatással vannak, a következményeket pedig lehet, hogy nemcsak mi viseljük.

Nagyon nehéz szembesülni azzal a bizonyos tükörrel, pláne, ha beletudunk, vagy egyáltalán bele akarunk nézni.

A tudás pedig felelőséggel jár, ha már tudjuk, hogy hibáztunk, akkor nem mutogathatunk többé másra, csak saját magunkra.

Nade akkor hogy legyünk " jó emberek"'? Ez itt a kérdés.

Ki oldoz fel bennünket, hogy ne cipeljük azt a bizonyos puttonyt /a múltat/.

 

 

 

 


Offline
Csatlakozott: 2012 dec 29

Viszont az egész kérdéskör felveti az egyén felelősségét.

https://www.youtube.com/watch?v=Qt2reBOTJhs

"Mindig azt mondják hogy legyek jó
De miért mindig csak én, csak én legyek a jó?"


Offline
Csatlakozott: 2012 dec 29

Az eltúlzott személyiségjegyeket személyiségzavaroknak nevezik. Vajon hol az a keskeny sáv, ami elválasztja a szem.zavart a jellemhibától? És ez már nem pusztán erkölcsi kérdés.

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges

Megosztás Viberen