Többszörös személyiség (vagy nem).

Artifical Skizo képe

Nem "szakmai" könyv, de érdekesség.

"Billy Milligan az lehet, aki csak szeretne - csak önmaga nem. Elméjében huszonnégy különböző személyiség verseng a test feletti uralomért. Philip, a pitiáner bűnöző, Tommy, a fiatal szabadulóművész, Kevin, a kábítószerkereskedő, aki egy patika kirablását is kitervelte, April, akinek egyetlen célja, hogy megölje Billy mostohaapját, Adalana, a visszahúzódó, magányos leszbikus nő és a többiek.
Billy az egészből csak az idő elvesztését érzékeli, mígnem egy nap börtönben találja magát, és három nő megerőszakolásának vádjával kell szembenéznie. A vizsgálat során fény derül a többszörös személyiségre, így Billy végül megússza a börtönt - a bíróság kényszergyógykezelésre ítéli.
Billy Milligan esete nagy port vert fel Ohio államban a 70-es évek végén. Évekig folyt a vita arról, vajon Billy valóban áldozat volt-e, egy megkínzott és szétesett ember, akinek testében csakugyan több tucat különböző személyiség lakozott, vagy zseniális színjátékos, aki orránál fogva vezette a bírákat és a pszichiátereket. Daniel Keyes két éven át készített interjúkat Billyvel, több belső személyiségével és a környezetében élőkkel, valamint tanulmányozta az ügy iratait, hogy könyvében végül feltárja a valóságot, és egyúttal új megvilágításba helyezze a többszörös személyiség - vagy másnéven disszociatív identitászavar - sokáig vitatott kórképét."

https://data.hu/get/1823128/daniel_keyes_szep_almokat_billy_.doc
 


Online
Csatlakozott: 2012 dec 29

Megtörtént! Köszi! Nekem rohadtul tetszik.


Offline
Csatlakozott: 2018 okt 15

Itt a folytatás.

https://docplayer.hu/3294674-Daniel-keyes-billy-milligan-haborui-delej.html

(Letölthető .pdf-ben is, ha nem vagy robot.)


Online
Csatlakozott: 2012 dec 29

"Ahhoz, hogy valaki a sorsát irányíthassa, nagy koponyának kell lennie. Ahhoz pedig, hogy terveket hajtson végre, bolondnak." – mondja Mark. Eddig ez volt a legjobb megállapítás.


Offline
Csatlakozott: 2017 nov 27

Köszi szépen smileyheart


Offline
Csatlakozott: 2018 okt 15

Orvosok, tudományos kutatók, filozófusok. Smile Utána tudsz nézni neten a jelenlegi álláspontnak, az pontosabb szerintem, mint amit írnék - illetve én is onnan írnám.

Vele lehet például beszélgetni angolul: https://www.cleverbot.com/

Smile


Offline
Csatlakozott: 2017 nov 27

Értelek, számomra ezek a dolgok egy kissé ijesztőek, de mindenképpen lenyűgözőek és érdekesek Smile


Offline
Csatlakozott: 2018 okt 15

Nem, mert csak úgy tesz. Ha lesz is valaha mesterséges öntudat, azt nem fogjuk tudni, hogy mennyiben emberi, és mennyiben hasonló csak az emberihez.

Persze, az emberi öntudat is nagyon képlékeny fogalom. Például eltűnik vagy módosul ha változik az agyműködés, alvás, ájulás, bizonyos drogok hatására például. Az emberi öntudat az agyműködésnek csak nagyon kis részét teszi ki, a többi mind automata funkció, amibe nincs beleszólásunk.

A többszörös személyiségeknek pedig ugye több különálló öntudata is lehet.


Offline
Csatlakozott: 2017 nov 27

Értelek, na de ki határozta meg az "öntudatot jellemző komplex definíciót"...?


Offline
Csatlakozott: 2018 okt 15

Nem mutat fel olyan komplex (élettani) folyamatokat, melyek beleillenének az öntudatot jellemző meghatározások összességébe.


Offline
Csatlakozott: 2017 nov 27

Azt még el tudom képzelni, hogy a gép nem tud érezni bizonyos érzelmeket, de ha már "tud úgy tenni mintha", akkor ez nem valamiféle "öntudat"...?Offline
Csatlakozott: 2017 nov 27

Ezt így már értem, viszont azt honnan tudod, hogy nincs öntudata a gépnek...? Smile


Offline
Csatlakozott: 2018 okt 15

Képes inger-válasz reakciókra, de nincs öntudata, tehát nem érez úgy mint egy élőlény. Sem érzelmeket, sem fizikai fájdalmat. Viszont vannak emberek, akik ugyancsak nem képesek érzelmekre, vagy nagyon korlátoltak az érzelmek kimutatásában / megértésében, illetve vannak, akik betegség miatt nem éreznek fizikai fájdalmat.


Offline
Csatlakozott: 2018 okt 15

Ez nem elmélet, hanem pontosan definiálva van, mik alapján nevezünk valamit élőlénynek. Smile


Offline
Csatlakozott: 2017 nov 27

Szerintetek egy gép tud "érezni"?


Offline
Csatlakozott: 2017 nov 27

Ez az elmélet így jól hangzik, csak nem értem laugh

De azért köszi, hogy ezt leírtad nekem, én sajna nem vagyok egy "agy-zseni", művészlélek vagyok Smile

Látom Te azért otthon vagy a számítógépes világban smileyheart


Offline
Csatlakozott: 2018 okt 15

Nem, mert nem egy- vagy többsejtűek, illetve nincsenek is sejtjeik, meg nem vonatkozik rájuk a termodinamika (az élőlény termodinamika szempontból nyílt rendszer), illetve még hiányzik pár dolog ami miatt élőlénynek definiálunk egy élőlényt.


Offline
Csatlakozott: 2017 nov 27

Erről az írásról az ugrott be, hogy a chatbotok is lehetnek többszemélyiségűek, de azt nem tudom, hogy vajon élőlények e a mesterséges intelligenciák.


Offline
Csatlakozott: 2018 júl 26

Ez akkor több lehet annál, mintha valami mondjuk Ikrek jegyében született.

 

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges

Megosztás Viberen