Mézeskalács - recept

Liliomlány képe

Tészta:
1 kg liszt
1 cs sütőpor
20 dkg méz
2 tojás sárgája
3 egész tojás
1/2 kg porcukor
10 dkg vaj vagy margarin
3 ek baracklekvár
reszelt citrom- és narancshéj
fahéj, szegfűszeg (ánizs, gyömbér) - ízlés szerint

Cukormáz:
2 tojásfehérje
1/2 kg cukor
(+ citromlé)

A lisztet a cukorral, sütőporral, fűszerekkel, a gyümölcsök reszelt héjával, aromákkal összekeverjük. 
A vajat a mézzel összekeverjük (én felmelegítem mikróban, vigyázva, hogy ne legyen forró).
A tojásokat a lekvárral összekeverjük, a liszthez adjuk.
Hozzáöntjük a vajas mézet és a tésztát összedolgozzuk.
Egy éjszakán át a hűtőben pihentetjük.
Másnap kiszaggatjuk, 160°C-on sütjük.

Ha kihűlt, elkészítjük a cukormázat: leszitáljuk a fél kiló cukrot (mindig maradnak kristályok, amiket ki kell szitálni, különben bennakadnak a zacskóban, mikor díszítünk).
A két tojásfehérjét elkezdjük felverni, amikor már habosodik, hozzáadagoljuk a cukrkot. Nem fog kelleni mind a fél kiló. Amikor már nem csöppen le egyből a robotgép keverőjéről, akkor lesz jó.
Én lezárható műanyag zacsiba rakom, és az egyik csücskéből levágok - te döntöd el, milyen vastaglegyen.
A kezed melegétől egy idő után folyósabbá kezd válni, így azt tudom ajánlani, hogy inkább vékonyabb legyen.

Jó étvágyat! Smile


Offline
Csatlakozott: 2017 dec 21

Jó ötlet :) 

Hálás ez a süti, mert hetekig, akár hónapokig is eláll.


Offline
Csatlakozott: 2011 feb 27

   Köszi Liliomlány! Én egy hete sütöttem meg a mézeskalácsot két társsal, de cukormáz receptet nem tudtam. Leet, hogy utólag becukormázazom őket!


Offline
Csatlakozott: 2017 dec 19

Köszi szépen! Smile

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges

Megosztás Viberen